In situatia in care platitorul unui venit retine si achita la buget un impozit mai mare decat cel datorat, aceasta suma se va regulariza cu bugetul de stat prin depunerea unei declaratii/cereri de restituire. Exemplul cel mai concret este retinerea unui impozit datorat de nerezidenti pentru venituri din Romania cu procentul de 16%, iar ulterior, nerezidentul prezinta certificatul de rezidenta fiscala prin care se aplica o impozitare mai favorabila existenta in conventia semnata intre Romania si statul unde nerezidentul este inregistrat. Sumele restituite de catre platitorul de venit se regularizeaza cu obligatii fiscale de acelasi tip datorate in perioada in care s-a efectuat restituirea. Ordinul Presedintelui ANAF care clarifica modul de restituir a aparut vineri in Monitorul oficial.

Regularizarea se face in cadrul perioadei de prescriptie fiscala, chiar daca a existat o inspectie fiscala aferenta respectivului impozit, conform art. 170 alin. (3) din Codul de procedura fiscala. Prin formularul 110 ¬ Declaratie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit se aproba procedura practica de realizare a restituirii/regularizarii impozitului achitat in plus.

Formularul functioneaza atat ca instrument de regularizare a unor obligatii curente, prin regularizare intelegandu-se diminuarea obligatiei curente de plata din perioada actuala cu suma ce se achita beneficiarului de venit, sau functioneaza ca si cerere de restituire cand obligatiile din perioada curenta sunt mai mici decat suma de plata datorata beneficiarului de venit.

Formularul 110 se depune fie transmis prin mijloace electronice la distanta, fie pe suport CD insotit de formatul pe hartie depus la registratura Autoritatii fiscale. Fac obiectul acestei proceduri impozitele datorate la bugetul de stat declarate initial prin formularul 100, respectiv cere declarate la bugetul de stat prin formularul 112 (impozitele aferente veniturilor din salarii si sumele aferente asigurarilor sociale).

Daca se regularizeaza mai multe categorii de impozite in aceeasi perioada, se va depune o singura cerere defalcata pe fiecare categorie bugetara solicitata la restituire. Material realizat in baza analizei facute de consultantul fiscal Adrian Benta.