
In cazul BT, graficul arata ca mai jos:

Miercuri, actiunile Bancii Transilvania, cel mai tranzactionat emintent de la bursa romaneasca, se depreciasera cu 3%, la 2,375 lei, in timp ce titlurile BRD scazusera cu pana la 3,7% la 13,38 lei, cele mai abrupte scaderi de pe piata locala de capital.
Reamintim ca marti seara, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat ca a avut o experienta neplacuta cu bancile- mai exact un incident in care banca l-ar fi lasat fara cei 500 de dolari pe care ii avea in cont- si ca prin urmare refuza ca salariul sa-i fie pus pe card, pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere. Intrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a raspuns: "Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi bani de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita", a declarat el,.
Potrivit reprezentantului unei banci, ca o institutie de credit sa incaseze 550 de dolari (cei 500 din depozit plus 50 USD - comisionul pe care Tudose pretinde ca i l-ar fi solicitat banca) in comision de administrare cont curent in dolari, trebuie ca acest cont sa fi fost deschis acum 42 de ani, la o valoare medie de 1 dolar a comisionului lunar pentru un cont in USD. "Ca sa incaseze banca 550 de dolari in comision de administrare cont curent in dolari, trebuie ca acest cont sa fi fost deschis acum 42 de ani, la o valoare medie de 1 dolar a comisionului lunar pentru un cont in USD", explica un oficial bancar.
Una peste alta declaratiile razboinice ale lui Mihai Tudosenu au cum sa nu lase urme pe Bursa. Acum cateva zile, fara a da vreun nume, acelasi Tudose a sustinut ca depozitele romanilor nu sunt in siguranta pentru ca, in acceptiunea lui, bancile care "nu au profit sunt pe pierdere si risca sa intre in faliment". BNR a reactionat atunci prompt, iesind public pentru a anunta ca banii romanilor din banci sunt in siguranta si depozitele garantate. Daca actiunile bancilor scad, nu e cert care e viitorul actiunii "Tudose".
haos bancar, haos financiar, haos economic...
ca ei sa-si rezolve problemele penale in liniste, cat restul tarii fierbe cu probleme existentiale
Dacă tu așa îți iei creditele, fără sa te uiți la condiții, fără sa cauți cea mai buna ofertă, atunci înseamnă că nu ai educație financiară deci nu prea înțelegi despre ce e vorba.
Sunt de acord că ce se întâmpla pe burse e mai degeabă efect decât cauză (sper), dar nu poți spune că iei credit orbește. Dacă nu pui presiune pe bănci luând cea mai bună ofertă nu vei putea să le schimbi comportamentul.
2. poti, daca ai un salariu decent, sa negociezi cu banca un "descoperit de cont" cu o perioada de gratie de x zile si o dobanda ROBOR + 5-6%. daca esti fazan cu salariul minim pe economie, probabil ca va fi ROBOR+10%...
3. poti sa-ti angajezi un avocat specialist in asa ceva sau un consilier finanicar cand ai de semnat un contract pe 30 de ani. platesti cateva sute de euro si te scapa de cateva zeci de mii.
4. poti sa nu te indatorezi la limita veniturilor, astfel incat rata lunara sa nu reprezinte in primii ani doar dobanda. daca poti sa iei un credit nu inseamna neaparat ca ti-l permiti si ar trebui sa o faci..
dar tu poti sa ne spui si noua banca si tipul de credit la care imprumuti 500 de lei si dai inapoi 1500?..
daca dobanda este 200 euro in prima luna si rata este 400, ai scazut deja 200 de euro din sold si luna urmatoare dobanda va fi mai mica, sa zicem 199 si soldul se va reduce cu 201.
daca dobanda e 399 si platesti doar 1 euro din creditul initial, va dura mult mai mult pana ajungi sa scazi suficient din sold incat sa vezi un efect semnificativa asupra dobanzii.
http://www.bankingnews.ro/educatie-financiara-rate-credit.html
Ti-am ales linkul asta din gramada google, ca e cu desene :D
ideea e simpla. o repet: dobanda se plateste la sold. daca rata pe care ti-o permiti este de 500 de euro, banca nu-ti va putea oferi un credit la care dobanda lunara e mai mare de 500 de euro. mai mult, daca dobanda creste, te vei trezi ca ti-a crescut rata independent de cursul valutar. si nu trebuie sa caut explicatii pe google pentru ca sunt platit sa configurez aplicatii pentru asa ceva.
http://andreilungu.blogspot.ro/2015/03/video-aplicatie-excel-pentru-calcul.html
Uite: video si formule. Poate te ajuta sa intelegi ce configurezi in aplicatiile pe care zici le faci.
De obicei, chiar daca ai opinii contrare, nu aberezi atat de gratios.
o sa-ti raspund cu o intrebare. daca la jumatatea creditului decizi sa faci o refinantare, sa il dai in plata sau sa il vinzi, toate variantele insemnand ca vei inchide cumva creditul inainte de termen, inseamna ca banca iti va returna din dobanda pe care tu ai platit-o in avans? :))
Uite, de ex., unde stai sa-mi explici moartea caprioarei, omorate de tine in vis si nu de mine in scris :D
Daca te uiti mai sus, am si zis ca rate egale, inseamna dobanda mai mare in prima parte a creditului si ar trebui sa reprezinte o optiune asumata. In ceea ce priveste dobanda aia platita "in avans" de care spui, nu este platita in avans, ci reprezinta practic costul ratelor egale, dar mai mici in prima parte.
Problema la romani consta in intelegere a ce semneaza si, implicit, asumare. Eu sunt perfect constient de costul de mai sus al ratelor egale si mai mici, acceptandu-l pentru ca mi-am exercitat optiunea. Mi-e scarba insa de oracaitorii care se miorlaie ca, vai, au platit mai mult dobanda si foarte putin din principal in 10 din 30 ani. Doh.
Mai studiaza linkurile in varianta desen sau formule :D Reprezinta 2 OPTIUNI, fiecare cu avantaje si dezavantaje si nu este vreuna obligatorie si "mai corecta" ca varianta de calcul/credit. Si merele si perele sunt la fel de fructe dar, ca la sani, forme diferite :)))))
Vorba vanzatorului de credite needucat financiar " Acesta este contractul cadru iar clauzele contractuale nu se pot modifica"
2. intrebi un prieten care stie cu ce se mananca sau platesti pe cineva de meserie pentru comparare si la semnare
3. NU te obliga nimeni sa iei credit, ca nu este taxa/impozit. De ce nu injuri si producatorul masinii ca nu mai ai bani de benzina si nu e normal sa cumperi masina fara sa o poti folosi, nu? :D
Am 2 credite ipotecare luate de la o banca greceasca mica, dupa ce am comparat ofertele si conditiile. Nu pot spune ca nu ma bucur cand se miorlaie de "nedreptati" cei care au luat in aceeasi perioada de la banci mari si mumoase. Conditiile, marjele si comisioanele au fost la vedere tot timpul. Nestiinta si prostia nu sunt scuze.
Se pare ca proaste si nestiutoare au fost bancile pana la urma.
Cine sapa groapa altuia cade in ea, ai grija cum sapi...
Da, stiu... clauza abuziva a fost si ca trebuie sa restitui un imprumut luat in chf in, SURPRIZA, chf. Iti dai seama, o moeda straina a avut tupeul sa fie abuziva si sa nu-si pastreze cursul de schimb. Nu mai intru in detalii ref valoare libor vs euribor vs robor la vremea respectiva, ca deja o sa zici ca vorbesc, abuziv, chineza.
Dar ptr ca tu nu ai un loc de munca si traiesti doar din panii platiti de PSD ptr mesajele tale de postac nefericit e normal sa e poti imprumuta doar la Provident.
Banci care in Romania te jupoaie de tot iar intr-o tara civilizata situatia este cu totul alta.
Esti penibil jidane.
Sau asa e normal, ca nu ma pricep?
Are dreptate primul ministru: Terente era nevinovat in comparatie cu astia !
BRAVO !!! postaci de profesie... nu prea ganditi, ca nu e nevoie.
Si daca - ff mica probabilitatea - vreuna din bancile astea decide ca pleaca din Romania (pleaca cainele din macelarie?)...raman alte 20 de banci care fac profit zero.
SUNTETI PENIBILI ca nu va dati seama de prostia in care esuati, nu mai vorbesc carepetati exact ce a zis nulitatea de Tudose ca niste papagali.
n-au nicio idee proprie.
totul e din gura ficatului umblator, temporarul prim ministru tudose.
Ungaria si Polonia iau modelul tarilor occidentale care dau de pamant cu bancile in caz ca acestea abuzeaza de buna credinta a creditorilor, vezi cazurile in care bancile sunt nevoite sa plateasca amenzi de miliarde de euro pentru inselaciunile pe care le practica, noi in schimb avem un avocat al bancilor in persoana securiciului Manole, securici care este dispus la orice pentru a apara camatarii.
psd are tot timpul sa distruga justitia si economia romaniei... dar se pare ca se grabesc enorm de mult... probabil incearca sa faca tot in prima jumatate de mandat!
A3 + Realttatea tv + boborul indobitocit = colaps pe taote palierele RO.
Si nu le duceti grija bancilor, amintitiva de comisioanele care le iau cu japca.