Se nasc tot mai putini copii. ​In primele 7 luni s-au nascut 104.000, cu 7500 mai putini decat anul trecut. Cateva consecinte socio-economice

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 11 septembrie 2017, 9:35 Economie | Finanţe & Bănci


Imbatranirea Romaniei se va resimti in toate domeniile economice
Foto: sxc.hu
In primele 7 luni s-au nascut putin peste 104.000 de copii, cu 7500 mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele transmise luni de Institutul National de Statistica (INS). Sporul natural a ramas negativ, ba chiar s-a accentuat. Daca in primele 7 luni din 2016, numarul decedatilor il depasea cu 38.000 pe cel al nou-nascutilor, in acest an diferenta dintre cei veniti pe lume si cei care au plecat dintre noi a urcat la 50.000. Asta inseamna ca in cativa ani vom avea mai putini elevi la scoala, apoi mai putina forta de munca activa dar si un necesar de corp profesoral mai mic. Efectele negative sunt insa mult mai multe.

Ca idee, in 1930 se nasteau 482.000 copii. In 1946, in ciuda marilor greutati economice de dupa al doilea Razboi Mondial, veneau pe lume 391.000 de  romani. Media anuala a nasterilor a ramas in jur de 400.000 pana in 1962, cand a coborat la 300.000. Apoi, in 1967 si 1968 a urcat la peste 520.000. Pentru comparatie, anul trecut au venit pe lume mai putin de 200.000 de romani.

Daca ne uitam si la varsta medie a populatiei, constatam ca in ultimii 15 ani, Romania a adaugat 5.4 ani la varsta medie, dar diferentele dintre judete sunt foarte mari.

In 1992, varsta medie era de de 35 de ani. Acum e circa 41 de ani. Judetul cu varsta medie cea mai inaintata este Teleorman, unde locuitorul mediu are 44 de ani. Cel mai bine sta Iasi, unde locuitorul mediu are 38 de ani.

Romania devine o tara tot mai imbatranita si,din pacate, in ultimii ani aceste politici publice (de stimulare reala a natalitatii de pilda) au fost incoerente. Imbatranirea  populatiei reduce si ritmul de crestere economica, existand studii care arata ca o crestere cu 10% a ponderii populatiei de peste 60 de ani reduce cu 5.5% ritmul de crestere al PIB/capita.

Daca privim si mai atent evolutia pe judete a acestui fenomen de imbatranire, celebrul judet Teleorman este de departe campionul imbatranirii, cu aproape 33% din populatie avand peste 60 de ani. Valcea, Braila si Buzau sunt urmatoarele "cele mai imbatranite" judete. La capatul opus gasim Ilfovul, Iasiul, Timisul si Satmarul unde ponderea seniorilor nu trece de 22%.
Pe langa migratie si natalitate, mai avem un factor de care trebuie sa tinem seama: cresterea duratei medii de viata, care face ca tot mai multi pensionari sa se bucure de pensie pentru tot mai multi ani.

 • Consecintele sociale ale imbatranirii demografice
Trecerea de la munca activa la pensie se resimte diferit de catre fiecare. De regula, femeile traverseaza cu mai multa usurinta acest eveniment fata de barbati, explicabil prin rolul asumat de femei in familie- fiind mai ocupate cu rezolvarea diferitelor activitati gospodaresti si deci, avand de indeplinit activitati cotidiene utile, privesc cu oarecare detasare iesirea la pensie si uneori chiar ca o usurare de sarcini. In schimb barbatii (mai putin implicati in asemenea activitati) se vad inutili, manifestand indispozitie si uneori insatisfactie si apatie, se arata  in lucrarea "Populatia Romaniei la orizontul anilor 2060".

De asemenea, la barbatii de la oras indispozitia si insatisfactia este mai ridicata decat la barbatii din rural, carora iesirea la pensie le creeaza mai mult timp liber pentru a se putea ocupa in liniste de activitatile gospodariei.

Dupa gradul de pregatire profesionala, s-a constatat ca socul pensionarii, aparent este mai intens in randul persoanelor cu pregatire superioara si in general calificate, comparativ cu persoanele cu un nivel de pregatire inferioara sau necalificate.

Imediat dupa pensionare, modul de viata se schimba radical. Nu mai trebuie sa te trezesti ca sa ajungi la serviciu, socializarea cu colegii se reduce substantial iar declinul fiziologic devine in scurt timp preocuparea esentiala, adaugandu-se la asta sentimentul de izolare si marginalizare. Pensionarul se vede depasit de evenimente, iar in familie simte pierderea prestigiului si uneori chiar si a independentei de miscare. Asemenea manifestari se produc atunci cand intreruperea activitatii are loc in mod brusc si atunci cand un asemenea eveniment nu corespunde intotdeauna cu pierderea capacitatii de munca.

Sentimentele de inutilitate si izolare sociala sunt mai puternice in cazul persoanelor varstnice lipsite de ocupatie, favorizand instalarea unor boli psihice grave, cu deosebire cele depresive si anxioase.

Daca inainte problemele varstnicului se rezolvau in familie, astazi societatea este nevoita sa intervina din ce in ce mai mult. Respectul, atentia si afectiunea cu care erau inconjurate persoanele varstnice in familiile traditionale, in care coabitau mai multe generatii, au disparut treptat o data cu destramarea acestor tipuri de familie care au cunoscut o nuclearizare accentuata, nu numai in mediul urban, unde rar se mai poate intalni o familie complexa, cat si in mediul rural.

Sentimentul singuratatii se accentueaza odata cu varsta si determina probleme speciale pentru societate careia ii revin o serie de obligatii pe linia supravegherii si ingrijirii unor persoane lipsite de sprijin. Un rol important ar trebui sa-l aiba politicile publice din domeniul serviciilor publice de asistenta sociala, de ajutor menajer sau cele legate de  prestarea de servicii legate de aprovizionare, ingrijire si supraveghere calificata in cazul unor situatii extreme.

 • Consecinte medico-sanitare si medico-sociale
Aceste consecinte sunt legate de bolile specifice si de mortalitatea celor de peste 60 de ani, care reclama servicii de sanatate si de ordin social adaptate acestui fenomen de imbatranire

Se stie, batranii au in genere o sanatate mai precara decat cei tineri.  Studiile intreprinse indica o supra-morbiditate a acestora, in randul carora se constata existenta in medie a 2-3 afectiuni cornice /persoana, iar la varstele avansate, numarul afectiunilor pe persoana este mai crescut.

Frecventa ridicata a imbolnavirilor reprezinta o alta caracteristica a morbiditatii persoanelor varstnice si longevive. La varsta de 65 ani si peste, comparativ cu persoanele de 15-64 ani, rata de morbiditate este dubla, cu diferente mari la bolile aparatului circulator (de aproape 4 ori mai multe), urmate de bolile sistemului nervos, bolile ochiului si anexelor sale, bolile sistemului osteo-articular, ale muschilor, ale tesutului conjunctiv, tumorile, tulburarile mentale si de comportament si bolile urechii si apofizei mastoide (intre 2 si 3 ori).

Principalele cauze de imbolnavire a persoanelor varstnice sunt: tulburarile de auz si de vedere, bolile articulare si reumatismale (osteoporoza - care pe langa faptul ca detine o frecventa ridicata are consecinte sociale severe), afectiunile cardiace si ale aparatului circulator (cardiopatiile, arteroscleroza si arterioscleroza, hipertensiunea arteriala), problemele de incontinenta urinara, dementa senila, caderile si fracturile consecutive si altele.

La varstele de peste 80 ani, bolile au caracter cronic, de lunga durata, care necesita un consum mare de asistenta medicala (consultatii, tratamente medicamentoase, spitalizari repetate si de durata) si asistenta medico-sociala (supravegheri si ingrijiri cu caracter permanent, ajutor menajer si igiena personala, institutionalizare) si sunt mult mai frecvente. In cadrul acestei grupe de populatie, o incidenta crescuta au si tulburarile psihice, precum si diferite forme de senilitate.

 • Ponderea deceselor persoanelor varstnice (60 si peste) in total decese a crescut permanent in perioada 1960-2016, de la 54,7% la peste 80%.

Este cunoscut ca inaintarea in varsta aduce modificari importante in personalitatea individului, iar capacitatea de adaptare scade, ajungand la unii indivizi la adevarate forme de neadaptare. Unul dintre cele mai mari handicapuri pe linia adaptarii profesionale a varstnicilor este pierderea increderii in capacitatea de a invata si de a se adapta la situatii noi.

Scaderea memoriei si a atentiei sunt factori care ingrijoreaza persoanele varstnice si din acest motiv, ele sunt refractare la nou si devin conservatoare. Conservatorismul persoanelor varstnice este responsabil in multe privinte de acomodarea cu celelalte grupuri de populatie - tanara si adulta. De multe ori aceste situatii antreneaza modificari de comportament si o serie de tulburari psihice, existand o tendinta de cronicizare a acestora pe masura avansarii in varsta.

Pe plan socio - cultural, consecintele trebuie analizate in stransa corelatie cu doi factori: unul de ordin economic - reprezentat de nivelul venitului care poate asigura o independenta relativa a varstnicului si al doilea, nivelul de pregatire - in raport de care varstnicii stiu sa isi organizeze timpul si modul de viata in general prin indeplinirea unor activitati, cultivarea unor hobby-uri si relatii sociale cu efect compensatoriu si stimulatoriu pentru mentinerea dorintei de viata, a sentimentului de utilitate sociala si a starii de sanatate

In afara celor de mai sus, imbatranirea demografica sugereaza si implicatii politice pentru care partidele din Romania ar trebui sa se pregateasca.

Pe plan politic, asemenea consecinte ale imbatranirii decurg din calitatea varstnicilor de votanti in alegeri. In campaniile electorale, degeaba te duci in mijlocul unei populatii de varstnici sa le promiti cresterea locurilor de munca si reducerea taxarii salariale, ca nu-i intereseaza. Lor trebuie sa le promiti cresteri de pensii, facilitati de transport, in general masuri cu pronuntat caracter de stanga. Pe scurt, partidele politice trebuie sa includa in cadrul programelor electorale a unor asemenea masuri, daca vor sa le castige votul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9279 vizualizari

 • -15 (53 voturi)    
  nicio grija (Luni, 11 septembrie 2017, 9:44)

  Stefan534324 [utilizator]

  deja avem cateva mii de imigranti veniti pe Marea Neagra in cateva luni.
  Dar astia decat sa plateasca pensii prefera sa-ti ia gatul.
  • -12 (28 voturi)    
   Asta e propaganda care a fost si dincolo (Luni, 11 septembrie 2017, 11:58)

   Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Inainte sa le bage mortul in casa.
   Natalitatea e in scadere in toata Europa cred ca fara exceptie.(daca nu ar fii imigratia)

   Ciudat cum ziceau ecologistii stangisti, foarte la moda in anii 70-80-90 prin Vest ca suntem prea multi, consumam prea mult aer/mancare/servicii etc si omoram pamantul iar sistemul economic zice altceva.

   Marile economii compenseaza prin forta de munca din alte tari(3 milioane de romani de ex.), pentru a nu le cadea economiile/sistemul de ajutoare sociale/sistemul de pensii.
   Solutia vezi Japania a carei populatie tanara s-a miscorat de 6 ori in ultimii 30 de ani dar e bine economic datorita robotizarii.
   Alta solutie reformarea sistemelor din Vest - ajutoare sociale - sa nu se incurajeze nemunca, pensii foarte mari - cineva trebuie sa le sustina acele excursii frumoase ale pensionarilor din Vest.
   Alta varianta ar fii redimensionarea productiei, sa mai lasi si pe altii sa exporte dar asta inseamna scadere economica care e de rau in manualele de economie.
   Oricum globalistii stangisti au copt-o cum au vrut ei in ultimii 50 de ani, dar nu cred ca e de bine pt nimeni poate cu exceptia marilor banci si marilor coorporatii.
   • +15 (23 voturi)    
    In Vest se incurajeaza nemunca ? (Luni, 11 septembrie 2017, 13:03)

    hybrid [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    Ce prostii spui ! Europenii au muncit de le-au crapat mainile ca sa-si recladeasca economiile de dupa razboi. Intreaba romanii plecati in Europa cum incurajeaza vesticii nemunca.

    Si bineinteles de vina sunt ecologistii si globalistii stangisti. Parca vad ca urmeaza Soros...
    • -4 (18 voturi)    
     Stiu caz concret in Franta (Luni, 11 septembrie 2017, 13:15)

     Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui hybrid

     Daca intra in somaj primeste aceeasi bani ca si cand munceste.
     Daca te intereseaza poti sa cauti mai in amanunt ce sume se cheltuiesc cu ajutoarele sociale avand in vedere ca multe tari din vest sunt de tip welfare state.
     Sunt foarte multi oameni care nu muncesc pt ca primesc ajutoare foarte mari, mai ales daca au 3-4 copii. Era in Germania un caz de a iesit scandal ca a scris pe facebook despre o familie de pakistanezi primea 4500Euro intr-o luna. Bine inteles i s-a inchis contul si a luat si amenda da doar nu e voie sa propagi asa stire.
     • +8 (10 voturi)    
      Cazurile individuale nu au relevanta (Luni, 11 septembrie 2017, 15:53)

      hybrid [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

      Conteaza situatia generala, iar in Occident exista un cult al muncii. Tu crezi ca tarile alea s-au ridicat la nivelul actual de trai trandavind prin carciumi din ajutoare sociale ? Statul social este una din cele mai inovative idei si pozitive idei de politica economica a sec. 20. Datorita invatamantului gratuit, a asistentei medicale gratuite si a unor sisteme de pensii echitabile, populatia acestor state s-a dezvoltat, a creat plusvaloare, iar speranta de viata a crescut considerabil.

      Pana si americanii ne invidiza pe noi europenii pentru acest sistem. Este un sistem care ar grija de cetatenii sai, ii priveste ca pe niste fiinte umane, nu ca pe niste cifre statistice.
    • -7 (13 voturi)    
     Demografie, Welfare-State in Occident (Luni, 11 septembrie 2017, 13:54)

     Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui hybrid

     Transfer de la cei tineri la cei batrani. Foarte interesant, recomand pt cine intelege engleza, 25 min:
     SteynPost #18: The Biggest Issue of our Time
     https://www.youtube.com/watch?v=St0CTQScIxA
     • +5 (9 voturi)    
      Nu ma convingi postand (Luni, 11 septembrie 2017, 15:55)

      hybrid [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

      opiniile unor comentatori care promoveaza teorii ale conspiratiei. Daca astea sunt sursele tale e de inteles atunci de ce gandesti asa.
      • -2 (10 voturi)    
       Mie mi se pare omul foarte cultivat (Luni, 11 septembrie 2017, 16:26)

       Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui hybrid

       A calatorit foarte mult si are mare experienta de viata.
       Plus ca se bazeaza pe cifre reale, statistici, experiente de care s-a lovit in viata, un om foarte rational si empiric. Eu il urmaresc cu placere.

       Apropo de teoria conspiratiei mi-am adus aminte ce zicea Roger Stone - Teoria conspirației e un termen inventat de CIA în 1964 pentru a-i discredita pe cei care se îndoiesc de versiunea guvernamentală falsă a evenimentelor.

       In fine am inteles ca multe chestii gen teoria conspiratiei acu 20-30-40 de ani s-au adeverit. Altele mai vechi au fost dovedite chiar de desecretizarea unor documente strict secrete, vzi de ex. in State desecretizarea dupa 50 de ani a unor documente legate de ww1,ww2 etc.
       • +3 (7 voturi)    
        Si Goebbels era foarte cultivat (Luni, 11 septembrie 2017, 17:10)

        hybrid [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

        avea un doctorat in filosofie, asta nu l-a impiedicat sa creada in teoria suprematiei rasiale a germanilor sau in conspiratia evreilor. Nu ma indoiesc ca il urmaresti cu placere, eviti sa iesi din zona de confort a confirmarii propriilor credinte, se cheama confirmation bias.

        Roger Stone este unul din promotorii teoriilor conspiratiei, are tot interesul sa le faca sa para reale, sa-l crezi e ca si cum l-ai crede pe Iliescu cand vorbeste de Revolutie. Vizioneaza filmul Get me Roger Stone, e pe Netflix.
  • +12 (22 voturi)    
   fara violenta (Luni, 11 septembrie 2017, 12:01)

   PorcoRosso [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   asa te-a invatat ma-ta ba fratemiu sa cultivi ura intre popoare?
   • -13 (19 voturi)    
    pe tine ma-ta cum te-a invatat? (Luni, 11 septembrie 2017, 13:26)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui PorcoRosso

    doar esti "fratimiu".

    Daca erau multi d-astia ca tine pe la 1400-1500 cand ne invadau turcii, care sa sustina non combatul, ca de', cultivam ura intre popoare, acum nu mai existam ca neam. Lasa gargara asta pentru altii mai fraieri de la tine din tara, ca din Romania sigur nu esti.

    Dupa fiecare eveniment sangeros provocat de islamisti, iesiti toti in strada si strigati ca nu va este frica, fluturand steaguri in curcubeu. Dupa care fugiti ca potarnichile la urmatoarea bomba.
    • +9 (11 voturi)    
     Pe la 1400-1500 (Luni, 11 septembrie 2017, 16:03)

     albik [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

     Stefan cel Mare se alia cu turcii si uite ca inca mai existam ca popor. Tu iti dai seama ca au trecut 500 de ani de atunci ? Sau tu inca crezi ca mai suntem in razboi cu turcii ?
  • +14 (24 voturi)    
   Comentariu tipic (Luni, 11 septembrie 2017, 12:34)

   larex [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   de xenofob plin de ura.
  • +9 (11 voturi)    
   daaa (Luni, 11 septembrie 2017, 15:15)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Tu ci impresia ca imigrantii aia se opresc in Romania?!? Ca sa ce? Sa ia un venit minim garanta de 150 de lei de caciula?!? Tinta lor e europa de vest, nu Romania.
   • -5 (9 voturi)    
    Normal ca tinta e Europa de Vest (Luni, 11 septembrie 2017, 16:15)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Dar cati pot sa mai primeasca si aia? Cat pot sa mai fie agresati, violati etc? Exista totusi o limita. Si nu pot sa ramana tari virgine. Trebuie raspanditi peste tot.
    • +4 (4 voturi)    
     degeaba ii raspindesti.. (Luni, 11 septembrie 2017, 17:16)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

     In 2 saptamini vor ajunge inapoi in Germania/Suedia/Olanda, etc. La fel ca si cersetorii nostri. Si daca ar fi atit de grava situatia, ar fi suficient sa-i facem cetateni romani si sa poata circula liberi in UE :D


     De aia nu prea inteleg frica asta de migranti.
 • +23 (25 voturi)    
  mda (Luni, 11 septembrie 2017, 9:48)

  SoulSearcher [utilizator]

  daily "nu vor mai fi romani peste 50 ani" topic

  nobody cares... intrebati pe dragnea sau olguta daca le pasa... tocmai au taiat suplimentele pentru trimiterea copiilor la scoli, si programul cornu` si laptele...

  ca sa dea in partea cealalta la pensionari si bugetari

  mi se pare normal, ca doar viitorul tarii sunt pensionarii si bugetarii.. adica aia care se afla la capatul vietii.. nu copii care trebuie educati si crescuti sa ramana in Romania...

  de fapt uit un lucru esential... copii NU au drept de vot, de aia se poate taia de la ei

  spre deosebire de pensionari si bugetari care sunt masa de votanti PSD
  • -10 (26 voturi)    
   Logic (Luni, 11 septembrie 2017, 12:12)

   mdaniel [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Pana ajung copiii astia mari, olguta si dragnuta si-au consumat si pensiile.
   Interesant e ca un pensionar declara ca e multumit de PSD, i-a crescut pensia, de ce ne tot luam de ei. Din ciclul: dupa mine potopul. Radem, glumim, insa e foarte probabil sa ne manance imigrantii astia, eu nu ii vad prea usor expulzati, mai ales ca prostii prostilor conduc EU.
   • +10 (14 voturi)    
    Si cine-s desteptii ? (Luni, 11 septembrie 2017, 13:07)

    jam.jam [utilizator] i-a raspuns lui mdaniel

    " mai ales ca prostii prostilor conduc EU."
    Si desteptii cine sunt ? Cumva Farage, Le Pen, Orban si alte slugi ale Moscovei ?
    • -4 (12 voturi)    
     Interesant cate review-uri negative mi-am luat (Luni, 11 septembrie 2017, 16:07)

     mdaniel [utilizator] i-a raspuns lui jam.jam

     ...avand in vedere ca ideea mea era legata tocmai de generatia de copii care trebuie sustinuta.
     Insa olgutei si dragnutei nu le pasa de asta, le pasa de pensiile lor. Adica dupa EI potopul, m-am exprimat gresit, cer scuze.
     Iar tie tinere, o sa-ti dai seama cine's desteptii cand o sa creasca langa tine o moschee si esti chemat (fortat) sa pupi musulmanii undeva. Daca nu ai inteles (...) religia asta e cu cateva sute de ani in urma, la fel cum a fost crestinismul cand se omorau in numele lui. Poate vrei sa cauti cu cat a crescut rata criminalitatii in EU, in special Germania de cand am importat mamiferele astea straine! Intelege un lucru: imigratia necontrolata nu are cum sa duca spre bine. PA.
  • -16 (18 voturi)    
   serios in 50 de ani? (Luni, 11 septembrie 2017, 12:41)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   In UE aia de care tot vorbiti voi astia de dreapta este o amestecatura de natii.
   Peste 50 de ani ne vom amesteca de nu o sa mai stim cati romani sunt ,asta se vrea de fapt.
   Peste 50 de ani romancele vor face copii cu negrii arabi si chinezi si ma bucur mult pentru ca o tot dati pe aia cu "diversitatea" ,ei uita ca o sa aveti diversitate.
   Asa ca invatati-va fetitele araba ,africana si chineza va fi de viitor.
   • -13 (17 voturi)    
    Diversitate = nume de cod pt white genocide (Luni, 11 septembrie 2017, 13:04)

    Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui xanti

    Albii sunt pe planeta vreo 7% si totusi globalistii stangisti i targheteaza express pe acestia.

    https://www.youtube.com/watch?v=8ERmOpZrKtw

    Africa pt africani, Asia pt asiatici etc in schimb Europa de Vest pt toti, cam bate la ochi.
    • +9 (13 voturi)    
     Sarmanul de tine (Luni, 11 septembrie 2017, 13:12)

     kent8 [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

     In mintea ta tulbure diversitate=genocidul albilor ? Lasa dracu conspiratiile ca ajungi sa te faci de ras cu dumele astea.
     • -10 (14 voturi)    
      Sarmanul de tine (Luni, 11 septembrie 2017, 14:00)

      Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui kent8

      Baga un ochi aici:

      https://www.youtube.com/watch?v=4Sm4GhnAjWM
      • +4 (6 voturi)    
       M-am uitat, (Luni, 11 septembrie 2017, 21:38)

       kent8 [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

       numai tampenii. Cine crede asa ceva isi merita soarta.
    • +6 (8 voturi)    
     White genocide :))))) (Luni, 11 septembrie 2017, 16:48)

     zanax [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

     OMG !!!!!!!!!!!!!!! :))))))) Halatu...cat e halatu....:))))
     • -8 (10 voturi)    
      Daca nu esti iesit pe afara nu cunosti (Luni, 11 septembrie 2017, 17:11)

      Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui zanax

      Vezi ca e plin youtube-ul . Scrie white genocide si baga mare la cateva videouri, daca intelegi engleza. Sa stii ca lumea e in schimbare demografica foarte rapida. Pe mine m-a cam ingrijorat, ma intreb cum va arata vestul in 20-30 de ani.

      E clar ca suna alarmant white genocide dar shimbarile sunt foarte mari si rapide, se explica intr-un video ca daca o populatie are 10%(Franta - musulmani) si alta 90%, prima are o rata a natalitatii de 3.5(media europana a musulmanilor), a 2-a 1.4 - > ei vor avea acelasi numar de nepoti. Food for thought.
      • +4 (6 voturi)    
       Daca tu iti faci cultura de pe youtube (Luni, 11 septembrie 2017, 21:42)

       kent8 [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

       ajungi ca Olivia Steer. Ia da si tu o cautare dupa vaccines autism sau vaccines conspiracy, sa vezi atunci suvoi de prostii. Daca tu crezi orice prostie spusa doar pentru ca apare pe Youtube sau pe vreun blog, fara sa analizezi critic informatia, ajungi sa cazi prada dezinformarii si manipularii.
      • +3 (3 voturi)    
       White genocide nu suna alarmant (Luni, 11 septembrie 2017, 23:06)

       zanax [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

       Suna prosteste. Iar cifrele alea sunt scoase din burta. Se ignora faptul ca odata stabiliti si integrati in Europa, natalitatea imigrantilor scade, apropiindu-se de rata europeana. Este de notorietate in sociologie relatia dintre cresterea nivelului de trai si scaderea natalitatii.
   • -10 (14 voturi)    
    atentie (Luni, 11 septembrie 2017, 14:56)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

    Tzarile europene cu probleme demografice (aproape toate) sunt ca un animal ranit caruia ii dau tarcoale hienele. Vidurile astea demografice vor fi cu siguranta umplute, asa a fost intotdeauna in istorie.
    Bulgaria se afla in aceeasi situatie demografica catastrofala, poate chiar mai rea, dat fiind faptul ca acolo nu au fost interzise avorturile timp de 20 de ani. In plus, Bulgaria are si o minoritate musulmana importanta si in crestere. E foarte posibil ca in 20 de ani Bulgaria sa devina majoritar islamica si sa fie condusa de la Istanbul. Oare crede cineva ca Romania va fi scutita de problema islamului?
 • -20 (42 voturi)    
  Ce minciuni (Luni, 11 septembrie 2017, 9:50)

  Gray51 [utilizator]

  În primul rând, rezerva forței de muncă este foarte mare. La 20 milioane, doar 4 milioane salariați. Milioane de pensionari pe caz de boală- lene. Șomaj ascuns imens. Plus că sunt țări cu populație f mică pe km pătrat care o doc f bine. Ce tot aruncați chestii din astea? Pregătiți terenul pentru imigranți de cu totul alta cultură?
  • +18 (28 voturi)    
   vai de tine... (Luni, 11 septembrie 2017, 10:15)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Gray51

   vai de tine... e de inteles de ce votezi cu PSD.
   • -14 (16 voturi)    
    dupa ce vor pleca soroisti (Luni, 11 septembrie 2017, 13:26)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    Eu mai astept 2-3 ani sa plece soroistii scarbiti de Romania,inca 2 milioane si va fi perfect.
    Romania va interzice refugiatii musulmani cu orice consecinta .
    De abia din acel moment vom fi liberi de UE si putem face si copii pana atunci nu vrem ca acestia sa se nasca intre arabi si negrii.
    • +11 (15 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 septembrie 2017, 14:07)

     [anonim] i-a raspuns lui xanti

  • +14 (18 voturi)    
   Ești pe lângă, toarșu Brumaru (Luni, 11 septembrie 2017, 10:16)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Gray51

   În primul rând, mărimea rezervei de muncă nu contează. DIsponibilitatea de a lucra pe salariile de mizerie pe care le determină politicile de stat cu privire la antreprenoriat este în proporție inversă cu mărimea rezervei de muncă, adică spre zero (ajutoarele de stat, banii trimiși de rudele din străinătate și munca la negru reduc disponibilitatea rezervei de muncă de la 0 la minus infinit. Țările cu populație mică pe km pătrat 1. nu sunt conduse de o oligarhie kleptocrată de sorginte comunistă, fără vreo idee de ce înseamnă economia, și 2. au bogății naturale imense, care în România s-au epuizat grație lui Ceașcă și obsesiei lui de a scăpa de datorii....
  • +2 (4 voturi)    
   20? (Luni, 11 septembrie 2017, 11:20)

   AnderT [utilizator] i-a raspuns lui Gray51

   unde? daca sunt 15 e bine !!!
 • +14 (18 voturi)    
  articol oarecum confuz... (Luni, 11 septembrie 2017, 9:55)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nu se nasc mai putini copii/cuplu fertil, doar ca acesti nu se mai nasc in Ro ci in statele EU unde cei aprox 5 milioane de romani traiesc, muncesc si, oh well, au copii.
  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 septembrie 2017, 12:31)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

 • -10 (22 voturi)    
  Dl. Basescu jubilează (Luni, 11 septembrie 2017, 10:21)

  Un cititor [utilizator]

  El încuraja femeile să meargă la muncă , nu să facă copii. Multinaționalele au nevoie de sclavi pe plantație. Facem noi rost de copii din altă parte.
  • -15 (23 voturi)    
   De unde? (Luni, 11 septembrie 2017, 10:32)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Emigrantii musulmani au venit sa stea sub palmierii lu' Mazare nu sa dea cu sapa, iar gipsanii "nostri" isi "scolarizeaza" copiii numai pentru furat, fie pe aici fie pe alte meleaguri.
   • +12 (14 voturi)    
    Imigrantii nu vin in Romania (Luni, 11 septembrie 2017, 13:17)

    le.trabant [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    Ce dracu sa faca aici, sa moara de foame ? Se duc si ei in Vest unde se duc si romanii, acolo au o sansa la o viata mai buna. Pentru scaderea natalitatii trebuie intrebati cei care au distrus tara asta in ultimii 25 de ani si au depopulat Romania.
 • -21 (25 voturi)    
  Automatizarea (Luni, 11 septembrie 2017, 10:22)

  Kosmos [utilizator]

  Nu se aplica la romani..se pregateste terenul pt invazii
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 septembrie 2017, 10:30)

  [anonim]

 • +7 (9 voturi)    
  in cativa ani (Luni, 11 septembrie 2017, 10:30)

  snowden [utilizator]

  in cativa ani RO o sa ajunge un Teleorman mai mic :))
 • +13 (15 voturi)    
  Un copil, cel mult (Luni, 11 septembrie 2017, 10:32)

  Explicit [utilizator]

  si pentru ca mita data la nastere e de cel putin 2.500 - 3.000 de lei, dupa rangul si pretentiile doctorului si anestezistului. O saptamana de spital post-natal mai costa inca pe atat, cu intregul cortegiu de umilinte aferent. Iar asta e doar prima saptamana...
  • +3 (5 voturi)    
   pai cu banii astia (Luni, 11 septembrie 2017, 12:07)

   Adran [utilizator] i-a raspuns lui Explicit

   poti naste lejer la privat in conditii excelente (daca e nastere naturala) , de ce te-ai duce la stat ?
  • +2 (2 voturi)    
   6000 lei o cezariana la Euromaterna (Luni, 11 septembrie 2017, 12:10)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Explicit

   ca de, ei nu au contract cu CNAS.
 • +5 (7 voturi)    
  La ce scoala este in RO,spitale.....este de bine ! (Luni, 11 septembrie 2017, 11:16)

  Plagarus [utilizator]

  Romanii cu viziune,vor avea copii nascuti in strainatate.
 • +5 (9 voturi)    
  hehe (Luni, 11 septembrie 2017, 11:26)

  liviu_ [utilizator]

  se ocupa olguta.... si dracnea...
  si oricum juma din aia care se nasc o sa se care din romania...
  nu-i nici o problema
  • -5 (9 voturi)    
   hei (Luni, 11 septembrie 2017, 14:59)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nu cred ca dezastrul demografic are vreo legatura cu un anume partid. Exista aceeasi problema si pe vremea lui Constantinescu sau a lui Basescu.
 • -14 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 septembrie 2017, 11:26)

  [anonim]

  • +12 (18 voturi)    
   Exista o explicatie ! (Luni, 11 septembrie 2017, 12:58)

   hotu_de_vise [utilizator] i-a raspuns lui

   De aia nu mai fac romancele copii, ca sunt toate feministe si corporatiste....Asta e de rasul curcilor...Nici la tara nu mai face lumea copii, insecuritatea sociala determina familiile sa se gandeasca de doua ori inainte.
   • -12 (16 voturi)    
    hei (Luni, 11 septembrie 2017, 15:02)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui hotu_de_vise

    Are dreptate, feminismul i-a ingropat si pe aia din Vest, care au aceeasi problema demografica. Si acolo o fi tot din cauza "insecuritatii sociale"?
    • +6 (12 voturi)    
     Peste tot in Occident (Luni, 11 septembrie 2017, 16:29)

     barny [utilizator] i-a raspuns lui john70

     natalitatea a scazut de la inventarea anticonceptionalelor. Pana atunci majoritatea raporturilor sexuale se terminau cu o sarcina. Feminismul nu are legatura cu asta pentru ca feminismul nu a fost impotriva familiei, ci pentru emanciparea femeilor.
   • 0 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 septembrie 2017, 18:06)

    [anonim] i-a raspuns lui hotu_de_vise

 • +13 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 septembrie 2017, 11:33)

  [anonim]

 • +11 (13 voturi)    
  ...ceasul biologic... (Luni, 11 septembrie 2017, 11:34)

  baligosul [utilizator]

  Poate că viața acestei nații trece printr-o cumpănă, 1 din 6 cetățeni, în majoritate tineri și educați, au plecat preponderent în Europa de vest.
  Vîrsta la care un cuplu de români are un copil, de multe ori singurul,este vîrsta la care un cuplu de țigani are primii nepoți, nepoți care au fost concepuți de adolescenți de 14-15 ani...
  Cetățenii acestei țări sunt tot mai puțini,dar numărul parlamentarilor,al angajaților statului nu se reduce,ba chiar crește,vă mai amintiți de opinia publică a spus maxim 300 parlamentari și cum clasa politică în integralitate a răspuns că nu e bine?
 • +15 (19 voturi)    
  Cine mai vrea sa traiasca in Romania? (Luni, 11 septembrie 2017, 12:03)

  emil bobu [utilizator]

  Nici imigrantii ilegali nu vor, incearca sa fuga in Ungaria.
 • +16 (22 voturi)    
  Stati, ca or sa vina CPF-istii (Luni, 11 septembrie 2017, 12:47)

  gavrone [utilizator]

  sa ne spuna ca de la gay scade natalitatea :)
  • -7 (19 voturi)    
   Sa nu imi zici ca creste natalitatea de la gay (Luni, 11 septembrie 2017, 13:37)

   Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

   ...
   • +8 (8 voturi)    
    Eu n-am auzit pe nimeni (Luni, 11 septembrie 2017, 16:42)

    xcalibur [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    sa spuna ca de la homosexuali creste natalitatea, dar am auzit tampenia ca daca permitem casatoriile gay o sa dispara specia umana. Chill man, nu te opreste nimeni sa faci copii !
 • +9 (9 voturi)    
  In Romania scade natalitatea (Luni, 11 septembrie 2017, 16:16)

  ilie.pustiu [utilizator]

  dar in acelasi timp avem cele mai multe avorturi din Europa. Asta arata cat de inapoiata este Romania. Desi exista metode eficiente de contraceptie, nu exista educatie sexuala care sa informeze despre ele. Cand e vorba sa se introduca in scoli se opune Biserica si uite asa ajung femeile sa-si puna viata in pericol. Daca tot nu au de gand sa pastreze copilul ar fi mai bine sa nu se ajunga la avort, prin folosirea mijloacelor contraceptive.
  • +8 (10 voturi)    
   Biserica incurajeaza natalitatea in orice conditii (Luni, 11 septembrie 2017, 16:53)

   zanax [utilizator] i-a raspuns lui ilie.pustiu

   cica e binecuvantare de la D-zeu. Nu stiu ce binecuvantare o fi pentru copii aia care se nasc in saracie, traiesc in lipsuri, needucati si neglijati. Familiile alea cu multi copii crescuti in conditii insalubre nu reprezinta nicidecum o binecuvantare.

   Biserica a incuviintat politicile anti-avort ale lui Ceausescu, condamnand astfel mii de femei la moarte din cauza avorturilor ilegale.
   • -7 (9 voturi)    
    Dupa 90 au fost 15 milioane de avorturi (Luni, 11 septembrie 2017, 17:56)

    Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui zanax

    Doar cifre, fara a mentiona cauze:

    Turcia are astazi populatia de 80 de milioane, erau 16 milioane in 1940.
    Presedintele Turciei indemna musulmanii sa cucereasca Vestul prin pantecele femeilor. Sa faca barem 5 copii.
    Multe tari din Africa si Orientul Mijlociu au crestere a populatiei foarte mare In comparatie cu Occidentul.

    Arnold J. Toynbee: "Marile civilizatii nu mor prin crima ci prin suicid".
    Astazi baiu pare a fii demografia.
    • +3 (5 voturi)    
     Si ce legatura are demografia din Turcia (Luni, 11 septembrie 2017, 23:02)

     zanax [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

     cu situatia din Romania ? Decat daca consideri Turcia o amenintare, ceea ce e caraghios. Cresterea demografica din Turcia are cauze mai vechi decat bizareriile spuse de Erdogan. Toate tarile sarace au avut si au cresteri demografice mari pentru ca astfel cresc sansele de supravietuire. Si la noi la tara in trecut familiie erau numeroase, 5-6 copii, pentru ca mortalitatea infantila era mare, iar ca adulti multi erau omorati de bolile contagioase.

     Pe masura ce tarile ies din saracie si nivelul de trai creste, natalitatea scade.
 • +1 (3 voturi)    
  Romania dispare intr-o suta de ani (Marţi, 12 septembrie 2017, 0:47)

  Ord [utilizator]

  Cu lipsa de educatie, cu politicienii si putoarea din tara vom disparea. Cei care au plecat, plecati sunt, nu se mai intorc odata ce au familie acolo. Au ramas lichele puturoase, nepasatorii ignoranti si cativa care incearca sa mai schimbe ceva. Sper ca la urmatoarele alegeri tot PSD-ul sa castige sa se trezeasca si ultimii ramasi din tara si sa plece.
  In 27 de ani Japonia sau Germania dupa ce au fost rase efectiv de bombe, erau puteri economice mondiale, asta asa ca o comparatie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by