Ce mai spun bancherii centrali:
- Pana in prezent, BNR a inregistrat, in legatura cu Arena Centrala si terenurile de antrenament, cheltuieli cu intretinerea echipamentelor, instalatiilor si utilajelor din dotarea cladirilor si terenurilor Arenei BNR si a constructiilor ce o deservesc, precum si cheltuieli administrative, in valoare de peste 5.000.000 lei in preturi curente. O latura importanta a acestor activitati a fost reprezentata de salvarea si intretinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantati la sfarsitul secolului XIX), protejati de lege si parte a patrimoniului national.
- Proprietatea BNR delimitata de strazile Dr. Staicovici - Dr. Lister gazduieste in principal activitati de pregatire profesionala si pentru functionarea curenta a BNR, si nu este o baza sportiva in sine. In spatiul respectiv, pe langa Arena Centrala de tenis si terenurile de antrenament, precum si terenul de fotbal ¬ toate preluate de la MTS in 1991 ¬ functioneaza un centru de pregatire profesionala, un spatiu restrans de cazare cu circuit intern, doua spatii de alimentatie cu circuit intern. In aceste locatii se desfasoara in permanent diverse activitati ale BNR si se organizeaza evenimente specifice in colaborare cu institutii financiare internationale si cu parteneri academici interni si internationali.
- In anul 2007 Romania a aderat la UE, iar Banca Nationala a Romaniei a devenit membra a Sistemului European al Bancilor Centrale. Legislatia europeana obliga BNR sa se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei banci centrale, respectiv stabilitatea preturilor si, in paralel, stabilitatea financiara, ceea ce limiteaza capacitatea BNR sa se implice financiar in activitati care exced acestor obiective.
- In prezent este necesara o reconstructie din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizica a constructiei edificate la inceputul anilor `70; modificarea succesiva a standardelor privind siguranta in constructii, cu precadere modificarea survenita in anul 2016; cresterea exigentelor privind constructia de stadioane si arene sportive si organizarea de evenimente publice pe acestea, in special din perspectiva afluirii si defluirii de persoane.
Context:
Reamintim ca in ultima perioada, atat Ion Tiriac cat si Ilie Nastase au adresat acuzatii dure Bancii Centrale privind legalitatea achizitiei din 1946, dar si privitoare la sumele pretinse de BNR ca le-ar fi investit acolo. "BNR a spus ca ca au investit nu stiu cati bani in Arenele Progresul in februarie 1990. Nu-i adevarat! Eu din banii mei am investit acolo!", a spus Ion Tiriac, la o intalnire in cadrul Comisiei de Buget a Senatului. Tiriac a marturisit ca a actionat BNR in instanta, avandu-l alaturi si pe Ilie Nastase.
Situatia juridica a Arenelor BNR este una complicata, dar daca ambele parti ar da dovada de vointa ferma, problema s-ar putea detentiona. Tiriac ar dori (potrivit propriilor afirmatii) sa readuca acolo profitabilul turneu Romanian Open tenis, acuzand BNR ca nu il lasa. La randul lui, BNR spune ca legile europene nu ii mai permit finantarea altor activitati decat cele legate de politica monetara. Acest impas insa, poate fi survolat doar prin dialog. Si, poate, putin curaj.
Potrivit sefului Comisiei de Buget din Senat, Daniel Zamfir, saptamana viitoare vor fi invitati la discutii atat reprezentantii ISU cat si membrii boardullui Bancii Nationale. "Vreau sa va asigur ca demersul nostru de a face orice posibil ca aceasta baza sa revina Sportului nu are culoare politica si am sentimentul ca acest lucru este posibil!", a spus Zamfir.
Implicatiile neutilizarii bazei sportive "Arenele BNR" pentru competitiile internationale sunt analizate, miercuri, de senatorii din Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital, impreuna cu omul de afaceri Ion Tiriac, fost presedinte al Comitetului Olimpic Roman, Marius Alexandru Dunca, ministrul tineretului si sportului, si George Cosac, presedintele Federatiei Romane de Tenis.
Omul de afaceri Ion Tiriac declarase, recent, intr-o conferinta de presa, ca Banca Nationala a Romaniei "a luat ilegal" in anul 1991 Complexul sportiv "Arenele BNR", cel care a gazduit pana in 2015 turneul BRD Nastase Tiriac Trophy, mutat acum la Budapesta.
El a mentionat ca s-a intentionat la un moment dat ca Guvernul sa faca un schimb de proprietati cu BNR pentru ca Arenele BNR sa revina Ministerului Tineretului si Sportului, care la randul lui sa le renoveze. "Au fost incercari intre Guvernul Ponta si BNR sa faca un schimb de proprietati. Sa dea BNR-ului altceva pe acest parc facut pentru sport. Roland Garros-ul este in mijlocul Parisului, la fel ca Bernabeu in Madrid. Bernabeu e catedrala Madridului, nu poti sa muti stadionul ala. Dar noi ce avem? Avem palatul lui Ceausescu acolo, atat", a adaugat Tiriac.
Ion Tiriac, proprietarul turneului BRD Nastase Tiriac Trophy, a cedat competetitia (in urma unei licitatii) pentru doi ani la Budapesta din cauza faptului ca Arenele BNR nu mai corespund cerintelor ATP, Terenul Central fiind inchis. In 2016, la ultima editie a turneului la Bucuresti, Terenul Central nu a putut fi folosit, deoarece nu are avizul ISU de functionare, meciurile disputandu-se doar pe terenurile secundare.
Ion Tiriac si Ilie Nastase au criticat in mai multe randuri atitudinea conducerii Bancii Nationale a Romaniei, proprietara bazei sportive din Cotroceni, pe care a acuzat-o ca nu doreste sa cedeze terenul Primariei Capitalei, dar nici sa investeasca in modernizarea Arenelor BNR pentru a putea primi avizul ISU.
tiriac chiar a mai investit si platit taxe prin romania
dar TIRIA vrea sa primeasca baza gratuit de la guvernul PSD (el fiind PSD-ist) asa ca s-a dus la parlament sa faca scandal, sa spuna ca el vrea sa faca nu stiu ce si ca nu-l lasa BNR...SA I SE DEA GRATUIT CA EL E PSD_IST
PSD a dat vina pe BNR pt ROBOR si acum acuza BNR ca nu vrea sa dea baza de tenis poporului...ca acum e luna octombrie si neaparat tiriac are nevoie de o baza in aer liber IARNA
de fapt nu e o coincidenta si se pare ca PSD vrea sa-l inlocuiasca pe Isarescu cu Georgescu Florin (PSD-ist)
Cu o lege ai rezolva problema, dar vrea cineva? Nu
Pe langa argumentul cu soia (pe care eu il cam simt in comentariul tau), cred ca nu prea este corect sa ne legam de off-shore-uri. De ce? pentru ca si firmele detinute de ele in Romania platesc toate contributiile sociale (la fel ca orice firma), platesc impozit pe profit (la fel ca orice firma) si in foarte multe cazuri platesc si impozit pe dividentul care il duc in off-shore-urile (cu unele exceptii).
Practic off-shore-urile se diferentiaza numai la impozitul pe dividend, si chiar si in chestiunea asta, doar pe anumite domenii si doar in relatia cu anumite off-shore-uri.
Nu prea vad de ce ne-ar pasa noua ca Tiriac isi tine banii ()ramasi dupa plata impozitului pe profit) in Olanda sau ii da pe cu_ve in Romania. E dreptul lui sa ajute sau nu suplimentar economia nationala. O sa zici ca nu e asa pentru ca banii pe cu_vele din Romania antreneaza cresteri in economia din Romania... Poate, dar mie mi se pare imoral sa obligi un antreprenor sa isi tina banii lui personali in Romania.
pentru ca a devenit miliardar in Romania, profitand de economia tarii, dar fara sa dea nimic inapoi.
pentru ca din aceste off-shore-uri se pot finanta campanii electorale.
pentru simplul motiv că morala e făcută de oameni integri, în timp ce legile...
Intentia lui mascata de grija pentru copii si "tenisul romanesc" este o acoperire pe care o foloseste spre a fi accelerata de presa sa genereze zvonuri ca Tiriac vrea sa faca la copii bine si oamenii rai de la bnr nu il lasa.
Da si eu vreau sa fac la copii bine si vreau sa iau curtea vecinului pentru asta. Curtea mea imi trebuie pentru altceva si deci vecinul e rau ca nu mi-o daruieste ... ca eu sunt generos si am facut mult bine cu banii altora ...cunoastem jmekeriile lui Tiriac.
cel mai bun ambasador
ne reprezinta gloria si nivelul
de duce faima
ne ridica intre natiuni
etc gogomanii de activisti PCR.
ţiriac, pe ce bază? doar pentru că a jucat acolo?
Adevarul de pare ca este altul. Citez dintr-un articol publicat in altblogromanesc:
-“Societiea de Dare la Semn Bucuresci” infiintata de A.I. Cuza in 1862 (Societatea Romana de Arme si Dare la Semnu Bucuresci). Terenul pe care societatea avea sa-si descarce puscoacele a fost donat 3 ani mai tarziu de Cuza prin Inalt Decret Domnesc si cuprindea un teren de 18 hectare. In 1912 o parte a fost ocupata de Tenis Clubul Roman, restul ramanand Societatii de Dare la Semn.
Un lucru interesant este ca tintele erau de fapt porumbei vii care trebuiau nimeriti in zbor. Langa se afla si un teren unde membrii inflacarati ai inaltei societati isi rezolvau onorabil diferendele gaurindu-se reciproc. Se presupune ca locul respectiv ar fi ocupat astazi de arena de tenis BNR. In timpul Primului Razboi Mondial aici se afla si poligonul de tragere al Scolii Militare.
In 1939, dupa infiintarea ANEF, terenurile de tenis au fost preluate de unitatea de invatamant superior. Au avut de suferit in al Doilea Razbel Mondial, iar 9 ani mai tarziu aveau sa fie desfintate de catre noul regim politic din motive cvasi-cunoscute (tenisul era o indeletnicire burghezo-mosiereasca si trebuia starpita din radacini, mama lui de tenis).
In 1948, Societatea de Dare la Semn vinde BNR-ului terenul pe suma de 1 miliard de lei.
.. in 1991, in momentul preluarii complexului de catre BNR, banca s-a angajat sa mentina destinatia salilor si a terenurilor sportive ..."
Asta vrea Tiriac, sa puna mana pe tot pamantul, castigand dintr-un foc 255 milioane de euro. Ma indoiesc ca il intereseaza cladirile care se afla acolo, oricum le va darama sa faca blocuri.
BNR a cumparat terenul in 1946 si complexul (ce e deasupra terenului, ca poate nu intelegi) in 1991.
Daca ai facut-o doar ca sa ne dai de inteles ca ai absolvit o facultate particulara de drept, ti-ai atins scopul !
PS. Felicitari !
NB Este cam aiurea ca un teren al Statului sa se dispute intre doua entitati ale Statului ( BNR vs FRT ) .
Tiriac a spus ca aia e suma dar de unde a scos-o n-a zis
NICIODATA pana la Legea privind etatizarea Bancii Nationale din anul 1946 aceasta nu a fost banca a statului ori banca centrala, ci o banca emitenta constituita de actionari (persoane fizice si juridice).
Ideea de "banca nationala" sau de "banca centrala" a aparut la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, dupa Acodul de la Bretton Woods, prin care s-a instituit asupra relatiilor financiare monetare si necesitatea determinarii sistemelor banesti ale statului care devenea membru al acestui acord.
Asadar, BNR a fost pana in 1946 un biznis privat, dar un biznis atat de mare si de serios incat Regatul Romaniei isi derula absolut toate afacerile comerciale internationale prin conturile deschise la aceasta banca (a se vedea oricare Monitor Oficial al Regatului Romaniei, partea a 2-a, pana in decembrie 1946 - se afla la Biblioteca Academiei Romane).
Fiind un biznis serios, BNR facea achizitii, inclusiv de proprietati, fiind unul dintre "marii exploatatori burghezi", iar patrimoniul acestei banci a fost pur si simplu furat prin legea de etatizare. Asa statul comunist a devenit proprietar si azi se da proprietar si isi permite prin diversi parlamentari sa urle ca BNR-ul nu-i da lui Tiriac terenurile sportive.
Sa va spun ceva: cata vreme nu se lamureste exact regimul proprietatii private in tarisoara asta nu se va putea lamuri nici regimul proprietatii publice. Adica statul ar trebui sa spuna exact de unde are ce zice ca are si sa nu mai latre pe baza HG 1705/2006 ca are proprietati pentru ca multe sunt furate si trebuie restituite. Inclusiv BNR-ului, Academiei Romane etc, institutii care pana in 1946 nu au fost ale statului, ci au fost constituite de persoane private.
mai rămâne ceva iar de la cinstiti(in opinia lu
nea Ion cinstit=prost)sa dus la Hoții lui de PSD sa ia și el ceva pe dea moaca!
BNR ia dat ce merita!
Nu zicea el mai daunazi: “eu între hoţ şi prost, prefer hoţul”
Si sa nu uitam ca Andreea Marin i-a decernat titlul de cel mai iubit om de afaceri in Romania, nu e putin.
Niste nesimtiti interesati doar de banii lor.
Cat depsre Tiriac, a mirosit sarpele ca e rost de un purcoi de bani. Sa o cumpere in rate pe 30 de ani cu 1 milion pe an rata si sa incaseze pvreo20 de milioane din evenimente.
Sa nu uitam ca e zona Cotroceni, una din cele mai scumpe.
Si terenrul de fotbal zace nefolosit de 10 ani.
E pacat.