Isarescu: Problema este ca avem dificultati atat cu factorul capital cat si cu factorul forta de munca/ Fara infrastructura, provinciile noastre istorice risca sa vada, la 100 de ani de la Unire, discrepante crescute in viitor

de DP     HotNews.ro
Marţi, 10 octombrie 2017, 11:19 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews
"Vrem sa crestem mai repede; este normal pentru a reduce decalajele. Ca sa crestem mai repede trebuie insa sa marim potentialul nostru de crestere. Asta inseamna, in mod concret, ca potentialul factorilor de productie trebuie marit. Ma refer la toti factorii de productie, dar acum vreau sa ma refer in special la factorul capital si la factorul munca. Problema la noi este ca avem dificultati atat cu factorul capital cat si cu factorul forta de munca", a spus luni seara Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, prezent la un eveniment al EY Romania.

"Vreau doar sa pun accentul pe problemele extraordinar de mari pe care le creeaza capitalului, autohton sau strain, nu conteaza, starea precara a infrastructurii, lipsa autostrazilor", a explicat Guvernatorul, subliniind ca avem un necesar enorm de mare de infrastructura.

Asta este o problema de investitii publice, care au fost intodeauna taiate in perioade de recesiune, dar deseori si in faza expansionista, mai crede Isarescu. In opinia lui, fondurile europene, chiar atunci cand au crescut, nu s-au alaturat investitiilor publice, ci doar le-au inlocuit. "Ne pregatim sa sarbatorim 100 de ani de la Unire. Dar fara infrastructura, provinciile noastre istorice risca sa vada discrepante crescute in viitor. Am vorbit de nevoia ca autostrazile noastre sa ajunga sa treaca muntii Carpati. Acum vreau sa fiu mai clar si precizez ca aceasta nu nu inseamna trecerea doar de la nord la sud, ci si de la est la vest. Nueste nevoie doar de o autostrada Pitesti-Sibiu, ci si de o autostrada Iasi-Targu Mures. Acestea ar trebui sa fie prioritati pentru noi", a mai adaugat Isarescu.
 • Despre piata muncii: 21% dintre tinerii romani intre 15 si 29 de ani nu urmeaza vreo forma de invatamant, dar nici nu lucreaza. In Uniunea Europeana, media acestui indicator este de numai 14%

Guvernatorul a mai abordat luni si dificultatile de pe piata muncii. "Avem o rata de activitate mica, cam 66%, fata de o medie a Uniunii Europene de 73%, ceea ce da impresia ca avem resurse de forta de munca disponibile pentru a mari potentialul de productie. Dar asta nu este chiar realitatea. Pe de o parte, din nou, lipseste infrastructura care nu permite o mobilizare a resurselor disponibile. De exemplu, exista insule de somaj ridicat, cum ar fi in Vaslui, Botosani, Mehedinti, dar din cauza lipsei de infrastructuri, nu apar stimulentele pentru investitii private in regiunile respective. Pe de alta parte, exista o decuplare crescanda intre calificarile disponibile si calificarile fortei de munca pe care le solicita piata muncii. Cererea pentru calificari inalte este in crestere in Romania. Oferta de astfel de calificari a ramas insa mult in urma", crede Guvernatorul.

Este foarte sugestiv sa mentionez ca 21% dintre tinerii romani intre 15 si 29 de ani nu urmeaza vreo forma de invatamant, dar nici nu lucreaza. In Uniunea Europeana, media acestui indicator este de numai 14%.

 • Despre sistemul bancar
"Este incontestabil ca in ultimul sfert de veac sistemul bancar din Romania a cunoscut transformari profunde si s-a modernizat sub toate aspectele. Avem astazi o moneda pe deplin convertibila a carei sustinere este conferita de un sistem bancar si de o infrastructura de plati perfect compatibile cu sistemul financiar international. Ca sa dau doar cateva exemple, cardurile emise de bancile din Romania pot fi utilizate oriunde in lume, iar rezultatele financiare ale institutiilor noastre de credit respecta standardele internationale de raportare financiara", considera Guvernatorul.  

Abordand problema sanatatii sistemului bancar, Isarescu a reafirmat faptul ca acesta este sanatos, avand un gradul de adecvare a capitalului aproape de 20% in medie, existand insa institutii de credit care au acest indicator la valori si mai ridicate. "S-a imbunatatit semnificativ lichiditatea bancilor, nivel dublu fata de minimul reglementat, in timp ce lichiditatea imediata este de aproximativ 40%. Nu in ultimul rand, ar trebui mentionata preocuparea pentru curatarea portofoliului de creditele neperformante(a caror pondere s-a diminuat de la peste 20% in prima parte a anului 2014 la 8% in prezent). De altfel, in cadrul misiunilor de monitorizare post-program ale Comisiei Europene s-a desprins ideea conform careia eforturile Romaniei in directia reducerii ratei creditelor neperformante constituie o experienta relevanta si pentru alte tari", a mai aratat Guvernatorul.
 • "Sper ca multe alte progrese necesare vor fi facute cu continuitate pentru a deveni membri ai zonei euro"
"Economia Romaniei s-a schimbat enorm in ultimii 27 de ani. S-au facut multe reforme si viata noastra s-a imbunatatit, atat economic cat si democratic. Acestea reflecta eforturile cetatenilor Romaniei, incontestabil. Multe dintre rezultatele noastre bune au fost catalizate de aspiratiile noastre de a deveni membri ai NATO si ai Uniunii Europene. Sper ca multe alte progrese necesare vor fi facute cu continuitate pentru a deveni membri ai zonei euro", crede Guvernatorul.

Isarescu a comparat Romania din 2016 cu cea din 1990, dupa desprinderea de comunism. "Comparand PIB per capita fata de media EU 15 in termenii puterii de cumparare,constatam ca in 1991 in Romania acest indicator se situa la 25% din media EU 15, in Bulgaria se situa la 29,8%,in Polonia se situa la 32,3%, iar in Ungaria se situa la 44,7%. Asa era acum 26 de ani. In 2016, PIB per capita calculat ca procent din media acestui indicator pentru cele 15 tari care au alcatuit Uniunea Europeana inainte de 2004 era de 44,5% in Bulgaria, 54,5% in Romania, 64,1% in Polonia si 63,6% in Ungaria. Datele pe care le-am prezentat arata ca am progresat relativ, dar suntem in continuare pe penultimul loc in Uniunea Europeana", a aratat Isarescu.

Potrivit acestuia, inca nu am reusit sa intelegem la nivel de societate si mai ales la nivelul elitelor, cat de nocive sunt politicile economice prociclice.
 • Stimularea consumului in perioade in care acesta creste si fara ajutorul politicilor macroeconomice nu ajuta la recuperarea decalajelor
"Experienta relativ indelungata pe care o am in domeniul macroeconomic m-a convins de un adevar esential ( care mi se parea relativ si teoretic la inceputul anilor 90) si anume ca pentru dezvoltarea durabila a unei tari cu economie de piata imnu exista substitut la politicile economice fundamental corecte. Iar acestea nu sunt prociclice, ci anticiclice", a mai adaugat luni Isarescu.


Daca analizam datele statistice constatam ca atunci cand intra in recesiune, economiile dezvoltate au caderi mai mici ale "productiei comparativ cu cele din celelalte tari.In consecinta, chiar dacain perioadele de avant cresterea economicain tarile dezvoltate este mai lenta, pe termen lung media este una favorabila lor.Exista o explicatie: economiile dezvoltate au in general politici contraciclice", considera numarul 1 din BNR.

Atasamentul democratiilor occidentale pentru politici economice contraciclice vine din experienta amara a crizelor  de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, a mai spus acesta luni seara. "Guvernele pastreaza de obicei un sistem stabil de impozite pentru a da predictibilitate mediului de afaceri, astfel ca in recesiuni nu reduc impozitele. Dar cheltuielile guvernamentale sunt crescute in timpul recesiunilor, nu in timpul in care economia creste cu rate inalte. In perioadele de avant economic, guvernele se multumesc cu cresteri relativ mai mici, dar care permit acumularea de rezerve pentru a stimula economia in recesiune. Dau acest exemplu pentru a sublinia ideea ca stabilitatea economiei este cheia pentru a avea un progres constant al nivelului de trai, masurat, de exemplu, prin nivelul PIB/locuitor. Stimularea consumului in perioade in care acesta creste si fara ajutorul politicilor macroeconomice nu ajuta la recuperarea decalajelor", a conchis Isescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2456 vizualizari

 • -3 (5 voturi)    
  Roman get beget in slujba poporului roman (Marţi, 10 octombrie 2017, 11:29)

  Kosmos [utilizator]

  Declara urmatoarele : Eu am o invatatura. Este cam pesimista. Deci eu nu vreau sa mai creasca rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru ca sunt superstitios. De cate ori am trecut peste 100 de tone Romania a patit ceva. De data asta sa ramanem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone", a declarat luni Isarescu la Simpozionul anual de istorie si civilizatie bancara "Cristian Popisteanu", cu tema "Aurul in istoria bancilor centrale", editia a XXI-a, gazduit de BNR.
  • +1 (3 voturi)    
   Tezaurul (Marţi, 10 octombrie 2017, 13:07)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Da Tezaurul cand ni-l inapoiati, comose? Ca vad ca la scris sunteti hatnici dar la returnat tezaurul Romaniei mai putin
   • -1 (1 vot)    
    Rusii vor trebui sa-l inapoieze (Marţi, 10 octombrie 2017, 19:03)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Toate la timpul lor, intre timp trebuie sa-l intrebam pe Isarescu unde de fapt este aurul de la BNR, ca la BNR nu e nimic
 • 0 (0 voturi)    
  100% corect (Marţi, 10 octombrie 2017, 11:36)

  strelka [utilizator]

  Dar aceasta lectie de bun simt si economie nu si-o poate insusi o sleatha de derbedei politici , majoritari in principalele forte politice de azi, a caror unic scop e sa isi umple buzunarele. Exista forte care sa ii corecteze ? Societatea actuala din pacate, de multe ori e esuat datorita neimplicarii sai lipsei de civism.
 • -1 (7 voturi)    
  Dinozaurul Mugur Isarescu (Marţi, 10 octombrie 2017, 11:36)

  Frankie [utilizator]

  Mai lasa-ne Mugure, ne-am plictisit de tine 30 de ani.... Ai incercat si la presedinte dar n-ai avut success. Du-te si bucura-te de batranete pe o insula in Atlantic, lasa pe unul mai tanar si cu viziuni in locul tau.
 • +10 (10 voturi)    
  exista totusi un conflict de interese (Marţi, 10 octombrie 2017, 11:42)

  bogdan1477 [utilizator]

  Ciuma rosie nu are nici un interes sa faca autostrazi catre Moldova si Oltenia/Muntenia. Ar navali invadatorii imperialisti cu fabrici si uzine, ar crea locuri de munca si ar reduce dramatic asistatii sociali atit de dragi PSD. Iar la alegeri, nenea ala care umbla din usa in usa cu "sacosa de la pesedeu" ar fi alungat mai de peste tot. iar primarii care avertizeaza asistatii ca daca nu voteaza cu PSD se taie ajutoarele ar vorbi singuri. Am ajunge la intentiile de vot din ardeal. Adica PSD s-ar sinucide.
 • -2 (4 voturi)    
  Punctul pe y (Marţi, 10 octombrie 2017, 11:48)

  tontu [utilizator]

  Mugur ne ameteste din nou. Infrastructura e importanta dar irigatiile si amenajarile funciare vor fi vitale in viitor. Evident anumite zone mai bine plasate geografic se dezvolta mai intens, dar in aceste zone capitalul strain ia caimacul. Capitalul romanesc este mai puternic reprezentat in zonele sarace, dar el este mai degraba gri si destul de primitiv(nici nu poate fi altfel).
  In perioada crizei cea mai buna evolutie economica a avut-o China care nu era printre asa zisele economii dezvoltate. Interventionismul bancilor centrale in timpul si dupa criza a dereglat puternic mecanismele pietei libere si dat impresia multor guverne ca aceasta este solutia corecta, iar acestea au inceput sa prectice aceleasi politici falimentare. E clar ca guvernele sunt politice; e oare si BNR-ul la fel?
 • +1 (1 vot)    
  bine! dar... (Marţi, 10 octombrie 2017, 12:13)

  ..13 [utilizator]

  "In perioadele de avant economic, guvernele se multumesc cu cresteri relativ mai mici, dar care permit acumularea de rezerve pentru a stimula economia in recesiune." - se aude oare pana la ...???

  Statul nostru cheltuie banetul strans cu forta pe salarii mai mari la parlamentari/ sectorul bugetar si pe pensii...Hai, dar pana cand???

  mai lipseste un termen cheie - investii private - oare de ce???

  cresterea economica pe termen lung vine din partea sectorului privat care se dezvolta si consolideaza si nu din intarirea sectorului guvernamental.

  capitalul exista, dar au firmele private capacitatea si dorinta de a investi/creste in RO?
  nu avem nevoie de un stat mai mare, de mai multe companii de stat ci de o forta mai mare in sectorul privat - de acolo ar trebui sa vina cresterea economica.

  cum stam cu parteneriatele public -privat? Aud???

  si hai sa incetam sa ii mai plangem pe tinerii -
  ei sunt rezultatul viziunilor deformate ale parintilor lor despre viata odrasleleor lor si a faptului ca tinerii viseaza sa ajunga pe luna cand ei nu pot ajunge singuri de la Bucuresti la Ploiesti - apeleaza la papa sau mama...asa ca fiecare asa cum isi asterne asa va dormi! Desteptarea, va rog! NO regret!
 • 0 (0 voturi)    
  toa' se isarescu, pai noi la 28 de ani (Marţi, 10 octombrie 2017, 19:18)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  de la evenimentele din decembrie, inca nu avem o lege a falimentului personal, o lege absolut necesara intr-o economie capitalista, asa ca nu mai faceti pe moralistul din moment ce sunteti unul din actorii principali care sau opus adoptarii unei legi a falimentului personal( a nu se confunda cu legea insolventei personale, o excrocherie).
  cum ai incurajat de cand esti la BNR, capitalul romanesc ?
  de ce suntem singura tara din UE fara o banca agricola ?
  de ce ....
  de ce....
  postul tau la BNR, e monarhic ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by