Reprezentantii companiilor multinationale prezente in Romania (95%) considera ca vor fi mai expusi controalelor fiscale in viitor ca urmare a modificarilor aduse de baza impozabila si a mutarii artificiale a profiturilor in alt stat (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS), reiese dintr-un sondaj online realizat de Deloitte Romania, citat de Agerpres. Potrivit cercetarii, jumatate dintre reprezentantii mediului de afaceri din Romania (50%) considera ca vor avea obligatii de raportare suplimentare, 17% se asteapta la o crestere a impozitului pe profit datorat, iar 13% anticipeaza o dubla impozitare a unor venituri.

Dan Badin, DeloitteFoto: Hotnews

De asemenea, 68% anticipeaza ca va creste riscul ca Fiscul sa faca ajustari ale preturilor practicate in tranzactiile intra-grup in cadrul controalelor fiscale ca urmare a implementarii directivei europene privind raportarea obligatiilor in fiecare tara (country by country reporting adoptat de Romania prin OUG 42/2017).

Mai mult de jumatate dintre respondenti (58%) recunosc ca au aflat atat de proiectul BEPS, cat si de masurile pe care le-a adoptat sau urmeaza sa le adopte Romania ca membru asociat BEPS. In plus, 42% dintre cei chestionati au efectuat pana in prezent o analiza a impactului BEPS asupra activitatii companiei dintre cei care au efectuat analiza.

Totodata, in opinia respondentilor, cele mai afectate categorii de tranzactii intra-grup de proiectul BEPS vor fi: prestarea de servicii (38%), furnizarea de know how si alte drepturi de proprietate intelectuala (18%) si finantarea (13%).

Deloitte Romania a intreprins, in perioada august - septembrie 2017, un sondaj online privind impactul masurilor din planul impotriva erodarii bazei impozabile si a mutarii artificiale a profiturilor in alt stat (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS).

Pe de alta parte, Romania nu a fost inclusa in sondajul global pentru ca nu era membru asociat al BEPS la momentul derularii sondajului. Tara noastra a dobandit aceasta calitate la inceputul lunii iunie 2017.