Prezent la o conferinta organizata de PwC pe tema split TVA, vicepresedintele ANAF Daniel Florin Anghel, coordonator al activităţii de colectare a veniturilor bugetare, a fost tinta intrebarilor catorva sute de intreprinzatori, pe tema dificultatilor legate de aplicarea noului sistem de plata a TVA, optional de luna viitoare si obligatoriu din 2018. Anghel a recunoscut ca are o misiune foarte dificila de a dialoga cu sutele de oameni de afaceri si nu de putine ori interventiile sale au fost intrerupte fie de zambete fie de admonestari. El a sustinut ca Fiscul va fi gata pentru aplicarea split TVA de la 1 ianuarie si ca toate posibilele probleme ridicate de CECAR au fost analizate, fiind gasite solutii.

Imagine de la conferinta PwC de joiFoto: Hotnews

"Nu inventam apa calda ci va spunem ca suntem niste oameni care vin de la firul ierbii. Toti cei care conducem acum ANAF suntem functionari publici care au detinut in prealabil functii de execturi si de conducere in structurile teritoriale si stim foarte bine care sunt problemele pentru ca ne-am lovit in fiecare zi de ele. Noua viziune a conducerii ANAF este una foarte simpla si clara. Trebuie sa facem in asa fel incat sa raspundem tuturor nevoilor contribuabililor", si-a inceput Anghel discursul.

Mai sunt problemele legate de numarul de personal si de pregatirea colegilor nostri care constatam si noi ca ar fi loc sa se imbunatateasca, considera omul numarul doi din ANAF. "Despre sistemul IT vorbim de la infiintarea ANAF si ne miscam foarte greu. Va trebui sa se schimbe in acest sistem pentru ca relatia ANAF- companii sa fie una simpla si sa putem sa incasam mai usor banii. Relatia cu structurile ANAF este proasta si din vina colegilor si din vina sistemelor de care noi dispunem la aceasta ora. Va trebui sa facem ceva foarte rapid pentru a imbunatati aceasta relatie", a explicat Anghel

In privinta split TVA, procedura de transfer este gata. "In cursul zilei de astazi va fi pusa pe site-ul MFP. Chiar daca sunt convins ca voi fi intampinat cu zambete, va spun ca ANAF s-a pregatit foarte bine si nu vor fi probleme cu aplicarea Ordonantei 23", a mai spus vicele ANAF.

"Toate problemele care ar putea interveni sunt analizate iar ANAF o sa faca fata. O sa vedeti procedura astazi si veti vedea ca ne-am pregatit. Toate structurile teritoriale au luat legatura cu CECAR samd, am aflat care sunt problemele si in baza lor am incercat sa le rezolvam. Daca totusi vor exista probleme, le vom indrepta. (Din sala, da, pe banii nostri". Stiu ca nu am aici o sarcina usoara. Tot timpul oameni care vor gasi beneficii sau dezavantaje. Solutia noastra e sa facem tot ce tine de noi fara a crea disconfort contribuabililor. Restul discutiilor, cel putin la aceasta ora, sunt inoportune", a mai spus oficialul Fiscului.

"Daca noi nu achitam debitele restante, platim penalitati si dobanzi. Nu credeti ca si ANAF ar trebui sa plateasca in contrapartida dobanzi si penalitati daca nu restituie TVA in cele 3 zile asumate prin lege?, l-a intrebat unul dintre organizatori. "Codul de procedura spune ca trebuie sa merg in instanta sa-mi cer drepturile", i-a amintit aceasta. "ANAF va plati, pentru sumele pentru care va depasi termenul, va plati majorari fara sa fiti nevoit sa mergeti in instanta", a dat asigurari vicepresedintele Fiscului.

Organizatorii au facut un sondaj printre reprezentantii companiilor participante la conferinta, 95% declarand ca nu vor trece la split TVA in faza optionala.