Luni in jurul pranzului (ora Romaniei) a fost anuntat castigatorul ultimului premiu Nobel acordat in acest an, cel pentru Economie: economistul american Richard H. Thaler (72 de ani), acestuia acordandu-i-se importanta distinctie pentru "contributia sa la intelegerea dimensiunii psihologice a economiei". Laureatul este autor a numeroase carti pe tema finantelor comportamentale, inclusiv economia cvasi-rationala si blestemul castigatorului. E presedintele Asociatiei Economistilor Americani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ideea centrala a operei sale este aceea ca abordarile bazate pe piata sunt incomplete, negand abordarea economiei conventionale care presupune ca oamenii sunt extrem de rationali si neemotionali in deciziile economice pe care le iau.

In Romania i s-au tradus pana acum doua carti "Nudge"(in 2016) si "Comportament inadecvat. Nasterea economiei comportamentale" (cu un an mai devreme), ambele la editura Publica.

Thaler a studiat de-a lungul intregii cariere ideea radicala conform careia agentii centrali in economie sunt oameni ￯ indivizi previzibili, supusi greselii. "Comportament inadecvat..." este relatarea uimitoare si adesea amuzanta a luptei pe care a adus-o autorul pentru a aduce o disciplina universitara inapoi cu picioarele pe pamant si pentru a ne schimba modul de gandire despre economie, despre noi insine si despre lume.

Imbinand descoperirile recente ale psihologiei cu o intelegere practica a stimulentelor si comportamentelor pietei, Thaler le arata cititorilor cum sa ia decizii mai inteligente intr-o lume din ce in ce mai incalcita. Lamureste cum analiza economica comportamentala deschide noi abordari pentru orice, de la finantele domestice la impartirea birourilor profesorilor intr-o noua cladire, de la concursuri televizate pana la selectia in NFL si afacerile de tipul Uber.

Nota redactiei: Reamintim ca "Premiul pentru stiinte economice al Bancii Centrale Suedeze in memoria lui Alfred Nobel" - cum se numeste oficial ceea ce noi denumim Premiul Nobel pentru Stiinte Economice - este acordat anual pentru contributii exceptionale in domeniul stiintelor economice. Nu este unul dintre premiile Nobel fondate in 1895 prin testamentul lui Alfred Nobel, dar este asimilat cu ele. Premiul a fost fondat in 1968 de Banca Centrala Suedeza (Sveriges Riksbank), la cea de-a 300 a aniversare a bancii, in memoria lui Alfred Nobel. Laureatii premiului pentru stiinte economice sunt selectati, ca si laureatii premiilor pentru fiziologie sau medicina, fizica si chimie, dupa aceleasi criterii, de un comitet al Academiei Regale Suedeze de Stiinte. Distinctia a fost acordata pentru prima oara in 1969 economistilor Jan Tinbergen si Ragnar Frisch pentru "descoperirea si utilizarea modelelor dinamice in analiza proceselor economice".