Varsta medie a parcului auto national va creste anul acesta la 13,1 ani, intrucat numarul autoturismelor rulate importate cu o vechime mai mare de 10 ani (normele Euro 3 si Euro 2) s-a dublat fata de 2016.
"O varianta pe care au utilizat-o si alte state membre si care poate da rezultate bune in Romania ar putea fi utilizarea armonizata a unei taxe de prima inmatriculare corelata cu sistemul de impozitare anuala a autoturismelor care sa ia in considerare si nivelul de emisii de CO2 si norme de poluare. Statul a incercat in ultimii ani sa limiteze importurile de masini vechi, insa caile alese nu au fost cele mai bune. Introducerea unei taxe de prima inmatriculare este posibila, insa trebuie formulata inteligent, astfel incat sa nu incalce prevederile legislatiei comunitare. Un instrument cu un potential foarte ridicat, dar insuficient utilizat, este impozitul auto anual care trebuie reasezat pe principii de mediu", a declarat Daniel Anghel, Liderul Sectorului de Automotive, PwC Europa Centrala si de Est.
Sistemul de impozitare al autoturismelor este compus in principal din doua elemente:
- Taxa de inmatriculare (Timbrul de mediu) - a fost revizuita in mai multe randuri, pana la alinierea la practicile UE, insa din februarie a fost eliminata. Romania avea unul dintre cele mai scazute niveluri de taxa din UE pentru autoturisme noi, in timp ce taxa pentru autoturisme second-hand era peste media UE.
- Impozitul auto anual - ramas neschimbat in ultimii 10 ani, are nevoie de o revizuire aprofundata, deoarece nu sprijina indeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2 si a varstei medie a flotei auto, fiind bazat numai pe capacitatea cilindrica.
"Trebuie sa ne gandim la o impozitare in acord cu recomandarile Comisiei Europene, cu accent pe emisiile poluante ale autoturismelor si normele Euro ale motoarelor acestora, in loc de taxare in functie de puterea sau capacitatea cilindrica a masinii. Directia agreata de Comisie este aceea de a impozita in functie de gradul de poluare, de impactul asupra mediului. O astfel de modificare trebuie introdusa cu o perioada de gratie rezonabila si care sa se aplice doar autovehiculelor inmatriculate dupa data intrarii in vigoare a noii metodologii", a adaugat Bogdan Belciu, Partener, Consultanta pentru Management, PwC Romania.
Autoritatile ar putea analiza si introducerea unor masuri complementare, precum:
- Impozitarea vehiculelor inmatriculate in alte state membre, care sunt utilizate in Romania pentru o perioada lunga de timp
- Deductibilitate suplimentara pentru vehiculele cu emisii reduse de CO2
- Prima la achizitionarea de masini cu emisii reduse de CO2
- Colectarea impozitului auto de catre societatile de asigurare
- Contributie de mediu la momentul efectuarii inspectiei tehnice periodice a autovehiculului (ITP)
In lipsa unei politici coerente a statului din punct de vedere al principiilor de mediu situatia parcului auto s-a inrautatit pe parcursul acestui an atunci cand eliminarea timbrului de mediu a dus la o explozie a importurilor de masini vechi, cu grad mai ridicat de poluare. In medie, masinile aduse in tara dupa retragerea timbrului de mediu au fost mai vechi si mai poluante decat in 2016.
Fenomenul de imbatranire accelerata a parcului auto din Romania este in contradictie cu evolutiile din tarile dezvoltate din vestul Europei, care acorda o importanta sporita protejarii mediului si sigurantei, in timp ce incearca sa se pregateasca pentru adoptarea la scara cat mai larga a masinilor electrice.
Cea mai mare problema de mediu a industriei auto nu e poluarea cauzata de masini ci poluarea si consumul enorm de resurse cauzate de "reinnoirea" la durate absurd de mici a unor produse de mari dimensiuni cum sunt automobilele.
In mod normal upgrade-uri la fiecare cativa ani la motor si la catalizator ar trebui sa fie suficiente pentru a mentine parcul auto in limite decente in ceea ce priveste poluarea. Nu e nevoie sa inlocuiesti 1-2 tone de metal cauciuc si sticla la fiecare 7-10 ani.
Simpla fabricare a unei masini noi produce poluare cat un harb in 20 de ani de functionare sau mai mult.
Dar evident ca din reparatii si update-uri nu se castiga la fel de mult ca din masini noi.
Consumerismul la maxim.
Cresterea taxarii, sub o forma sau alta, e obligatorie, coroborat cu masuri de imbunatatire a transportului in comun, pentru ca fara alternative vom avea miscari sociale.
Macar in orasele mari cred ca se impune o vigneta avand ca suport emisiile masurate, vechimea masinii, marimea motorului si dimensiunile masinii.
Singura varianta ar fi sa le vanda in Bulgaria.
Asa ca, ba specialistilor, lasati-o mai moale cu priceperea voastra. Nu stiti nimic, in afara sa va gudurati pe langa fundul lui Dragnea, doar-doar va permite sa-i sugerati ce taxe sa mai creasca/inventeze.
Capitalistii lui peste-prajit ce sunteti!
Existenta lor este intretinuta de coruptia guvernamentala sau in administratia locala.
Acum vin ei opinii si spun romanilor ca masinile lor vechi si poluante vor fi impozitate ca sa-i determine sa isi cumpere masini noi.
Cine le-a cerut parerea nu se precizeaza dar analiza prin consecinta duce la ...importatorii de autoturisme care nu mai au beneficiul constrangerilor date de taxa de prima inmatriculare.
Adica vazand ca pierd la afacere si s-au gandit sa o dea prin" consultantii ingrijorati de mediu" ca sa se taxeze masinile second .Ca doar asa vin clientii inapoi ca sa le cumpere masinile.
Nu ne intereseaza opinia lor.
1.Romanii trebuie sa aiba dreptul sa cumpere orice masina vor si sa puna in circulatie orice masina care corespunde exigentelor testelor de emisii gaze RAR.
2.Romanii sunt saraci din cauza politicilor distructive de guvernare din ultimii 25 de ani.Nu sunt nepasatori fata de mediu dar astfel de masini nu isi permit acum. Pana acum erau inmatriculate in Bulgaria ,rusine nationala.
3.Cum ramane cu falsificarea emisiilor de gaze la marile companii.Cine mai crede ca masinile lor noi nu sun la fel de poluante ca una second care daca este in standard de emisii gaze este OK ???
4. Daca Romania ar avea o economie de tip EU,venituri de nivel EU,conducatori politici de tip EU,institutii si justitie de tip EU ar cumpara romanii singuri masini noi fara sa-i sfatuiasca snapanii astia.
Foarte ok comentariu.
Motor pe BENZINA:
[consum in litri / 100 km] x 23.8 = Emisii CO2 g/km
Motor DIESEL:
[consum in litri / 100 km] x 26.5 = Emisii CO2 g/km
Daca circuli putin cu masina, emiti mai putin CO2. Daca mergi mai incet sau mai putin agresiv, emisiile de CO2 scad, de asemenea. Este aberant sa impozitezi o masina dupa emisiile de CO2.
Aceeasi discutie despre capacitatea cilindrica: ce legatura logica are marimea cilindreei cu valoarea impozitului? ocupa masina mai mult spatiu in parcare? polueaza mai mult? Din contra, cele turbo polueaza mai mult, cand se strica turbina.
Inteleg sa impozitezi in functie de norma euro, de greutatea masinii, de amprenta la sol a masinii (ca la imobile), de putere (dar numai la motoare de putere foarte mare), dar nu dupa CO2 sau cilindree, nu dupa ideile creţe ale consultantilor PwC.
Oricum, vechimea masinii, capacitatea cilindrica, amprenta la sol, emisiile de CO2 si NOXe, sunt parametri ce pot fi utilizati cu succes (si trebuie utilizati) in stabilirea noilor impozite pe autoturisme.
Strategii au sens in momentul in care ai o guvernare cit de cit responsabila, nu cind singura preocupare a guvernului e cum sa mituiasca cit mai multe paturi ale socieltatii in schimbul acceptarii incalecarii justitiei.
Faza II Dupa ce s-a golit Occidentul de rable pwc realizeaza ca rablele "polueaza". Hai sa facem romanii sa nu-si mai ia rable, sa isi ia rable noi, sa stimuleze industria auto. Cum? Pai le punem alora care au masini mai vechi de 2 ani o taxa astronomica. Lovind si in aia care iau din strainatate si in aia care iau din Romania. Pierdere de bani : Romania.
Jegurile din privat, acum consultanti presupun ca se vor armoniza excelent cu leprele borfase din administratie intrucat le creeaza acestora un nou front de furat.
Practic toti critica pe analisti.
Clar ca analistii sint pe statul de plata al fabricatilor de masini. Ei nu sint in aici pentru a proteja consumatorul.
Din pacate si Hotnews iese putin sifonat de aici. Pare ca si cum Hotnews este portavocea "analistilor", face un fel de trafic de influenta.
Sa ne hotarim, vrem capitalism sau vrem privilegii pentru cativa (producatorii auto, "mari investitori strategici").
Daca te gandesti putin vezi: coruptie=privilegiu.
Cand dai o lege ca sa favorizezi pe unii asta inseamna coruptie. Mereu favorizarea unora, inseamna defavorizarea altora si sustragerea de la concurenta. Prin mita, tarfic de influenta, acealsi lucru se urmareste, obtinerea unei facilitati, unui privilegiu, eludarea concurentei libere.
"Sa dam facilitati marilor investitori ca sa vina in Romania" este doar propaganda marilor corporatii.
Sa nu ne lasam spalati pe creier, concesiunea pe 100 de ani contra 0 eur a unei hale (cu toate utilitatile)/teren ptr o corporatie este tot coruptie asa cum si concesionarea Belina pe 0 eur e tot coruptie. Mie de ce nu imi da statul nimic gratuit? Nu se eludeaza concurenta loiala? Si sa nu uitam ca aceste corporatii nu se tin de cuvant niciodata in ce priveste investitiile si numarul de angajari.
Sa nu uitam de principii, ca vrem capitalismul lui Adam Smith, nu vrem un stat interventionist.