Veniturile americanilor au ajuns la maxime istorice, dar discrepantele se adancesc: O familie de asiatici castiga de peste doua ori mai mult decat una de afro-americani / Ce se va intampla cu economia SUA sub Administratia Trump?
Venitul mediu al gospodariilor a urcat la 59.039 dolari in 2016, cu 3,2% mai mult decat in anul anterior, scrie Washington Post. Rata saraciei din tara a scazut la 12,7 procente si s-a intors unde era in 2007, inainte de criza financiara.
Noile cifre, impreuna cu alte date statistici, ce arata ca rata americanilor fara asigurare de sanatate a fost anul trecut la un minim istoric, sugereaza ca americanii erau, de fapt, intr-o pozitie financiara mai buna atunci cand Trump - care s-a folosit de mania populatiei fata de situatia economica - a ajuns presedinte.
Totusi, statisticile arata si puncte nevralgice ale situatiei.
Astfel, gospodariile din clasa medie au ajuns abia acum sa aiba venituri mai mari decat aveau in anul 1999. De asemenea, inegalitatea ramane la cote inalta, prima cincime ducand acasa peste jumatate din veniturile locale, situatie care nu s-a mai consemnat pana acum.
Si disparitatile rasiale persista, o familie afro-americana-medie castigand doar 39,490 dolari, comparativ cu 65.000 in cazul albilor si peste 81.000 in cazul asiaticilor.
Economistii si expertii in politici se intreaba insa daca evolutia pozitiva va continua.
Venitul mediu a urcat din 2014 si pana acum deoarece mai multi americani si-au gasit locuri de munca cu norma intreaga, dar sunt putine semnale ca angajatorii se grabesc sa le mareasca salariile celor deja angajati. Astfel, fara mariri salariale, trendul s-ar putea sa incetineasca.
In acelasi timp, rata celor fara asigurare de sanatate a scazut doar usor anul trecut, pana la 8,8 procente, potrivit Censusu Bureau. Se preconizeaza ca Administratia Trump va reduce programele ce promoveaza asigurarile de sanatate in cadrul Affordable Care Act, ceea ce inseamna ca la cei 28,1 milioane de americani neasigurati s-ar putea adauga si altii.
“Exista pericolul ca acest moment sa ramana unul maxim. Suntem deja la la minimul ultimilor 16 ani in privinta somajului. Probabilitatea unei cresteri semnificative a angajarilor de acum incolo este limitata”, spune Peter Atwater, presedinte al Financial Insyghts.
Donald Trump a promis ca, prin combinarea unor reduceri de taxe cu investitii in infrastructura, renegocieri de acorduri comerciale si anularea unor reglementari ale Administratiei Obama se va obtine un salt al numarului angajarilor si - prin urmare - crestere economica.
Pana acum, acest boom nu a aparut.
In primele sapte luni ale noului presedinte, economia americana si-a adaugat lunar cu 25.000 de slujbe mai putin decat in ultimele sapte luni ale lui Barack Obama la Casa Alba. Pe de alta parte, produsul intern brut al Statelor Unite a urcat cu o rata anuala de 3 procente in al doilea trimestru al acestui an, potrivit datelor administratiei federale.
Totusi, mare parte din masurile din programul lui Trump ramane in suspensie, fie asteptand decizii ale Administratiei, fie fiind blocate in Congresul american.
Si, desi marea parte a economistilor apreciaza ca este prea devreme ca Administratia Trump sa aiba un efect masurabil in economiei, exista dubii serioase ca el va fi capabil sa-si impuna agenda, mai ales dupa ce efortul sau in privinta asigurarilor de sanatate a cazut in Senat. Atat reforma fiscala, cat si programul de infrastructura se confrunta cu obstacole importante in Congres.
"De unde sa vina un progres suplimentar? Exista o incertitudine tot mai mare ca Washingtonul va fi capabil sa creeze vreun fel de facilitati fiscale sau vreun plan de infrastructura", afirma Atwater.
Deocamdata, totusi, economia se intoarce la cotele dinaintea recesiunii, arata mai multi indicatori importanti.
Rata nationala a somajului a fost de 4,4 procente in august, aproape la fel ca inainte de criza financiara. De asemenea, in iulie, angajatorii americani au generat destule slujbe incat sa readuca nivelul angajarilor unde era inainte ca recesiunea sa inceapa, chiar si daca luam in considerare cresterea de populatie in ultimul deceniu.
Cresterea veniturilor gospodariilor este o veste buna pentru clasa medie, care, dupa salturile din anii ’90, s-a zbatut la inceputul anilor 2000 si a fost devastata de ultima recesiune.
Cresterea veniturilor s-a extins la aproape toate grupurile demografice, spun oficialii Census Bureau, in conditiile in care cifra anuntat marti a fost cea mai mare din istorie.
In 1999, a amintit Census Bureau, venitul mediu al gospodariilor, ajustat cu inflatia, a fost de 58,655 dolari. Oficiul de statistica a avertizat insa ca si-a schimbat metodologia in 2014, ceea ce complica o comparatie istorica.
Multi americani sunt optimisti si spun ca situatia lor va continua sa fie tot mai buna.
Un sondaj Gallup publicat marti arata ca 64% dintre americani apreciaza ca “standardul lor de viata” se imbunatateste, acesta fiind cel mai mare procentaj de la declansarea crizei financiare. Doar 19% considera ca standardul lor de viata se inrautateste.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ceea ce, diin experienta multora de zi cu zi, pare, statistic, adevarat.
Cred ca acest clasament se coreleaza cu prezenta la scoala, cu dorinta de a studia, cu cel al infractionalitatii pe rase, etc
Albii castiga mai bine pentru ca sunt integrati mai bine, sunt mai educati, majoritatea din familii muncesc, au o rata mai mica a infractionalitatii si fiind majoritatea nu sunt discriminati.
Asiaticii in general au mici afaceri de familie care le aduc venituri consistente, in plus exista si mentalitatea imigrantului care trage mai tare ca sa-si faca un viitor.
Este o tendinta naturala ca rata ocuparii fortei de munca sa tinda spre 100%. Ori gasesc joburi (de rahat eventual) ori mor de foame. Intr-un fel sau altul, natural, rata de ocupare creste spre 100%. Rata de ocupare este la minim istoric in SUA arata iar o anomalie, desi somajul este la minim istoric.
Statisticile arata ca 90% din noile locuri de munca create dupa 2008 au fost part time, casual, zero-hour contracts, low-wage. Ca un procent de 95% din acea crestere a PIB-ului (venitului) s-a dus spre cei 1% cei mai bogati.
Pentru prima data in istorie in SUA (pe timp de pace), speranta de viata scade pentru o anumita categorie de oameni (clasa oamenilor cu venituri 50% din medie).
Rata sinuciderilor este la maxim istoric.
Treaba ca mai multi americani sint asigurati, este o pacaleala. In primul rand ca legea acum te amendeaza daca nu esti asigurat (ce mai democratie!). Apoi, marea majoritate a asigurarilor sint de rahat, acopera putine situatii si cer multi bani ca si co-plata. Primele de asigurare au cerscut cu 2 cifre.
Mai e ceva dubios in articol.
Se spune ca americanii "americanii erau, de fapt, intr-o pozitie financiara mai buna atunci cand Trump - care s-a folosit de mania populatiei fata de situatia economica", dar Gallup spune acum ca 64% din americani apreciaza ca standardul de viata creste.
Productivitatea a crescut permanent in SUA in ulimii 50 de ani, dar salariile nu au urmat curba productivitatii asa cum e normal intr-o economie de piata. Salariile s-au situat permanent in urma acestei curbe.
Aceste discrepante duc in cele din urma la nemultumiri sociale si la tulburari politice. Nimeni nu propaga in Occident ideea egalitatii salariale, de fapt nici in comunism nu exista, insa economistii sunt ingrijorati cand discrepantele salariale se maresc, inseamna ca valoarea creata prin munca si prin cresterea productivitatii este canalizata preponderent catre o minoritate si mai putin catre cei care produc acest surplus.
Este o idee gresita ca veniturile se coreleaza intotdeauna cu munca depusa. Uneori averea se coreleaza cu facilitatile fiscale, alteori cu ingineriile fiscale, cu banii ascunsi in paradisurile fiscale, alteori cu un sistem inechitabil de distributie a veniturilor.
Ti se pare ca Gigi Becali a muncit mult la viata lui ?
Corespondenta intre productivitate si salarii sta la baza capitalismului si a economiei de piata, fara aceasta economia nu ar mai progresa fiindca nimeni nu ar mai munci mai mult, mai eficient, fara o recompensa pentru munca lor.
Lipsa de corespondenta intre curba productivitatii si curba salariilor este prezenta si in domenii unde nu exista robotizare, de exemplu in prestari servicii si isi are origininea inainte de cresterea importantei robotizarii.
Cele 2 curbe s-au suprapus perfect in perioada de boom economic extraordinar de dupa cel de-al doilea razboi mondial, numita de economisti "The Golden Age of Capitalism". Discrepanta a inceput dupa criza din 1973 si continua pana in prezent.
Robotizarea nu va face decat sa adanceasca aceasta discrepanta, ceea ce va duce la frustrari sociale. Exista chiar propuneri de a impozita suplimentar domeniile puternic afectate de robotizare pentru a mentine un echilibru.
Ce se va intampla peste 100-200 de ani cand robotizarea va fi extinsa ? Cum vor mai castiga bani oamenii daca nu vor mai avea locuri de munca ? Sunt chestiuni complexe care preocupa economistii, ca si aceasta de fata. Salariile trebuie sa urmeze productivitatea, altfel intr-un viitor apropiat aceste discrepante vor naste tulburari sociale, din cauza frustrarilor acumulate.
Trump avea ocazia sa demonstreze ca nu aproba violentele rasiale, insa a ratat-o cand a blamat ambele parti in violentele recente ale nazistilor din SUA. E ca si cum i-ai blama si pe nazisti si pe americanii care au luptat impotriva lor, deopotriva.
Trump ataca pe oricine il considera dusman personal, l-a atacat pe liderul republicanilor Mitch McConnell pentru esecul desfintarii Obamacare, l-a atacat pe Jeff Session pentru scurgerile de informatii, de curand a batut palma cu democratii, lasandu-i stupefiati pe republicani.
Deja in cercurile republicane ia contur planul inlocuirii lui Trump cu Mike Pence, un republican cu state vechi in partid si in care republicanii isi pot pune increderea. Trump este tot mai instabil si imprevizibil si republicanii vor scapa de el cu prima ocazie. Daca va fi pus sub acuzare pentru obstructionarea justitiei nu va avea sprijinul republicanilor.
Diferentele intre salariile majoritatii si intre salariile populatiei de culoare nu se datoreza nici lui Obama, nici lui Trump, au cauze isorice si s-au perpetuat in timp.
Intre timp albii isi educau copii, erau integrati in societate, munceau si strangeau averi lasate apoi mostenire, beneficiau deci de avantaje consistente in fata negrilor, care au avut de recuperat si inca mai au decalaje istorice fata de ceilalti care au fost liberi.
Experienta arat ca de la emancipare situatia negilor s-a imbunatatit constant insa decalajele inca se vad. La asta se mai adauga si discriminarea, care desi nu mai este politica de stat exista inca latent la nivelul populatiei, mai ales in sudul SUA. Este la fel ca in Romania, desi legile ofera egalitate de sanse, la nivelul mentalului colectiv inca exista suspiciuni cu privire la tigani concentrate in cateva stereotipuri: ei nu muncesc, ei fura, sunt lenesi, etc
Experienta arata ca de la emancipare situatia negrilor s-a imbunatatit constant insa decalajele inca se vad.
Si este vorba nu numai de discrepante intre negri, albi si asiatici, ci si intre cei mai bogati si cei mai saraci.
https://www.youtube.com/watch?v=n3Ml26Z1kRs