In luna august 2017, preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au crescut cu 4.1% comparativ cu luna august 2016, potrivit datelor transmise marti de Institutul National de Statistica. Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului PIB (cresterea economica reala se calculeaza prin impartirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cat IPPI este mai redus, cu atat PIB va fi mai mare in termeni reali.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) este bazat pe o ancheta lunara si masoara evolutia medie a preturilor marfurilor industriale produse in Romania si vandute direct de producatori, atat pe piata interna cat si pe piata externa.

El este calculat ca medie ponderata, folosind evolutia lunara a preturilor si ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezinta importanta relativa a fiecarui produs in totalul productiei industriale, folosind ca variabila cifra de afaceri inregistrata in anul 2010