Numarul turistilor inregistrati in primele 7 luni ale acestui an a fost de 6,6 milioane persoane, in crestere cu 12,1% fata de primele 7 luni ale anului trecut, au transmis vineri reprezentantii Institutului National de Statistica (INS). Din cele 6.6 milioane, 77% au fost turisti romani, iar diferenta de 23% au reprezentant-o strainii (ponderi similare cu cele din primele 7 luni din 2016. Trei sferturi dintre turistii straini au venit din Europa. Durata medie a sederii a fost de 2,2 zile la turistii romani si 1,9 zile la turistii straini, mai arata comunicatul INS. De mentionat faptul ca plecarile romanilor in strainatate (inregistrate la punctele de frontiera), au fost in primele 7 luni de 11,26 milioane, mai mult cu aproape 25% fata de perioada ianuarie-iulie 2016.

Turisti in VamaFoto: Hotnews

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in perioada 1.01-31.07.2017 a fost de 28,8% pe total structuri de cazare turistica

Cele mai multe sosiri ale turistilor straini au provenit din Germania, Israel, Italia, Franta si Regatul Unit.

Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada 1.01-31.07.2017 de 11,263 milioane, in crestere cu 24,1% comparativ cu perioada 1.01-31.07.2016. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecarile in strainatate, reprezentand 69,6% din numarul total de plecari.

Sosirea unui turist se inregistreaza cand o persoana este inscrisa in la receptie in vederea cazarii, pentru a fi gazduita una sau mai multe nopti. Se socoteste o singura sosire pe turist, indiferent de numarul de innoptari rezultate din sederea sa neintrerupta.

Innoptarea este intervalul de 24 ore, incepand cu ora hoteliera, pentru care o persoana este inregistrata in evidenta spatiului de cazare turistica si beneficiaza de gazduire.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare turistica exprima relatia intre capacitatea de cazare turistica in functiune si utilizarea efectiva a acesteia de catre turisti, intr-o perioada determinata. Rezulta din calcul prin raportarea numarului total de innoptari realizate, la capacitatea de cazare turistica in functiune, din perioada respectiva.