BNR ar putea ingadui o depreciere graduala a leului spre 4,70 in primul trimestru al anului 2018 (Raport UniCredit)

de DP     HotNews.ro
Vineri, 6 octombrie 2017, 14:47 Economie | Finanţe & Bănci


Cresterea economica de peste 5% anticipata pentru anul 2017 ascunde dezechilibre fiscale tot mai mari, se arata in Raportul trimestrial publicat vineri de UniCredit Bank. "Masuri ad-hoc, majorari de taxe si reduceri ale investitiilor publice ar putea mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB anul acesta, dar nu si in 2018. Cresterea consumului privat si intrarile reduse de fonduri europene vor conduce la iesiri nete de capital din Romania. In plus, cresterea salariilor intr-un ritm mai accelerat decat cel al cresterii productivitatii indica faptul ca leul ar trebui sa se deprecieze in anii urmatori", mai arata autorii Raportului.

Ce mai spun economistii UniCredit:
 • BNR a majorat dobanda la facilitatea de depozit cu 25 de puncte de baza pana la 0,5% in octombrie si anticipam o noua majorare de 25 de puncte de baza in noiembrie, urmand ca in prima jumatate a anului 2018 sa decida majorarea dobanzii de politica monetara de trei ori.
 • Cresterea economica rapida este pusa in pericol de accentuarea dezechibrelor fiscale si externe. La mai putin de 10 ani de la unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa, guvernul Romaniei repeta multe dintre greselile care au condus la recesiunea severa din 2009-2010.
 • Politica fiscala reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii macroeconomice. Guvernul continua sa implementeze masuri populiste, desi resursele sunt limitate: anticipam o crestere de doar 1,2% a veniturilor din taxe anul acesta, in pofida unei cresteri nominale a PIB de 9,9%. Mai mult, salariile din sectorul public si cheltuielile sociale ar putea creste cu 16,6% in 2017 fata de 2016.
 • In cautarea unor venituri suplimentare guvernul a devenit mai creativ, dar nu neaparat si mai eficient: 1. a anulat decizii anterioare de relaxare fiscala (cum ar fi supraacciza la carburanti eliminata in luna ianuarie si re-introdusa in septembrie-octombrie); 2. a temperat anumite masuri anuntate anterior (84% din majorarea de anul viitor a salariilor din sectorul public va fi anulata de transferul contributiilor sociale in totalitate in sarcina angajatilor); 3. a transferat bani de la companiile detinute majoritar de stat (prin repartizarea de dividende din profiturile anului 2016 si din rezervele societatilor1); 4. a redus cheltuielile pentru investitii publice cu echivalentul a 1,3% din PIB in comparatie cu planificarea originala, si 5. a redus rambursarile de TVA pentru a compensa "cel putin temporar" slaba colectare a veniturilor fiscale.
 • In urma rectificarii bugetare semnificative, deficitul anului 2017 ar putea ramane in preajma sau sub nivelul de 3% din PIB (conform metodologiei europene), mai ales daca o parte a investitiilor realizate anul acesta vor fi clasificate drept cheltuieli pentru aparare. Cu toate acestea, guvernul risca sa incheie anul 2018 cu un deficit bugetar de aproximativ 3,7% din PIB, pentru ca veniturile bugetare nu pot finanta relaxarea fiscala planificata pentru anul viitor. Aceasta estimare a deficitului ia in calcul o continuare a reducerii investitiilor publice.
 • Cresterea economica ar putea incetini de la 5,3% in 2017 la 3,6% in 2018 pe fondul unei temperari a principalilor factori de crestere, anume consumul si stocurile.
 • Cresterea alerta a salariului va continua sa sustina consumul privat, insa veniturile nete vor creste mai incet decat salariile brute. Angajatii sectorului public se vor bucura de o crestere a salariului brut de 25-70% in 2018, cu cele mai mari cresteri planificate in educatie si sanatate. Desi celor din urma li s-a promis o majorare salariala de 148%, anticipam o majorare de doar 70%, deoarece cheltuielile bugetare suplimentare pana la acel nivel ar fi echivalente cu 0,8% din PIB.
 • Mai mult, transferul contributiilor sociale in sarcina angajatului va mentine ritmul mediu de crestere a salariilor nete din sectorul public intr-un interval de "doar" 4 - 40%. In acelasi timp, salariul mediu net din sectorul privat ar putea creste cu 6% anul viitor, similar majorarii din 2017. Cresterea corespunzatoare a salariului mediu brut este de 27%, daca guvernul forteaza companiile private sa majoreze salariile brute ale angajatilor cu echivalentul contributiilor sociale pe care nu le vor mai plati.
 • Majorarile frecvente ale salariului mimim pe economie vor continua sa erodeze marjele de profit ale exportatorilor romani, care ar avea nevoie de un leu mai slab pentru a-si imbunatati situatia financiara. Cererea interna si europeana puternice vor sprijini productia industriala, cu toate ca ritmul de crestere al acesteia s-ar putea tempera in 2018 pe fondul unor efecte de baza, al investitillor reduse, al costurilor salariale mai mari si al cresterii lente a productiei de energie.
 • Serviciile vor continua sa creasca rapid, unele din cele mai performante sectoare fiind trasportul international (pe masura ce comertul international isi continua revenirea), IT (criza de personal e mai putin stringenta decat in restul Europei centrale) si comertul cu amanuntul (stimulat de cresterile salariale).
 • Fluxurile nete de capital stabil ar putea fi negative anul acesta si anul viitor, in contrast puternic cu tendintele regionale. Anticipam o majorare a deficitului comercial cu bunuri la peste 8% din PIB, conducand la o adancire a deficitului de cont curent, in pofida exporturilor de servicii mai puternice. Investitiile straine directe ar putea consta in principal in profituri reinvestite, pastrandu-si nemodificata ponderea in PIB. M
 • Mai ingrijorator este faptul ca guvernul a renuntat la imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE anul acesta, reducand co-finantarea planificata. Intrarile de fonduri structurale si de coeziune s-au redus la 274 milioane de euro in primele sapte luni ale anului 2017 (conform Ministerului Finantelor Publice) si s-ar putea situa sub 1% din PIB anul acesta.
 •  Leul este supraevaluat in continuare din cauza intrarilor de capital in scadere si a majorarii costului unitar cu forta de munca. Tendinta de depreciere caracteristica lunilor de toamna, impreuna cu riscurile fiscale si politice ar putea mentine cursul EUR-RON in preajma sau chiar desupra nivelului de 4,60 pana la finalul anului. Suntem de parere ca BNR va ingadui o depreciere graduala a leului, iar tranzitia spre intervalul de tranzactionare de 4,60-4,70 se va produce in primul trimestru al anului 2018, coincizand cu inceputul ciclului de majorare a dobanzii de politica monetara.
 • BNR a inceput inasprirea monetara prin majorarea dobanzii la facilitatea de depozit cu 25 de puncte de baza pana la 0,5% in octombrie si anticipam o noua majorare pana la 0,75% in noiembrie 2017. Pana atunci, inflatia anuala ar putea accelera peste 2% din cauza reintroducerii accizei la carburanti si a scumpirii energiei electrice si gazelor naturale, toate reflectate in preturile platite de consumatori. Inflatia totala si cea de baza ar putea depasi tinta BNR in ianuarie 2018, din cauza efectelor de baza nefavorabile si a cresterii preturilor produselor nealimentare si serviciilor. BNR ar putea reactiona majorand dobanda de politica monetara de trei ori, pana la nivelul de 2,5% in intervalul februarie-mai 2018.
 • Exista riscul a doua conflicte cu autoritatile europene, unul legat de sustenabilitatea fiscala si al doilea legat de independenta justitiei. Comisia Europeana dispune de mai multe instrumente pentru a pedepsi Romania decat in cazul Poloniei si al Ungariei, in contextul existentei Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru reforme judiciare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2263 vizualizari

 • -15 (21 voturi)    
  Pai, n-a venit apocalipsa? (Vineri, 6 octombrie 2017, 14:58)

  newlook [utilizator]

  Pai, n-a venit apocalipsa?

  De patru ani, cu exceptia anului guvernului zero, HN si ..."oficinele" ne anunta apocalipsa, colapsul economic. Ultimul anunt a fost cam acum o saptamana si se numea "Apocalipsa Roborului" ... da' uite ca nu s-a intamplat.
  Cred ca economia a votat cu PSD (pe un kil de ulei si o galeata de plastic!) ca prea se incapataneaza dsa tina cu ei !
  • +3 (13 voturi)    
   la unii a venit (Vineri, 6 octombrie 2017, 16:33)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Roborul tocmai ce a crescut cu aproximatix 100% ceea ce se traduce peste cateva luni la o crestere a ratei de 20-25%.Cred ca cei care au credite in lei trebuie sa le multumeasca guvernantilor.
   Si cresterea Roborului abia a inceput, anul viitor o sa fie jale , dar asta e , au o solutie sa mearga in fata parlamentului, guvernului si sa le multumeaaca cum stiu ei mai bine.

   Un lucru e de retinut.Niciodata si subliniez NICIODATA nu trebuie sa iti faci credit in moneda nationala in conditiile in care stii cat ii duce capul pe guvernanti.
   • -4 (4 voturi)    
    Apocalipsa...a venit pentru unii (Vineri, 6 octombrie 2017, 18:26)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Apocalipsa...a venit pentru unii

    Acum cativa ani stateam in Illinois, US, si pe diverse autostrazi, nu numai din IL, dar si din statele dimprejur, IA, OH, MO, MI, IN erau niste panouri publicitare foarte prezente. Un anumit pastor prezicea apocalipsa fix pe data de... din luna mai.

    Treaba e ca a trecut luna mai si nu s-a intamplat nimic.

    Panourile au ramas, au ramas chiar cu aceiasi data, dar am inteles ca se daduse o "delegare la calcul" ...si ca se amanase toata apocalipsa pentru septembrie... pe motiv de calcul cu mai multe zecimale.

    (Sa nu uit ... se pare ca, pe baza de apocalipsa, pastorul respectiv isi imbunatatise conturile cu cateva zeci de milioane de dolari...ca deh, oamenii plateau ca sa aiba pile cand trec oceanul!)

    Evident, rezultatul apocalipsei din septembrie =acelasi.

    Prin octombrie ascultam o emisiune umoristica la radio....si vine vorba despre apocalipsa si pastorul respectiv. Unul dintre vorbitori zice: "Mda, a avut dreptate, pentru el a venit!" ... in sensul ca isi cam daduse duhul. Dupa aceea am aflat ca niste americani mai iuti de pistol, dar cu buzunarele mai usurele din cauza de apocalipsa, l-au ajutat pe pastor sa-si realizeze previziunea.

    De unde a ramas vorba: daca tot anunti apocalipsa, se poate sa-ti vina mai repede decat e in program. Cu sau fara milioane de dolari !
    • +3 (3 voturi)    
     huh (Sâmbătă, 7 octombrie 2017, 10:47)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     "stateam in Illinois" minti. Nu va trimite Putler decat in Siberia si de acolo nu va mai intoarceti Corcitura
    • 0 (0 voturi)    
     Bullshit, poate la Soci la team building (Luni, 9 octombrie 2017, 2:10)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Cu pufaika. Nu pupi tu viza de America, nu te califici.
   • +1 (1 vot)    
    bati campii (Vineri, 6 octombrie 2017, 18:59)

    Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Eu am credit in moneda nationala si doar in moneda nationala am luat.

    Secretul este dobanda fixa, acesta fiind riscul cel mai mare la creditele fara risc valutar.

    La credite ipotecare sunt variante cu dobanda fixa pe 10 ani (BCR, poate si alte banci), si nu vad de ce nu ar putea fi si pe perioade mai lungi- practic bancile pot da dobanzi fixe pe perioada maxima a certificatelor de trezorerie (titluri de stat), daca statul va emite titluri de stat cu dobanda fixa pt 20-25 ani in lei bancile pot da credite cu dobanda fixa similara.
   • -3 (3 voturi)    
    Apocalipsa...a venit pentru unii (Vineri, 6 octombrie 2017, 19:15)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Apocalipsa...a venit pentru unii

    Acum cativa ani stateam in Illinois, US, si pe diverse autostrazi, nu numai din IL, dar si din statele dimprejur, IA, OH, MO, MI, IN erau niste panouri publicitare foarte prezente. Un anumit pastor prezicea apocalipsa fix pe data de... din luna mai.

    Treaba e ca a trecut luna mai si nu s-a intamplat nimic.

    Panourile au ramas, au ramas chiar cu aceiasi data, dar am inteles ca se daduse o "delegare la calcul" ...si ca se amanase toata apocalipsa pentru septembrie... pe motiv de calcul cu mai multe zecimale.

    (Sa nu uit ... se pare ca, pe baza de apocalipsa, pastorul respectiv isi imbunatatise conturile cu cateva zeci de milioane de dolari...ca deh, oamenii plateau ca sa aiba pile cand trec oceanul!)

    Evident, rezultatul apocalipsei din septembrie =acelasi.

    Prin octombrie ascultam o emisiune umoristica la radio....si vine vorba despre apocalipsa si pastorul respectiv. Unul dintre vorbitori zice: "Mda, a avut dreptate, pentru el a venit!" ... in sensul ca isi cam daduse duhul. Dupa aceea am aflat ca niste americani mai iuti de pistol, dar cu buzunarele mai usurele din cauza de apocalipsa, l-au ajutat pe pastor sa-si realizeze previziunea.

    De unde a ramas vorba: daca tot anunti apocalipsa, se poate sa-ti vina mai repede decat e in program. Cu sau fara milioane de dolari !
   • -3 (3 voturi)    
    Apocalipsa...a venit pentru unii (Vineri, 6 octombrie 2017, 20:24)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Apocalipsa...a venit pentru unii

    Acum cativa ani stateam in Illinois, US, si pe diverse autostrazi, nu numai din IL, dar si din statele dimprejur, IA, OH, MO, MI, IN erau niste panouri publicitare foarte prezente. Un anumit pastor prezicea apocalipsa fix pe data de... din luna mai.

    Treaba e ca a trecut luna mai si nu s-a intamplat nimic.

    Panourile au ramas, au ramas chiar cu aceiasi data, dar am inteles ca se daduse o "delegare la calcul" ...si ca se amanase toata apocalipsa pentru septembrie... pe motiv de calcul cu mai multe zecimale.

    (Sa nu uit ... se pare ca, pe baza de apocalipsa, pastorul respectiv isi imbunatatise conturile cu cateva zeci de milioane de dolari...ca deh, oamenii plateau ca sa aiba pile cand trec oceanul!)

    Evident, rezultatul apocalipsei din septembrie =acelasi.

    Prin octombrie ascultam o emisiune umoristica la radio....si vine vorba despre apocalipsa si pastorul respectiv. Unul dintre vorbitori zice: "Mda, a avut dreptate, pentru el a venit!" ... in sensul ca isi cam daduse duhul. Dupa aceea am aflat ca niste americani mai iuti de pistol, dar cu buzunarele mai usurele din cauza de apocalipsa, l-au ajutat pe pastor sa-si realizeze previziunea.

    De unde a ramas vorba: daca tot anunti apocalipsa, se poate sa-ti vina mai repede decat e in program. Cu sau fara milioane de dolari !
    • +2 (2 voturi)    
     stateai pe coada intr-un beci din St Petersburg (Sâmbătă, 7 octombrie 2017, 21:00)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Sau poate Transnistria!
   • +3 (3 voturi)    
    Inflația rezolvă problema (Sâmbătă, 7 octombrie 2017, 11:48)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Când crește ROBOR crește și inflația, cresc și salariile..

    Doar nu credeți că pesedeii au găsit formula magică prin care 3-4 milioane de români, salariați în mediul privat, muncind la fel de mult, vor putea acoperi pensii și salarii la bugetari dublate!?..

    Istoria anilor 90 se repetă. Dreptul de vot din păcate nu ține cont de IQ sau memorie. Putem doar să sperăm că rezistă conducerea BNR. Altfel ăștia dau drumul la imprimante și va fi nevoie de o nouă denominare peste 10 ani.
  • +8 (8 voturi)    
   Pai pt tine a venit de mult (Vineri, 6 octombrie 2017, 17:25)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   S-a prins lumea ca stetz prosti, tu insa nu ei cum sa intelegi asta.
  • +3 (5 voturi)    
   la aritmetica esti corigent? (Vineri, 6 octombrie 2017, 21:18)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   in afara de mult trambitatul de catre PSD a guvernului zero au mai fost doi ani ai guvernului ponta tot cu absorbtie zero si anul asta cu guvernele Grindeanu si Tudose tot cu absorbtie zero. Deci 4 (patru) ani cu absorbtie zero din cele aproape 40 miliarde euro la dispozitia Romaniei. Din cei 4 ani 3(trei) apartin PSD-ului.
   N-a venit apocalipsa mult asteptata de voi. Asta nu inseamna ca nu v-ati straduit.
 • -6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 octombrie 2017, 15:20)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  raport (Vineri, 6 octombrie 2017, 15:32)

  peperoni [utilizator]

  nu e ok raportul asta, repede asf ul cu amenda, 7 miliarde, sa ii linisteasca, sa nu mai sperie lumea
 • -3 (9 voturi)    
  unicredit... incompetenti (Vineri, 6 octombrie 2017, 15:52)

  adrianhn [utilizator]

  O simpla cautare pe google. Unicredit zice in 2014 ca cresterea economica din 2015 va fi de 2.5, care a fost de fapt la 4%, in 2015 zice ca in 2016 va fi de 3.4, a fost de 4.8, apoi cica in 2017 va fi de 3.1 hahaha .. in prima jumatate de an a fost de 5.8% , acum zice ca vine iarasi dezastrul cu 3,6% crestere in 2018.

  Nu degeaba bancile italiene sunt aproape de faliment. Cu astfel de oameni "competenti" numai idiotii isi tin banii acolo.
  • +1 (3 voturi)    
   UNICREDIT... (Vineri, 6 octombrie 2017, 17:52)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   Nu mai este cam demult banca italiana. Citeste actionariatul.
  • -4 (6 voturi)    
   Mint intentionat (Vineri, 6 octombrie 2017, 17:59)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   Smecherii fac profit din aceste manipulari.
 • +3 (5 voturi)    
  .... (Vineri, 6 octombrie 2017, 16:36)

  /./ [utilizator]

  Apropo pentru astia care se mai gandesc sa se bage la un credit in curand, stati dracului acasa si lasati prostiile ca altfel o sa va arda tare tare la buzunare,
  • +3 (7 voturi)    
   credit (Vineri, 6 octombrie 2017, 16:58)

   peperoni [utilizator] i-a raspuns lui /./

   cateodata trebuie sa te bagi, nu ai alternativa...ce preferi sa stai in chirie sa dai 200 E, si sa nu ramai cu nimic dupa 20 de ani, sau sa dai 200, 250 la o locuinta, si sa fie a ta cand termini cu creditul? eu zic cam asta ar fi singurul credit care nu prea ai cum sa il eviti, daca nu ai mosteniri, sau nu esti vreun sef ceva pus pe pile la stat, si te doare undeva..si daca te apuci sa strangi 20 de ani pe cont propriu, nu prea ai cum, stand in chirie..
   • 0 (2 voturi)    
    ... (Vineri, 6 octombrie 2017, 18:36)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui peperoni

    1.Problema e cand te bagi...nu te bagi cand dobanzile incep sa creasca si cu incompetentii astia la guvernare s-ar putea dubla.Ce crezi ca se intampla daca anul viitor Roborul ajunge la un 5-10 % ????Cati si-ar mai putea plati rata ??cati ar ajunge in strada ???Sa nu uitam ca pensiile nu se pot taia, salariile nu o sa mai vrea nimeni sa le mai taie si singura solutie e devalorizarea masiva a leului.De asta zic,nu va bagati NICIODATA la credit in lei cu asemenea specimene la guvernare.


    2.Problema e cu cat te bagi...daca nu ai strans un minim 25% din suma sa te arunci cu capul inainte mi se pare o prostie..nu a murit nimeni ca a stat in chirie cativa ani mai multi sau mai putini
  • 0 (0 voturi)    
   e cel mai bun moment (Vineri, 6 octombrie 2017, 19:00)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui /./

   sa iei un credit cu dobanda fixa.

   ma rog, mai bun era in vara dar a trecut :)
 • -6 (6 voturi)    
  Prognoze false si manipulatoare (Vineri, 6 octombrie 2017, 17:57)

  galeo [utilizator]

  Crede cineva in prognozelele lor ?
  De obicei se intampla fix invers.
  Astea sunt stiri manipulatoare
  • +2 (2 voturi)    
   Invers cum, se apreciaza leul? (Vineri, 6 octombrie 2017, 21:30)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Sau te pomenesti ca va cheltui BNR vreo cateva miliarde de euro din rezerva pentru "o depreciere graduala a leului"?
   Cam cine crezi ca este pregatit pentru "o depreciere graduala a leului"? Aia carora li s-a marit pensia cu 100 lei?
  • +1 (1 vot)    
   prognozelele? (Sâmbătă, 7 octombrie 2017, 21:06)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Nu in alea nu credem dar eu sper ca Dragnea te plateste in euro fiindca altfel la anul o sa ai o diminuare de leafa! Apropo, la voi angajatorul plateste CASul si CASS-ul?
   Baietii de la UniCredit sunt prudenti, euro va fi la 4, 7 la sf anului.
 • +1 (1 vot)    
  creste ROBOR !? nici o problema (Duminică, 8 octombrie 2017, 21:29)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  pt. a transporta banii, mi-am cumparat saci de rafie de de la magazinele de bricolaj, de fapt am vrut cosuri de nuiele, dar nu se mai fac, cica salcia e prea moale si de proasta calitate, ca romanul care indura ca prostu' toate hotiile politicienilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by