Institutiile Financiare Nebancare sunt acele firme (Provident, EasyCredit, ca sa le mentionam pe cele mai cunoscute) care nu pot constitui depozite si care se adreseaza in principal clientilor refuzati de banci.
"Noi am avut optiunea sa intervenim fie prin plafonarea dobanzilor, fie prin respect fata de piata care regleaza ea nivelul cererii si ofertei, am cautat o metoda indirecta prin care, daca vor sa dea credite cu asemenea dobanzi, sa-si riste banii lor nu pe cei ai creditorilor, a mai spus primul adjunct al lui Isarescu.
Georgescu a motivat interventia BNR in directia reglementarilor in zona IFN-urilor prin aceea ca abia in 2017 s-a depasit pragul de 10% al ponderii creditelor acordate de INF in economie. "Acest prag de 10%, in evaluarile bancii europene, impune actiune. 26.4 miliarde de lei sunt creditele date de IFN in economia romaneasca", a mai explicat Florin Georgescu.
- pentru prima data din anul 2011, ponderea creditarii IFN in total creditare a depasit 10% si este pe un trend ascendent
- stocul de credite acordate de IFN la iunie 2017 reprezinta 11% din total credit din economie (banci + IFN), respectiv 26,4 miliarde lei
- creditul acordat de IFN este cu 26% mai mare in luna iunie 2017 decat in luna decembrie 2014
Despre pierderile bancilor:
- Atunci cand o banca inregistreaza pierderi ea dispune de un sistem fiscal stimulativ pentru ca asa a fost optiunea guvernantior nostri: sa fim prietenosi cu mediul de afaceri. Alte tari au cinci ani, altele au 3 ani sau nu au deloc. Se acorda o deductibilitate fiscala timp de 7 ani ca sa recupereze pierderile. Solvabilitatea bancilor e in zona verde, fiind in ultimii 4 ani peste pragul de semnal, adica 18%.
- Masurile de ajustare economica luate de Guvern in anul 2010 au afectat capacitatea de plata a debitorilor persoane fizice, ceea ce a condus la cresterea numarului celor care au inregistrat intarzieri la plata de peste 90 zile
- Efectele crizei s-au simtit imediat si la nivelul persoanelor juridice care au inregistrat o scadere a capacitatii de plata, ceea ce a condus la cresterea numarului firmelor rau platnice sau aflate in stare de insolventa
- Caderea pietei imobiliare si a valorii imobilelor aduse ca garantie la creditele acordate
Pierderile inregistrate in perioada de criza, care au erodat capitalul propriu al bancilor, au fost compensate in mod corespunzator prin majorari de capital, la solicitarea BNR, de catre actionari (2008- iunie 2017). In total, s-au adus 16,7 miliarde lei , din care aport nou de capital- 11,6 miliarde lei, reinvestire profit- 3,4 miliarde lei si
alte surse de majorare- 1,7 miliarde lei.
Despre Prima Casa:
Programul Prima Casa este in continuare foarte util, dar ar trebui usor corectat, crede prim-viceguvernatorul BNR. El a raspuns unei intrebari puse de Daniel Zamfir cu privire la declaratiile contradictorii ale economistului sef Valentin Lazea si cele ale consilierului Guvernatorului BNR Lucian Croitoru. Primul sustinea ca Prima casa distorsioneaza piata, in vreme ce al doilea lauda beneficiile programului. Prim-vicele BNR spunea ca-l va "corecta" pe Lazea, pentru ca s-ar fi exprimat gresit. "El a gandit corect, dar s-a exprimat gresit", a spus Georgescu. Pozitia lui ( a lui Lazea-n.n) este sub cea a Consiliului de Administratie, si Lazea va trebui sa-si insuseasca opinia C.A. al BNR", a mai spus adjunctul lui Mugur Isarescu. "Programul Prima Casa este, va spun in numele Consiliului de Administratie, un program extrem de util, pentru cetateni, indeosebi pentru cei cu venituri medii si mai reduse. Ceea ce a condus la acumularea unor sume relativ ridicate in acest program, pana la pragul de alerta al riscului sistemic. Nu s-a ajuns chiar la riscul sistemic-, dar e o tendinta de atingere a parametrilor de risc sistemic", a declarat Georgescu.
El a adaugat ca s-a ajuns ca stocul de credite Prima Casa sa creasca la peste jumatate din creditul ipotecar din Romania prin faptul ca acesta a fost umflat de debitorii cu credite mai mari, dar care au apelat totusi la garantia statului, motiv pentru care ar fi nevoie de o corectie a rogramului, in asa fel incat cei cu venituri mari sa ia credite ipotecare standard, fara garantia Statului. "Daca cineva are 10.000 si vrea sa ia un credit de 200.000 de euro, sa acceseze programul pana la 60.000 de euro, cand poate sa mearga la ghiseul alaturat si sa acceseze un credit in conditii bune, pentru ca dobanzile sunt scazute, fara a mai beneficia si de acest credit", a explicat Georgescu. "Sume mari, concentrate pe persoane foarte putine, au dus la umflarea stocului si la acest avertisment ca trebuie corectat ceva, nicidecum anulat, ci corectat ce v-am spus eu", a adaugat Georgescu.
Vezi alaturat documentul cu care s-a prezentat Florin Georgescu la audieri:
"Pai si de ce nu au fise de munca? De ce nu iau salarii? De ce nu au loc de munca?"
conisderati ca e vina celor despre care e vorba ca nu au salarii sau loc de munca sau fise
daca aveti numai aceasta conceptie la dispozitie poate ar trebui sa lasati pe altcineva in locul dvs ....sau poate va abtineti pe viitor.
E complicat sa va explic pe larg dar poate cei 7 ani de acasa sa va aduca aminte ca faceti totusi o discriminare cam mare
sau cei care nu au fise de munca salarii si loc de munca ....nu sint tot oameni sau cetateni ai acestei tari si trebuie tratati asa cum sint acuma?
am eu impresia sau asta e un fel de scuza pentru dvs (BNR) ca sa i lasati in continuare pe aia cu servicii nebancare sa practice la nesfarsit dobanizle alea pe care dvs singur recunoasteti ca sint foarte mari
Sunt IFN uri solide si cunoscute care dau cu 5-9 % la lei in mod curent.
Altele (icredit, easycredit, provident, ferratum, creditfix) au DAE de 800%-1400%.
Adica despre ce vorbim?
Aste sunt cu buletinul, cu pensionarii, nesupravegheate de BNR.
Pai domnilor de la BNR cu binecuvantarea cui a proliferat aceasta nesimtita camatarie practicata de IFN-uri?
26 de miliarde este imens, pentru ca firmele nu (prea) se imprumuta de la IFN-uri. Victimele predilecte sunt pensionarii care nu au bani de spaga pentru doctori. Va dati seama cam ce grad de indatorare are segmentul asta de populatie ignorat de banci?
Iar la astea functiuoneaza principiul cererii si ofertei. Cit timp are balta peste, dobanzile vor fi foarte mari. Nu stiu in ce masura poate o lege sa limiteze superior dobanda sau comisioanele, dar cam asta ar fi tot ce se poate face.
Ok sunt dobanzi mari dar te-ai prins si tu dupa 27 ani de la revolutie. Si bancile au dobanzi mari. Nu se pot multumii cu 2-3% ca in Franta, Germania? Nu se poate ca sunt banci. Eu am vrut un credit pt firma si imi ia 7%.
Pai tu ai dormit in scoala ca sobolanul in siloz.
Asta este riscul de tara post comunista cu populatie indobitocita care voteaza infractori in parlament. Vrei sa-ti dea credit cu 2% si a doua zi Dragnea sa-ti nationalizeze prin lege afacerea ca ii faci concurenta la ferma lui de porci?..
In zona euro se practica deja creditarea transfrontaliera.
https://www.bbva.com/en/europe-wants-remove-borders-retail-banking/
Dar uitati-va doar la documentele pentru obtinerea avizului de securitate la incendii ca tot bate HN apa-n piua cu asa ceva. Nu e ca ai stingatoare de incendii si sprinklere sau senzor de fum. Nu! Dai de mancat la 3 securisti cu planuri, umbli dupa 30 de stampile, etc, etc. Este gandit sa te faca sa te lasi si sa pleci intr-o tara civilizata! Si a reusit! Milioane s-au dus dracului si acum Banca nationala plange ca pleava ramasa nu face afaceri!
Nu cred ca e nimeni idiot. Stiu mai multe cazuri foarte concrete si situatia e alta: oamenii sunt arsi bine de banci, bine de tot. Dobanzi mari, comisioane ascunse, ipoteci, samd. Nu mai vor sa auda de banci. iar in cazul celor neacceptati de banci exista un risc crescut, care se acopera tot din dobanzi (o componenta de risc mai mare). De ce nu isi asuma bancile riscul asta? Nici oamenii aia nu sunt sobolani, sunt tot oameni si ar vrea sa faca ceva. Dar pe bancheri nu ii intereseaza de oameni ci doar de profit si de bonusul lor idiot.
Problema lui Georgescu e alta: pe banci incepe sa le deranjeze sumele date credit de IFN-uri pt ca se scurg profiturile din buzunarele lor, si l-au pus pe omulet sa faca valuri. In alte timpuri au incercat chiar sa le interzica, PSD a fost dusman constant ale acestor IFN-uri, chiar daca clientii lor sunt deseori cei cu posibilitati mai putine, teoretic votantii PSD.
IFN nu sunt doar Provident samd, mai sunt si C.A.R.-urile, cate au mai ramas, care sunt institutii financiare non-profit. Pe scurt, iti iau dobanda pt ca au costuri de functionare, dar "profitul" e returnat membrilor proprii inapoi. Functioneaza fantastic acolo unde exista interes (stiu caz foarte concret) si i-au deranjat pe bancheri dintotdeauna, asa ca nu ma mir ca si-au trimis cainele sa latre.
Pe scurt, bancile nu sunt cu nimic mai bune, sunt doar mai influente in mediul politic. E o piata libera, putem gandi si noi pt noi, nu trebuie sa ne spuna catelul bancherilor Georgescu ca este necesara actiune.
Si oricit de tare ar fi fost arsi de banci, nu se justifica apelarea la IFN, unde dobanda de macar dubla fata de banca daca nu mai mult. La banca poti lua credit de nevoi personale fara ipoteca cu 10% DAE. La IFN nu gasesti sub 20%.
Si da, orice banca e interesata de propriul profit, ca asha e in capitalism. Firmele nu-s societati de intrajutorare.
CAR-urile sunt altceva, pentru ca ele reprezinta niste bani pusi la comun din care fiecare participant poate lua, pe rind o suma de bani. Nu as amesteca asta cu provident. CAR-urile chiar functioneaza bine.
Dupa ce atatia clienti s-au sinucis sau si-au pierdut casele ajungand boschetari pe strada ?
BNR a luat atitudine doar pentru ca IFN-urile furau mai mult de la romani decat bancile. Banci de la care IFN-urile luau bani imprumut, pentru ca ulterior sa-i puna la bataie sub forma de camata.
Nici nu stiu ce e mai rau - clica BNR+ Banci sau Banci+ IFN - oricum o luam tot populatia sufera. Poate serviciile ar trebui sa faca un raport si sa vedem daca nu cumva bancile+IFN sprijinite de BNR - au furat mai mult la un loc, decat toti politicienii corupti in toti anii scursi de la revolutie.
Trebuia sa se ocupe de reglementarea IFN - organizatia Salvati copiii?
P.S.
Dau un nume: Emil Vonvea. Mai sunt cativa - care stiau ce fac IFN-urile - nu doar ca au inchis ochii, au fost in cardasie (IFN-banci-BNR). Si e doar 10% din ce au facut.
Au spus ca aceste IFN-uri nu au o cota de piata atat de mare in piata creditelor pentru a fi reglementate.
Acum se pare ca s-au razgandit. Ce curve perverse sunt astia de la BNR.
Dar de ce sa ne mire atata timp cat oamenii BNr sunt actionari la IFN-uri ?
De asemenea actionar principal la easy credit este un parlamentar PSD.
Sa nu uitam ca Provident este masina de facut bani a bisericii.
Deci cine vreti voi sa faca ordine daca lupul e deja paznic la oi ?
"Juristul sef al BNR" este Alexandru Nicolae Păunescu.
Actionarul principal la Easy Credit este unul singur si e amic cu Gabriel Oprea. Administratorul este un fost director juridic de la BNR.