Guvernul a aprobat miercuri prima rectificare a bugetului pentru 2017. In urma rectificarii, au fost luati banii destinati investitiilor pentru a putea fi asigurate platile cu majorarile salariale. Diminuarile bugetare au fost operate, in principal, de la Ministerul Dezvoltarii (-1.98 miliarde lei), Ministerul Transporturilor (-6.2 miliarde lei), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (-303,4 milioane lei), in principal din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene.

Motivele invocate de Guvern pentru aceste diminuari sunt intarziere a bugetului pe anul 2017 si intarzierea procedurilor de achizitie.

Potrivit Guvernului, la ministerele la care au fost operate diminuari ale creditelor bugetare nu au fost reduse corespunzator si creditele de angajament, astfel incat sa nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene si a lucrarilor de investitii. Diminuarea are in vedere doar creditele bugetare (cash) ce nu mai pot fi utilizate in urmatoarele 4 luni.

De asemenea, in bugetul Ministerului Finantelor - Actiuni generale, au fost incluse credite de angajament in suma de 638 milioane lei pentru Programul "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii", in vederea demararii procesului de selectie a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.

Cine primeste bani in plus

Sumele suplimentare alocate bugetelor locale, per sold, sunt in suma de 680,1 milioane lei. Cei mai multi bani (350 milioane) se dau pentru plata salariilor, sporurilor, indemnizatiilor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar. Restul se aloca pentru finantarea cheltuielilor centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, plata indemnizatiilor insotitorilor persoanelor cu handicap, finantarea Programului pentru scoli (prin care se distribuie prescolarilor si elevilor din clasele I-VIII fructe, legume, lactate si produse de panificatie), sustinerea sistemului de protectie a copilului si servicii de salvamar.

Ministerului Sanatatii i-a fost asigurata suplimentar suma de 431 milioane lei pentru plata personalului, in principal pentru personalul medical din unitatile sanitare.

La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost majorate fondurile cu 1,8 miliarde pentru schemele de plati directe pe suprafata. Aceste sume vor asigura integral plata in avans pentru infiintarea culturilor in anul 2018. Totodata, se va asigura cofinantarea proiectelor depuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 finantate din FEADR.

La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru asigurarea drepturilor salariale si de pensii militare de stat politistilor, asigurarea mentenantei in vederea mentinerii in stare operationala a aeronavelor si achizitia de echipamente de protectie pentru politisti.

La Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, in completarea fondurilor europene (500 de milioane lei) pentru Programul Start-up Nation, suma de 250 milioane lei.

La Ministerul Muncii si Justitiei Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferenta pensiilor si drepturilor de asisteta sociala.

La Ministerul Finantelor Publice- Actiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinantarea de la bugetul de stat in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene.

Rectificarea bugetara nu genereaza influente asupra bugetului Ministerului Apararii Nationale.

Rectificarea a fost aprobata in conditiile inregistrarii unei cresteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o crestere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se mentine la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash.