Guvernatorul a mai spus miercuri că băncile au numeroase proceduri corecte care, însă, nu țin seama de percepția clienților. Si ca acest lucru ar trebui schimbat.
"Bineînțeles că nu putem să facem reglementări interne pe placul clienților, dar să ținem cont ce înțeleg clienții cred că pe zi ce trece devine tot mai necesar. Multe proceduri nu au avut în vedere ce se va înțelege în spațiul public, dincolo de ușa băncii", a mai arătat Isărescu.
El a menționat, în context, că acest fapt a dat sentimentul că sistemul bancar este o castă iar ideea s-a amplificat.
Ce a mai spus Guvernatorul Isarescu:
- Pe plan international tot mai mult se spune ca "good ethics is a good business", deci daca ai comportament etic corect, si business-ul merge bine. Cred ca au trecut ceva ani de cand v-am spus despre acest reviriment al eticii in business.
- Tot ce se numeste clasicism in economia politica, la englezi a pornit dintr-o societate cu comportamente aproape puritane. La Adam Smith etica era prezumata in orice activitate de business. Etica era prezumata in functionarea pietelor si a mainii invizibile. Asta e. Cand Adam Smith vorbea despre faptul ca daca urmaresti interesul celalalt, iti urmaresti interesul tau, vorbea despre o anumita etica a negocierilor, nu neaparat sa iti tai clientul la beregata", a spus Isarescu.
- Primele banci moderne nu au aparut in Olanda? Olanda puritana, protestante. Normele eticii la baza banking-ului modern au fost prezumate. Onorabilitatea nu e un moft in activitatea bancara, ci o conditie esentiala a activitatii de bancher si a functionarii pietelor ca sa fie cat mai putin reglementate", a mai aratat guvernatorul.
- Este o neghiobie sa inciti populatia impotriva bancilor. Asa e, dar nu uitati ca cei care incita cei mai mult in prezent sunt fosti salariati de-ai dumneavoastra, din banci sau colaboratori. Ca i-a suparat, ca nu, nu mai conteaza. Nu puteti sa tratati cu usurinta chestia asta. Nu mai puteti spune: "Bai, unul e frustrat, altul e ratat". Trebuie sa va preocupe de ce penetreaza foarte rapid media romaneasca. E o tema pe care nu cred ca trebuie sa o neglijati
- Aflu din nou ca am dreptate si repet ca am nevoie de un nou stadiu de profesionalizare a resursei umane din banci. A mai fost un program si s-au creat atunci cateva zeci de mii de bancheri comerciali, aproape din nimic. Nu am mostenit de la comunism bancheri. In comunism era norma de creditare, planul, si urmareai sa fie indeplinit planul. Ne trebuie programe obligatorii de pregatire, nu numai in-house, ca le-ati dezvoltat destul. Sa nu va suparati pe mine. Industria se dezvolta, tehnologiile se dezvolta, maniera de guvernanta se dezvolta. Nu aveti incotro. La scoala! Ca trebuie sa incepem cu noi. Inclusiv cu cei de la Banca Nationala, sa nu fie suparare, si noi trebuie sa... bineinteles ca nu suntem bancheri comerciali
- Angajatii care lucreaza cu clientii, de la ghiseu, cred ca trebuie mai bine platiti. Treaba voastra, de manageri, de unde gasiti resursa. Mai taiati, poate, din alte parti. Va trebui sa fie bine platit. Daca e obosit si plictisit nu are cum sa fie politicos, intelegator, sa aiba bunavointa, empatie. Am citit ca angajatii care beneficiaza de programe de training coerente si sustinute sunt mai productivi, au o fluctuatie mai scazuta, mai eficienti, mai responsabili si au nevoie de mai putina supraveghere. Alocati mai putine resurse la controalele interne, uneori sunt obositoare
- Spunem mereu ca bancile sunt unitati autonome, care urmaresc profitul, si lumea intelege ca e un minister al bancilor, ministru e guvernatorul, toti aia sunt subordonati si trebuie sa asculte. Noi dam normele. Nu este in avantajul bancilor comerciale un asemenea comportament si el se repeta. La ghiseu, in 90% din cazuri, cam asa cand nu au o explicatie, din ignoranta, necunoastere, nerespectarea regulilor, spun ca nu ii lasa BNR, sau ii obliga BNR, depinde cum le convine. Bancile din Romania trebuie sa isi asume, din ce in ce mai mult, specializarea continua a angajatilor si mentinerea unei conduite adecvate a acestora sunt prioritati in strategia de dezvoltare si cea de compliance
- Eu am fost coleg de facultate, il cunosc de peste 50 de ani, cu vicepresedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pascu. A avut o experienta cu o banca din Romania la care avea conturile de 20 de ani. A sunat pe mai multi si a ajuns la concluzia ca bancile din tara noastra nu se ingrijesc de clienti. Nu au niciun fel de consideratie pentru clienti. A fost expresia lui cea mai blanda din ce mi-a fost dat sa aud. Cand esti in fata unor asemenea aprecieri deloc pozitive este imposibil sa nu te intrebi ce spune, oare, omul obisnuit despre modul in care lucreaza bancile cu clientii. 'Mi-a spus ca nu pot sa fac cutare pentru ca sunt normele Bancii Nationale'. Ce norme? E dureros ca dupa atatia ani omul de la ghiseu, cand nu-i convine ceva, spune ca e Banca Nationala. Sunt normele voastre, ale bancilor comerciale. Cica, da, dar noi putem sa gasim o solutie. Adica noi, nu Banca Nationala
Circuitul banilor in economia romaneasca (firme-consumatori, stat -firme) are o bresa majora, o hemoragie uriasa de capital care nu se invarte in circuit ci iese afara. Prin lobby, mita, coruptie se sifoneaza sume enorme spre exterior. Lipsesc fondurile nationale romanesti de investitii pt firme romanesti.
Chiar daca vin bancile cu proceduri occidentale, managerii romani de banci au o mentalitate balcanica.
Si sunt destui facut gramada chiar si in centrala unor anumite banci si care au niste functii mai mari decat cei de la ghiseu.
Da-ne un exemplu, eventual unul relevant nu banca turco-cipriota nu stiu care.
Si nu e vorba de sistemul bancar
Oamenii aia poate aveau copii care mergeau la scoala, poate au taiat din banii de rechizite, poate au taiat tabara la copil. Ce sa le mai spuneti voi alora ca sa va ierte?
A fost si e RAPT!
Statul Roman, impotent cum il stim, nu a stiut sa-si protejeze cetatenii, asa ca exact segmentul de varsta productiv, care crestea copii a ajuns sa traiasca de pe azi pe maine. Cu efecte peste tot, inclusiv in puterea de negociere cu angajatorul.
Isarescu cunoaste efectele dezastroase ale faptului ca a dormit in papuci in 2003-2008 si de asta vorbeste numai despre asta.
Bancile sunt pe farash. Credibilitate 0. Copiii alora pe care i-au tinut/tin legati cresc, devin public tinta cum ar veni... Mai iau aia credit? Ca sa nu mai zic ca unii vor mai ajunge si prin ceva pozitii de decizie candva. Cine seamana vant culege furtuna.
Multi ani, Isarescu nu a vazut, dar dupa ce colegul lui de scoala Ioan Mircea Pascu a suferit de pe urma bancii, se trezeste si Isarescu.
Lasa-ne, nea Isarescule ca nu iti pasa tie de noi.
Si nu cita din Adam Smith fragmente.
Daca ar mai trai Adam Smith, te-ar injura de nu te-ar mai spala toata apa cu care spala bancile banii murdari.
Ai noroc ca lumea nu are timp sa studieze si apleaca ureche la media aservita tie.
Piata libera insemna in conceptia lui A. Smith piata concurentiala, ne-afectata de monopoluri/oligopoluri si legislatie care sa permita cit mai multa concurenta.
A. Smith ura corporatiile si intelegea ca odata ce o firma /banca ajunge suficent de mare, acesta va lucra contra pietei libere si, in final, contra democratiei.
Piata bancara actuala nu este deloc concurentiala si in plus bancile manifesta o influenta incredibil de puternica asupra politicii afectind democratia.
A. Smith ar reforma sistemul banca actual in sensul ca ar sparge toate bancii in alte sute/mii de banci mici (in functie de marimea economiei/pietei nationale), astfel incit concurenta sa existe si sa nu mai avem hazard moral: too big to fail.
“For one thing, governments always, when push comes to shove, end up rescuing key financial institutions in a crisis. And more broadly, relying on the magic of the market to keep banks safe has always been a path to disaster" - adica coruptie, trafic de influenta al bancilor, asta e magia.
Frazeologie tip Becali sau Stelian Ogica in cautarea Elodiei.
Cine mi-l dă ?
Multi depun banii nu pentru dobanda. E aberant sa crezi ca am depus o mie de euro pentru acel 1 euro dobanda. Multi depun pt ca nu e tocmai sigur sa-i tii acasa. Probabil ca asta au in minte si bancii si percep comisionul de retragere ca pe o taxa de servicii de depozitare... Daca asta e, atunci as prefera sa-mi depun banii in casuta de valori a bancii. Platesc mai putin comision si ma razbun pe banca (care nu poate sa se foloseasca de banii mei).
===
Cat priveste atitudinea bancilor, oricat de multa dreptate (sau dimpotriva, dupa unii) ar avea Isarescu, ar trebui sa recunoastem ca ne imprumutam mult prea usor cu mult prea mult.
Multi pur si simplu nu se pot abtine, se imprumuta pentru lucruri de care nevoie, pentru spatiu de locuit mult mai mare decat isi pot permite si de cat au nevoie si asa mai departe.
Dupa care dau vina pe banci ca "I-au inselat".
Nu neg ca unii au fost chiar inselati, dar au fost inselati in primul rand pentru ca si-au dorit lucruri pe care nu si le puteau permite.
Cand iei credit iti calculezi sa nu ai o rata mai mare de 25%-30% din venit, totul bine si frumos pentru o scurta perioada, dupa care culmea incepe sa-ti creasca rata si uneori ajunge sa se dubleze, ajungi sa platesti 50% din venit si incepe lumea sa te acuze ca te-ai indatorat peste masura si esti singrul vinovat, nu ai decat sa pleci din tara si sa tragi pentru a reusi sa-ti platesti ratele.
Acest lucru se intampla la 99% din credite. In perioada 2005-2008 au fost promovate creditele in valute EUR/CHF/USD care s-au valorizat puternic in fata leului si clientii au ajuns sa fie indatorati peste masura, azi sunt promovate creditele in LEI cu dobanda variabila in functie de ROBOR care iarasi creste ratele si supraindatoreaza clientii.
Cand vor fi PROMOVATE !!!!! creditele cu dobanda fixa in lei atunci mai vorbim dar pana sa se intample asta clientii tot supraindatorati vor fi.
Mama masii am ajuns in 2017 sa tin banii in trei "saltele" diferite , numai in banca nu ...