UPDATE Explicatiile Guvernatorului BNR pentru deprecierea leului: Ne confruntam cu presiuni de depreciere a leului, pe fondul cresterii mai rapide a importurilor fata de exporturi/ Intre timp, euro trece de pragul de 4.62 lei

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 9 noiembrie 2017, 11:43 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews
"Nu sunt cifre mari, dar aceasta tendinta este asociata cu situatia balantei de plati. Si, fata de polonezi si fata de unguri,Romania are o deteriorare a balantei de plati. Avem importuri mai mari decat exporturile, iar viteza de crestere a importurilor o depaseste pe cea a exporturilor. Se contureaza o problema, chiar daca acest deficit e partial acoperit de intrari de capital si de fonduri europene. Ungurii sunt aproximativ pe echilibru cu balanta de plati, iar cehii sunt pe excedent", a explicat joi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la prezentarea Raportului trimestrial privind inflatia. Media calculata joi de BNR pentru un euro a fost de 4.62 lei.

"Monedele Europei emergente s-au intarit fata de euro joi dimineata conduse de coroana dupa ce inflatia peste asteptari din Cehia a crescut asteptarile pentru noi actiuni ale bancii centrale. In urma a doua conferinte de presa ale guvernatorului BNR si a unei sedinte de guvern dedicata politicii fiscale leul se tranzactioneaza peste 4.6310/EUR", arata un raport al unei banci comerciale, difuzat joi.

Reamintim ca tot joi, INS a anuntat ca deficitul comercial al Romaniei in primele 9 luni ale acestui an a urcat la 8.88 miliarde de euro.  Practic, incasam din exporturi 46.5 miliarde de euro si cheltuim pe marfurile importate 55.48 miliarde de euro. Evident, acest dezechilibru pune o presiune suplimentara pe cursul de schimb euro/leu. Doar in septembrie diferenta dintre valoarea importurilor si cea a marfurilor exportate a depasit miliardul de euro.

In sedinta de tranzactionare de miercuri piata financiara a reactionat oarecum divergent. EUR/RON a crescut cu 0.50% la 4.6198 (cel mai ridicat nivel din august 2012), iar USD/RON s-a apreciat cu 0.16%, la 3.9810 la BNR. Pe piata monetara ratele de dobanda au crescut marginal: overnight la 0.89%/1.28%. ROBOR la trei luni s-a consolidat la 1.86%, iar ROBOR la sase luni a crescut cu un punct baza la 2.02%.  Curba randamentelor s-a deplasat in sus, in medie cu cinci puncte baza, avansul fiind mai pronuntat pe scadentele scurte si medii. Rata de dobanda la titlurile de stat la 10 ani a urcat cu doua puncte baza la 4.295%.    Bursa a crescut (indicele BET cu 0.4%), pe o lichiditate totala de 9.4 milioane EUR

Ce spune Raportul privind inflatia despre cursul leului:
 • Cursul de schimb leu/euro a continuat să manifeste o tendință generală de creștere în primele 2 luni ale trimestrului III, iar în septembrie a rămas cvasistabil la valori apropiate de vârful ultimilor 5 ani.
 • Comportamentul său, parțial decorelat de cel al ratelor de schimb ale principalelor monede din regiune, a reflectat cu precădere modificarea de percepție a investitorilor asupra riscului asociat economiei și pieței financiare locale, dar și fluctuațiile apetitului global pentru risc.
 • Raportul leu/euro a consemnat o nouă creștere rapidă în primele zile ale lunii iulie. Ascensiunea – opusă evoluției ratelor de schimb ale celorlalte monede din regiune – s-a produs în contextul anunțării și discutării în spațiul public a unor noi măsuri și inițiative legislative în sfera taxării și impozitării, de natură să afecteze percepția de risc a investitorilor. Mișcarea s-a corectat în a doua decadă a lunii, rata de schimb rămânând apoi stabilă până la finele acesteia, în condițiile unei creșteri a apetitului global pentru risc, pe fondul revizuirii așteptărilor investitorilor privind ritmul întăririi politicii monetare de către băncile centrale majore, ca urmare a semnalelor transmise și deciziilor adoptate în această lună de către BCE și Fed.
 • În raport cu dolarul SUA, leul a consemnat însă o apreciere semnificativă, dată fiind prelungirea tendinței relativ alerte de întărire a monedei euro față de dolarul SUA, care s-a amorsat la finele lunii anterioare.
 • Cursul de schimb leu/euro s-a reînscris la începutul lunii august și s-a menținut pe parcursul acesteia pe o traiectorie ascendentă relativ accentuată. Mișcarea s-a sincronizat doar în prima parte a perioadei cu cea a ratelor de schimb ale celorlalte monede din regiune, fiind antrenată de deteriorarea apetitului global pentru risc, sub impactul escaladării tensiunilor din zona Peninsulei Coreene și al creșterii incertitudinii privind politicile economice ale SUA. Ulterior, ea a reflectat îngrijorarea crescută a investitorilor financiari legată de perspectiva conduitei politicii fiscale și de natura măsurilor fiscale corective avansate și discutate inclusiv în contextul preconizatei rectificări bugetare, dar și de accentuarea trendului de înrăutățire a soldului balanței bunurilor și serviciilor și a celui al contului curent.
 • Raportul leu/euro a urcat și apoi s-a plafonat în septembrie pe un palier aflat în proximitatea nivelului maxim al ultimilor 5 ani, inclusiv în condițiile în care consolidarea așteptărilor investitorilor privind inițierea în scurt timp a procesului de normalizare a bilanțului Fed, precum și efectuarea unei noi majorări a ratei dobânzii în luna decembrie au redus atractivitatea plasamentelor pe piețele financiare emergente. Influențele au fost receptate și de monedele din regiune, care au consemnat în ultima lună a trimestrului III deprecieri relativ accentuate. Pe piața valutară interbancară toate acestea s-au concretizat într-o readâncire progresivă în teritoriul negativ a soldului tranzacțiilor nerezidenților în august și septembrie, după ce în prima lună a trimestrului III el înregistrase o relativă diminuare. Evoluția a fost doar parțial contrabalansată de creșterea ofertei nete de valută a rezidenților, condiții în care, pe ansamblul perioadei, deficitul total al pieței s-a situat deasupra celui din trimestrul anterior și pe un palier ridicat din perspectiva ultimilor ani.
 • Pe ansamblul trimestrului III, leul s-a depreciat în raport cu euro cu 0,6 la sută în termeni nominali și s-a apreciat cu 0,04 la sută în termeni reali; față de dolarul SUA, acesta s-a apreciat cu 5,5 la sută în termeni nominali și cu 6,1 la sută în termeni reali, în condițiile în care valoarea monedei americane a scăzut abrupt în raport cu euro. Din perspectiva variației anuale medii a cursului de schimb consemnate în trimestrul III, leul și-a majorat deprecierea nominală față de euro și a consemnat prima apreciere în termeni nominali din ultimele 5 trimestre față de dolarul SUA.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4693 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  pai... (Joi, 9 noiembrie 2017, 12:04)

  ..13 [utilizator]

  Consumul este cel care a antrenat cresterea importurilor - cresterea consumului a fost generata in special de cei care lucreaza in adminstratia publica, dragi imi sunt mie - si-au mai tras repede, acum, o plasma, una- doua masini, una, doua calatorii in afara tarii - nimic rau - si mai putin de cei care lucreaza in multinationalele sau banci unde nu au prea crescut salariile, ca deh...

  Ca sa creasca exporturilor este nevoie de investitii, de timp - nimic nu vine peste noapte in ceea ce priveste exportul fata de importurile consumate acum - oarece infrastructura este asteapta de unii investori si ioc - diloc, pi loc...Asa ca sa mai asteptam, sa mai gandim, sa mai socotim - evident, daca putem - ca poate, poate ajungem ca cehii...

  ce ar face Miorita daca ar putea citi comunicatul BNR? Brrrr
  • -7 (9 voturi)    
   Isarescu poate tempera creditarea (Joi, 9 noiembrie 2017, 14:22)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Isarescu poate tempera creditarea, si astfel si importurile se vor diminua.
   De ce nu face lucrul asta ?
   • +3 (5 voturi)    
    Gogule (Joi, 9 noiembrie 2017, 14:59)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Importurile sunt legate de cerere, cererea e data de salariile marite cu darnicie de PSD.
    Ce spui tu cu creditarea e din alt film.
    • -2 (2 voturi)    
     Nu prietene (Joi, 9 noiembrie 2017, 15:31)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Multe din bunurile imprumutate sunt cumparate pe credit de la banca.
     Pana si imoibliarele vandute prin credite imobiliare sunt consturite cu materiale aduse in mare parte din import.
     • +1 (1 vot)    
      Bah, tu iti cumperi Jonny pe caraiala?? (Joi, 9 noiembrie 2017, 17:16)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui galeo

      De insisti atata?
   • +2 (2 voturi)    
    Ia cere de la Hamstar 10000E pe luna (Joi, 9 noiembrie 2017, 15:23)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Ca el, din creon, ti-i poate da. Vezi ce se intampla dupa, cu leul.
  • +3 (3 voturi)    
   in traducere (Joi, 9 noiembrie 2017, 14:24)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   ati bel it-o !
  • 0 (0 voturi)    
   nu neaparat de cresterea salariala din (Joi, 9 noiembrie 2017, 15:14)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   sistemul public...cresterile salariale vor fi in martie 2018 (daca nu cumva se razgandeste Dragnea pana atunci).
   Economia a cunoscut o crestere in ultimii 2-3 ani, mica, dar s-a simtit in buzunare. Asa a crescut si importul, dar si preturile la imobiliare, spre exemplu.
 • -13 (15 voturi)    
  si de unde vine presiunea? (Joi, 9 noiembrie 2017, 12:14)

  king david hotel [utilizator]

  e secret?
 • +16 (16 voturi)    
  Om batran si mananci....... (Joi, 9 noiembrie 2017, 12:35)

  vio7 [utilizator]

  Deprecierea leului vine din bulibaseala pe care o fac javrele de la psd zi de zi de zi de zi!!!Sa o dam pe dupa visini sa gasim vinovati oriunde numai la guvernare nu.Asta arata cat de rama e Manole!!Bleah!!
  • -8 (8 voturi)    
   Bine boss (Joi, 9 noiembrie 2017, 14:13)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui vio7

   Bine boss, cum zici tu, marele specialist in economie :D
   Pana acum va pricepeati toti la justitie, acum vad sunteti speciliasti si in fiscalitate si politica monetara :)))))
 • +13 (13 voturi)    
  Nenea Isarescu... (Joi, 9 noiembrie 2017, 12:55)

  Io1234 [utilizator]

  ...dar de trecerea contributiilor nimic nu spui? Ieri dupa sedinta de guvern de la 4,6 s-a ajuns la 4,63... ungurii cu polonezii sunt de vina, nu-i asa?

  Anul trecut in septembrie am avut 4,45... actuala guvernare n-are nicio vina ca s-a ajuns la 4,63 BNR si 4,7 la schimb...
 • +7 (7 voturi)    
  Isarescule ... (Joi, 9 noiembrie 2017, 13:03)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Zii repede in ce bag banii pana nu se face dolarul 4,5 si euro 5 lei . Asta face psd cand e la guvernare de 20 de ani, INFLATIE !
  • +2 (2 voturi)    
   :) (Joi, 9 noiembrie 2017, 14:49)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Pai asa cum i-au fentat pe bugetari ca le cresc salariile cu 25% (dar au uitat sa le spuna ca trec contributii de 21% la angajat si cresterea neta a salariului e aproape inexistenta), tot asa au fentat si o tara intreaga promitand crestere de 6%, dar au uitat sa le spuna de devalorizare, ceea ce inseamna ca in termeni de valuta forta (euro sau usd) cresterea e aproape inexistenta....

   Problema inflatiei e ca duce la cresterea accelerata a dobanzilor. Si atunci cei care au credite vor avea o noua serie neagra...
  • +4 (4 voturi)    
   Pe 6 februarie 2017 (Joi, 9 noiembrie 2017, 15:00)

   mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Nu stiam ca dadusera ordonanta in noaptea aia. Am dat drumul la tv si am vazut ca OUG13 fusese adoptata, oamenii protestasera noaptea si ca ma trezisem in Dragnistan. La 6.30 dim am facut online un cont de euro si am schimbat toate economiile din RON in EUR, chit ca am pierdut din schimb destui bani. In vara mi-am dat demisia de unde lucram iar acum ma pregatesc sa pot pleca din Ro. Cu sotie si copil. Asta este. Daca nu se poate in Ro, nu se poate.
 • +3 (3 voturi)    
  Goarna puterii (Joi, 9 noiembrie 2017, 14:56)

  Racliu [utilizator]

  Foarte frumos din partea d-lui Isarescu sa sara in ajutorul celor de la PSD. Asta poate sa faca unul din cele mai periculoase personaje din '89 incoace. Trecut prin toate administratiile posibile, a dat mana si a consimtit orice decizie sinistra luata de vreun guvern.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by