Indicele ROBOR la 3 luni a urcat marti la 1.80%, maximul ultimilor trei ani
Indicele ROBOR este esential pentru calcularea dobanzilor la creditele in lei cu dobanda variabila. Cu cat valoarea ROBOR e mai mare, cu atat creste dobanda si, in consecinta, ratele platite de persoanele fizice si firmele care au contractat credite in lei.
In ultimele saptamani, cresterea dobanzilor si evolutia leului a atras si atentia autoritatilor politice, care au avut iesiri publice impotriva conducatorilor politicii monetare.
Bancile includ cresterea ROBOR in calculul trimestrial al ratelor la creditele acordate populatiei si firmelor. O crestere de, sa spunem, 10% intr-o zi, nu se va regasi in totalitate in plata ratelor, bancile calculand o medie trimestriala a evolutiei ROBOR.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.
Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an, scrie News.ro.
Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar daca s-au oprit, o lunga perioada, intre 0,8% si 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Ori avem o problema cu bancile: sunt niste tradatoare de tara si neam ori avem o problema cu programul care este o prostie nesustenabila si incepe sa crape pe ici pe colo prin toate insailarile.
Daca atotputernicul parlament din Romania spune ca maine acceleratia gravitationala este 7.2 ziua si 10.3 noaptea inseamna ca e vina planetei ca nu va functiona? Sau ca parlamentarii sunt niste idioti care cred ca orice le trece lor prin cap este realizabil? Ca sunt ei idioti n-ar fi o problema majora daca lumea i-ar vedea ce sunt de fapt. Dar cati romani stiu cat este acceleratia gravitationala si de ce ea exista?
La o adica BNR apara activ cursul la EURO. Si atunci de ce s-a eliminat prima casa in EURO? Practic e acelasi rahat iar BNR trebuia sa fie impartiala.
Partea proasta este ca nu poate da bani la infinit iar sistemul economic e ca elasticul: Daca-l intinzi prea mult se rupe si te plesneste peste mana. Unde te plesneste prima oara, ca e mana stanga sau dreapta, este nesemnificativ.
Ori dai in dobanda la leu si ramane euro stabil, ori creste euro si ramane dobanda la leu jos... esti pueril. Oricare dintre ele e doar prima plesneala. A doua va veni imediat si ea...
Si nu, nu din cauza BNR. Din cauza ca s-a rupt elasticul...
Dar stiind ca mai devreme sau mai tarziu PSD tot va ajunge la guvernare de ce BNR a prohibit creditarea in EUR (decizie pe termen lung). De ce nu mai exista Prima Casa in EUR? De ce toate bancile dau credite preponderent in RON?
Insa adevarul e ca BNR a cheltuit 1.63 miliarde euro intr-o luna din rezerva de stat sa tina leul stabil. Acolo nu e politica de piata libera ca la ROBOR?
http://adevarul.ro/economie/bani/bnr-cheltuit-163-miliarde-euro-rezerve-pentrua-proteja-leul-1_59d245075ab6550cb8bdd60b/index.html
Hai sictir.
Prin 2010 erai considerat lacom si prost pentru ca ai accesat credite in valuta in perioada 2005-2008, azi PSD-ist mai prost si mai lacom decat in 2010.
D-le asa s-a nimerit, in 2008 au crescut valutele, azi creste ROBORUL, noi bancile suntem doar la locul potrivit in momentul potrivit, nu stim nimic, Manole ne mai arunca cate un procent ici si colo.
Prea multa ata alba pe cusatura.
Nu inteleg discutia asta continua privind crestearea pretului benzinei si ROBOR-ul. Oameni buni care nu va uitati la Latrina 3, deci mai ganditi, preturile, ROBOR-ul sunt economic realated, deci trebuie lasate libere. Nu mai suntem in comunism (si speram sa nu ne intoarcem) deci nu toti trebuie sa fie egali, unii sunt mai bogati si isi permit sa mearga cu masina, altii sa ia autobuzul. In comunism nimeni nu avea voie sa se imbogateasca, toti trebuiau sa fie saraci. Acum fiecare dupa cum a invatat si a resuit sa ia un job mai bun, suntem in capitalism, suntem de dreapta, nu de stanga!
Cei care se plang de scumpiri sunt cei obisnuiti cu comunismul, cand statul ii ajuta la orice, le dadea bani, ii scutea de taxe, impozite. Acum fiecare trebuie sa lupte pt el
bref, niciun benerist, de la inaltimea celor 'jdemii de euro lunar nu va intelege drama adusa de cresterea ratei lunare la ipotecar cu 100 ron.
Sunt sigur ca sinistrul de finante va sustine initiativa si pesedeii din parlament va vor da o lege cu dedicatie ca sa va scuteasca de taxe. Nu mai trebuie decat sa gasiti suficienti fraieri care sa va imprumute banii fara dobanda. O nimica toata cand sunteti atatea milioane de alegatori care inca mai visati la comunism.
si cum subliniezi ca la BNR ia lumea salarii mari...poate poate se infierbanta lumea.
Ei bine nu a tinut minciuna ta ieftina.
Esti platit oricum presupun deci nu ai de ce sa te superi.
O curiozitate am. pt jobul tau de postac platit, platesti impozite?
https://www.moise.ro/2017/10/01/terente-robor-ul-si-guvernatorul/
1. baga bani in piata si produce inflatie si cheama speculatorii
2. nu mareste dobanda de referinta si duce inflatia la 10%
3. stimuleaza creditele care deja-s la limita de sus si produce o noua criza a creditelor
Spre deosebire de programul de guvernare, economia are niste reguli care tin de viata reala. Si spre deosebire de economie in general, piata monetara evolueaza instant la tendinte, nu asteapta prea mult sa vada efectele.
Cit despre teoria conspiratiei cu bancile imperialiste care isi rotunjesc profiturile prin manipularea pietei, astea-s din teoria conspiratiei. cauzele cresterii temporare a Robor sunt extremde simple si de pamantene. Onor guvernul a tras din conturile companiilor de stat juma' de miliard de lei, lasand piata cu lipsa de lichiditati. As simple as that. Si mugurel nu-si permite sa arunce noi bani pe piata pen'ca peste 2-3 saptamini statul va varsa banii aia inapoi in piata prin plata salariilor si pensiilor. Si daca banii sunt prea multi, apare inflatia.
la fel, daca vrei orice produs ieftin - deschide-ti supermarket si cumpara de la producator.
accesul la pietele en-gros presupune efort (si cheltuieli)
cu alte cuvinte - nimic nu-i gratis
Dacă ți se pare că banca e de vină, poți să cumperi de banii tăi direct obligațiuni emise de statul român. Vezi pe site-ul ministerului de finanțe când e următoarea licitație, citește legislația, rezolvă aspectele juridice (cam greu pe persoană fizică) și gata.. te-ai scos cu o dobândă semnificativ mai mare!..
Ca sa ia cele 50 de milioane de lei de la particulari ca tine, banca ar trebui sa creasca brusc rata la depozite, sa-si faca publicitate, si sa spere ca vin suficienti cetateni sa-si depuna economiile. Chestie cae dureaza ceva timp, costa publicitate, are riscul de a atrage prea multi bani, etc. Pe cind pe piata interbancara in 3 minute s-a rezolvat. Fix suma necesara, fix pe perioada necesara.
E exact diferenta dintre vinzarea en-gros si aia en-detail. Una e sa vinzi pepenii cu tirul, alta e sa-i vinzi cu ridicata.
http://www.finzoom.ro/statistica/indici-de-referinta/robor-3m-3luni/?index=robor3m-RON
pe 13.11.2014 a fost pentru prima oara 1.8