Manea, CEO BCR: Intelegerea corecta e baza increderii, iar neincrederea are costuri mari/ Nu cred sa existe vreo institutie bancara care sa nu fi platit taxele si impozitele legal datorate statului

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 22 septembrie 2017, 7:29 Economie | Finanţe & Bănci


Sergiu Manea
Foto: Hotnews
Este extrem de important sa dovedim deschidere, iar discutiile sa fie clare, concrete si educate intre toti participantii la piata: institutii financiare, legiuitor, autoritati de reglementare si control, sustine Sergiu Manea, CEO-ul BCR intr-o discutie cu reporterul HotNews. BCR a fost in ultima perioada subiectul unor dispute publice legate de un posibil comportament fiscal neadecvat. banca aparand si pe lista celor 31 de institutii financiare care nu ar fi platit impozit pe profit, desi institutia de credit neaga vehement si sustine ca a virat bugetului in ultimii 10 ani circa un miliard  de lei impozit pe profit si pe dividende, pe langa 300 de milioane de lei anual, reprezentand alte taxe si impozite. Despre reprosurile privind comportamentul fiscal, cum e cu vanzarea de portofolii de credite neperformante si despre bancile cu perderi, in dialogul de mai jos.
 
Rep: In ultima perioada au existat voci de la cele mai inalte niveluri (Guvern, Finante, ANAF) care au acuzat  sistemul bancar local ca avand un comportament fiscal neadecvat, la limita evaziunii fiscale ..
Sergiu Manea, CEO BCR: Am vazut si noi  aceste informatii imprecise si incomplete care s-au propagat unidirectional si pe care foarte multi oameni s-au grabit sa vanda stiri negative. Sunt oarecum ingrijorat, fiindca acest gen de situatie genereaza neincredere, iar exemplele pozitive nu razbat, desi avem suficiente…Sincer spus, ma indoiesc sa existe vreo institutie bancara de incredere care sa nu fi platit taxele si impozitele datorate statului.

Rep: Figurati pe acea lista a celor 31 de banci Ati achitat sau nu impozite in ultimii 10 ani? Cat?
S.M.: Romania are un regim fiscal bine definit si transparent pentru companii, deci nu ar exista motiv pentru care cineva sa se straduiasca in mod particular sa utilizeze artificii fiscale. Pentru companii care lucreaza cu bani pe baza de incredere, credibilitatea si reputatie, ma indoiesc ca o banca ar risca artificii ilegale prin care sa ocoleasca plata impozitelor. Nu numai ca nu exista un motiv solid, dar si cadrul in care controlam ca situatiile contabile respecta litera si spiritul legii este triplu stratificat: intern, extern, precum filtrul de  verificare si certificare al auditorilor contabili independenti, al caror profesionalism este recunoscut la nivel international.
 Sigur ca cineva se poate intreba pe buna dreptate ce impozit plateste o banca sau orice companie care face afaceri si profit in Romania. Iar aici trebuie separata discutia. Toate bancile vireaza la buget contributii de asigurari sociale, impozite pe salariile angajatilor, taxa pe valoarea adaugata, impozite pe cladiri si bunuri, precum si impozite pe dobanzile platite deponentilor. De exemplu in ultimii zece ani, indiferent de cat de profitabila a fost ori daca avut pierderi, BCR a virat catre stat astfel de taxe si impozite in valoare medie de 300 de milioane de lei anual. La acestia se adauga impozitele pe profit si pe dividende de aproape 1 miliard de lei. Deci in total, de la privatizare BCR a platit catre stat impozite de 4 miliarde de lei.

Rep: Acuzatiile nu vizau contributiile la buget, cat mai ales plata impozitului pe profit...
S.M.: Intelegerea corecta e baza increderii, iar neincrederea are costuri mari/ Nu cred sa existe vreo institutie bancara care sa nu fi platit taxele si impozitele legal datorate statului :  Daca vorbim in particular despre impozitul pe profit, codul fiscal si legea includ o serie de prevederi conform carora pierderile contabile sunt reportate in anii urmatori, astfel incat impozitul pe profit se plateste odata ce pierderile din trecut au fost acoperite. Nu cred ca vorbim nici de rea vointa, nici de rea credinta referitoare la plata impozitului pe profit. Pur si simplu vorbim despre o prevedere fiscala din legislatie – legislatie pe care legiuitorul o decide, si pe care companiile o respecta.

Rep: Iau nota de faptul ca folositi foarte des cuvantul „incredere”. Cata incredere poti sa ai intr-o banca aflata pe pierdere?
S.M.:  Daca vorbim de pierderile bancilor, este evident ca pierderile din activitatea creditare reprezinta un cost inevitabil pentru banci, mai ales in situatia unei crize economice globale. Or trebuie subliniat ca pierderile acestea sunt platite din buzunarul actionarilor. Cand un credit nu se mai plateste, actionarul este obligat sa il provizioneze. Mai simplu spus, sa aduca bani de acasa ca sa acopere pierderea si sa mentina banca sigura si solida. Sa ofere incredere chiar daca afacerile sale sunt afectate temporar de criza.

Rep: Cati bani s-au adus de acasa de catre actionarii BCR?
S.M.: Cum spuneam, aceasta provizionare a reflectat pierderile asumate de actionari, insa daca facem vreo judecata despre acest lucru, ea nu are nici un sens sa fie facuta prin filtrul de acum cand avem crestere economica si stabilitate financiara. Astazi luam stabilitatea financiara ca un fapt dat. Dar sa nu uitam ca am avut un impact devastator al crizei in Romania iar stabilitatea financiara a sistemului a fost pusa serios la incercare. Asta s-a vazut in costul de risc de tara al Romaniei care a explodat in 2009 la 700 de puncte de baza. Cu toate acestea, România se afla printre cele 5 state din UE care nu au utilizat bani publici în timpul si dupa criza pentru a sprijini institutiile financiar bancare, tocmai pentru ca actionarii au adus de acasa 3,5 mld. Euro la capitalizarea sistemului bancar romanesc. Acest fapt este o dovada de sustinere exceptionala.

 Nu intamplator astazi vedem ca in top 10 cele mai sigure banci din Europa Centrala si de Est se afla doua banci romanesti. Una este BCR, iar prima din clasament este o alta banca detinuta de Erste Group in Cehia. Este incredibil de important faptul ca a existat un angajament ferm si concret al actionarilor pentru a  curata bilanturile. Drept urmare, astazi avem un sistem bancar solid, lichid si sigur pentru ca autoritatile de reglemenatare si supraveghere, autoritatea executiva si legislativa si actionarii au conlucrat pentru insanatosirea grabnica sistemului bancar spre beneficiul tarii.

Rep: Un alt repros a fost legat de vanzarea de portofolii de credite neperformante ...
S.M.: Rata imprumuturilor neperformante in sistemul bancar romaneasc a fost a doua cea mai ridicata din Europa dupa Ucraina, iar acest lucru s-a reflectat inevitabil si in rating-ul de tara si preturile la care ne puteam finanta. Din acest motiv a fost prioritate zero sa curatam bilanturile de credite neperformante. Din punctul acesta de vedere vanzarea de credite neperformante a reprezentat o masura de insanatosire a sistemului bancar. Deci, ca sa fim foarte corecti, vanzarile de portofolii de credite s-au facut în scopuri de reducere a riscului, de insanatosire a bilantului. Altfel, daca ai o rata prea mare de credite neperformante nu mai poti sa dai credite noi iar accesul la finantare e limitat.

 Atat timp cat exista intelegere corecta a situatiei, exista si incredere. Ca atare este extrem de important sa dovedim deschidere, iar discutiile sa fie clare, concrete si educate intre toti participantii la piata: institutii financiare, legiuitor, autoritati de reglementare si control. Daca ne uitam in istoria recenta aceasta incredere tripartita a contat in mod fundamental in momentul 2009 cand actionarii bancilor straine au decis sa mentina si sa creasca liniile de finantare in Romania, desi pietele financiare inghetasera complet. In acel moment increderea in Romania a facut ca Erste Group sa poata asigura finantari cu maturitati pe termen lung de pana la 7 ani, intr-un moment in care aceste finantari nu erau disponibile nici macar pe termen foarte scurt, de nivelul saptamanilor.

Revin obsesiv la incredere pentru ca publicul si pietele financiare au o memorie foarte sensibila iar neincrederea are costuri mari. Afacerile se fac mai greu, costurile finantarii devin mai mari, iar solutiile nu se mai gasesc atat de usor…in general se iroseste potential valoros… Azi Romania are oportunitatea si datoria de a creste si valorifica potentialul sau urias. Poate cel mai ridicat din regiune.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3074 vizualizari

 • -1 (13 voturi)    
  Incredere? Intelegere cu hotul BCR? (Vineri, 22 septembrie 2017, 8:03)

  Fides [utilizator]

  Ghinion. E timpul sa culegeti ce ati semanat. Si da, se va lasa cu urmarire in penal.
 • +1 (7 voturi)    
  Decent (Vineri, 22 septembrie 2017, 8:24)

  Raducanis77 [utilizator]

  Iata ca putem avea si discutii si explicatii decente. Explica omul frumos cum functioneaza economia si contabilitate primara... asta pentru cine intelege ca daca vrei sa fii in lumea civilizata trebuie sa te comporti ca in lumea civilizata
  • +4 (8 voturi)    
   Comisioane in lunea civilizata (Vineri, 22 septembrie 2017, 10:29)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Raducanis77

   In lumea civilizata nu exista comisioane bancare atat de mari ca in Romania.

   In Uk unde sunt acum, am comision 0 la absolut tot.
 • +2 (12 voturi)    
  Increderea.... (Vineri, 22 septembrie 2017, 9:00)

  tonne [utilizator]

  Oamenii inca lucreaza cu bancile pentru ca in sistemul actual nu au alternativa.
  Increderea ... ati pierdut-o cu mult timp in urma prin modul de a va comporta cu clientii. Stati linistiti ... nu e vorba doar de BCR.
 • +1 (3 voturi)    
  Iar eu cred (Vineri, 22 septembrie 2017, 9:11)

  Zummm [utilizator]

  Ca exista institutii bancare care sa NU fi platit taxele si impozitele legal datorate statului. Fiecare banca cu politicienii ei nu ? ca in timpurile bune din perioada interbelica
 • -2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 septembrie 2017, 9:11)

  [anonim]

 • +1 (5 voturi)    
  Servicii BCR si Incredere (Vineri, 22 septembrie 2017, 9:45)

  Speranta2014 [utilizator]

  "Revin obsesiv la incredere pentru ca publicul si pietele financiare au o memorie foarte sensibila iar neincrederea are costuri mari".
  Ce incredere sa am cand la agentia Tunari, vis-a-vis de stadionul Dinamo, luarea de cash la cele doua ATM-uri este o veritabila aventura, bine conceputa si aplicata de banca: ecran neclar, patat, in mod intentionat, tastele cu touch sunt reglate ca sa nu raspunda decat foarte greu ori deloc, ti se intrerupe ori anuleaza operatiunea dorita si ti se da 10 lei, cu chitanta, in mod repetat, nu ti se permite sa iei suma prevazuta in contract, intrebare nepotrivita si alte smecherii marca BCR pentru a renunta la retragere bani. Erste Bank?!...Vasile
  • -1 (3 voturi)    
   cate sesizari ai facut la BCR (Vineri, 22 septembrie 2017, 10:19)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Speranta2014

   sau la ANPC?

   degeaba comentam pe net
 • +1 (3 voturi)    
  Capital care isi asuma pierderi mereu? (Vineri, 22 septembrie 2017, 10:00)

  alambicatul [utilizator]

  E clar de ce bancile, cu pierderi de atatia ani, tot continua sa faca afaceri in Ro. E normal si pentru stat sa faca presiuni asupra lor, pentru a mai lasa din profit si prin Ro. Se inteleg ei ... o sa platim noi mai mult. :(
 • +1 (9 voturi)    
  Legal? Da. Etic? NU (Vineri, 22 septembrie 2017, 10:05)

  Heruvim [utilizator]

  A scaldat-o. E clar ca sifoneaza banii din discurs. Normal ca e legal - dar nu e etic. Le urez faliment in chinuri
 • +1 (7 voturi)    
  Cat tupeu pe individul asta (Vineri, 22 septembrie 2017, 10:22)

  galeo [utilizator]

  Bai BCR-istilor, tocmai voi v-ati crezut destepti si ati luat de fraieri atat statul roman cat si clientii vostri.
 • +3 (3 voturi)    
  criza infinita ... de imagine (Vineri, 22 septembrie 2017, 12:31)

  eucomentez [utilizator]

  Multe banci care au fentat legile cu ajutorul BNR si au tras teapa clientilor in vremea crizei imobiliare din anii 200x acum se confrunta cu probleme de imagine si lipsa de incredere. Aceste banci o sa dispara sau o sa produca pierderi din ce in ce mai mari proprietarilor an de an.
 • +1 (1 vot)    
  Frumoase explicatii, dar totusi... (Vineri, 22 septembrie 2017, 12:58)

  BEDE [utilizator]

  Sigur ca BCR si alte banci au platit ceva impozit pe profit si nu este chiar cum spune nenorocitul P$D ca sa dea vina pe oricine, numai sa nu recunoasca faptul ca ei au facut promisiuni fara acoperire.
  Dar, chestia care nu tine e cea cu provizioanele. Nu vin actionarii cu bani "de acasa" ca sa plateasca provizioanele, ci provizioanele sunt acoperite din profitul realizat prin alte operatii. Adica, profitul de la 2-3 credite care merg bine acopera cu provizioane un credit neperformant. Altfel, daca ar fi sa luam de bune ce spune domnu' ar insemna sa le plangem de mila bancherilor - dar numai de plans nu sunt ei!
  • -1 (1 vot)    
   aritmetica? e o iluzie! (Vineri, 22 septembrie 2017, 16:38)

   nelamurit [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   @BEDE
   la un credit de 50 000 euro neperformant cat ar trebui sa fie profitul la alte 2-3 credite ca sa nu trebuiasca sa fie provizionat?
   • 0 (0 voturi)    
    Rea vointa sau esti praf? (Luni, 25 septembrie 2017, 9:33)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui nelamurit

    Vrei neaparat sa zici ceva de rau asa, sa fie, sau chiar nu intelegi deloc.
    Ideea este ca profitul adus de 2-3 credite ar putea acoperi pierderea de la un credit neperformant Ideea nu este ca un credit neperformant nu este provizionat, ci ca pentru constituirea provizioanelor se folosesc banii incasati de la alte credite care performeaza bine. Daca este ca actionarii sa vina "de acasa" cu bani pentru provizioane, atunci banca se inchide. Si suma de 50000 EUR nu este nicidecum imensa. Jalea mare este la creditele de sute de mii de EUR: ceva in care este specialista, de pilda, Eximbank, care acorda credite din banii statului, adica ai nostri, ai tuturor.
    Sau, ideea ta este: hai sa le pmangem de mila bancherilor, saracii de ei?
 • +2 (4 voturi)    
  Platiti impozit pe profit? NU!Alta intrebare! (Vineri, 22 septembrie 2017, 13:48)

  PuiuPopescuDecebal [utilizator]

  Asta e ceva de genul - daca vine ANAF-ul la mine ca persoana fizica si ma intreaba de ce nu am platit impozit pe venit incep sa le explic:

  pai stiti, eu, de fapt am virat statului o gramada de bani - aisgurari sociale plus TVA platit pe bere, pizza si mititei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by