Banca Mondiala, ONU, Moodys si analistii straini avertizeaza Romania: Economia are probleme
Informatii pe scurt:
1. Se inmultesc avertizarile internationale privind vulnerabilitatile economice din Romania si posibilitatea ratarii tintei de inflatie a BNR pentru 2008. Analistii straini estimeaza un nivel de crestere economica mai mic decat cel estimat de autoritatile romane
2. Banca Mondiala: vulnerabilitatile economiei romanesti sunt mai mari decat cele ale altor tari din regiune. Cresterea economica estimata este sub cea asteptata de autoritatile romane.
3. ONU: inflatia anuala din 2008 va fi peste tinta Bancii Nationale a Romaniei
4. Moody's: Guvernul roman ar trebui sa puna accentul pe investitii
5. Analisti economici, citati de cotidianul german Handelsblatt: criza financiara globala prezinta un risc foarte mare pentru Romania, pe termen scurt
Tinta de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an este de 3,8%, plus/minus un punct procentual, iar estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) indica o crestere economica de 6,5% in Romania anului 2008. Avertismentele internationale asupra vulnerabilitatilor economiei si asupra riscului de ratare a acestor tinte au aparut deja si par sa nu se mai opreasca.
Expertii Bancii Mondiale atentionau, marti, intr-un raport privind perspectivele economice globale in 2008, ca vulnerabilitatile economiei romanesti sunt chiar mai mari decat in alte tari in curs de dezvoltare si ca acestea sunt legate in special de stabilitatea macroeconomica. Acestia avertizau asupra unei evolutii nesustenabile in conditiile cresterii mari a consumului in comparatie cu veniturile si recomandau prudenta in politicile fiscale ale Romaniei. Cresterea economica din Romania in 2008 este vazuta la nivelul de 5,9%.
La inceputul acestei saptamani, un studiu al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), referitor la perspectivele economice pe 2008, citat de NewsIn, arata ca inflatia anuala in Romania s-ar putea domoli pana la nivelul de 5,8% in acest an. Dupa ratarea tintei de inflatie din 2007, nivelul de 5,8% ar insemna pentru BNR ratarea din nou a tintei de inflatie pentru 2008, in conditiile in care banca centrala tinteste o inflatie anuala pentru acest an de 3,8%, plus/minus un punct procentual. Nu in ultimul rand, studiul ONU spune ca nivelul cresterii economice va fi de 5,5%, iarasi, sub asteptarile autoritatilor romane.
Anul trecut, doua agentii internationale de rating, Standard & Poor's (S&P) si Coface au penalizat Romania, printre motive numarandu-se dezechilibrele macroeconomice si instabilitatea politica. In luna noiembrie, Standard & Poor's a revizuit in sens negativ perspectiva calificativului Romaniei de la "stabil" la "negativ", principala cauza fiind raspunsul limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele externe in crestere.
De asemenea, compania de evaluare financiara Coface a scazut ratingul acordat Romaniei de la “A4” la “A4-”, principalele motive fiind cresterea deficitului de cont curent, deprecierea leului si incetinirea cresterii economice si a reformelor din cauza instabilitatii politice.
In luna octombrie a anului trecut, reprezentantii agentiei internationale de rating Moody's cereau Romaniei reluarea privatizarilor si a reformelor. Turbulentele politice erau vazute ca factori care au impiedicat guvernul sa se concentreze in totalitate pe problemele economice. Saptamana aceasta, intr-o stire Reuters, preluata de NewsIn, analistii Moody's recomandau guvernului Romaniei sa isi consolideze infrastructura in loc sa se concentreze pe cheltuielile sociale, pentru a evita punerea in pericol a perspectivelor de crestere pe termen lung.
Acestia sustineau ca "Romania se confrunta pe de o parte cu nevoia de a investi bani in infrastructura si cu programele de combatere a saraciei, pentru ca incearca sa devina competitiva pe pietele din Uniunea Europeana, iar pe de alta parte cu nevoia de a reduce cheltuielile pentru a tempera inflatia si actualul deficit de cont curent. Totusi, spun acestia, problemele din Romania mai degraba impiedica o urcare a ratingului decat sa stimuleze o coborare a acestuia. Nu in cele din urma, miercuri, cotidianul german Handelsblatt titra, citand analistii economici, ca Estul Europei este cuprins de criza financiara globala si ca pe termen scurt, Romania este tara cu cel mai mare risc.
Banca Mondiala avertizeaza: economia romaneasca este vulnerabila
Coface a scazut ratingul de tara al Romaniei
Romania - avertizata de tot mai multe institutii internationale in privinta riscurilor macroeconomice

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Si acum ma intreb, ce ii face pe acesti oameni sa se tortureze zilnic ore in sir sa citeasca toate materialele care le displac, intr-un ziar pe care il urasc?! ...Poate atributiile de servici: la biroul de (dez)informare media al PNL.
Va doresc someri dupa alegerile din toamna!
Caesar
De curiozitate...
Dar daca vorbim de adminstrarea "tarii", ea nu este apanajul Guvernului. Guvernul nu adminstreaza decit institutiile centrale ale puterii executive.
Guvernarea statului se realizeaza de o intreaga casta politica definita nu prin apartenenta la un partid sau altul, ci prin separarea de simplii cetateni. Iar la nivelul acestei caste s-a demonstrat ca Guvernul actual reprezinta o majoritate solida.
Iar aceasta casta nu s-ar mentine si nu ar sustine atit de larg acest guvern PNL daca nu ar fi expresia celei mai importante parti a celor care contribuie de asemenea la "adminstrarea tarii": conducatorii de intreprinderi, membrii influenti ai diferitelor bresle si caste "liberale" (notari, medici, avocati, experti etc.), conducatorii organizatiilor sindicale.
Chiar daca PNL ar disparea la urmatoarele alegeri, cu siguranta ca in afara blegilor toti isi vor gasi de lucru in acest mediu transpartinic.
Deci iata ca din nou deturnez atentia: nu avem un Guvern prost, tara intreaga este prost adminstrata, iar acest lucru nu poate fi obtinut doar de un guvern minoritar.
oricare dintre ei, daca ii auzi cum vb, parca ar fi bunicil meu, dumnezeu sa-l ierte
si mai vrem sa o ducem bine
prostimea din guvern, parlament, ne face sa nu mai vedem prostia din BNR
ce au facut pentru acest lucru? a iesit dl. isarescu sa-mi spuna ca "s-a intins prea tare de economie"?
ei ce masuri au luat la vremea respectiva?
ce analize au facut.. sa zicem si de prin vara, cand s-a vazut clar ce productii agricole o sa avem, care au dus si duc la cresterea inflatiei...
Imi aduc aminte de propunerile tale, argumentate cu modele econometrice privitoare la evolutia forex in 2008...
Ce s-ar face poporul asta fara oameni de nadejde ca tine, EccE?
Asa cum afirma sindrom, moneda nu este decat un instrument de interentie in economie, un etalon de masura...
Paritatea monedei reflecta puterea economiei in raport cu moneda etalon...
Si pentru ca esti asa de inteligent, spune-ne si noua muritorilor de rand, de ce "... Leul nu avea niciodata ce sa caute la 3,3 lei..."?
Pentru a oferi un raspuns coerent si veridic, poti face referire la factorii care influenteaza cursul valutar intr-o economie de piata.
@EccE- imi permit sa te contrazic, tara asta nu duce lipsa de "economisti adevarati", tocmai ca cei care sunt conduc destul de bine masina hodorogita care e economia romaneasca, in care asa cum am mai spus e mai multa vorbaraie decat valoare adaugata (productie).
ps: cui i se par avertismentele din articol triviale si considera ca "strainii" ar trebuii sa-si vada de treaba lor, le amintesc ca Mugur Isarescu da avertismente de genul de cateva luni bune ... noroc ca politicienii stiu sa si asculte.
@#U-LE mama lor de hoti!
Totusi de data asta cam au dreptate.
Cand isi baga coada in chestii concrete trebuie sa devii suspicios: "vinde distributia de apa la cutare companie din SUA...."
Cu ce bani nu se stie!
Bugetul a fost calculat gresit din start si ajustat pe parcurs.
Probabil si RON-ul va fi tinut articial anul acesta.
Dar la anul, totul se va intoarce impotriva noastra.
AVALANSA!!!!!!!!!!
Scapa cine poate :)
Noi, Elena te iubim,
Ca ca tine nu gasim
Ca esti blonda cu sotz mos,
Care se tine cocos,
Si nu a ta este vina
Ca la voi canta gaina.
Eu vad un lucru: Cind PD era la guvernare, euro era 3, 2 RON, cresterea economica era 7,7, inflatia scadea de la luna la luna, puterea de cumparare era in crestere. La citeva luni dupa, toata economia e pe tobogan. Probabil ca se trag tunuri mari din banul public.
Orice guvern neromanesc are ca principal task ridicarea nivelului de trai al "prostilor" care inca traiesc dupa ora data de capitala!? (Nu v-ati saturat inca de Bucuresti?)
Orice teza unica scolara,examen sau test politic cu subiecte manageriale (scris sau oral) de sorginte romaneasca ii va lasa REPETENTI pe politicienii nostri.
Dragilor politicieni: etalonati-va, evaluati-va cu colegii d-voastra europeni si comparati-va randamentul muncii, optimizarea activitatilor,nr. proiecte implementate,nr.proiecte initiate si solutiile VS avere individuala,potenta financiara,mediatizare sau background profesional. Sunteti si veti ramane castigatori absoluti fata de saraciile alea de politicieni vestici care stiu doar sa munceasca si sa respecte prostimea care i-a votat.
Va mai aduceti aminte de FM italian De Michelis (http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E0CE3DF1139F936A25754C0A964958260) care respira democratie si politica externa, dar nu putea justifica nici macar "briantina" care o utiliza? Daca in RO. ar functiona 30% din justitia italiana, sistemul s-ar auto curata singur iar DeMichelis-ii nostri ar numara peste 10 ani inca pe atati ani de "studii" absconse.
Am constatat mai recent noua formula politica asimilata prin sunet dar fara semantica:"mapa profesionala",cand resume ori CV este un termen acoperitor dpdv al trace-ului ultimilor 80 ani de viata inchinati Romaniei. Din pura curiozitate ati citit CV-ul unui membru al guvernului sau de la ministerul M...? Cititi paragraful cu activitatea anterioara intrarii in politica.
O sa ramaneti fara replica sa aflati ca toti ex & actualii executivi ai Romaniei au fost niste NULITATI,anonomi,cu accente bisaptamanale de prostie, inainte de a face marele pas pe strada cu baieti destepti
Chiar credeti ca ultimul an electoral este al 2-lea inceput al omenirii si nu are importanta ce le-a secretat mintile sau mainile in afara de matreata, transpiratie sau furt?
Doar asa se poate justifica notiunea "mapa profesionala", eventual "ghiozdanul postdecembrist al unicului canditat pentru o functie politica" arvunita.
Dragilor alienati, impotenti mintali si manageri inepti, doar voi sunteti confirmarea lemei ca statul este cel mai prost administrator, De ce? spune bancul...Lasa ca stie ea! este raspunsul vostru. Orice competitie sau examen cu un student silitor, profesionist sau tehnocrat,fara mafia si legaturile voastre mizere va centrifugheaza pe locul 3 din 2 concurenti.
Orice comparatie cu omologii d-voastra europeni va jigneste iar orice competitie cu politicieni vestici ne suteaza pe noi din iobagi(=<300E/L) spre sclavi(=<300E/L + cresterea taxelor).
Este foarte usor a va blama si injura atata timp cat nu puteti justifica sursa de finantara,cheltuielile,investitiile cu un salariu ce nici amantei din ziua de Marti(din Belgia) nu-i ajunge pentru 1 saptamana la Predeal.
Partea tragica este ca voi sunteti trecatori iar saracia devine o cicatrice permanenta doar pentru 21,5 mil. de romani. Cum naiba puteti fii atat de neperformanti si slabi ca manageri? Cum naiba puteti alege doar variantele proaste cu investitiile cele mai mari.
Va felicit pentru incompetenta si va blestem sa nu aveti parte de offshoring,franchise,bonuri de casa gen DI.Popescu si profituri speculative la Buc.Stock-Ex. Marele Anonim va mai dat un semn al bunavointei si va permis sa faceti investitii imobiliare cu valiza cash (fara credite americane)in SUA. Nu puteti ramane acolo? Poate "performati" in mediu din USA si dovediti ca nu meritati lingura de lemn in politica europeana