"Tinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilita pentru anul 2017, nu este in pericol. Diferenta dintre soldurile mentionate in comunicatul EUROSTAT si datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atat din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizand metoda pe angajamente, cat si din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier. Executia bugetului general consolidat conform metodologiei nationale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB-ul anual, iar in trimestrul al II-lea, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 0,96% din PIB", se arata intr-un comunicat remis miercuri de MFP.

Ionut MisaFoto: Captura Digi 24

"Va informam ca, executia bugetului general consolidat pe primele noua luni indica un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstreaza ca Romania se incadreaza in tinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilita pentru anul 2017", mai arata comunicatul.

Explicatiile Finantelor:

  • Valoarea comunicata de EUROSTAT, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestriala a PIB. Aceasta reflecta componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare, si raportata la PIB din trimestrul II, trimestru in care PIB inregistreaza de obicei o valoare nominala mai redusa decat in trimestrele III si IV ale anului. Reamintim ca in anul 2016, PIB-ul din trimestrul II a fost de 178,7 miliarde de lei, reprezentand 23,5% din PIB-ul anual. Valoarea cea mai ridicata a PIB-ului trimestrial s-a inregistrat in trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei. In trimestrul II al anului 2017, valoarea PIB-ului a fost de 197,5 miliarde lei, avand aceeasi pondere in PIB-ul prognozat pentru anul 2017.
  • De asemenea, in datele publicate de EUROSTAT se observa ca acelasi indicator a inregistrat un maxim de 3,7% din PIB in trimestrul II din anul 2016, in conditiile in care deficitul pe intregul an a fost de 3% din PIB. Raportat la perioada comparabila din 2016 (trimestrul II) se observa ca deficitul bugetar a crescut cu 0,4pp la 4,1% din PIB. Trebuie  precizat ca ajustarea a condus la valori foarte scazute in trimestrele III si IV din 2016, respectiv  2,3% si 2,1%. Asadar, datele trimestriale publicate nu sunt de natura a explica valorile anuale. Este de asteptat o astfel de evolutie sezoniera si pentru trimestrele III si IV din 2017, astfel incat sa se ajunga pe intregul an la valoarea de sub 3% din PIB.

Reamintim ca cei de la Comisia Europeana estimeaza ca Romania a incheiat trimestrul II din 2017 cu un deficit de 4,1%, cel mai mare din Uniunea Europeana, potrivit datelor corectate cu variatiile sezoniere care au fost publicate marti de Eurostat.