Guvernul a aprobat rectificarea bugetului pentru 2017: Ministerul Dezvoltarii pierde aproape 2 miliarde de lei, iar Ministerul Transporturilor pierde 6,2 miliarde lei. Cei mai multi bani merg la plata salariilor

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 13 septembrie 2017, 15:49 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul a aprobat miercuri prima rectificare a bugetului pentru 2017. In urma rectificarii, au fost luati banii destinati investitiilor pentru a putea fi asigurate platile cu majorarile salariale. Diminuarile bugetare au fost operate, in principal, de la Ministerul Dezvoltarii (-1.98 miliarde lei), Ministerul Transporturilor (-6.2 miliarde lei), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (-303,4 milioane lei), in principal din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene.

Motivele invocate de Guvern pentru aceste diminuari sunt intarziere a bugetului pe anul 2017 si intarzierea procedurilor de achizitie.

Potrivit Guvernului, la ministerele la care au fost operate diminuari ale creditelor bugetare nu au fost reduse corespunzator si creditele de angajament, astfel incat sa nu fie afectat  procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene si a lucrarilor de investitii. Diminuarea are in vedere doar creditele bugetare (cash) ce nu mai pot fi utilizate in urmatoarele 4 luni.

De asemenea, in bugetul Ministerului Finantelor - Actiuni generale, au fost incluse credite de angajament in suma de 638 milioane lei pentru Programul "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii", in vederea demararii procesului de selectie a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.

Cine primeste bani in plus

Sumele suplimentare alocate bugetelor locale, per sold, sunt in suma de 680,1 milioane lei. Cei mai multi bani (350 milioane) se dau pentru plata salariilor, sporurilor, indemnizatiilor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar. Restul se aloca pentru finantarea cheltuielilor centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, plata indemnizatiilor insotitorilor persoanelor cu handicap, finantarea Programului pentru scoli (prin care se distribuie prescolarilor si elevilor din clasele I-VIII fructe, legume, lactate si produse de panificatie), sustinerea sistemului de protectie a copilului si servicii de salvamar.

Ministerului Sanatatii  i-a fost asigurata suplimentar  suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, in principal pentru personalul medical din unitatile sanitare.

La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost majorate fondurile cu 1,8 miliarde pentru schemele de plati directe pe suprafata. Aceste sume vor  asigura integral plata in avans pentru infiintarea culturilor in anul 2018. Totodata, se va asigura cofinantarea proiectelor depuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 finantate din FEADR.

La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru asigurarea drepturilor salariale si de pensii militare de stat politistilor,     asigurarea mentenantei in vederea mentinerii in stare operationala a aeronavelor si achizitia de echipamente de protectie pentru politisti.

La Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, in completarea fondurilor europene (500 de milioane lei) pentru Programul Start-up Nation, suma de  250 milioane lei.

La Ministerul Muncii si Justitiei Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferenta pensiilor si drepturilor de asisteta sociala.

La Ministerul Finantelor Publice- Actiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinantarea de la bugetul de stat in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene.

Rectificarea bugetara nu genereaza influente asupra bugetului Ministerului Apararii Nationale.

Rectificarea a fost aprobata in conditiile inregistrarii unei cresteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o crestere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se mentine la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2367 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  tineti minte! (Miercuri, 13 septembrie 2017, 15:57)

  Cocut [utilizator]

  Mincinosul asta cu fata de Shar-Pei ne ia de prosti.

  Taie 6,2 Miliarde de la Transporturi si introduce supra-taxa de centi la carburant ca sa faca "sanchi" autostrada Ploiesti-Brasov.

  Nu sunt bani pentru a acoperi gaurile bugetare creat tot de ei!

  Sa va tineti in 2018!!!
 • +11 (11 voturi)    
  Mda (Miercuri, 13 septembrie 2017, 16:08)

  Soljenitin [utilizator]

  Spre faliment inainte!
 • +9 (9 voturi)    
  In fond de ce ar mai ramane Renault in Ro ? (Miercuri, 13 septembrie 2017, 16:40)

  Susufler0 [utilizator]

  Inteleg ca de la anu' vor fi relocati in habitatul lor (in majoritate tronsoane de autostrada ajunse la al saptesprezecelea studiu de fezabilitate) viezurii patati, potarnichiile-sageata si scaramusii de padure !

  Macar face un lucru bun d-na Gratiela Gavrilescu iar dl Tudose se va desparti prieten de dl Yves Caracatzanis, CEO-ul Grupului Renault Romania in vreme ce dl Dragnea ii va face cadou de despartire sefului de la Renault o pereche de potarnichi insotite de o reteta traditionala romaneasca, pt ca drumul pana in Maroc e lung !

  PS. Cat priveste pe d-na Servil, tot asa, am auzit ca dumneaei s-a rugat de "dl Liviu" sa-i mai scurteze din buget, pt ca se descurca !
 • +9 (9 voturi)    
  Am inteles, sa traiti ! (Miercuri, 13 septembrie 2017, 17:34)

  midufi [utilizator]

  Deci:
  - se taie de la investitii si de la transporturi;
  - se platesc ceva salarii, cat or ajunge banii
  Dupa asta.. potopul !
  Cel mai grozav guvern: incapabili, mincinosi si iresponsabili.
 • +2 (2 voturi)    
  golanie.... (Miercuri, 13 septembrie 2017, 21:57)

  asada [utilizator]

  ......."rectificare pozitiva datorata cresterii economice si incasarilor suplimentare ,bla,bla,bla ". Daca aduni cifrele comunicate ca rectificari pozitive rezulta circa 5.5 miliarde ,iar daca aduni rectificarile negative rezulta circa 8,5 miliarde !!!!!!Emotionant !!!!! Unde sant cresterea economica si celelalte realizari !!???? inca odata se mananca rahat cu polonicul !!!!!! Votantii PSD-ALDE, dati buzna sa nu cumva sa va ia cineva caimacul!!!!!! Vai mama voastra si tot odata si a noastra !!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by