Numarul total de straini cazati in tara noastra in primele 6 luni a fost de circa 1.2 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 2,6 miliarde de lei (circa 580 milioane de euro), arata datele transmise luni de Institutul National de Statistica. Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii straini l-a reprezentat afacerile (pentru 6 din 10 turisti straini), cheltuielile acestora reprezentand 61,5% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de turistii straini l-a reprezentat calatoriile in scop particular (39,5% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (67,0%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (86,2%).

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 19,2% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 41,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 34,8%.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri au reprezentat 41,0% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 49,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 31,7% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (78,7% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,6%, urmate de autocare si autobuze cu 7,8%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,9%.