Fluxul net al Investitiilor Straine Directe (ISD) din anul 2016 a fost de 4,51 miliarde de euro, arata datele publicate vineri de BNR, fiind orientat preponderent spre industria prelucratoare (2,02 miliarde euro). In cadrul indiustriei prelucratoare, principalele activitati beneficiare de investitii straine directe au fost mijloace de transport (928 milioane euro), prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (352 milioane euro) si metalurgie (242 milioane euro). Alte activitati care au atras un volum important de investitii directe au fost intermedieri financiare si asigurari (800 milioane euro), precum si comert (609 milioane euro).

Cele mai importante participatii la capital (majorari de capital) se regasesc in sectoarele energie electrica, gaze si apa (1 302 milioane euro), constructii si tranzactii imobiliare (597 milioane euro) si industria prelucratoare (397 milioane euro). Participatiile la capital in sectorul energetic au fost realizate cu precadere prin conversia in capital a creditelor intragrup atrase in perioadele anterioare.

Profitul reinvestit a atins cel mai inalt nivel in comert (669 milioane euro); un nivel ridicat al profitului reinvestit s-a inregistrat si in industria prelucratoare (650 milioane euro) si in intermedieri financiare si asigurari (552 milioane euro).

Dupa 2 ani consecutivi in care contributia creditului net al intreprinderilor investitie directa in relatia cu investitorii straini directi si companiile din cadrul grupului acestora a fost negativa, in 2016 creditul net intragrup are din nou o contributie pozitiva (176 milioane euro). Detaliat pe sectoare de activitate ale intreprinderilor ISD, principalele activitati care au beneficiat de finantari pe calea creditului net mama-fiica, mai mari de 100 milioane euro, au fost mijloace de transport (640 milioane euro), metalurgie (222 milioane euro) si prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (148 milioane euro), din cadrul industriei prelucratoare, precum si activitati profesionale, stiintifice, tehnice si administrative si servicii suport (218 milioane euro)

La nivel geografic se observa orientarea ISD cu precadere spre regiunea de dezvoltare BUCURESTI-ILFOV (59,9 la suta), alte regiuni de dezvoltare care au atras un volum important de ISD fiind regiunea CENTRU (9,1 la suta), regiunea VEST (8,0 la suta), regiunea SUD-MUNTENIA (6,9 la suta) si regiunea NORD-VEST (5,9 la suta).

Raportul integral al BNR poate fi citit aici.