Tranzactie majora pe piata carnii de porc: chinezii preiau Elit si Vericom, intarindu-si pozitia in regiune
La mijlocul anilor `70, in mijlocul Revolutiei Verzi, un cetatean chinez consuma, in medie, 8 kilograme de porc pe an. Astazi, fiecare locuitor din aceasta tara mananca anual o cantitate de 39 de kilograme de porc, in timp ce un american, doar 27 de kilograme. Pentru comparatie, in Romania se consuma circa 60 de kilograme de carne pe cap de locuitor pe an, din cele 60 de kg circa jumatate fiind reprezentata de carnea de porc, restul fiind pui si vita.
Tranzactia chinezilor mai trebuie aprobata de autoritatile de reglementare, scrie Reuters. Luna trecuta, chinezii au cumparat, tot prin Smithfield, si producatorii polonezi de carne Pini Polska, Hamburger Pini si Royal Chicken.
Compania WH Group, listata la bursa din Hong Kong, are vanzari anuale de 20 miliarde dolari.
In 2013, Smithfield Foods a fost preluat integral de catre chinezii de la Shuanghui (care s-au redenumit ulterior WH Group). Tranzactia s-a ridicat la 7,1 miliarde de dolari, incluzand si datoriile, si este, pana in prezent, cea mai mare achizitie a unei companii americane de catre una chineza.
Piata locala a preparatelor din carne depaseste 1,2 miliarde euro, avand jucatori precum Transavia, Caroli, CrisTim, Unicarm, Agricola Bacau, Angst, Fox sau Aldis.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive