Este populatia inactiva o solutie pentru detensionarea pietei muncii?
Potrivit raportului publicat joi de Banca Nationala, dimensiunea acestui fenimen este relativ ridicata, rata de inactivitate, calculata ca raport intre populatia inactiva si cea in varsta de munca, plasandu-se in trimestrul II 2017 la 32%, una dintre cele mai inalte din UE.
Care ar fi cauzele pentru care avem aceasta problema?"
- Un procent atat de scazut se datoreaza probabil, in buna masura, perceptiei unui cost de oportunitate prea ridicat atasat renuntarii la asistenta sociala in favoarea unui loc de munca (diferenta dintre ajutorul social si salariu, timpul liber sacrificat).
- In plus, nu trebuie ignorat faptul ca jumatate dintre aceste persoane traiesc in mediul rural, in multe cazuri slab conectat la reteaua de transport, dar si din punct de vedere informational (de exemplu, cu privire la oportunitatile de angajare). Chiar daca aceasta este categoria care, prin cresterea numarului de lucratori neremunerati in agricultura, a condus la majorarea ratei de participare cu 2 puncte procentuale in trimestrul II 2017, efectele pozitive ale evolutiei asupra conditiilor de pe piata muncii sunt mai curand limitate: pe de o parte, tensionarea se manifesta pe alte segmente de activitate, pe de alta parte, raportul dintre populatia ocupata in agricultura si contributia acesteia la formarea PIB este deja disproportionat.
- Si daca ar fi fost motivati sa munceasca sau informati cu privire la locurile de munca vacante, nivelul de pregatire in general scazut (circa 60% au doar studii gimnaziale sau o scoala profesionala) si deteriorarea in timp a abilitatilor acestora, datorata perioadei prelungite de inactivitate, fac putin probabil ca acestia sa corespunda cerintelor angajatorilor, in absenta unor cursuri de reprofesionalizare.
- Analiza pe grupe de varsta releva ca cele mai ample decalaje ale ratei de inactivitate se intalnesc la nivelul tinerilor (15-24 de ani) si al varstnicilor (55-64 de ani). In ceea ce priveste adultii (25-54 de ani), care reprezinta practic nucleul capitalului uman intr-o economie, rata de inactivitate in Romania este foarte apropiata de cea din UE (16% fata de 14%). Astfel, spatiul de imbunatatire pe acest segment este relativ mai restrans, cu atat mai mult cu cat doar 20% dintre aceste persoane sunt interesate sa munceasca (comparativ cu 30% in UE) si majoritatea traiesc in mediul rural (peste 50%).
- In cazul tinerilor, era de asteptat o rata mai mica de participare, dat fiind ca o parte importanta a acestora urmeaza o forma de invatamant sau instruire (circa 80%, nivel inferior insa mediei europene, situate la aproximativ 90%).
- Rezultatele slabe la testele internationale pun totusi sub semnul intrebarii masura in care acestia pot constitui o resursa puternica de forta de munca in viitor. Mai mult, in ceea ce priveste tinerii din afara sistemului scolar, faptul ca nu sunt implicati in niciun fel de activitate (nici educationala, nici lucrativa) le diminueaza substantial sansele sa devina o resursa viabila pe piata muncii.
- Cel mai amplu decalaj fata de Europa (si in crestere) este intalnit insa in cazul persoanelor cu varsta intre 55 si 64 de ani, care reprezinta practic o treime din totalul persoanelor inactive. Rata de inactivitate pe acest segment este extrem de ridicata (circa 54%), progresul fiind relativ redus fata de anul 2005, cand aceas ta se situa la 60%. La un nivel similar s-a situat si media UE, insa reformele realizate de statele membre pentru mentinerea fortei de munca in activitate o perioada mai indelungata, in conditiile accentuarii fenomenului de imbatranire a populatiei, s-au reflectat intr-o diminuare substantiala a gradului de inactivitate pe acest segment (40% in anul 2016).
- Spre deosebire de majoritatea statelor europene, unde fluxul net de persoane care isi modifica statutul din inactiv in activ si invers este pozitiv, in Romania acesta a fost aproape nul in ultimii 6 ani, chiar usor negativ in medie.
- Ca pondere, iesirile din populatia inactiva in decursul unui an reprezinta aproximativ 20% din total (procent care se situeaza din nou printre cele mai scazute din Europa, nivelul din statele performante fiind chiar dublu), ceea ce sugereaza un grad relativ ridicat de inertie.
- Presupunand ca nu ar mai avea loc alte modificari ale stocului actual de persoane inactive si ca toate acestea ar fi motivate sa caute un loc de munca, ar fi necesari aproximativ 6 ani pentru trecerea acestor persoane in randul activilor. Scenariul este insa putin plauzibil dat fiind ca prognozele24 privind evolutia populatiei (realizate in vederea cuantificarii impactului in plan economic al imbatranirii populatiei) sunt pesimiste, indicand o diminuare a numarului persoanelor in varsta de munca in Romania cu 1,7 milioane pana in anul 2030 (-13%, una dintre cele mai pronuntate scaderi din UE).
Citeste si: Romania e pe locul al treilea in regiune dupa dificultatea de a gasi forta calificata de munca
sau
Romania- tara in care, atunci cand o ducem bine, inegalitatile salariale cresc. Cand o ducem prost, ele scad
Reformele sunt cu atat mai necesare cu cat gradului ridicat de neparticipare ii sunt atasate repercusiuni in plan social, Romania avand una dintre cele mai ample rate de saracie intre statele din spatiul comunitar. Pentru finalul anului 2017 se contureaza semnale mixte privind evolutia numarului de angajati. Astfel, Sondajul CE-DG ECFIN sugereaza stabilitatea ritmului recrutarilor in industrie si constructii, dar extinderea schemelor de personal in comert si serviciile de piata.
daca astia 4 milioane voteaza psd inseamna ca bugetarii si pensionarii voteaza.. usr? :)
poate nu e o solutie sa ie iei complet dreptul de vot, dar cu siguranta nu e corect ca un vot al unui asistat social sa valoreze la fel de mult cu al unuia care contribuie cu zeci de mii de euro pe an la buget.
desigur ca stie, dar trebuie sa recite ad nauseam poezele pe care vor sa le auda stapanii sai.
ipocrizia corifeilor bnr nu are limite.
in Romania muncesti ca sa intretii electoratul psd
Este vorba de ROMANI din ROMANIA care efectiv NU lucreaza (sau lucreaza la negru... dar aici cred ca sunt sub 50% daca nu sub 25%) !
Sunt parintii nostri care si-au pierdut locurile de munca si care nu s-au mai putut angaja pana la varsta de pensionare, sau care au vrut, dar nu au mai putut sa se angajeze, sau care au decis sa plece la tara si sa se auto-intretina !
Sunt cei care erau deja in zona rurala si care oricum inainte erau angajati la CAP si care acum nefiind angajati sunt ai nimanui si fac doar o economie de intretinere proprie si care eventual doar o parte din ei, mai fac munca la negru !
Sunti o parte din minoritatea rroma dar si multi romani care nu au nici macar proprietati imobiliare, si care supravietuiesc in terenuri virane (vezi comunitatea rroma din tinutul secuiesc - caz extrem de grav, comunitate care Guvernul Romaniei i-a lasat de izbeliste, desi sunt cetatenii nostri si trebuie protejati) !
Problemele cele mai mari ale unei tari le pot fi de la :
1) razboi cu alta tara sau razboi civil
2) comunismul
3) lipsa justitiei sau functionarii justiei - de aici se duce de rapa tot, economia inclusiv
4) lipsa structurii statului in a folosi TOATA sau aproape TOATA forta de munca
Exemplul etern cu Japonia care nu are resurse dar este una din tarile G6, asta dupa ce razboiul a lasat-o facuta praf !!
Sau Venezuela care are a 3a rezerva mondiala de petrol si sunt in saracie crunta si in pragul unui razboi civil !
Deci Isărescu e vinovat că nu avem salarii ca in comunism, toți la fel, indiferent ce știm să facem și cât muncim? Și tot Isărescu e vinovat că justiția nu și-a făcut treaba in cazul bancorex? Sau că parlamentul numește consiliul de administrație al BNR?..
In orisicare caz, locuri de munca noi nu vor aparea decat atunci cand guvernul va hotari sa deblocheze toate investitiile(infrastructura, constructii, drumuri, modernizare, informatizare, etc.) astfel incat sa incurajeze si investitorii privati, atat pe cei contractati chiar de guvern, cat si pe cei ce investesc independent.
Romania este o tara cu suficient potential pentru dezvoltare, problema o constituie lipsa totala si perpetua de vointa a celor ce controleaza finantele tarii de a lasa banii sa circule in afara cercului lor restrans de prieteni si relatii ‘de partid’ - o piata libera este mereu si o piata eficienta.
Mancam coaja de copac si tot nu mai facem credite.
Ati angajat numai pile si relatii in bnr.
Cum este cu tombacul cumparat in anii '90 de la firma lu' al batran?
Dar cu angajarea fara concurs a "marelui auditor",sot de gestionara de bani europeni,bani de care ati profitat din plin!
Dar cu bancile "supravegheate" de BNR intrate in faliment?
De fapt,care este rolu BNR?