Doar un angajator roman din 5 planuieste sa-si sporeasca numarul de angajati in trimestrul IV, conform editiei aferente intervalului octombrie - decembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Unul din 9 angajatori are in vedere reduceri de personal in vreme ce majoritatea (66%) nu au in vedere nicio schimbare, mai arata datele studiului citat. "Spre deosebire de intentiile din trimestrele II si III ale lui 2017, in trimestrul IV sunt raportate intentii negative in sectoarele: Energie electrica, apa, gaze si Transport, depozitare si comunicatii. De asemenea, in cinci din cele opt regiuni si cinci din zece sectoare de activitate, angajatorii si-au temperat planurile de angajare in comparatie cu intervalul iulie - septembrie 2017",

spune Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup Romania.

"Astfel de semne de prudenta sporita sunt deseori asociate cu un cadru de reglementare in schimbare, care poate determina angajatorii sa intre in expectativa, pana cand reusesc sa isi recalibreze bugetele si nevoile de personal", mai spune Hahn.

Este de asteptat ca in urmatoarele trei luni numarul total de angajati sa creasca in opt din cele zece sectoare de activitate si in toate cele opt regiuni ale tarii. Planurile de angajare sunt mai robuste decat in trim. IV/ 2016 in sapte din cele zece sectoare de activitate si in cinci din cele opt regiuni, dar slabesc de fata de trimestrul III/2017 in cinci sectoare si cinci regiuni. Cel mai mare declin, atat de la trimestru la trimestru, cat si de la an la an, se inregistreaza in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea actuala de +2% este cu 21 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul III /2017 si cu 23 puncte procentuale mai slaba decat in trim. IV/2016. In schimb, imbunatatirile cele mai accentuate de la trimestru la trimestru si de la an la an sunt raportate de angajatorii din sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde Previziunea Neta de Angajare de +24% se consolideaza cu 17 puncte procentuale fata de iulie - septembrie 2017 si cu 18 puncte procentuale fata de trim. IV/2016. Perspectivele de angajare in acest sector sunt printre cele mai optimiste din tara, alaturi de cele raportate de angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare, unde Previziunea se ridica la +32% si de cei din sectorul Hoteluri si restaurante, unde se raporteaza o Previziune +19%.

La nivel regional, perspectivele de angajare cele mai favorabile sunt raportate in regiunile Bucuresti si Ilfov si Nord-Vest, unde Previziunile sunt de +17%,respectiv +15%. In aceste doua regiuni perspectivele din trimestrul IV sunt insa mai slabe decat cele raportate in trimestrul precedent, cu 3, respectiv 7 puncte procentuale. Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru se inregistreaza insa in regiunea Nord-Est, unde Previziunea Neta de Angajare atinge +2%, slabind fata de trimestrul III/2017 cu 18 puncte procentuale. Un climat de ocupare a fortei de munca la fel de lipsit de dinamism este prognozat si pentru regiunea Sud-Vest, unde angajatorii raporteaza o Previziune de +3%, care slabeste cu 8 puncte procentuale fata de trimestrul III /2017, dar se imbunatateste cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul IV/2016.

Rezultatele in functie de dimensiunea organizatiei arata ca in trei din cele patru categorii de organizatii angajatorii sunt optimisti. In categoria organizatii mari se raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +28%, care se consolideaza cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul III/2017 si cu 8 puncte procentuale fata de anul trecut. Angajatorii din micro-organizatii raporteaza insa o prognoza negativa de -1%, Previziunea slabind usor fata de perspectiva stationara din ultimul trimestru si mentinandu-se stabila in comparatie cu perspectivele raportate in trim. IV/2016.

Nota: Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

Citeste aici studiul Manpower sau descarca-l din atasament.

documente

MEOS_Romania_Q417_Ro

(12 Sept 2017) PDF, 1MB