Isarescu: Pentru mine ca economist e o mare problema sa ai 4 milioane de oameni pe care nu-i contabilizezi, oameni apti de munca dar care nu au si nici nu cauta un loc de munca. Inseamna ca ai probleme serioase!

de DP     HotNews.ro
Joi, 9 noiembrie 2017, 16:46 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: AGERPRES
"Pentru mine ca economist e o mare problema sa spui ca ai excedent de cerere agregata, ca nu-ti merge economia, cand in acelasi timp ai 4 milioane de oameni pe care nu-i contabilizezi, oameni apti de munca dar care nu au si nici nu cauta un loc de munca. Inseamna ca ai probleme serioase!", a explicat joi Mugur Isarescu una din dilemele sale. Din cele 4 milioane, doar unul din zece ar fi dispusi sa munceasca, dar nici acela nu cauta de lucru. Din cele 4 milioane, doua milioane traiesc in mediul rural, tot jumatate (46%) au doar studii gimnaziale, iar unul din doi are studii liceale, postliceale sau scoala profesionala. O persoana din 3 e in varsta, mai dificil de (re)integrat. Dintre tineri, 20% nu sunt implicati in nicio activitate (nici scoala, nici job). Si mai avem un flux net aproape nul de persoane care (re)intra in activitate in ultimii 6 ani , a mai spus joi Isarescu.

Este populatia inactiva o solutie pentru detensionarea pietei muncii?
Potrivit raportului publicat joi de Banca Nationala, dimensiunea acestui fenimen este relativ ridicata, rata de inactivitate, calculata ca raport intre populatia inactiva si cea in varsta de munca, plasandu-se in trimestrul II 2017 la 32%, una dintre cele mai inalte din UE.
Care ar fi cauzele pentru care avem aceasta problema?"
 •  Un procent atat de scazut se datoreaza probabil, in buna masura, perceptiei unui cost de oportunitate prea ridicat atasat renuntarii la asistenta sociala in favoarea unui loc de munca (diferenta dintre ajutorul social si salariu, timpul liber sacrificat).
 • In plus, nu trebuie ignorat faptul ca jumatate dintre aceste persoane traiesc in mediul rural, in multe cazuri slab conectat la reteaua de transport, dar si din punct de vedere informational (de exemplu, cu privire la oportunitatile de angajare). Chiar daca aceasta este categoria care, prin cresterea numarului de lucratori neremunerati in agricultura, a condus la majorarea ratei de participare cu 2 puncte procentuale in trimestrul II 2017, efectele pozitive ale evolutiei asupra conditiilor de pe piata muncii sunt mai curand limitate: pe de o parte, tensionarea se manifesta pe alte segmente de activitate, pe de alta parte, raportul dintre populatia ocupata in agricultura si contributia acesteia la formarea PIB este deja disproportionat.
 • Si daca ar fi fost motivati sa munceasca sau informati cu privire la locurile de munca vacante, nivelul de pregatire in general scazut (circa 60% au doar studii gimnaziale sau o scoala profesionala) si deteriorarea in timp a abilitatilor acestora, datorata perioadei prelungite de inactivitate, fac putin probabil ca acestia sa corespunda cerintelor angajatorilor, in absenta unor cursuri de reprofesionalizare.
Oferta excedentara de forta de munca este deja caracterizata de un nivel scazut de pregatire, care nu corespunde cerintelor firmelor angajatoare, desi exista interes pentru candidatii cu acest profil, potrivit celui mai recent studiu Manpower privind deficitul de talente, care arata ca posturile care se ocupa cel mai greu nu sunt doar cele de ingineri, ci si cele de muncitori si meseriasi calificati.
 • Analiza pe grupe de varsta releva ca cele mai ample decalaje ale ratei de inactivitate se intalnesc la nivelul tinerilor (15-24 de ani) si al varstnicilor (55-64 de ani). In ceea ce priveste adultii (25-54 de ani), care reprezinta practic nucleul capitalului uman intr-o economie, rata de inactivitate in Romania este foarte apropiata de cea din UE (16% fata de 14%). Astfel, spatiul de imbunatatire pe acest segment este relativ mai restrans, cu atat mai mult cu cat doar 20% dintre aceste persoane sunt interesate sa munceasca (comparativ cu 30% in UE) si majoritatea traiesc in mediul rural (peste 50%).
 • In cazul tinerilor, era de asteptat o rata mai mica de participare, dat fiind ca o parte importanta a acestora urmeaza o forma de invatamant sau instruire (circa 80%, nivel inferior insa mediei europene, situate la aproximativ 90%).
 • Rezultatele slabe la testele internationale pun totusi sub semnul intrebarii masura in care acestia pot constitui o resursa puternica de forta de munca in viitor. Mai mult, in ceea ce priveste tinerii din afara sistemului scolar, faptul ca nu sunt implicati in niciun fel de activitate (nici educationala, nici lucrativa) le diminueaza substantial sansele sa devina o resursa viabila pe piata muncii.
 • Cel mai amplu decalaj fata de Europa (si in crestere) este intalnit insa in cazul persoanelor cu varsta intre 55 si 64 de ani, care reprezinta practic o treime din totalul persoanelor inactive. Rata de inactivitate pe acest segment este extrem de ridicata (circa 54%), progresul fiind relativ redus fata de anul 2005, cand aceas ta se situa la 60%. La un nivel similar s-a situat si media UE, insa reformele realizate de statele membre pentru mentinerea fortei de munca in activitate o perioada mai indelungata, in conditiile accentuarii fenomenului de imbatranire a populatiei, s-au reflectat intr-o diminuare substantiala a gradului de inactivitate pe acest segment (40% in anul 2016).
 • Spre deosebire de majoritatea statelor europene, unde fluxul net de persoane care isi modifica statutul din inactiv in activ si invers este pozitiv, in Romania acesta a fost aproape nul in ultimii 6 ani, chiar usor negativ in medie.
 • Ca pondere, iesirile din populatia inactiva in decursul unui an reprezinta aproximativ 20% din total (procent care se situeaza din nou printre cele mai scazute din Europa, nivelul din statele performante fiind chiar dublu), ceea ce sugereaza un grad relativ ridicat de inertie.
 • Presupunand ca nu ar mai avea loc alte modificari ale stocului actual de persoane inactive si ca toate acestea ar fi motivate sa caute un loc de munca, ar fi necesari aproximativ 6 ani pentru trecerea acestor persoane in randul activilor. Scenariul este insa putin plauzibil dat fiind ca prognozele24 privind evolutia populatiei (realizate in vederea cuantificarii impactului in plan economic al imbatranirii populatiei) sunt pesimiste, indicand o diminuare a numarului persoanelor in varsta de munca in Romania cu 1,7 milioane pana in anul 2030 (-13%, una dintre cele mai pronuntate scaderi din UE).
In concluzie, este putin probabil ca (re)insertia persoanelor inactive sa joace un rol semnificativ in detensionarea pietei muncii, in absenta unor masuri active de integrare, in special a varstnicilor, si a unor investitii intr-un sistem de educatie performant, gandit pe tot parcursul vietii si cat mai bine adaptat la cerintele pietei (inclusiv cursuri de pregatire in vederea desfasurarii unei activitati agricole eficiente), arata Raportul BNR.

Citeste si: Romania e pe locul al treilea in regiune dupa dificultatea de a gasi forta calificata de munca

sau

Romania- tara in care, atunci cand o ducem bine, inegalitatile salariale cresc. Cand o ducem prost, ele scad


 Reformele sunt cu atat mai necesare cu cat gradului ridicat de neparticipare ii sunt atasate repercusiuni in plan social, Romania avand una dintre cele mai ample rate de saracie intre statele din spatiul comunitar. Pentru finalul anului 2017 se contureaza semnale mixte privind evolutia numarului de angajati. Astfel, Sondajul CE-DG ECFIN sugereaza stabilitatea ritmului recrutarilor in industrie si constructii, dar extinderea schemelor de personal in comert si serviciile de piata.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9654 vizualizari

 • +25 (39 voturi)    
  4 milioane de PSDisti (Joi, 9 noiembrie 2017, 16:54)

  emil bobu [utilizator]

  oameni fara scoala, fara munca, fara viitor, tocmai buni sa fie ministri intr-o tara fara viitor.
  • +1 (17 voturi)    
   Îi include și pe cei care lucrează la negru (Joi, 9 noiembrie 2017, 17:18)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Nu m-aș baza pe statisticile oficiale. De unde știe ăla de la INS dacă o persoană lucrează la negru sau este plecată la muncă în străinătate?
   • +2 (12 voturi)    
    Pai nu stie (Joi, 9 noiembrie 2017, 17:41)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    INS e o institutie comunistoida care refuza sa vada realitatea. Daca scoti din calcule cei 3 milioane de oameni care sunt plecati in afara, vei descoperi ca nu mai sunt asa multi oameni inactivi. Singura chestie reala este ca in randul varstnicilor exista intr-adevar o rata mare de inactivitate dar nu cred ca mai poti face ceva acolo. Chiar si asa, daca se doreste recuperarea celor care nu muncesc, trebuie un sistem global de reeducare si reinsertie in campul muncii. Ca sa faci asa ceva , ar trebui sa mai vina odata comunismul si sa organizeze treaba (desi am dubii ca mai au cu cine, pe vremea aia se bazau pe burghejii educati se bazau ca sa ia deciziile)
    • +2 (16 voturi)    
     Comment sters de user (Joi, 9 noiembrie 2017, 23:14)

     Un Nene [anonim] i-a raspuns lui Maspp

     • +4 (4 voturi)    
      deci care sunt? (Joi, 9 noiembrie 2017, 23:59)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Un Nene

      bugetarii si pensionarii nu intra in resursa de munca neocupata.

      daca astia 4 milioane voteaza psd inseamna ca bugetarii si pensionarii voteaza.. usr? :)
      • +3 (5 voturi)    
       n-are importanta (Vineri, 10 noiembrie 2017, 8:08)

       fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       omul are dreptate intr-un aspect: cei care sunt platiti de stat vor vota automat, intotdeauna, partidele cele mai populiste (de regula psd). practic e ca si cum ai avea o data la 4 ani un meci de fotbal intre psd si celelalte partide care incepe de la 3-0 pt. psd.
       poate nu e o solutie sa ie iei complet dreptul de vot, dar cu siguranta nu e corect ca un vot al unui asistat social sa valoreze la fel de mult cu al unuia care contribuie cu zeci de mii de euro pe an la buget.
       • 0 (2 voturi)    
        Mai sunt si exceptii (Vineri, 10 noiembrie 2017, 13:59)

        Bazil [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

        Eu am lucrat in cercetare si invatamantul superior, dar nu am votat, si nu voi vota cat voi trai, psd, fsn, usl, alde, si similare. Am votat PNL si recent PNL si USR. Acum sunt pensionar.
  • +6 (20 voturi)    
   Pt mine ca om (Joi, 9 noiembrie 2017, 18:28)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   E o mare problema ca de 28 de ani avem acelasi Guvernator si se mai numeste si Isarescu
 • +5 (25 voturi)    
  sa nu fi alfat oare Isarescu... (Joi, 9 noiembrie 2017, 17:04)

  demaGOGU [utilizator]

  ...ca acesti 4 milioane au luat demult calea bejaniei facand sluj pe plantatiile Occidentului? (It, Es, Fr, Uk, etc)

  desigur ca stie, dar trebuie sa recite ad nauseam poezele pe care vor sa le auda stapanii sai.

  ipocrizia corifeilor bnr nu are limite.
  • +2 (14 voturi)    
   Cei care muncesc nu fac sluj! (Joi, 9 noiembrie 2017, 18:26)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ce, vreti mai multi iobagi la mila voastra? Sa fiti jupanii nostri?
  • +10 (18 voturi)    
   fix pe dos (Vineri, 10 noiembrie 2017, 0:01)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   "pe plantatiile occidentului" muncesti pentru tine.
   in Romania muncesti ca sa intretii electoratul psd
  • +9 (11 voturi)    
   NU este vorba de romanii plecati ! (Vineri, 10 noiembrie 2017, 8:00)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Atentie ! NU este vorba romanii plecati in UE sau in alte tari din lume !!

   Este vorba de ROMANI din ROMANIA care efectiv NU lucreaza (sau lucreaza la negru... dar aici cred ca sunt sub 50% daca nu sub 25%) !

   Sunt parintii nostri care si-au pierdut locurile de munca si care nu s-au mai putut angaja pana la varsta de pensionare, sau care au vrut, dar nu au mai putut sa se angajeze, sau care au decis sa plece la tara si sa se auto-intretina !

   Sunt cei care erau deja in zona rurala si care oricum inainte erau angajati la CAP si care acum nefiind angajati sunt ai nimanui si fac doar o economie de intretinere proprie si care eventual doar o parte din ei, mai fac munca la negru !

   Sunti o parte din minoritatea rroma dar si multi romani care nu au nici macar proprietati imobiliare, si care supravietuiesc in terenuri virane (vezi comunitatea rroma din tinutul secuiesc - caz extrem de grav, comunitate care Guvernul Romaniei i-a lasat de izbeliste, desi sunt cetatenii nostri si trebuie protejati) !

   Problemele cele mai mari ale unei tari le pot fi de la :
   1) razboi cu alta tara sau razboi civil
   2) comunismul
   3) lipsa justitiei sau functionarii justiei - de aici se duce de rapa tot, economia inclusiv
   4) lipsa structurii statului in a folosi TOATA sau aproape TOATA forta de munca

   Exemplul etern cu Japonia care nu are resurse dar este una din tarile G6, asta dupa ce razboiul a lasat-o facuta praf !!

   Sau Venezuela care are a 3a rezerva mondiala de petrol si sunt in saracie crunta si in pragul unui razboi civil !
 • +5 (11 voturi)    
  Bogati cu duhul (Joi, 9 noiembrie 2017, 17:05)

  JohnR [utilizator]

  O buna parte din cei 4 milioane de romani e de fapt diaspora, care lucreaza in strainatate. 3 milioane sunt numai in Italia si Spania.
  • 0 (0 voturi)    
   Am vazut un comunicat MAE (Vineri, 10 noiembrie 2017, 10:27)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   care estimeaza numarul romanilor de afara la 12 milioane. Probabil ca sunt inclusi si descendentii celor plecati care s-au nascut acolo.
 • +16 (20 voturi)    
  Totusi, pe acest semi domn, semi tovaras (Joi, 9 noiembrie 2017, 17:15)

  Maniu [utilizator]

  nu l-a interesat niciodata ce se intampla cu locurile de munca. El ar munci in conditiile si, mai ales, pentru banii care li se propun acestor oameni? As! Si mai am o... intrebare, retorica. Unde a fost domnultov Isarescu cand persoane ca arheologul Razvan Theodorescu au fost consilieri la Banca Internationala a Religiilor - banca care a mai dus cu ea la fund niste economii ale romanilor? Cum de a autorizat o astfel de denumire de momit/prostit lumea? Cand a fost falimentat Bancorexul - care ne-a costat pe fiecare dintre noi 150 de dolari s.a.m.d. Ca economist, sunteti o nulitate. Cand veti fi visiting profesor undeva important sau veti lua premiul Nobel pentru economie sa veniti in fata noastra. Cand veti curata de plozii de securisti incapabili si de toate loazele care capuseaza tara asta, sa veniti in fata noastra.Cand veti opri accesul impostorilor in BNR, In rest, nu sunteti demn.
  • +10 (14 voturi)    
   ar mai fi (Joi, 9 noiembrie 2017, 17:43)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   si Dacia Felix de pus pe lista. Printre multe altele. Ca si Caritasul i s-ar putea imputa.
   • +1 (15 voturi)    
    Caritasul (Joi, 9 noiembrie 2017, 18:33)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

    A fost bill-ul colectat pt comunitatea din care Isarescu face parte..banii care trebuiau platiti Famigliei
  • 0 (2 voturi)    
   Vinovatul de serviciu.. (Vineri, 10 noiembrie 2017, 21:34)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   Dacă nu e Băsescu, mai nou e Isărescu...
   Deci Isărescu e vinovat că nu avem salarii ca in comunism, toți la fel, indiferent ce știm să facem și cât muncim? Și tot Isărescu e vinovat că justiția nu și-a făcut treaba in cazul bancorex? Sau că parlamentul numește consiliul de administrație al BNR?..
 • +1 (9 voturi)    
  Cei care lucreaza afara (Joi, 9 noiembrie 2017, 17:36)

  galeo [utilizator]

  Cei care lucreaza in afara, dar care inca au buletine romanesti, intra in cei 4 milioane ?
 • +7 (11 voturi)    
  Observ (Joi, 9 noiembrie 2017, 18:44)

  Appollodor [utilizator]

  In articol se mentioneaza ca doua din cele patru milioane apartin mediului rural(deci locuiesc in tara), asadar sa intelegem ca in cele patru milioane se incadreaza si persoanele plecate la munca in afara, sau nu?

  In orisicare caz, locuri de munca noi nu vor aparea decat atunci cand guvernul va hotari sa deblocheze toate investitiile(infrastructura, constructii, drumuri, modernizare, informatizare, etc.) astfel incat sa incurajeze si investitorii privati, atat pe cei contractati chiar de guvern, cat si pe cei ce investesc independent.

  Romania este o tara cu suficient potential pentru dezvoltare, problema o constituie lipsa totala si perpetua de vointa a celor ce controleaza finantele tarii de a lasa banii sa circule in afara cercului lor restrans de prieteni si relatii ‘de partid’ - o piata libera este mereu si o piata eficienta.
  • +2 (2 voturi)    
   Excelente observatii (Vineri, 10 noiembrie 2017, 8:28)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   Dar noi nu putem determina nicio schimbare?
 • +5 (5 voturi)    
  Nu-i mai cautati degeaba (Vineri, 10 noiembrie 2017, 7:16)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Sunt aici, ca mine, eu nu vreau sa muncesc legal, NU vreau sa dau taxe si impozite unui stat HOT si PUNGAS . Taxe si impozite care se duc in contracte ptr beizadelele politicienilor corupti . ( punct )
 • +1 (5 voturi)    
  traiesc (Vineri, 10 noiembrie 2017, 8:35)

  codrean [utilizator]

  Cunosc mai multi oameni care traiesc "din expediente" si-o duc relativ bine, sunt multumiti, nu-si doresc mai mult. Sigur, activitatea lor nu este contabilizata si impozitata. Din cate stiu eu, aceasta categorie de oameni e prezenta peste tot in lume. Si nu ma refer doar la raufacatori ...
 • +3 (3 voturi)    
  Iar pentru mine ca cetatean (Vineri, 10 noiembrie 2017, 9:11)

  delavrancea [utilizator]

  E o mare problema sa legalizezi camataria.
  Mancam coaja de copac si tot nu mai facem credite.
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 noiembrie 2017, 9:32)

  [anonim]

 • +3 (7 voturi)    
  Domnule economist Isarescu (Vineri, 10 noiembrie 2017, 9:55)

  miculescu-rucar [utilizator]

  Ati privatizat BNR in folosul dvstra si al acolitilor dvstra!
  Ati angajat numai pile si relatii in bnr.
  Cum este cu tombacul cumparat in anii '90 de la firma lu' al batran?
  Dar cu angajarea fara concurs a "marelui auditor",sot de gestionara de bani europeni,bani de care ati profitat din plin!
  Dar cu bancile "supravegheate" de BNR intrate in faliment?
  De fapt,care este rolu BNR?
 • +1 (5 voturi)    
  Muncesc unii pana la 70 ani (Vineri, 10 noiembrie 2017, 10:38)

  Koczka [utilizator]

  si pentru ceilalti. De pilda dl. Isarescu nu poate sa se pensioneze sarmanul ca nu gaseste pe cineva mai tanar sa-l inlocuiasca. Poate ii mai taie cineva pensia lui Mugur ca s-o fi plictisit sarmanul cu atatea pe cap: crama in Vilcea, presedintia BNR, samd.
 • 0 (0 voturi)    
  Pai marele ''economist'' isarescu(isac) (Vineri, 10 noiembrie 2017, 23:15)

  ionisus [utilizator]

  Cel batut in cuie pe fotoliul de guvernator BNR,care e unul dintre cei mai mari tradatori ai Romaniei de dupa lovilutie, de ce nu munceste si el o luna de zile pe 300 de euro, asa cum spune el ca trebuie sa fie salariile romanilor?! Cand ai castiguri de 300 de mii de euro/an, cum poti sa fii atat de nesimtit sa tipi ca oamenii simpli trebuie sa munceasca(din greu, nu sa dea sfaturi) pe 300 de euro/luna?Si unde sa muncesti, bai isac, daca toata economia romaneasca ati facuto praf, crezi ca cei 4 milioane care au plecat afara au plecat din tara de prea mult bine?! Cat de nesimtit sa fii ca sa faci o astfel de remarca idioata?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by