Bancile din zona euro si-ar putea inaspri standardele de creditare in prima parte a anului 2008, a anuntat Banca Centrala Europeana, citata de NewsIn. Criza din piata creditelor, alaturi de inrautatirea perspectivelor de crestere economica si ale pietei imobiliare sunt principalii factori ce duc la inasprirea standardelor de creditare, in timp ce diminuarea numarului de fuziuni, slabirea sectorului imobiliar si scaderea increderii consumatorilor au afectat cererea, a mai transmis BCE.

Din august, criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite ale Americii a dus la cresterea semnificativa a dobanzilor pe care trebuie sa le plateasca bancile la imprumuturile interbancare si a contribuit la o incetinire economica, care ameninta sa se extinda si in zona euro.

"Bancile au anuntat ca recenta criza din pietele financiare a ingreunat conditiile de acces la finantare in ultimele trei luni si estimam ca va afecta in continuare accesul la fonduri in urmatoarele trei luni", a anuntat BCE.

"Dorinta bancilor de a acorda imprumuturi a fost redusa intr-o anumita masura de efectele crizei financiare si ar putea continua sa fie afectata in urmatoarele luni", se mai arata in raport.

"Aceste date apartin BCE si ar trebui sa fie un semnal de alarma, daca mai era necesar, ca riscurile de reducere a cresterii economice in zona euro s-au accentuat considerabil", a declarat intr-o nota catre clienti Ken Wattret, economistul sef pentru zona euro din cadrul BNP Paribas.

BCE a anuntat ca standardele de creditare vor fi inasprite in toate cele trei directii principale: creditele pentru afaceri, pentru ipoteci si pentru consum. BCE mai estimeaza o reducere a cererii pentru imprumuturi in toate aceste categorii.