Raportul controalelor facute de catre Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a fost publicat, miercuri seara, dupa ce premierul a cerut acest lucru in sedinta de Guvern, raportul fiind o sinteza a verificarilor facute la banci incepand din 2015, in care nu sunt insa precizate si numele unitatilor bancare la care au fost descoperite probleme, si doar consemnate neregulile depistate si masurile luate, potrivit news.ro.
Raportul, care are 108 pagini si care a fost publicat miercuri seara pe site-ul Ministerului Economiei, prezinta o sinteza a unor controale facute de ANPC incepand cu anul 2015 si pana in luna august a acestui an.
In acest raport nu sunt mentionate si numele bancilor la care au fost descoperite nereguli.
Astfel, potrivit raportului, in perioada 27 noiembrie 2015 - 31 martie 2016 au fost facute verificari vizand respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de credit de consum, cu sau fara ipoteca, de catre banci, fiind incheiate 249 de procese-verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi in valoare totala de 1.743.000 de lei. Au fost restituite consumatorilor sume in valoare de 1.097.773,31 de lei, 112.161,29 de euro, 361.828,78 de franci elvetieni si 361,13 de dolari, la nivel national fiind instrumentate 10.476 de reclamatii privind bancile.
In acest an, au fost facute verificari in perioada 8 mai - 16 iunie, fiind insa verificate institutii financiare nebancare pentru contracte incheiate in perioada februarie - mai. In raport se precizeaza ca au fost verificate 40 de institutii financiare nebancare, au fost date amenzi in valoare totala de 337.000 de lei si dispuse diverse masuri de remediere a problemelor constatate. La nivel national, au fost instrumentate 6.137 de reclamatii.
"La nivelul structurii centrale, au fost incheiate 57 de procese-verbale de constatare a contraven'iei, cu amenzi in valoare totala de 489.000 de lei si au fost restituite consumatorilor sume in valoare de 489.155,73 de lei, 20.082,93 de euro, 13.724,76 de franci elvetieni si 252,23 de dolari", se mai mentioneaza in raport.
De asemenea, in perioada 2016-2017 au fost emise noua ordine prin care s-a dispus incetarea practicilor comerciale incorecte, iar ANPC a inaintat in instanta 46 de actiuni impotriva bancilor, pentru clauze abuzive din contracte.
In raportul publicat miercuri seara sunt detaliate neregulile depistate la fiecare unitate verificata, precum si masurile luate de ANPC.
Premierul Mihai Tudose a cerut, miercuri in debutul sedintei de Guvern, reprezentantului Ministerului Economiei sa faca publica sinteza activitatilor de control realizata de Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind sistemul bancar, sustinand ca "va fi o lectura frumoasa si interesanta pentru toata lumea".
"O rugaminte mare catre Ministerul Economiei. La mine a ajuns o sinteza a activitatilor de control facuta de ANPC in sistemul bancar. Dat fiind faptul ca ANPC e in coordonarea dumneavoastra, vreau ca acest raport sa fie pe site, public", a cerut premierul Mihai Tudose in debutul sedintei de Guvern.
Marti, premierul Mihai Tudose a continuat atacul la adresa bancilor, spunand ca el refuza sa isi tina salariul pe card deoarece nu accepta sa dea bancii "cate doi bani" de fiecare data cand foloseste cardul si a povestit o experienta personala potrivit careia a depus la banca 500 de dolari, iar dupa doi ani a fost sunat de banca pentru a plati 50 de dolari comision, in conditiile in care banii depusi nu mai erau in cont.
"Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi bani de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita", a spus Mihai Tudose intrebat de ce nu are niciun cont bancar.
El a povestit si o experienta personala cu o banca, potrivit careia a depus intr-un cont 500 de dolari, iar dupa doi ani a fost sunat de banca pentru a plati 50 de dolari comision, in conditiile in care banii depusi nu mai erau in cont.
"Eu am avut niste experiente cu bancile. Am avut un cont in banca cu o suma minora, 500 de dolari, si dupa doi ani m-a sunat banca sa-mi spuna nu doar ca nu mai am am banii, ci ca mai trebuie sa mai dau eu 50 de dolari, ca de fapt comisionul cu care au avut grija de ei, i-au pazit, i-au dus la toaleta noaptea sau le-au dat sa bea apa cand le era sete, a mancat fondul si trebuie sa mai aduc si eu niste bani de acasa. Din momentul asta eu am zis 'Iertati-ma, dar Terente era copil pe langa voi! Chiar era baiat bun'", a povestit Tudose.
Acest individ numit guvernator BNR este vinovatul principal de ce se intapla in banci in acest moment.
Ca are dreptate 100% e absolut evident, dar ce e cu expresia asta: "atac la adresa bancilor"???
Adica daca a arata o evidenta inseamna a ataca?
Si alea 10.500 (zece mii cinci sute, pentru cine n-a inteles din prima) reclamatii in jumatate de an tot atacuri la adresa bancilor sunt?
Iar ce face Tudose e sa speculeze fix ura asta a romanului pe banci pentru a nu cricni nimeni cind se va pune impozit pe activele bancare. Daca bancile gresesc, ca orice societate comenrciala, trebuie amendate, ceea ce e OK. Da' sa vii sa spui povestea aia pentru prosti cu 500 de dolari disparuti in 2 ani, tu ditamai economistul, e de-a dreptul ridicol. Pai ce fel de ministru al economiei premier esti tu daca habar n-ai ce taxe platesti pentru conturile pe care ti le deschizi?!? Asta ca sa nu mai spun ca povestea e pescareasca, nu cred sa existe vro banca care sa-ti ceara comision de administrare de 550 de dolari in 2 ani, adica 23 de dolari pe luna. Nici prin anii '90 nu era asha. Bunicul isi tinea banii in doari in ndepozit la banca si ii inmultea constant, deci, desi cu 4 clase, avea succes mai mare in administrat banii decit birjarul asta ajuns premier.
Da' asta e, unde exista popor spalat pe creier se va gasi tot timpul un politician care sa profite de asta.
"Pentru nerespectarea art. 6 alin 1 lit d) din Legea 363/2007, deoarece consumatorul este indus in eroare de catre operatorul financiar bancar atat in momentul incheierii contractului, cat si pe parcursul derularii contractului de credit, fiind convins ca dobanda penalizatoare este de 3%, cand in realitate s-a constatat faptul ca operatorul financiar bancar percepe o dobanda penalizatoare compusa din dobanda curenta la care se adauga 3% (procent mentionat in contract); de altfel, consumatorul poate fi indus in eroare si de faptul ca dobanda penalizatoare mentionata in contract este mai mica decat dobanda curenta, fiind tentat sa ramana cu restante, crezand ca i se percepe aceasta dobanda penalizatoare. Fapta descrisa este considerata ca fiind o actiune inselatoare continand informatii false, inclusiv in prezentarea generala induce in eroare sau este susceptibila sa induca in eroare consumatorul mediu, astfel incat il determina sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, referitoare la existenta unui avantaj specific al dobanzii penalizatoare in cazul de fata.
Fapta savarsita de catre operatorul financiar bancar constituie contraventie fiind sanctionata ... cu amenda in valoare de 20,000 lei