BNR mentine nivelul dobanzii cheie, dar ingusteaza coridorul  dintre facilitatea de credit si de depozit

de DP     HotNews.ro
Marţi, 3 octombrie 2017, 13:34 Economie | Finanţe & Bănci


BNR a decis in sedinta Consiliului de Administratie de marti mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% si ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50 puncte procentuale. Astfel, incepand cu 4 octombrie 2017, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit creste la 0,50 la suta, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la suta. Deciziile luate au fost prezentate mai pe larg in cadrul unui briefing de presa sustinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la ora 15:00.

Miscarea era asteptata de jucatorii din piata si e de natura sa intareasca "tractiunea" deciziilor de politica monetara.

Ce arata datele BNR:

 • Rata anuală a inflației și-a continuat ascensiunea pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului III, înregistrând o creștere semnificativă în luna iulie (la 1,42 la sută, de la 0,85 la sută în luna anterioară), urmată de o temperare a acesteia până la 1,15 la sută în luna august, nivel uşor inferior celui prognozat.
 • Creşterea a fost determinată de componenta preţurilor administrate, ca efect al majorării tarifului la energie electrică, fiind susţinută şi de evoluţia preţului combustibililor în condiţiile măririi cotaţiilor internaţionale ale petrolului, precum şi de accelerarea inflaţiei de bază. Efectele menţionate au fost parțial compensate de impactul scăderii preţurilor volatile ale produselor alimentare.
 • Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat a depășit marginal nivelul prognozat, ajungând în luna august la 1,60 la sută, de la 1,42 la sută în luna iunie, pe seama accelerării creşterii preţurilor serviciilor şi, în mai mică măsură, a preţurilor produselor alimentare procesate.
 • În luna iulie a.c., rata medie anuală a inflației IPC a intrat în teritoriul pozitiv (de la -0,1 la sută în luna iunie) continuând să crească de la 0,1 la sută în luna iulie la 0,2 la sută în luna august; calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, media anuală şi-a consolidat valoarea pozitivă până la 0,3 la sută în luna august (de la 0,2 la sută în luna iunie).
 • Datele statistice privind creșterea economică în trimestrul II 2017 indică accelerarea peste aşteptări a dinamicii anuale a PIB real – 5,9 la sută, comparativ cu 5,7 la sută în trimestrul anterior. Evoluţia s-a datorat integral cererii interne – consumul privat s-a majorat cu 7,4 la sută (cu o contribuţie de 5,3 puncte procentuale la creşterea PIB), sub impulsul măsurilor fiscale şi salariale şi al îmbunătăţirii gradului de ocupare a forţei de muncă, iar formarea brută de capital fix a revenit în teritoriul pozitiv (2,4 la sută, cu o contribuţie de 0,6 puncte procentuale). Un impact semnificativ la dinamica PIB l-a avut în acest trimestru variaţia stocurilor (1,3 puncte procentuale). În condiţiile decelerării mai pronunţate a dinamicii anuale a exporturilor de bunuri şi servicii comparativ cu cea a importurilor, aportul exportului net la evoluţia PIB a redevenit negativ (-1,4 puncte procentuale). Totodată, deficitul contului curent s-a majorat de aproape trei ori comparativ cu primele trei luni ale anului, iar gradul de acoperire prin investiţii străine directe şi transferuri de capital a devenit subunitar.
 • Pe partea ofertei, principalul determinant al intensificării activităţii economice din trimestrul II 2017 a fost industria, al cărei ritm anual de creştere, de 7,7 la sută, a reprezentat cea mai înaltă valoare din trimestrul III 2008. Sectorul serviciilor îşi menţine contribuţia principală la formarea PIB (3,8 puncte procentuale). Cele mai recente date statistice arată scăderea în luna iulie a dinamicii anuale a producţiei industriale (la 7,4 la sută, de la 9,2 la sută în luna anterioară) şi întreruperea declinului în sectorul construcţiilor, în timp ce volumul cifrei de afaceri din comerț și cel al serviciilor prestate populaţiei și-au intensificat dinamica anuală.
 • Condițiile monetare reale au fost accentuat acomodative și în trimestrul III. Spre finalul intervalului, ratele dobânzilor de pe piața monetară interbancară au manifestat o tendință pronunțată de creștere, apropiindu-se de rata dobânzii de politică monetară, în contextul revizuirii ascendente semnificative a anticipaţiilor inflaţioniste, al consolidarii așteptărilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum şi al înregistrării unor fluctuaţii de lichiditate, sub influența factorilor autonomi ai lichidității.
 • Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat și-a accelerat substanţial ascensiunea, atingând în luna august nivelul de 6,5 la sută, vârful ultimilor cinci ani, în condiţiile amplificării fluxului de credite noi, concomitent cu restrângerea operaţiunilor de externalizare a creditelor neperformante. Ponderea creditului în lei a continuat să se majoreze până la 61 la sută, evoluţie care certifică o mai bună transmisie a politicii monetare.
 • Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării creșterii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, dar într-un ritm ușor mai alert decât cel din prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din august 2017, ca urmare a materializării unor riscuri asociate evoluției unor componente exogene ale IPC. Incertitudinile și riscurile asociate acestei perspective sunt însă influențate de evoluții din mediul intern și din cel extern.
 • Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale și a celei de venituri, precum şi de perspectiva preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi a celor volatile ale produselor alimentare.
 • Pe plan extern, relevante rămân incertitudinile și riscurile legate de creșterea economică în zona euro și pe plan global, de escaladarea unor tensiuni geopolitice, dar și de deciziile principalelor bănci centrale (BCE, FED). Totodată, are loc o reconfigurare a politicilor băncilor centrale care schimbă evoluţia ratelor dobânzilor pe pieţele financiare internaţionale.
 • Pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR, întrunit în şedinţă periodică, a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii la nivelurile existente și continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50. Corespunzător acestora, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută.
 • Deciziile Consiliului de administraţie al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consiliul de administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și progresul reformelor structurale sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4122 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Pana o face don Tudose, poate ne explica cineva (Marţi, 3 octombrie 2017, 13:41)

  CezarN [utilizator]

  Pana gaseste Tudose vreun fenomen natural care sa explice masurile BNR, poate ne spune cineva mai priceput, care intelege,cam ce inseamna asta?
  • +1 (1 vot)    
   cam asta inseamna (Marţi, 3 octombrie 2017, 15:36)

   nxc [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   dobanda-cheie - nivelul de dobanda care considera BNR ca este dobanda "de echilibru" dintre oferta de bani (depozite) si cerea de bani (credite). adica un ROBOR normal ar trebui sa fie aproape de aceasta dobanda-cheie

   desigur ca in viata reala comerciantii (bancile in cazul asta) au adaosuri ca sa faca profit,
   de aceea rata pe care o platesc bancile la depozite este mai mica decat dobanda cheie, si rata pe care o incaseaza la credite este mai mare decat dobanda cheie

   "coridorul" se refera la niste rate de dobanda la care bancile comerciala fac tranzactii cu BNR - dar atunci cand au bancile nevoie!
   (exista si tranzactii la intitiativa BNR care se fac la alte rate de dobanda, de obicei la dobanda-cheie)

   facilitatea de depozit este atunci cand o banca are prea multi bani si, in lipsa de altceva mai bun, se duce si ii depune la BNR. acum primeste 0.50%. cu alte cuvinte, bancile trebuie sa dea credite cu cel putin 0.50% ca sa renteze, altfel se duc direct la BNR cu banii

   facilitatea de cred (lombard) este atunci cand o banca nu mai are de unde sa se imprumute si se duce la BNR sa ceara bani (garantat cu titluri de stat). cu alte cuvinte, in mod normal bancile nu prea au interes sa se imprumute intre ele mai scump de atat

   ingustand intervalul, BNR limiteaza si variatia ROBOR, pentru ca nu are sens ca bancile sa se imprumute intre ele mai scump decat facilitatea lombard


   ideea de baza e ca ROBOR-ul sa fie asemanator cu dobanda-cheie
   rezulta ca abia acum ROBOR-ul este cam pe unde ar trebui sa fie...

   desigur, in viata reala pot exista momente (mai lungi sau mai scurte) in care deviatia de la dobanda-cheie este semnificativa, din varii motive - factori externi (deciziile Bancii Europene, deciziile din SUA, etc) si factori interni despre pe care nu are sens sa ii enumar si sa ii comentez :)
   • +2 (2 voturi)    
    Multumesc! (Marţi, 3 octombrie 2017, 17:26)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui nxc

    O sa [re]citesc pana inteleg! :)
    Desigur, completat si cu alte informatii de pe net.
    Multumesc!
  • +1 (1 vot)    
   E simplu.. si complicat :) (Marţi, 3 octombrie 2017, 15:39)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   X vine si depune 100 de lei. Ii promiti dobanda la depozit 1 leu. De unde iei 1 leu? Trebuie sa dai aia 100 de lei credit mai departe, cu dobanda cel putin 2 lei (altfel mori de foame..).
   BNR regleaza printr-un mecanism ceva mai complicat (pe care nici eu nu il inteleg prea bine..) cat de mare e diferenta dintre dobanzile la depozite si la credite. Cand le permite bancilor sa micsoreze diferenta (fara sa piarda bani), acestea pot sa imprumute mai multi bani clientilor la dobanzi mai mici.

   Evident, cineva trebuie sa plateasca pentru asta. In cazul de fata, va plati BNR (adica toti romanii) pentru ca a crescut facilitatea de depozit si va plati tot sistemul pentru ca va creste un pic riscul ca bancile sa nu-si poata onora depozitele.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by