Cum sa pacalesti contribuabilii ce obtin venituri din activitati independente, PFA, profesii liberale. De la proiectul Ordonantei la forma publicata in Monitorul oficial

de Cornel Grama     HotNews.ro
Luni, 13 noiembrie 2017, 8:55 Economie | Finanţe & Bănci


Cornel Grama, consultant fiscal
Foto: Hotnews
Cand am scris acest articol m-am bazat pe buna credinta a Guvernului de a-si respecta propria initiativa prevazuta in proiectul Ordonantei de modificare a Codului Fiscal si in nota sa de fundamentare. Acum lucrurile dupa forma publicata in Monitorul Oficial se pare ca stau cu totul si cu totul altfel! In forma publicata in Monitorul Oficial , persoanele fizice ce obtin venituri din activitati independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuala NU MAI SUNT SCUTITE de plata contributiilor la CAS si CASS daca au si venituri din salarii , desi in Nota de Fundamentare erau scutite.

Inaintea elaborarii unor modificari legislative, Guvernul formuleaza o argumentatie in care explica  de ce se impune acest lucru si ce efecte vor avea prezumatele schimbari. Aceasta argumentatie se concretizeaza intr-o NOTA DE FUNDAMENTARE atasata proiectului actului normativ .
Astfel:
¬    in Nota de fundamentare a OUG 79/2017, de modificare a Codului fiscal, era precizat acest lucru in ceea ce priveste persoanele fizice ce obtin venituri din activitati independente , PFA , profesii liberale , drepturi de proprietate intelectuala  :
         ¬4. In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente, acestea datoreaza CAS si a CASS, dupa cum urmeaza:
  in cazul CAS :
Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, datoreaza CAS in urmatoarele conditii:
 •  daca nu realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate in sistemul public de pensii sau intr-un sistem propriu de asigurari sociale, potrivit legii;
 • daca nu sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, pentru care exista obligatia asigurarii in aceste sisteme potrivit legii (avocatii, notarii, personalul monahal, personalul militar);
Contributia se stabileste la un venit ales de catre contribuabil, cel putin egal cu salariul minim brut pe tara, independent de nivelul venitului realizat;

Persoanele care realizeaza venituri lunare din activitati independente sub nivelul salariului minim burt pe tara nu au obligatia sa plateasca CAS, insa pot opta pentru plata contributiei, in aceleasi conditii prevazute pentru cei care au obligatia platii contributiei.

 in cazul CASS :

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, dar si alte categorii de venituri cum ar fi: venituri din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura sau din alte surse, datoreaza CASS, daca veniturile lunare realizate cumulat, sunt cel putin egale cu salariul minim brut pe tara din una sau mai multe surse de venituri din cele mentionate, in urmatoarele conditii:
 • daca nu realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor;
 • daca nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite venituri (ex: studentii/tinerii pentru veniturile din investitii, alte surse, cedarea folosintei bunurilor).
Contributia se stabileste la salariul minim brut pe tara, indiferent de nivelul venitului realizat si de numarul activitatilor desfasurate;
Persoanele pentru care veniturile realizate lunar, cumulat, sunt sub nivelul salariului minim brut pe tara, nu au obligatia sa plateasca CASS, insa pot opta pentru plata contributiei in aceleasi conditii prevazute pentru cei care au obligatia platii contributiei, pentru asigurarea in  sistemul de asigurari de sanatate;
In cazul categoriilor de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, daca nivelul lunar al veniturilor din activitati independente si din celelalte categorii de venituri, este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara, acestea sunt asigurate in sistemul de asigurari de sanatate, in virtutea faptului ca se afla in categoria de persoane exceptate de la plata CASS
"

Cu alte cuvinte era clar ca nu se plateau contributii CAS si CASS din venituri din activitati independente daca erai si salariat!
 
Acum, in noul text pentru CAS, au scos partea cu :
" daca nu realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate in sistemul public de pensii sau intr-un sistem propriu de asigurari sociale, potrivit legii;"

Iar pentru CASS au eliminat fraza urmatoare: "daca nu realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor;"

Sa vedem cum arata textul in proiectul Ordonantei si cum a  fost publicat in forma din Monitorul Oficial  referitor la CAS :
Text proiect :
"Art. 150
-    Persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale:                        
 Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente nu datoreaza contributia de asigurari sociale daca se incadreaza intr-una dintre urmatoarele situatii:
-    a)  realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate in sistemul public de pensii sau intr-un sistem propriu de asigurari sociale, potrivit legii;
-    b)  realizeaza venituri din activitati independente pentru care sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, potrivit legii."

Text Monitor Oficial :

Articolul 149 se abroga.
58. Titlul sectiunii a 6-a a capitolului II al titlului V "Contributii sociale obligatorii" se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Stabilirea si plata contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente"
59. Articolul 151 se modifica si va avea urmatorul cuprins..."

Se pare ca articolul 150 ce prevedea scutirea de CAS daca acel PFA avea si venituri din salarii s-a pierdut undeva pe drum spre Monitorul Oficial .

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.

In continuare sa urmarim si cum s-a transformat scutirea de CASS :
Text proiect :
Art 155 : (2) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 154, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri lunare, cumulate cel putin egale cu salariul de baza minim brut pe tara din una sau mai multe surse de venituri din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 si 671;

Text Monitor Oficial :
Art 155 (2) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 154, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 si 67^1;

Si aici, dupa cum observati , partea cu "care nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor"  s-a ratacit in trafic cred, de la Palatul Victoria la Monitorul Oficial .

Baza lunara de calcul pentru care persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2) datoreaza contributia este salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.

Concluzie :
In forma publicata in Monitorul Oficial , persoanele fizice ce obtin venituri din activitati independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuala NU MAI SUNT SCUTITE de plata contributiilor la CAS si CASS daca au si venituri din salarii , desi in NOTA DE FUNDAMENTARE a Ordonantei 79 erau scutite.

Prin urmare se va plati CAS de 25% la valoarea venitului ales de contribuabil dar nu mai mic de salariul minim pe economie  si CASS de 10% la salariul minim pe economie.

Eu asa stiam, ca intr-un stat membru al UE si care isi respecta contribuabilii, daca schimbi ceva in NOTA DE FUNDAMENTARE, pe care iti argumentezi oportunitatea unei modificari legislative, trebuie sa argumentezi de ce o faci, nu sa aduci modificari SUBSTANTIALE, noaptea pe furis !

Nota de fundamentare a Ordonantei, poate fi citita aici.

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociatiei "Tax Advisors" si al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de aproape 13.000  de membri , serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest articol apartin in exclusivitate autorului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25254 vizualizari

 • +18 (24 voturi)    
  Ai dreaq privați! (Luni, 13 noiembrie 2017, 10:07)

  Wasile [utilizator]

  Ia auzi la ei, meserii liberale, studii înalte, de fapt al doilea job pe lângă cel de salariat - cel mai probabil cu dublu sau triplul salariului minim, deci deja plătind cât trei alți amărâți...
  Hai să luăm CAS / CASS și din veniturile realizate la munca de peste muncă. Ce atâta muncă? Munca prostește!

  Mdea, la ce să te mai aștepți... noaptea ca hoții rămâne valabilă....
  • +13 (13 voturi)    
   ! (Luni, 13 noiembrie 2017, 10:28)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   Da... astia nu "stie" ce e sapa domle`, decat cu mapa umbla si mai fac si bani pe munca lor! Burgezi firea`tz ai dracului!
  • +9 (9 voturi)    
   Doar o observatie... (Luni, 13 noiembrie 2017, 11:26)

   andrejk [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   Uitandu-ma in jur, nu cred ca "activitatile independente" sunt specifice numai celor din mediul privat (apropos de titlul comentariului). Cunosc multe persoane angajate in sectorul public (finante, sanatate, educatie etc) care realizeaza o buna parte a venitului lor anual sub forma de PFA, drepturi de autor etc; uneori, la limita conflictului de interese.

   Cat de reale sunt aceste "activitati independente" si ce reprezinta ele de fapt - este o alta discutie. Atat in cazul bugetarilor, cat si in cel al "privatilor"...

   Dar ideea de baza a articolului ramane valabila: diferenta atat de mare intre nota de fundamentare si varianta finala a OG e "de porc"!
  • +8 (10 voturi)    
   Asistati sociali (Luni, 13 noiembrie 2017, 12:25)

   i_laura [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   Frumos spus, munca de dupa munca.
   Alegi sa vii acasa si sa continui sa muncesti pentru ca vrei sa iti suplimentezi veniturile si dintr-o data afli ca statul iti va lua fara merit, aproape jumatate din ele si ba mai mult, nici nu iti vei da seama se s-a intamplat cu banii tai, pentru ca niciun venit luat de stat nu se reflecta in societate.

   In curand nu va mai fi rentabil nici sa mergi la primul job si atunci ce vom face, ne vom transforma toti in asistati sociali?
 • -15 (19 voturi)    
  autorul esueaza sa explice.. (Luni, 13 noiembrie 2017, 10:19)

  demaGOGU [utilizator]

  ...de ce o parte din veniturile unui contribuabil - 1%, 50%, nu importa procentul - at trebui scutita de contributii sociale si/sau impozite.


  in consecinta, articol nul.
  • +12 (14 voturi)    
   Autorul spune ca au mintit in proiect si char in (Luni, 13 noiembrie 2017, 11:31)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   nota de fundamentare , ca au facut modificari intre aprobarea in sedinta de guvern de miercuri si publicarea in MO de vineri !
   Nu ma deranjez mai mult cu cei ca dvs ci va spun doar ca :
   -pe milioanele de euro recuperate de la ANRP de catre samsari nu se plateste legal absolut nimic (nu vorbesc de mostenitori) dintotdeauna !
   -nu a cerut nimeni reducerea impozitului pe venitul din chirii, dobanzi, comisioane de la 16 la 10% , pentru cine se aplica ?
   -de ce(/pentru cine) nu au crescut plafonul neimpozitarii pensiilor pana 2500-3000 lei ci au redus impozitul de la 16 la 10% pe pensiile mai mari de 2000 ?
   -cine a primit mariri si de 300% la salarii anul asta ?
   Asta (e doar o parte) e fiscalitate pentru mafie si nu de stanga sau de dreapta !!
  • +12 (14 voturi)    
   NU e despre asta!!! (Luni, 13 noiembrie 2017, 11:54)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Tu iereai, Dracnea? NU deturna discutia!!

   Discutia era despre o promisiune NEONORATA! Si despre o MINCIUNA SFRUNTATA!!
   • 0 (0 voturi)    
    Comment sters de user (Marţi, 14 noiembrie 2017, 10:19)

    un_deget_de_secaturi [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

  • +12 (12 voturi)    
   pentru ca nu asta era subiectul.. (Luni, 13 noiembrie 2017, 13:19)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   dar daca tot veni vorba, poate ne explici tu de ce statul taxeaza sume diferite pentru asigurarea de sanatate desi ofera aceleasi servicii?

   de ce as plati de 10 ori mai mult decat ala cu salariul minim pe economie? ca sigur nu ma duc de 10 ori mai des la doctor.. si cand ma duc o fac la o clinica privata, pentru care platesc o asigurare privata, care nu se calculeaza in functie de salariu..
  • +6 (6 voturi)    
   E prea grele pentru matale, demagogule.... (Luni, 13 noiembrie 2017, 20:16)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   PFA este și angajator și patron - deci își asumă riscuri, d. ex. dacă o lună nu are comenzi, ar trebui să primească șomaj, dacă ar fi fost angajat la patron, dar tot el e patronul, deci el ar trebui să plătească toate alea la jumate, pentru că are risc dublu. Dacă se îmbolnăvește, nu îi plătește patronul concediu medical, că tot el e patronul, pricepuși sau îți explic pa ruskii, soviețkii saiuz?
 • +6 (6 voturi)    
  Intrebare (Luni, 13 noiembrie 2017, 10:20)

  emilm [utilizator]

  Puteti preciza de unde rezulta aceasta concluzie: "Prin urmare se va plati CAS de 25% la valoarea venitului net realizat" ? Citind Ordonanta, eu inteleg ca se plateste 25% din suma pentru care opteaza PFA-ul, care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe economie.
  • +1 (1 vot)    
   exact (Luni, 13 noiembrie 2017, 13:42)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui emilm

   nici eu nu inteleg de unde concluzia asta.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Luni, 13 noiembrie 2017, 15:09)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui emilm

   Nu mai e din suma aleasa de PFA de vreo 2 ani. De atunci e procent din profit si poti doar sa alegi daca vrei procent intreg sau procent redus, caz in care se considera contributia la punctul de pensie mult mai mica (ceva mai mult decat proportia intre procentele platite, in mod ciudat).
  • +1 (1 vot)    
   Ati inteles corect (Luni, 13 noiembrie 2017, 19:09)

   motanul_gri [utilizator] i-a raspuns lui emilm

   Baza la care se va calcula CAS va fi un venit ales de contribuabil, dar nu mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.

   In privinta contributiei de sanatate (CASS), baza de calcul in cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente este intr-adevar fix salariul minim brut pe tara in vigoare pentru luna in care se datoreaza.
 • +2 (2 voturi)    
  Imi scapa mie ceva? (Luni, 13 noiembrie 2017, 10:41)

  aladdin [utilizator]

  Din ce s-a scris in articol mie imi rezulta ca si la CAS poti alege sa platesti la nivelul salariului minim iar nu obligatoriu la venitul net. Pana la urma cum e?
 • +8 (8 voturi)    
  Se dovedeste... (Luni, 13 noiembrie 2017, 10:41)

  blackarrow [utilizator]

  pt. a n-a oara ca acest guvern-partid-stat nu e compus din oameni profesionisti , cu coloana vertebrala , ci din niste incompetenti, aroganti , inculti , Banditi de drumul mare, Infractori de drept comun !
  Trebuie cumva inghesuiti sa dea socoteala , stransi cu usa de media ( dar , cine s-o faca ?! ) , daca nu cumva boicotati general (sau macar parlamentar), sau greva , sau.... oricum tb o miscare brutala , de scara mare..., altfel ne baga ei pe noi in puscarie !
 • +8 (8 voturi)    
  Inca o escrocherie marca PSD (Luni, 13 noiembrie 2017, 10:42)

  tarantella [utilizator]

  Articolul nu este despre faptul ca guvernul a stabilit niste taxe ci despre modul bandidesc in care a facut-o.
  Adica, in drum de la guvern spre Monitorul Oficial, ordonanta a suferit niste modificari. Eu nu cred ca modificarile au fost facute de un curier cu chef de glume poastre. E clar ca asa arata transparenta si respectul pentru contribuabili in viziunea PSD.
  • +3 (3 voturi)    
   curierul sau secretara :P (Luni, 13 noiembrie 2017, 11:56)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui tarantella

   Modificarile NU au cum sa fie facute de secretara - pentru simplul fapt ca actul respectiv este SEMNAT de mai multi ministri! >:)
 • +3 (3 voturi)    
  Neconcordanta (Luni, 13 noiembrie 2017, 10:52)

  Teo3000 [utilizator]

  Referitor la CAS spuneti prima data:
  "Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia."
  iar a 2-a oara:
  "Prin urmare se va plati CAS de 25% la valoarea venitului net realizat"

  Una dintre afirmatii nu este corecta, decat daca venitul ales de contribuabil este chiar venitul net realizat. Greu de crezut ca un contribuabil va putea estima exact la 31 ianuarie ce venit net va realiza in intreg anul.

  Citind Ordonanta, cred ca prima afirmatie este cea corecta si cea de-a 2-a ar trebui corectata.
  • +2 (2 voturi)    
   citez din OUG79 (Luni, 13 noiembrie 2017, 13:31)

   Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui Teo3000

   (2) Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, din una
   sau mai multe surse de venit, datorează contribuţia de asigurări sociale dacă sunt
   îndeplinite următoarele condiţii, după caz:
   a) venitul net realizat în anul precedent, stabilit în conformitate cu art. 68, exclusiv
   cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor
   de activitate din cursul anului, este cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim
   brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia;
   b) venitul net lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) este cel puţin egal
   cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna în care îşi încep
   activitatea sau nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie
   a anului pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul celor care trec de la
   determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea
   venitului net anual potrivit regulilor prevăzute la art. 68;
   c) valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale
   de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor
   prevăzute la art. 69, este cel puţin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe
   ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul
   contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de
   norme de venit;
   • +2 (2 voturi)    
    Citat corect, dar fara relevanta (Luni, 13 noiembrie 2017, 14:23)

    Teo3000 [utilizator] i-a raspuns lui Cornel Grama

    Citatul tau este corect, dar se refera la conditiile de indeplinit pentru a datora contributie CAS, nu la baza de calcul a contributiei CAS. Tu citezi art. 148 alin (2), iar baza de calcul este prevazuta la art 148 alin (1):
    "(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care
    realizează venituri din activități independente o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu
    poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin
    hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția."
 • +2 (2 voturi)    
  Intrebare (Luni, 13 noiembrie 2017, 10:57)

  emilm [utilizator]

  Pentru autor: puteti preciza de unde rezulta aceasta concluzie: "Prin urmare se va plati CAS de 25% la valoarea venitului net realizat"? Citind textul ordonantei, pare ca PFA-ul poate opta pentru suma asupra careia sa se aplice 25%, suma care trebuie sa fie mai mare sau egala cu salariul minim brut pe economie.
  • +2 (2 voturi)    
   va citez din OUG79 : (Luni, 13 noiembrie 2017, 12:30)

   Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui emilm

   (2) Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, din una
   sau mai multe surse de venit, datorează contribuţia de asigurări sociale dacă sunt
   îndeplinite următoarele condiţii, după caz:
   a) venitul net realizat în anul precedent, stabilit în conformitate cu art. 68, exclusiv
   cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor
   de activitate din cursul anului, este cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim
   brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia;

   Prin urmare e venitul net , ales din mai multe venituri din activitati independente !
   • 0 (2 voturi)    
    Cititi, dar nu intelegeti (Luni, 13 noiembrie 2017, 14:27)

    Teo3000 [utilizator] i-a raspuns lui Cornel Grama

    Art 148. alin (2) citat de dvs. indica conditiile de indeplinit. Baza de calcul este la art 148 alin (1).

    Daca tot cititi si va dati cunoscator, macar faceti-o atent.
    • +1 (1 vot)    
     e vorba ... (Luni, 13 noiembrie 2017, 14:48)

     Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui Teo3000

     e venitul ales din unul din cele de la art 148 alin (2) . Oricare din ele .
     • 0 (2 voturi)    
      din ... (Luni, 13 noiembrie 2017, 15:16)

      Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui Cornel Grama

      ce venituri credeti ca aveti de ales ?
      • +1 (1 vot)    
       E un nonsens ce ma intrebati. (Luni, 13 noiembrie 2017, 18:31)

       Teo3000 [utilizator] i-a raspuns lui Cornel Grama

       Art 148 alin (1) spune ca aleg un nivel de venit pe care il vreau eu, dar care nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie. Sursa venitului nu este importanta.
       Art 148 alin (2) dvs va spune ca trebuie ales unul din acele venituri, atunci va recomand sincer sa lucrati cu un contabil profesionist, pentru ca este evident ca nu intelegeti prevederile fiscale. Nu e o rusine, nu trebuie sa ne pricepem toti la toate. Fiecare din noi are o sumedenie de domenii unde nu se pricepe si unde e bine sa lucreze angajand profesionisti. A lucra dupa ureche in domeniul fiscal e foarte riscant, amenzile sunt mari si infractiunile usor de realizat involuntar.
      • 0 (0 voturi)    
       venitul pentru care aleg sa ma asigur (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 17:30)

       consultantulupeste [utilizator] i-a raspuns lui Cornel Grama

       in sistemul public de pensii, ala e venitul ales. care nu poate fi mai mic decat salariul minim.
 • +1 (1 vot)    
  Plafonare CAS salarii mari (Luni, 13 noiembrie 2017, 16:38)

  Dodel540 [utilizator]

  Pare ca a revenit plafonarea platii CAS la 5 salarii medii. Adica exact cea scoasa de Grindeanu in ianuarie...
  • +1 (1 vot)    
   Nu chiar asa... (Luni, 13 noiembrie 2017, 18:37)

   Teo3000 [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   La CAS nu exista plafonare superioara, ci doar inferioara. De la 25% din salariul minim pe economie in sus, platesti cat vrei si cat platesti atat ti se va calcula la pensia de stat.
   La CASS este un nivel fix, 10% din salariul minim pe economie.
   Ambele sunt valori de plata calculate pe luna pentru respectiva contributie.
 • 0 (0 voturi)    
  Plafon CAS (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 21:27)

  blackyutz [utilizator]

  Plafonul minim la cas e clar 25% din salariul minim brut din ianuarie 2018 25% * 1950 = 488 , daca doresti sa platesti mai mult e alegerea ta , la cass e 10% * 1950 = 195 / luna .
  Intrebarea e urmatoarea : daca obtii venituri din activ independente sa spunem de 500 / luna , fiind sub plafon nu esti obligat sa platesti cass, numai ca lipseste un text ce aparea in nota de fundamentare :

  "In cazul categoriilor de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, daca nivelul lunar al veniturilor din activitati independente si din celelalte categorii de venituri, este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara, acestea sunt asigurate in sistemul de asigurari de sanatate, in virtutea faptului ca se afla in categoria de persoane exceptate de la plata CASS"

  Asadar tinand cont ca acest text lipseste din oug ce se intampla cu cei ce au pfa si obtin venituri sub plafon si nu depun declaratia de a platii cass , sunt sau nu asigurati ???


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by