Preturile au urcat in octombrie cu 2.6% in medie. Topul scumpirilor: citricele, ouale, untul, carnea de porc, energia electrica si transportul aerian
Conform scenariului de baza al BNR, publicat joi, rata anuala a inflatiei IPC va atinge 2,7% si 3,2% la finele anilor 2017 si, respectiv, 2018.
Presiunile inflationiste asociate mediului intern sunt generate in principal de amplificarea excedentului de cerere format in economie, atat pe fondul conduitei prociclice a politicii fiscale si al avansului venitului disponibil al gospodariilor populatiei. Acestor factori fundamentali li se adauga si cresterea anticipata a costurilor de productie ale firmelor, in principal pe fondul preconizarii mentinerii presiunilor ample din partea majorarilor salariale. Presiuni inflationiste semnificativ mai reduse ca amploare celor asociate mediului intern si proiectate pe o traiectorie relativ stabila provin din partea evolutiei anticipate a preturilor bunurilor din import exprimate in lei.
Dinamica anuala a preturilor combustibililor este preconizata sa atinga 3,2% la finele anului curent, nivel revizuit ascendent cu 7,7 puncte procentuale, 1,2% la finele celui viitor, valoare reevaluata descendent cu 0,7 puncte procentuale, si 1,8% la orizontul proiectiei.
Scenariul de proiectie privind preturile produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice prevede dinamici anuale de 3,6%, de 0,9% si de 2,3 la sfarsitul anului curent, al celui viitor si, respectiv, la orizontul proiectiei. Traiectoria acestora este marcata de reducerea cotei standard a TVA din luna ianuarie 2017 si de cresterile nivelului accizelor specifice la nivelul lunilor aprilie si iulie 2017, precum si de cele anticipate pentru aprilie 2018 si 2019 pe baza legislatiei in vigoare privind stabilirea nivelului accizelor aplicabile acestor produse.
Pe plan intern persista incertitudini privind implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici macroeconomice si accelerarea reformelor structurale necesare mentinerii macrostabilitatii si asigurarii unei cresteri economice durabile si sustenabile. In cadrul acestui mix, ramane preocupanta conduita politicii fiscale si a celei a veniturilor privind indeosebi forma finala in care vor fi aplicate masurile incluse in Programul de guvernare si impactul lor asupra proiectiei macroeconomice, mai arata BNR

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Am vandut tot, inclusiv terenul agricol, iar acum exploatatorii de teren rad si spun ca pretul mancarii este dat de bursa, nu de puterea de cumparare a romanilor. Iar asta se intampla in anul in care am obtinut in Romania cea mai mare productie din istorie, iar statul a platit cele mai mari subventii agricultorilor.
Angajatorii romani, desi isi vand produsele pe piata europeana, la aceleasi preturi cu angajatorul francez sau german, spun ca cresterea salariului minim ii baga in faliment.
Pe de alta parte romanul trebuie sa plateasca pe gaz, energie electrica, mancare aceleasi preturi ca germnanul sau francezul cu salarii de 5 ori mai mari.
Asta arata ca Romania nu poate concura pe o piata libera cu Franta sau Germania, asta e durerosul adevar. Romanul plateste gaz, curent electric, mancare la acelasi pret ca germanul (datorita pietei libere). Insa e plait de 5 ori mai putin, iar angajatorul sau tipa ca din gura de sarpe ca intra faliment daca va mia creste salariul minim...
Ori acum nu gasesti unt sub 7,5 lei !
Deci scumpiri la alimentele de baza de 30-200% ! ce veniti cu mizilicuri din astea 2% ???
Exista o tehnica a ascunderii alimentelor de baza in masa tuturor alimentelor si conservelor posibile si imposibile. Asta ca sa dea o medie a scumpirii cat mai mica.
NU! Publicati scumpirile la alimentele de baza : carne, unt, ulei, branza, lapte, oua..