Creditele acordate romanilor persoane fizice a depasit deja pragul de semnal, apropiindu-se de pragul de alerta, a declarat joi la Sinaia directorul adjunct al Directiei de stabilitate din cadrul Bancii Centrale, in cadrul unui eveniment organizat de FinMedia. "Daca ne uitam pe creditul pe diverse sectoare din economie, vedem ca finantarea acordata populatiei a depasit deja pragul de semnal. Acelasi mesaj se observa si la nivel de volum, nu doar la viteza de crestere a creditului. Volumul de credit acordat in ultimii ani la un nivel favorabil al dobanzii a depasit volumul din 2007 -2008, cand aveam conditii favorabile de curs de schimb", a mai spus Neagu.

Florian Neagu, director in BNRFoto: Hotnews

Cand se atinge acel prag de alerta, Comitetul European de Risc Sistemic ne obliga sa luam masuri, prin intermediul Comitetului Macroprudential de Risc Sistemic,, a mai explicat Neagu. Una dintre masurile care ar putea fi discutate, fara ca Neagu s-a mentioneze, dar care in situatii similare a fost aplicata este plafonarea gradului de indatorare la un nivel de 65-70%.

"Volumul de credit acordat in ultimii ani la un nivel favorabil al dobanzii a depasit volumul din 2007 -2008, cand aveam conditii favorabile de curs de schimb. Cum suntem cu rata dobanzii la minime istorice va veni un rastimp cand rata dobanzii va creste, iar serviciul datoriei se va majora semnificativ pentru cei mai vulnerabili", a mai spus Neagu.

De asemenea, bancile au peste 20% din active in credite acordate Statului, media europeana fiind de circa 9%, a mai spus Neagu.