- 1. MICROINTREPRINDERI - TITLUL III
a)- se revizuiește sistemul de impunere a microîntreprinderilor, astfel încât vor beneficia de impozit de 1% daca au cel putin un salariat sau 3% daca nu au salariati pe veniturile realizate și IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro și care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit.
b)- se elimină condiția privind realizarea de venituri din consultanță și management. Menționăm că în prezent, firmele care obțin venituri din consultanță și management pot plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor, dacă aceste venituri nu depășesc 20% din veniturile totale.
c) - Totodată, se includ în acest sistem și persoanele juridice care nu intrau sub incidența acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieței de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc și din domeniul extracției resurselor naturale).
- 2. IMPOZIT PE PROFIT - TITLUL II
Ordonanța transpune în legislația națională prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale, prin:
a) limitarea deductibilității dobânzilor;
b)introducerea impozitării la ieșire - previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României;
c) consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autorităților române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obținute din aranjamente abuzive;
d) introducerea normelor privind societățile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plații impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.
- 3. CONTRIBUTII SOCIALE - TITLUL V
În domeniul contribuțiilor sociale obligatorii, modificările vizează atât reducerea cotelor cumulate ale contribuțiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cât și reducerea numărului contribuțiilor sociale de la de la 9 (angajat și angajator), la 3, după cum urmează:
- contribuția de asigurări sociale (CAS), plătită pentru salariat;-cota 25%
- contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită pentru salariat; - cota 10%
- contribuţia asiguratorie pentru muncă, suportată de angajator. - cota 2.25%
Se stabilește transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, astfel:
CAS și CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajați, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS și CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ;
De asemenea, se stabilește o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii.
- COTELE CONTRIBUTII SOCIALE
Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este în cotă de 10%, datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal.
Actul normativ prevede și modificarea modului de stabilire a CAS și a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente [de exemplu: consultanți, experți contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocați (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri.
Mai exact, acestea nu mai datorează contribuțiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, în cazul CAS trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe țară.
Se exceptează de la plata CAS persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale numai pentru veniturile realizate din activități pentru care, potrivit legii, există obligaţia asigurării în aceste sisteme (ex: avocații, notarii, personalul monahal), inclusiv pentru veniturile de natură salarială realizate în domeniile respective (ex. avocații salarizați, etc.). În prezent, excepția se aplică pentru orice venit din salariu și asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au și calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurări sociale, ceea ce generează inechități față de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii.
Se modifică, de asemenea, modalitatea de asigurare în sistemul public de sănătate a persoanelor care au calitatea de pensionari, șomeri, persoane aflate în concedii pentru creșterea copiilor, persoane care obțin ajutoare sociale și alte categorii de persoane aflate sub protecţia sau în custodia statului. Aceste persoane vor fi asigurate în sistemul public de sănătate, fără plata contribuţiei, dacă nu realizează venituri pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Se introduce „Contribuția asiguratorie pentru muncă” în cotă de 2,25% datorată de angajatori. Contribuţia asiguratorie pentru muncă este destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale și asigurării necesarului pentru plata prestațiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariații, respectiv indemnizațiile pentru șomaj, indemnizațiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă și boli profesionale.
- 4. IMPOZITUL PE VENIT - TITLUL IV
În domeniul impozitului pe venit, ordonanța prevede reducerea cotei de la 16% la 10%.
Astfel, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din investiţii (mai puțin veniturile din dividende, pentru care se menține cota de impozit de 5%), din pensii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din premii și din alte surse. Măsura are scopul să reducă presiunea fiscală asupra veniturilor populației și, implicit să contribuie la creșterea nivelului de trai, precum și să încurajeze mediul de afaceri, îndeosebi în ceea ce privește creșterea investițiilor.
- ALTE MODIFICARI DIN CODUL FISCAL :
Majorarea nivelului venitului lunar brut în funcție de care se acordă deducerea personală, după cum urmează:
-de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere,
-de la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei - limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv.
Pentru salariații care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.
5. TAXA PE VALOARE ADAUGATA - TITLUL VII
- sancționarea agentului economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA doar în cazul în care există probe si organul fiscal face dovada obiectiva că acesta avea informații certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat în relații comerciale.
De asemenea, se extinde confiscarea și asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializând produse accizabile nemarcate - alcool și produse din tutun.
Vezi si principaleel evenimente ale saptamanii care se incheie
N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociatiei "Tax Advisors" si al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 12.500 de membri , serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest articol apartin in exclusivitate autorului.
eu zic sa te inflamezi cand vor creste taxele nu acum cand le scad
Daca esti asa tare fa tu repede un calcul si arata mai exact unde scade ce scade si cu cat scade.... ca eu ca antreprenor imi fac bugetul si vad ca toate costurile cresc... si sa nu imi spui ca nu stiu sa calculez ca te iau la injuraturi in direct pana iti cade mecla aia de pacalici.
Si nici sa nu faci pe interesantul ca nu tine....
deci astept calcul pe cifre exacte; iti dau si un pont..... se da o firma de IT (distributie si servicii cu valoare adaugata - daca stii ce e aia)
Idiotilor care faceti pe desteptii......
Pentru ca Dragnea-Tudose-Misa si ai lui vor baga alte taxe la angajatori !
Eu am fost mai pesimist: am zis ca baga taxele pana-n iunie anul viitor. Tu esti mai pesimist, spui ca nu trece aprilie si taxele vin voioase.
Dupa cat ii vad de disperati pe pesedisti, cred ca scenariul tau e cel mai probabil.
Si cand spun asta am in vedere ca PSD a promis la profesori mariri separate , 25% , in martie anul viitor.
Astea in mod sigur au la baza taxe suplimentare la angajator !!
Vad ca, in pofida realitatii, matale o tii ca Stan cu Fluierul cu predicitii pentru viitor.
Asa ca, mai usor cu "pofida realitatii" pe scari.
S-a vazut clar ca salariile fie vor scadea, fie vor creste foarte putin.
Mediul de afaceri este bulversat si nu stie cum sa planifice fiindca PSD sunt atat de prosti incat ce aiureli dau ei intra in vigoare in mai putin de 2 luni.
Deja investitorii s-au speriat si au investit cu 20% mai putin ca anul trecut.
Investitiile de stat sunt la minime istorice, iar cresterea economica e bazata numai pe consum, nu pe dezvoltare reala.
Oamenii se asteptau la cresteri substantiale ale salariului net, dar PSD i-a mintit si a facut manevre birocratice pentru a se asigura ca adevarata crestere a salariului va fi foarte mica. Degeaba dai salarii de 5000 de euro daca sunt impozitate 90%.
Iata doar cateva motive de a iesi in strada, sluga ce esti.
- se elimină condiția privind realizarea de venituri din consultanță și management.Acesta masura combinata cu cresterea la un milion de euro a limitei de impozitare pe venit, deschide larg poarta firmelor apartinand demnitarilor (prin interpusi),si nu numai lor (avocati,doctori si tuturor celor ce au afaceri cu statul ) sa poata primi parandaratul fara nici un fel de teama.Mi-ai facilitat castigarea unei licitatii, imi facturezi consultanta si eu iti dau partea ta la care vei plati totusi un impozit pe venit care este muult mai mic decat daca ar fi trebuit sa platesti 16% in conditiile in care atunci cand dai consultanta nu prea ai cu ce sa iti diminuezi profitul.
Spor la furat din visteria si asa goala a statului.
primarul PDL Apostu, de la Cluj, lasat urmas de Boc a facut contract de consultanta pe numele sotiei dar tot a ajuns la puscarie
1. domeniile exceptate de la impozitul pe venit, adica IT, cercetare si dezvoltare, persoane cu handicap grav, personal angajat sezonier, beneficiaza de o crestere a impozitarii salariului cu 7%. Si daca IT-istii sunt oricum niste sorosisti cu sufletul vindut imperialismului si burgheziei, cu handicapatii ce-ati avut? Aia cu ce au gresit?
2. toti angajatii firmelor aflate in insolventa vor beneficia de o reducere a salariului cu 20%, pentru ca acolo nu se pot face cresteri de salariu brut.
3. autoritatile locale "beneficiaza" de o reducere a bugetelor cu 20-30%, bani care cica vor fi asigurati de bunavointa ministrului anul viitor. Bineinteles pentru cine se poarta frumos cu seful.
Si toate astea pentru ce? Ca sa se poata lauda Dragnea ca a marit salariile cu 25% la bugetari? ca sa mai angajeze doua amante pe salariu de 10.000 de euro pe luna la stat?
O fi corecta chestia asta? Tu ce zici? Sa fii in locul IT-istului ce-ai face? Ai sponsoriza in continuare PSD-ul sau ai urla ca nu-i corect? Sau, ceea ce probabil se va intimpla in jumate de an, iti vinzi tot si te relochezi intr-o tara unde impozitele, chiar daca mai mari, au o logica si aduc si ceva la schimb: sistem educational, servicii medicale, autostrazi, etc.
PFA din 2009 pe „IT”, am muncit ultimii doi ani ca să strâng 8 luni de vechime, nu am fugit când toți își desființau PFA-ul. Am rămas cu clienții mei.
Acuma sunt sigur că toți „IT-iștii” vor trece pe PFA, ca niște șobo, mergând mereu unde curge mierea.
Not me. I stay.
De la 1 ianuarie va fi impozitat cu 10% la venit?
Ce nu pricep eu e de ce? am facut in calcul
- salariu brut 2000 ron, azi statul colecteaza 1025 ron, de la angajat si angajator
-salariu brut 2000, la 01.01.2018, status colecteaza 826, de ;a amgajat si la angajator. Asa reiese din calculi http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=2000&simulare-salariu-2018
???? ma lamureste si pe mine cineva?