Urmeaza sau nu o noua criza? Care e de fapt problema la Hidroelectrica si cand va fi listata conpania la bursa? Cum se vede dinpre Fondul Proprietatea infiintarea noului Fond Suveran- care sunt avantajele si care ar fi riscurile unui asemenea demers? Care sunt problemele companiilor de stat aflate in portofoliul FP? Despre toate acestea HotNews.ro a discutat cu Greg Konieczny si Johan Meyer, CEO si respectiv co-CEO al Fondului.

Greg Konieczny si Johan MeyerFoto: Hotnews

Rep: D-le Greg Konieczny, una dintre temele recurente in media romaneasca se refera la iminenta unei noi crize mondiale. Ca manager al FP, direct conectat la miscarile economiei reale, simtiti in vreun fel apropierea unui nou "tsunami"? Cat de aproape suntem de o viitoare noua criza?

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea: Cand am venit in Romania, in 2009, toata lumea vorbea numai despre criza, chiar si 3-4 ani mai tarziu: ca Romania este in criza, ca situatia nu e deloc buna, desi economia deja incepea sa creasca. Si acum creste, dar suntem departe, pe plan local, de o perioada de supraincalzire a economiei… Cresterea este sanatosa, fiind determinata, acum de consum, dar in anii precedenti se datora exporturilor, iar in urmatorii cativa ani s-ar putea datora investitiilor.

Johan Meyer, co-CEO al Fondului Proprietatea: Realitatea este ca exista cicluri economice si ca nu exista indicii ca o criza este iminenta. Investitorii isi retrag bani din zonele care nu ofera randamente si ii plaseaza acolo unde randamentele sunt bune. Iar din acest punct de vedere Romania se afla intr-o pozitie buna, aici investitorii gasind randamente bune ale investitiilor. Dar pe moment, in scenariile cu care lucram, nu vedem iminenta unei crize.

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea: Ca sa urmeze o criza, ar trebui sa existe o bula pe undeva, dar noi n-o vedem acum. Desigur, poate aparea peste un an sau doi. Poate fi insotita de un declin puternic, de o corectie serioasa, dar in acest moment nu o vedem.

Rep: De unde considerati ca provine diferenta de mentalitate dintre europeni si americani cu privire la raportul finantarii businessului in SUA si Europa? Acolo finantarea are preponderent ca sursa piata de capital, aici e utilizat sistemul bancar.

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea: E o chestiune ce tine de evolutia istorica a mentalitatii. Americanii isi asuma de regula riscuri mai mari decat europenii, care sunt mai conservatori in privinta investitiilor. In Europa, 80% din afaceri prefera finantarea bancara, in timp ce la americani e invers. Dar, in timp, sa stiti ca aceste diferente vor disparea.

Rep: Cum a trecut primul semestru pentru FP?

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea: Dupa ce am anuntat rezultatele primelor sase luni, multi investitorii ne-au transmis multumiri, ceea ce inseamna ca am facut o treaba buna. Cresterea activelor nete a fost foarte buna, la fel cea a pretului actiunilor si cea a diviendelor. Fondul Proprietatea a inregistrat un profit net de 709,3 millioane de lei (182 milioane USD sau 155 milioane EUR) in prima jumatate a anului 2017, in crestere cu 31% fata de aceeasi perioada a anului 2016. Desigur, ne uitam si la viitor, dar si jumatatea urmatoare a anului arata promitator in privinta imbunatatirii performantei noastre.

Rep: Citez din declaratii recente ale Fondului: "Fondul Proprietatea isi exprima indignarea si surprinderea cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.“Noul contract de mandat creeaza un precedent extrem de periculos, permitand membrilor Consiliului sa detina pozitii in conducerea sau in consiliile altor companii energetice” (Greg Konieczny). Care este problema la Hidroelectrica?

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea: Problema de acolo este legata de guvernanta corporativa…

Rep: Si asta a fost o surpriza pentru Dvs?

Greg Konieczny, CEO Fondului Proprietatea: Nu, dar acolo nu s-a respectat legea. Nu avem absolut nimic cu numele persoanelor desemnate, ci cu modalitatea in care s-au facut numirile. Pur si simplu nu au respectat legea. Si atunci cum puteam sa stam fara sa spunem nimic?

Cea mai surprinzatoare decizie a fost revocarea contractului reprezentantului nostru acolo. Or, noi suntem inca cel mai mare fond din Romania. Iar investitorii nostri se uita la ce se intampla cu FP. Si ne intrebam ce mesaj este dat de fapt investitorilor de peste hotare cu acest tip de actiuni?

Rep: A contat in vreun fel protestul Dvs?

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea: Noi am intreprins toate actiunile legale care puteau fi intreprinse. Cu siguranta, speram ca, cel putin actualul Consiliu si Directorat vor intelege ca mandatul lor este limitat la a lua decizii curente, fara a se angaja la contracte pe mai multi ani.

Johan Meyer, co-CEO al Fondului Proprietatea: In ceea ce priveste situatia de fata, membrii Consiliului de Supraveghere si Directorii au inca o obligatie fata de toti actionarii, de a actiona potrivit celui mai bun interes al companiei. Daca nu actioneaza astfel, se deschide calea altor actiuni in justitie. Noi am vrea sa evitam acest lucru, dar, asa cum am aratat in trecut, cand este vorba de a proteja interesele actionarilor nostri, trebuie sa o luam pe aceasta cale.

Rep: A propos de Hidroelectrica, pe cand estimati ca vom asista la listarea companiei la bursa?

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea: Anul acesta nu cred. Guvernul nu a facut niciun progres in ceea ce priveste IPO-ul. Am dori sa vedem acest proces avansand…

Rep: De ce credeti ca nu s-a intamplat asta?

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea: Probabil pentru ca Guvernul nu vede niciun avantaj pentru el din listarea companiei.

Rep: E, prin urmare, doar o decizie politica?

Johan Meyer, co-CEO al Fondului Proprietatea: Da. Cand te gandesti sa pregatesti o companie pentru un IPO, primul lucru de care ai nevoie este o guvernanta corporativa, o echipa de management capabila sa construiasca strategii pe termen lung in care un investitor sa aiba incredere. Daca IPO-ul este unul de succes, el poate fi un mare avantaj inclusiv din punct de vedere al veniturilor bugetare.

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea:De asemenea, ar fi un mare avantaj din punctul de vedere al trecerii Romaniei la statutul de piata de capital emergenta. Dar, pana la urma, depinde de vointa Guvernului. Odata cu infiintarea Fondului Suveran, despre care se tot vorbeste, credem ca Guvernul va fi de acord cu listarea companiei, pentru a atrage bani pentru finantarea acestui fond.

Rep: In contextul unui “razboi” intre Fondul Proprietatea si Ministerul Energiei, despre care a vorbit presa in vara aceasta, cum am putea interpreta anuntul Fondului ca este in cautarea de investitori pentru a vinde o parte din participatia sa la Hidroelectrica?

Johan Meyer, co-CEO al Fondului Proprietatea: Potrivit obligatiilor asumate fata de actionarii Fondului, noi cautam mereu cele mai bune variante de maximizare a radamentelor investitiilor lor. Astfel, am decis sa evaluam optiunile strategice pentru participatia noastra la Hidroelectrica, din cauza lipsei de progres privind listarea propusa a companiei, in ciuda conditiilor favorabile de piata si a interesului semnificativ manifestat de investitori.

In plus, in opinia noastra, o baza mai larga de actionari, pe langa Fondul Proprietatea, va continua sa consolideze guvernanta corporativa adecvata si sa monitorizeze in permanenta nivelul de transparenta si responsabilizare a conducerii pentru performanta generala a companiei. Fondul Proprietatea isi va pastra pozitia ferma impotriva oricaror actiuni care ameninta sa distruga valoarea companiei.

In acelasi timp, strategia preferata de Fond este listarea Hidroelectrica, iar cele doua procese pot fi combinate in scopul maximizarii valorii companiei pentru actionarii nostri.

Rep: Sunteti acum mai optimist sau mai pestimist decat in 2010?

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea: Este un progres urias, in ceea ce priveste piata de capital si guvernanta corporativa, dar cu privire la aceasta din urma, ultimele luni au marcat o deteriorare, nu o imbunatarire. Daca se continua astfel, am putea ajunge inapoi in 2010, dar speram ca nu va fi cazul.

Rep: Cum vedeti proiectul Guvernului de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare? Care ar fi avantajele si care riscurile unui asemenea Fond?

Johan Meyer, co-CEO al Fondului Proprietatea: Beneficiile unui asemenea vehicul ar fi detinea controlului acelor companii intr-o singura entitate, nu la mai multe ministere: al Transportului, Energiei, Economiei... Daca este structurat in mod adecvat, cu supervizare independenta si management profesionist al activelor, este o cale de a crea valoare adaugata in acele companii. Daca fondul se supune unor norme clare de audit si transparenta, ar putea fi o imbunatatire fata de situatia in care ne aflam acum.

Rep: Si riscurile?

Johan Meyer, co-CEO al Fondului Proprietatea: Riscul principal este ca, daca acest Fond nu va infiintat in mod adecvat, fi un fel de cutie neagra, daca el nu va aplica principiile corporantei corporative, nimeni nu va sti ce se va intampla cu acei bani.

Rep: FP este implicat activ în administrarea unor companii de stat pe care le are in portofoliu. Care sunt companiile carora le-ati da nota de trecere din punct de vedere al managementului profesionist si care ar "pica" examenul?

Johan Meyer, co-CEO al Fondului Proprietatea: Din punct de vedere al profitabilitatii au existat progrese in cazul majoritatii companiilor. Au existat doar doua cazuri in care aceste progrese au lipsit: CE Oltenia si Posta Romana. Hidroelectrica, in ciuda tuturor dificultatilor prin care a trecut, a inregistrat profituri record, inclusiv in 2017. Aceasta se datoreaza eforturilor de restructurare la care am participat. Asadar, cele mai multe companii ar obtine nota de trecere.

Dar daca ne uitam la implementarea guvernantei corporative, care este stipulata in lege, in ultimele luni rezultatele nu au fost foarte bune…

Greg Konieczny, CEO al Fondului Proprietatea: Da, din 19 companii din portofoliul nostru unde sunt implementate aceste norme, slabirea guvernantei corporative s-a constatat la 13 companii. La 6 companii nu s-a constatat nicio deteriorare, dar nici vreo imbunatatire, situatia este neutra. Insa la nicio companie nu s-a observat vreo imbunatatire. Tuturor ar trebui sa ne para rau de aceasta situatie, caci toti platim taxe.

Johan Meyer, co-CEO al Fondului Proprietatea: Aici este riscul. Deteriorarea standardelor de guvernanta corporativa se intampla acum, dar deteriorarea profitabilitatii va urma in viitor, caci este un rezultat direct al lipsei de profesionalism si experienta la nivelul managementului.