Recapitulare. Ce cuprinde de fapt "revolutia fiscala"

de Cornel Grama     HotNews.ro
Joi, 9 noiembrie 2017, 17:57 Economie | Finanţe & Bănci


Cornel Grama, consultant fiscal
Foto: Hotnews
Sa stam putin si sa tragem aer in piept. Ce ramane si ce se revizuieste? Cum e cu microintreprinderile, cum e cu impozitul pe profit, cum e cu contributiile sociale sau (mai ales) cu impozitul pe venit? Sa stam, sa le judecam, sa vedem ce si cum. La microintreprinderi de pilda, se elimina conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management. In prezent, firmele care obtin venituri din consultanta si management pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca aceste venituri nu depasesc 20% din veniturile totale.

 • 1. MICROINTREPRINDERI - TITLUL III

a)- se revizuiește sistemul de impunere a microîntreprinderilor, astfel încât vor beneficia de impozit de 1% daca au cel putin un salariat sau 3% daca nu au salariati pe veniturile realizate și IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro și care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit.

b)- se elimină condiția privind realizarea de venituri din consultanță și management. Menționăm că în prezent, firmele care obțin venituri din consultanță și management pot plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor, dacă aceste venituri nu depășesc 20% din veniturile totale.

c) - Totodată, se includ în acest sistem și persoanele juridice care nu intrau sub incidența acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieței de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc și din domeniul extracției resurselor naturale).

 • 2. IMPOZIT PE PROFIT - TITLUL II

Ordonanța transpune în legislația națională prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale, prin:

a) limitarea deductibilității dobânzilor;

b)introducerea impozitării la ieșire - previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României;

c) consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autorităților române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obținute din aranjamente abuzive;

d) introducerea normelor privind societățile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plații impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.
 • 3. CONTRIBUTII SOCIALE - TITLUL V

În domeniul contribuțiilor sociale obligatorii, modificările vizează atât reducerea cotelor cumulate ale contribuțiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cât și reducerea numărului contribuțiilor sociale de la de la 9 (angajat și angajator), la 3, după cum urmează:

- contribuția de asigurări sociale (CAS), plătită pentru salariat;-cota 25%

- contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită pentru salariat; - cota 10%

- contribuţia asiguratorie pentru muncă, suportată de angajator. - cota 2.25%

Se stabilește transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, astfel:

CAS și CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajați, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS și CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ;
De asemenea, se stabilește o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii.

 • COTELE CONTRIBUTII SOCIALE

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este în cotă de 10%, datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal.

Actul normativ prevede și modificarea modului de stabilire a CAS și a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente [de exemplu: consultanți, experți contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocați (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri.
Mai exact, acestea nu mai datorează contribuțiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, în cazul CAS trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe țară.

Se exceptează de la plata CAS persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale numai pentru veniturile realizate din activități pentru care, potrivit legii, există obligaţia asigurării în aceste sisteme (ex: avocații, notarii, personalul monahal), inclusiv pentru veniturile de natură salarială realizate în domeniile respective (ex. avocații salarizați, etc.). În prezent, excepția se aplică pentru orice venit din salariu și asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au și calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurări sociale, ceea ce generează inechități față de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii.

Se modifică, de asemenea, modalitatea de asigurare în sistemul public de sănătate a persoanelor care au calitatea de pensionari, șomeri, persoane aflate în concedii pentru creșterea copiilor, persoane care obțin ajutoare sociale și alte categorii de persoane aflate sub protecţia sau în custodia statului. Aceste persoane vor fi asigurate în sistemul public de sănătate, fără plata contribuţiei, dacă nu realizează venituri pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Se introduce „Contribuția asiguratorie pentru muncă” în cotă de 2,25% datorată de angajatori. Contribuţia asiguratorie pentru muncă este destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale și asigurării necesarului pentru plata prestațiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariații, respectiv indemnizațiile pentru șomaj, indemnizațiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă și boli profesionale.

 • 4. IMPOZITUL PE VENIT - TITLUL IV

În domeniul impozitului pe venit, ordonanța prevede reducerea cotei de la 16% la 10%.
Astfel, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din investiţii (mai puțin veniturile din dividende, pentru care se menține cota de impozit de 5%), din pensii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din premii și din alte surse. Măsura are scopul să reducă presiunea fiscală asupra veniturilor populației și, implicit să contribuie la creșterea nivelului de trai, precum și să încurajeze mediul de afaceri, îndeosebi în ceea ce privește creșterea investițiilor.

 • ALTE MODIFICARI DIN CODUL FISCAL :

Majorarea nivelului venitului lunar brut în funcție de care se acordă deducerea personală, după cum urmează:
-de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere,

-de la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei - limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv.

Pentru salariații care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

5. TAXA PE VALOARE ADAUGATA - TITLUL VII


- sancționarea agentului economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA doar în cazul în care există probe si organul fiscal face dovada obiectiva că acesta avea informații certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat în relații comerciale.
De asemenea, se extinde confiscarea și asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializând produse accizabile nemarcate - alcool și produse din tutun.

Vezi si principaleel evenimente ale saptamanii care se incheie

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociatiei "Tax Advisors" si al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 12.500 de membri , serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest articol apartin in exclusivitate autorului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22204 vizualizari

 • -11 (23 voturi)    
  Asa de usor putem fi manipulati.... (Vineri, 10 noiembrie 2017, 8:29)

  preafericitul [utilizator]

  Deci numai de bine....de ce oare protesteaza lumea in strada?
  • +18 (26 voturi)    
   Consultanti orbi (Vineri, 10 noiembrie 2017, 9:15)

   marsur [utilizator] i-a raspuns lui preafericitul

   Surprinzator ca niciun consultant fisacla ce isi exprima idei pe aici nu a inteles smecheria PSD . In cateva luni PSD va impune taxe suplimentare pe munca angajatorului . Sub diverse denumiri . Lozinca va fi " NENOROCITII AIA DE PATRONI PLATESC DOAR 2,5 % LA SUTA IAR SALARIATUL 35 % . HAI SA IL IMPOZITAM PE CHIABUR . Revin in aprilie sa imi confirmati scenariul .
   • +5 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 noiembrie 2017, 10:17)

    [anonim] i-a raspuns lui marsur

   • -7 (17 voturi)    
    sa protestam de acum deci (Vineri, 10 noiembrie 2017, 10:39)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui marsur

    sa protestam de pe acum ca stim noi ce o sa faca psd :))))))
    eu zic sa te inflamezi cand vor creste taxele nu acum cand le scad
    • +3 (3 voturi)    
     bai da pacalici mare mai esti (Vineri, 10 noiembrie 2017, 15:13)

     gogu_milogu [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     vad ca o arzi pe hn si pe ziare si cam peste tot pe unde iti zice partidul sa te dai mare.
     Daca esti asa tare fa tu repede un calcul si arata mai exact unde scade ce scade si cu cat scade.... ca eu ca antreprenor imi fac bugetul si vad ca toate costurile cresc... si sa nu imi spui ca nu stiu sa calculez ca te iau la injuraturi in direct pana iti cade mecla aia de pacalici.
     Si nici sa nu faci pe interesantul ca nu tine....
     deci astept calcul pe cifre exacte; iti dau si un pont..... se da o firma de IT (distributie si servicii cu valoare adaugata - daca stii ce e aia)
     Idiotilor care faceti pe desteptii......
     • 0 (0 voturi)    
      IT-istii pomanagii lui Nastase, sa ma scuteasca (Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, 18:20)

      Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui gogu_milogu

      aia de plang dupa ponama de la Nastase sa ma scuteasca.
   • +2 (2 voturi)    
    @ marsur Total de acord ! (Vineri, 10 noiembrie 2017, 13:05)

    mircea_cjn [utilizator] i-a raspuns lui marsur

    Asta e unul din motivele pentru care angajatorii (foarte multi) NU vor mari brutul de la 1 ian 2018 !

    Pentru ca Dragnea-Tudose-Misa si ai lui vor baga alte taxe la angajatori !

    Eu am fost mai pesimist: am zis ca baga taxele pana-n iunie anul viitor. Tu esti mai pesimist, spui ca nu trece aprilie si taxele vin voioase.

    Dupa cat ii vad de disperati pe pesedisti, cred ca scenariul tau e cel mai probabil.
    Si cand spun asta am in vedere ca PSD a promis la profesori mariri separate , 25% , in martie anul viitor.
    Astea in mod sigur au la baza taxe suplimentare la angajator !!
    • 0 (0 voturi)    
     Stii si rezultatele la 6/49 ? (Vineri, 10 noiembrie 2017, 16:00)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

     Stii si rezultatele la 6/49 ?

     Vad ca, in pofida realitatii, matale o tii ca Stan cu Fluierul cu predicitii pentru viitor.
     • +1 (1 vot)    
      newlook - in pofida realitatii ? (Vineri, 10 noiembrie 2017, 19:27)

      mircea_cjn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Pai, in pofida realitatii ca preturile la pompa nu vor creste dupa introducerea supraaccizei, preturile au crescut fix cu cat ma zis noi: 60 bani/litru !

      Asa ca, mai usor cu "pofida realitatii" pe scari.
  • +16 (22 voturi)    
   Esti postac (Vineri, 10 noiembrie 2017, 9:27)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui preafericitul

   si postac vei ramane toata viata, fiindca n-ai coloana vertebrala si te ploconesti la PSD.

   S-a vazut clar ca salariile fie vor scadea, fie vor creste foarte putin.

   Mediul de afaceri este bulversat si nu stie cum sa planifice fiindca PSD sunt atat de prosti incat ce aiureli dau ei intra in vigoare in mai putin de 2 luni.

   Deja investitorii s-au speriat si au investit cu 20% mai putin ca anul trecut.

   Investitiile de stat sunt la minime istorice, iar cresterea economica e bazata numai pe consum, nu pe dezvoltare reala.

   Oamenii se asteptau la cresteri substantiale ale salariului net, dar PSD i-a mintit si a facut manevre birocratice pentru a se asigura ca adevarata crestere a salariului va fi foarte mica. Degeaba dai salarii de 5000 de euro daca sunt impozitate 90%.

   Iata doar cateva motive de a iesi in strada, sluga ce esti.
  • +3 (5 voturi)    
   ... (Vineri, 10 noiembrie 2017, 9:43)

   Madalina0102 [utilizator] i-a raspuns lui preafericitul

   Cum ar fi?
  • +12 (16 voturi)    
   Liber la furaciune ptr demnitari (Vineri, 10 noiembrie 2017, 10:06)

   shuly [utilizator] i-a raspuns lui preafericitul

   Sub perdeaua de fum cu contributiillor, etc si etc se ascunde ceva muult mai important.Si anume :
   - se elimină condiția privind realizarea de venituri din consultanță și management.Acesta masura combinata cu cresterea la un milion de euro a limitei de impozitare pe venit, deschide larg poarta firmelor apartinand demnitarilor (prin interpusi),si nu numai lor (avocati,doctori si tuturor celor ce au afaceri cu statul ) sa poata primi parandaratul fara nici un fel de teama.Mi-ai facilitat castigarea unei licitatii, imi facturezi consultanta si eu iti dau partea ta la care vei plati totusi un impozit pe venit care este muult mai mic decat daca ar fi trebuit sa platesti 16% in conditiile in care atunci cand dai consultanta nu prea ai cu ce sa iti diminuezi profitul.
   Spor la furat din visteria si asa goala a statului.
   • -2 (4 voturi)    
    asa a facut Apostu de la cluj si a facut puscarie (Vineri, 10 noiembrie 2017, 10:38)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui shuly

    trebuie ca acel contract de consultanta sa fi produs efecte, nu sa existe doar pe hartie.
    primarul PDL Apostu, de la Cluj, lasat urmas de Boc a facut contract de consultanta pe numele sotiei dar tot a ajuns la puscarie
    • +1 (3 voturi)    
     Asa ar trebui sa fie intr-o tara normala (Vineri, 10 noiembrie 2017, 12:19)

     shuly [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     Este insa greu sa demonstrezi ca a avut sau nu efect.Se merge pe declaratia pe proprie raspundere iar acolo unde afacerea este profitabila de ambele parti nu o sa-si scoata ochii.
  • +6 (6 voturi)    
   sigur ca da (Vineri, 10 noiembrie 2017, 11:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui preafericitul

   Ce nu spune articolul e ca
   1. domeniile exceptate de la impozitul pe venit, adica IT, cercetare si dezvoltare, persoane cu handicap grav, personal angajat sezonier, beneficiaza de o crestere a impozitarii salariului cu 7%. Si daca IT-istii sunt oricum niste sorosisti cu sufletul vindut imperialismului si burgheziei, cu handicapatii ce-ati avut? Aia cu ce au gresit?
   2. toti angajatii firmelor aflate in insolventa vor beneficia de o reducere a salariului cu 20%, pentru ca acolo nu se pot face cresteri de salariu brut.
   3. autoritatile locale "beneficiaza" de o reducere a bugetelor cu 20-30%, bani care cica vor fi asigurati de bunavointa ministrului anul viitor. Bineinteles pentru cine se poarta frumos cu seful.

   Si toate astea pentru ce? Ca sa se poata lauda Dragnea ca a marit salariile cu 25% la bugetari? ca sa mai angajeze doua amante pe salariu de 10.000 de euro pe luna la stat?
  • +6 (6 voturi)    
   Si inca ceva (Vineri, 10 noiembrie 2017, 11:47)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui preafericitul

   Pe linga toate buzunarelile aplicate la IT, R&D, handicapati, sezonieri, primarii, tot nenea Tudose decide ca activitatile independente platesc contributii la nielul salariului minim !!! Adica, pe intelesul tau, amicu' lu' Dragnea avocat, fata lu' Base notar, popa de la orice nivel, cu venituri de 30.000 de euro pe luna, va plati contributii sociale de 500 de lei , ca asha e el, norocos in viata si prieten cu cine trebuie. In paralel, sorosistul ala de IT-ist cu salariul de 6200 de euro brut (4000 eur net), va plati contributii de 2200 de euro, pentru ca e un bulangiu scandalagiu care nu pricepe programul de guvernare si se lasa manipulat de corporatii.

   O fi corecta chestia asta? Tu ce zici? Sa fii in locul IT-istului ce-ai face? Ai sponsoriza in continuare PSD-ul sau ai urla ca nu-i corect? Sau, ceea ce probabil se va intimpla in jumate de an, iti vinzi tot si te relochezi intr-o tara unde impozitele, chiar daca mai mari, au o logica si aduc si ceva la schimb: sistem educational, servicii medicale, autostrazi, etc.
   • 0 (0 voturi)    
    Și (Vineri, 10 noiembrie 2017, 13:01)

    RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    pe lângă ăștia, sunt eu.

    PFA din 2009 pe „IT”, am muncit ultimii doi ani ca să strâng 8 luni de vechime, nu am fugit când toți își desființau PFA-ul. Am rămas cu clienții mei.

    Acuma sunt sigur că toți „IT-iștii” vor trece pe PFA, ca niște șobo, mergând mereu unde curge mierea.

    Not me. I stay.
    • 0 (0 voturi)    
     macar esti hotarit! (Vineri, 10 noiembrie 2017, 15:40)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

     Ce ziceam eu aici nu e despre ce va face x sau y, ci despre ce te impinge statul sa faci, fie ca vrei, fie ca nu. Daca concurenta ta trece la sistemul cu activitati independente si tu nu o faci, dai faliment.
 • +4 (4 voturi)    
  Si? Deci? (Vineri, 10 noiembrie 2017, 11:37)

  flippy [utilizator]

  Cum ramane pentru domeniul IT care este scutit de cei 16% in acest moment?
  De la 1 ianuarie va fi impozitat cu 10% la venit?
  • +4 (4 voturi)    
   deocmadata nu (Vineri, 10 noiembrie 2017, 11:49)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui flippy

   da' pina la 1 ianuarie mai e timp. Si acolo sunt niste bani gramada, plus ca-i pui cu potul pe labe. 're-ar ei ai dreaku de sorosisti useristi.
 • 0 (0 voturi)    
  Am geaca noua groasa de iarna (Vineri, 10 noiembrie 2017, 12:52)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Doar dati semnalul si sunt in piata sa dam jos guvernul asta penal si incompetent :)))
 • 0 (0 voturi)    
  inteleg dar nu pricep (Vineri, 10 noiembrie 2017, 12:55)

  AndreeaMate [utilizator]

  Ok, inteleg ca dela 1 ianuarie o sa ne scada netu, daca nu creste brutu. Simt o fericire maximal si am umplut cateva frigidere pentru sarbatori 9pt guvernanti).
  Ce nu pricep eu e de ce? am facut in calcul
  - salariu brut 2000 ron, azi statul colecteaza 1025 ron, de la angajat si angajator
  -salariu brut 2000, la 01.01.2018, status colecteaza 826, de ;a amgajat si la angajator. Asa reiese din calculi http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=2000&simulare-salariu-2018
  ???? ma lamureste si pe mine cineva?
  • 0 (0 voturi)    
   pai ... (Vineri, 10 noiembrie 2017, 14:24)

   Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui AndreeaMate

   daca scade procentele de contributii de la 39 % la 37.25% si impozitul de la 16% la 10% e normal sa fie mai mici la acelasi brut :)
   • 0 (0 voturi)    
    MagicM, inteleg ce zici (Marţi, 14 noiembrie 2017, 17:24)

    AndreeaMate [utilizator] i-a raspuns lui Cornel Grama

    dar credeam ca statul vrea sa stranga mai multi bani la buget. Deci statul obliga angajatorii sa mareasca brutele (ca na, asa e in democratie si munca la privat) dar...statul nu castiga nici in leu... e vreo logica sa modific cine plateste darile la stat: angajatul sau angajatorul, daca tot banii aia sunt?
 • 0 (0 voturi)    
  Merita sa exersati!!! (Vineri, 10 noiembrie 2017, 16:34)

  no-or-yes [utilizator]

  Ca sa intelegeti exact situatia merita sa exersati (aveti toate variantele necesare) - este accesibil gratis:http://www.calculator-salarii.ro


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by