Ca idee, in 1930 se nasteau 482.000 copii. In 1946, in ciuda marilor greutati economice de dupa al doilea Razboi Mondial, veneau pe lume 391.000 de romani. Media anuala a nasterilor a ramas in jur de 400.000 pana in 1962, cand a coborat la 300.000. Apoi, in 1967 si 1968 a urcat la peste 520.000. Pentru comparatie, anul trecut au venit pe lume mai putin de 200.000 de romani.
Daca ne uitam si la varsta medie a populatiei, constatam ca in ultimii 15 ani, Romania a adaugat 5.4 ani la varsta medie, dar diferentele dintre judete sunt foarte mari.
In 1992, varsta medie era de de 35 de ani. Acum e circa 41 de ani. Judetul cu varsta medie cea mai inaintata este Teleorman, unde locuitorul mediu are 44 de ani. Cel mai bine sta Iasi, unde locuitorul mediu are 38 de ani.

Romania devine o tara tot mai imbatranita si,din pacate, in ultimii ani aceste politici publice (de stimulare reala a natalitatii de pilda) au fost incoerente. Imbatranirea populatiei reduce si ritmul de crestere economica, existand studii care arata ca o crestere cu 10% a ponderii populatiei de peste 60 de ani reduce cu 5.5% ritmul de crestere al PIB/capita.
Daca privim si mai atent evolutia pe judete a acestui fenomen de imbatranire, celebrul judet Teleorman este de departe campionul imbatranirii, cu aproape 33% din populatie avand peste 60 de ani. Valcea, Braila si Buzau sunt urmatoarele "cele mai imbatranite" judete. La capatul opus gasim Ilfovul, Iasiul, Timisul si Satmarul unde ponderea seniorilor nu trece de 22%.

Pe langa migratie si natalitate, mai avem un factor de care trebuie sa tinem seama: cresterea duratei medii de viata, care face ca tot mai multi pensionari sa se bucure de pensie pentru tot mai multi ani.
- Consecintele sociale ale imbatranirii demografice
De asemenea, la barbatii de la oras indispozitia si insatisfactia este mai ridicata decat la barbatii din rural, carora iesirea la pensie le creeaza mai mult timp liber pentru a se putea ocupa in liniste de activitatile gospodariei.
Dupa gradul de pregatire profesionala, s-a constatat ca socul pensionarii, aparent este mai intens in randul persoanelor cu pregatire superioara si in general calificate, comparativ cu persoanele cu un nivel de pregatire inferioara sau necalificate.
Imediat dupa pensionare, modul de viata se schimba radical. Nu mai trebuie sa te trezesti ca sa ajungi la serviciu, socializarea cu colegii se reduce substantial iar declinul fiziologic devine in scurt timp preocuparea esentiala, adaugandu-se la asta sentimentul de izolare si marginalizare. Pensionarul se vede depasit de evenimente, iar in familie simte pierderea prestigiului si uneori chiar si a independentei de miscare. Asemenea manifestari se produc atunci cand intreruperea activitatii are loc in mod brusc si atunci cand un asemenea eveniment nu corespunde intotdeauna cu pierderea capacitatii de munca.
Sentimentele de inutilitate si izolare sociala sunt mai puternice in cazul persoanelor varstnice lipsite de ocupatie, favorizand instalarea unor boli psihice grave, cu deosebire cele depresive si anxioase.
Daca inainte problemele varstnicului se rezolvau in familie, astazi societatea este nevoita sa intervina din ce in ce mai mult. Respectul, atentia si afectiunea cu care erau inconjurate persoanele varstnice in familiile traditionale, in care coabitau mai multe generatii, au disparut treptat o data cu destramarea acestor tipuri de familie care au cunoscut o nuclearizare accentuata, nu numai in mediul urban, unde rar se mai poate intalni o familie complexa, cat si in mediul rural.
Sentimentul singuratatii se accentueaza odata cu varsta si determina probleme speciale pentru societate careia ii revin o serie de obligatii pe linia supravegherii si ingrijirii unor persoane lipsite de sprijin. Un rol important ar trebui sa-l aiba politicile publice din domeniul serviciilor publice de asistenta sociala, de ajutor menajer sau cele legate de prestarea de servicii legate de aprovizionare, ingrijire si supraveghere calificata in cazul unor situatii extreme.
- Consecinte medico-sanitare si medico-sociale
Se stie, batranii au in genere o sanatate mai precara decat cei tineri. Studiile intreprinse indica o supra-morbiditate a acestora, in randul carora se constata existenta in medie a 2-3 afectiuni cornice /persoana, iar la varstele avansate, numarul afectiunilor pe persoana este mai crescut.
Frecventa ridicata a imbolnavirilor reprezinta o alta caracteristica a morbiditatii persoanelor varstnice si longevive. La varsta de 65 ani si peste, comparativ cu persoanele de 15-64 ani, rata de morbiditate este dubla, cu diferente mari la bolile aparatului circulator (de aproape 4 ori mai multe), urmate de bolile sistemului nervos, bolile ochiului si anexelor sale, bolile sistemului osteo-articular, ale muschilor, ale tesutului conjunctiv, tumorile, tulburarile mentale si de comportament si bolile urechii si apofizei mastoide (intre 2 si 3 ori).
Principalele cauze de imbolnavire a persoanelor varstnice sunt: tulburarile de auz si de vedere, bolile articulare si reumatismale (osteoporoza - care pe langa faptul ca detine o frecventa ridicata are consecinte sociale severe), afectiunile cardiace si ale aparatului circulator (cardiopatiile, arteroscleroza si arterioscleroza, hipertensiunea arteriala), problemele de incontinenta urinara, dementa senila, caderile si fracturile consecutive si altele.
La varstele de peste 80 ani, bolile au caracter cronic, de lunga durata, care necesita un consum mare de asistenta medicala (consultatii, tratamente medicamentoase, spitalizari repetate si de durata) si asistenta medico-sociala (supravegheri si ingrijiri cu caracter permanent, ajutor menajer si igiena personala, institutionalizare) si sunt mult mai frecvente. In cadrul acestei grupe de populatie, o incidenta crescuta au si tulburarile psihice, precum si diferite forme de senilitate.
- Ponderea deceselor persoanelor varstnice (60 si peste) in total decese a crescut permanent in perioada 1960-2016, de la 54,7% la peste 80%.
Este cunoscut ca inaintarea in varsta aduce modificari importante in personalitatea individului, iar capacitatea de adaptare scade, ajungand la unii indivizi la adevarate forme de neadaptare. Unul dintre cele mai mari handicapuri pe linia adaptarii profesionale a varstnicilor este pierderea increderii in capacitatea de a invata si de a se adapta la situatii noi.
Scaderea memoriei si a atentiei sunt factori care ingrijoreaza persoanele varstnice si din acest motiv, ele sunt refractare la nou si devin conservatoare. Conservatorismul persoanelor varstnice este responsabil in multe privinte de acomodarea cu celelalte grupuri de populatie - tanara si adulta. De multe ori aceste situatii antreneaza modificari de comportament si o serie de tulburari psihice, existand o tendinta de cronicizare a acestora pe masura avansarii in varsta.
Pe plan socio - cultural, consecintele trebuie analizate in stransa corelatie cu doi factori: unul de ordin economic - reprezentat de nivelul venitului care poate asigura o independenta relativa a varstnicului si al doilea, nivelul de pregatire - in raport de care varstnicii stiu sa isi organizeze timpul si modul de viata in general prin indeplinirea unor activitati, cultivarea unor hobby-uri si relatii sociale cu efect compensatoriu si stimulatoriu pentru mentinerea dorintei de viata, a sentimentului de utilitate sociala si a starii de sanatate
In afara celor de mai sus, imbatranirea demografica sugereaza si implicatii politice pentru care partidele din Romania ar trebui sa se pregateasca.
Pe plan politic, asemenea consecinte ale imbatranirii decurg din calitatea varstnicilor de votanti in alegeri. In campaniile electorale, degeaba te duci in mijlocul unei populatii de varstnici sa le promiti cresterea locurilor de munca si reducerea taxarii salariale, ca nu-i intereseaza. Lor trebuie sa le promiti cresteri de pensii, facilitati de transport, in general masuri cu pronuntat caracter de stanga. Pe scurt, partidele politice trebuie sa includa in cadrul programelor electorale a unor asemenea masuri, daca vor sa le castige votul.
Dar astia decat sa plateasca pensii prefera sa-ti ia gatul.
Natalitatea e in scadere in toata Europa cred ca fara exceptie.(daca nu ar fii imigratia)
Ciudat cum ziceau ecologistii stangisti, foarte la moda in anii 70-80-90 prin Vest ca suntem prea multi, consumam prea mult aer/mancare/servicii etc si omoram pamantul iar sistemul economic zice altceva.
Marile economii compenseaza prin forta de munca din alte tari(3 milioane de romani de ex.), pentru a nu le cadea economiile/sistemul de ajutoare sociale/sistemul de pensii.
Solutia vezi Japania a carei populatie tanara s-a miscorat de 6 ori in ultimii 30 de ani dar e bine economic datorita robotizarii.
Alta solutie reformarea sistemelor din Vest - ajutoare sociale - sa nu se incurajeze nemunca, pensii foarte mari - cineva trebuie sa le sustina acele excursii frumoase ale pensionarilor din Vest.
Alta varianta ar fii redimensionarea productiei, sa mai lasi si pe altii sa exporte dar asta inseamna scadere economica care e de rau in manualele de economie.
Oricum globalistii stangisti au copt-o cum au vrut ei in ultimii 50 de ani, dar nu cred ca e de bine pt nimeni poate cu exceptia marilor banci si marilor coorporatii.
Si bineinteles de vina sunt ecologistii si globalistii stangisti. Parca vad ca urmeaza Soros...
Daca te intereseaza poti sa cauti mai in amanunt ce sume se cheltuiesc cu ajutoarele sociale avand in vedere ca multe tari din vest sunt de tip welfare state.
Sunt foarte multi oameni care nu muncesc pt ca primesc ajutoare foarte mari, mai ales daca au 3-4 copii. Era in Germania un caz de a iesit scandal ca a scris pe facebook despre o familie de pakistanezi primea 4500Euro intr-o luna. Bine inteles i s-a inchis contul si a luat si amenda da doar nu e voie sa propagi asa stire.
Pana si americanii ne invidiza pe noi europenii pentru acest sistem. Este un sistem care ar grija de cetatenii sai, ii priveste ca pe niste fiinte umane, nu ca pe niste cifre statistice.
SteynPost #18: The Biggest Issue of our Time
https://www.youtube.com/watch?v=St0CTQScIxA
Plus ca se bazeaza pe cifre reale, statistici, experiente de care s-a lovit in viata, un om foarte rational si empiric. Eu il urmaresc cu placere.
Apropo de teoria conspiratiei mi-am adus aminte ce zicea Roger Stone - Teoria conspirației e un termen inventat de CIA în 1964 pentru a-i discredita pe cei care se îndoiesc de versiunea guvernamentală falsă a evenimentelor.
In fine am inteles ca multe chestii gen teoria conspiratiei acu 20-30-40 de ani s-au adeverit. Altele mai vechi au fost dovedite chiar de desecretizarea unor documente strict secrete, vzi de ex. in State desecretizarea dupa 50 de ani a unor documente legate de ww1,ww2 etc.
Roger Stone este unul din promotorii teoriilor conspiratiei, are tot interesul sa le faca sa para reale, sa-l crezi e ca si cum l-ai crede pe Iliescu cand vorbeste de Revolutie. Vizioneaza filmul Get me Roger Stone, e pe Netflix.
Daca erau multi d-astia ca tine pe la 1400-1500 cand ne invadau turcii, care sa sustina non combatul, ca de', cultivam ura intre popoare, acum nu mai existam ca neam. Lasa gargara asta pentru altii mai fraieri de la tine din tara, ca din Romania sigur nu esti.
Dupa fiecare eveniment sangeros provocat de islamisti, iesiti toti in strada si strigati ca nu va este frica, fluturand steaguri in curcubeu. Dupa care fugiti ca potarnichile la urmatoarea bomba.
De aia nu prea inteleg frica asta de migranti.
nobody cares... intrebati pe dragnea sau olguta daca le pasa... tocmai au taiat suplimentele pentru trimiterea copiilor la scoli, si programul cornu` si laptele...
ca sa dea in partea cealalta la pensionari si bugetari
mi se pare normal, ca doar viitorul tarii sunt pensionarii si bugetarii.. adica aia care se afla la capatul vietii.. nu copii care trebuie educati si crescuti sa ramana in Romania...
de fapt uit un lucru esential... copii NU au drept de vot, de aia se poate taia de la ei
spre deosebire de pensionari si bugetari care sunt masa de votanti PSD
Interesant e ca un pensionar declara ca e multumit de PSD, i-a crescut pensia, de ce ne tot luam de ei. Din ciclul: dupa mine potopul. Radem, glumim, insa e foarte probabil sa ne manance imigrantii astia, eu nu ii vad prea usor expulzati, mai ales ca prostii prostilor conduc EU.
Si desteptii cine sunt ? Cumva Farage, Le Pen, Orban si alte slugi ale Moscovei ?
Insa olgutei si dragnutei nu le pasa de asta, le pasa de pensiile lor. Adica dupa EI potopul, m-am exprimat gresit, cer scuze.
Iar tie tinere, o sa-ti dai seama cine's desteptii cand o sa creasca langa tine o moschee si esti chemat (fortat) sa pupi musulmanii undeva. Daca nu ai inteles (...) religia asta e cu cateva sute de ani in urma, la fel cum a fost crestinismul cand se omorau in numele lui. Poate vrei sa cauti cu cat a crescut rata criminalitatii in EU, in special Germania de cand am importat mamiferele astea straine! Intelege un lucru: imigratia necontrolata nu are cum sa duca spre bine. PA.
Peste 50 de ani ne vom amesteca de nu o sa mai stim cati romani sunt ,asta se vrea de fapt.
Peste 50 de ani romancele vor face copii cu negrii arabi si chinezi si ma bucur mult pentru ca o tot dati pe aia cu "diversitatea" ,ei uita ca o sa aveti diversitate.
Asa ca invatati-va fetitele araba ,africana si chineza va fi de viitor.
https://www.youtube.com/watch?v=8ERmOpZrKtw
Africa pt africani, Asia pt asiatici etc in schimb Europa de Vest pt toti, cam bate la ochi.
https://www.youtube.com/watch?v=4Sm4GhnAjWM
E clar ca suna alarmant white genocide dar shimbarile sunt foarte mari si rapide, se explica intr-un video ca daca o populatie are 10%(Franta - musulmani) si alta 90%, prima are o rata a natalitatii de 3.5(media europana a musulmanilor), a 2-a 1.4 - > ei vor avea acelasi numar de nepoti. Food for thought.
Bulgaria se afla in aceeasi situatie demografica catastrofala, poate chiar mai rea, dat fiind faptul ca acolo nu au fost interzise avorturile timp de 20 de ani. In plus, Bulgaria are si o minoritate musulmana importanta si in crestere. E foarte posibil ca in 20 de ani Bulgaria sa devina majoritar islamica si sa fie condusa de la Istanbul. Oare crede cineva ca Romania va fi scutita de problema islamului?
Romania va interzice refugiatii musulmani cu orice consecinta .
De abia din acel moment vom fi liberi de UE si putem face si copii pana atunci nu vrem ca acestia sa se nasca intre arabi si negrii.
Romania a ajuns un stat mafiot in colaps, esuat si capturat de KGB, care prigoneste libera initiativa, in faliment!
Cei care stau prin zonele astea stau doat "inca", "pana pleaca".
Gasca de KGB-isti post PCR-isti in frunte cu Iliescu si gasca de borfasi in frunte cu Basescu au dus tara la colaps si depopulare!
si oricum juma din aia care se nasc o sa se care din romania...
nu-i nici o problema
Vîrsta la care un cuplu de români are un copil, de multe ori singurul,este vîrsta la care un cuplu de țigani are primii nepoți, nepoți care au fost concepuți de adolescenți de 14-15 ani...
Cetățenii acestei țări sunt tot mai puțini,dar numărul parlamentarilor,al angajaților statului nu se reduce,ba chiar crește,vă mai amintiți de opinia publică a spus maxim 300 parlamentari și cum clasa politică în integralitate a răspuns că nu e bine?
Biserica a incuviintat politicile anti-avort ale lui Ceausescu, condamnand astfel mii de femei la moarte din cauza avorturilor ilegale.
Turcia are astazi populatia de 80 de milioane, erau 16 milioane in 1940.
Presedintele Turciei indemna musulmanii sa cucereasca Vestul prin pantecele femeilor. Sa faca barem 5 copii.
Multe tari din Africa si Orientul Mijlociu au crestere a populatiei foarte mare In comparatie cu Occidentul.
Arnold J. Toynbee: "Marile civilizatii nu mor prin crima ci prin suicid".
Astazi baiu pare a fii demografia.
Pe masura ce tarile ies din saracie si nivelul de trai creste, natalitatea scade.
In 27 de ani Japonia sau Germania dupa ce au fost rase efectiv de bombe, erau puteri economice mondiale, asta asa ca o comparatie.