Dolarul a urcat joi pana la maximul ultimelor doua luni fata de yen si si-a continuat aprecierea fata de euro dupa ce tonul “hawkish” (de inasprire a politicii monetare) al Rezervei Federale a alimentat asteptarile privind o majorare de dobanzi in decembrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dupa ce a incheiat miercuri o atent urmarita sedinta de politica monetara ce a tinut doua zile, Fed a lasat dobanzile de referinta neatinse, asa cum se prognoza, dar a dat de inteles ca inca se asteapta la o noua inasprire a politicii monetare pana la sfarsitul acestui ani, in ciuda unei reprize de inflatie redusa, informeaza Reuters.

Asa cum se anticipa, banca centrala a Statelor Unite, a spus si ca va incepe in luna octombrie sa isi reduca detinerile de circa 4.200 de miliarde de dolari de obligatiuni ale trezoreriei americane si alte "hartii" garantate ipotecar pe care le-a achizitionat dupa criza financiara din 2008.

Cotatiile futures din sectorul dobanzilor sugereaza acum o probabilitate de 70 de procente pentru o majorare de dobanda a Fed in decembrie, fata de 50 de procente, cat era inainte de intalnirea decidentilor americani din sectorul politicii monetare.

Euro s-a corectat cu 0,1%, pana la 1,1886 dolari, dupa ce pierduse 0,8 procente cu o zi inainte, cand schimbase trendul dupa patru sesiuni de cresteri.

Dolarul a castigat 0,2 procente, pana la 112,430 yeni dupa ce a atins si nivelul de 112,645 yeni, cel mai ridicat din 18 iulie si pana acum. Totusi, avansul monedei americane fata de yen sunt considerate ca relativ limitate.

“Fed probabil ca nu va renunta la intentia sa de a mai creste dobanzile inca o data in 2017 si de trei ori in 2018. Dar, de asemenea, a redus proiectia pe termen lung a dobanzilor si acest lucru a incetinit cumva avansul dolarului fata de yen pentru ca facut ca randamentul “obligatiunilor” SUA sa aiba o evolutie mai plata”, a explicat Yukio Ishizuki, strateg senior pentru valute la Daiwa Securities.

Desi ultima pozitie a Fed in privinta politicii monetare a fost vazuta ca o atitudine “hawkish” in cea mai mare parte, banca centrala americana a redus iar estimarea pe termen lung a dobanzii “neutre” de la 3 procente la 2,75%, ceea ce reflecta ingrijorari privind vitalitatea economiei SUA in general.

In aceste conditii, randamentul bondurilor pe 30 de ani ale Trezoreriei americane au urcat cu doua puncte de baza pana la maximul ultimei luni de 2,836 procente inainte sa coboare inapoi joi pana la 2,814.

Randamentul obligatiunilor pe doi ani a urcat mai abrupt, cu 5 puncte de baza, si a atins maximul ultimilor noua ani, 1,451 procente, dupa care s-a consolidat la nivelul de 1,446 procente.