Grupul chinez WH a achizitionat prin intermediul Smithfield, producatorii romani de mezeluri Elit si Vericom, scrie Reuters, extinzandu-si astfel operatiunile pe piata din Europa. Smithfield Foods Inc. preluase in 2004 pachetul majoritar al combinatului Comtim Timisoara de la firma italiana Agrotolvis. pachetul majoritar de actiuni al combinatului Comtim Timisoara. La inceputul acestei luni, si Caroli Foods Group (aflata intre primii 10 jucatori din industria carnii) a vandut 51% din actiuni multinationalei mexicane Sigma Alimentos. Piata locala a preparatelor din carne ruleaza anual peste 1.2 miliarde de euro. China este cel mai mare producator mondial de carne de porc, dar si unul dintre consumatorii de top al acesteia.

HotNews.roFoto: Hotnews

La mijlocul anilor `70, in mijlocul Revolutiei Verzi, un cetatean chinez consuma, in medie, 8 kilograme de porc pe an. Astazi, fiecare locuitor din aceasta tara mananca anual o cantitate de 39 de kilograme de porc, in timp ce un american, doar 27 de kilograme. Pentru comparatie, in Romania se consuma circa 60 de kilograme de carne pe cap de locuitor pe an, din cele 60 de kg circa jumatate fiind reprezentata de carnea de porc, restul fiind pui si vita.

Tranzactia chinezilor mai trebuie aprobata de autoritatile de reglementare, scrie Reuters. Luna trecuta, chinezii au cumparat, tot prin Smithfield, si producatorii polonezi de carne Pini Polska, Hamburger Pini si Royal Chicken.

Compania WH Group, listata la bursa din Hong Kong, are vanzari anuale de 20 miliarde dolari.

In 2013, Smithfield Foods a fost preluat integral de catre chinezii de la Shuanghui (care s-au redenumit ulterior WH Group). Tranzactia s-a ridicat la 7,1 miliarde de dolari, incluzand si datoriile, si este, pana in prezent, cea mai mare achizitie a unei companii americane de catre una chineza.

Piata locala a preparatelor din carne depaseste 1,2 miliarde euro, avand jucatori precum Transavia, Caroli, CrisTim, Unicarm, Agricola Bacau, Angst, Fox sau Aldis.