Asculta mai jos un fragment din discursul Guvernatorului.
Ce le-a mai transmis Guvernatorul, analistilor prezenti in sala:
- Importanta Dvs o vad cel putin din doua persective. E nevoie de a dezvolta si de a consolida prestigiul meseriei de analist.Alfel, locul Dvs va fi ocupat de comentatori mediocri, manati de altceva, de dorinta de a "bubui" spatiul public cu stiri sforaitoare, exagerate, de moderatori care nu stapanesc lucrurile dar care au impresia ca ei traduc pe intelesul publicului lucrurile mai complicate.
- Va dau doua exemple de probleme. Anul trecut vorbeati de faptul ca stabilitatea macroeconomice e insotita de tensiuni microeconomice. Ati avut dreptate. Tensiunile micro, vedem inclusiv in mesaje din aceasta dimineata, venite dinspre sectorul privat, sunt chiar mai serioase acum si constituie o problema la care e nevoie sa raspundem daca vrem sa vedem incotro se indreapta Romania. E nevoie sa discutam despre problemele adevarate ale Romaniei. O dezbatere iscata zilele trecute: de ce BNR nu a intervenit mai devreme, si ca abia acum am vazut noi deficitul comercial. Din 90, tara asta are doar deficite comerciale. Noi n-am reusit sa sarim dincolo,ca Ungaria, pe excedent.
- Deficitele au ajuns la un miliard de euro pe luna. Daca o tinem asa, unde ne ducem? In domeniul consumului s-a stimulat prea mult. Daca nu reusim sa ne echilibram, avem o problema.
- BNR nu e impotriva cresterii salariilor sau a consumului! Noi vorbim doar de dozaj! Cu cat poti creste pentru ca la momentul critic sa nu trebuiasca sa pui frana brusca! E simplu sa dai si sa dai mult. Problema incepe cand trebuie sa iei. Mai conteaza si cine ia! Si cum incep discutiile din asta care dureaza ani de zile despre faptul ca unii dau si altii iau. Si cat de sanatoasa e o asemenea discutie pentru societate? De cate ori trebuie sa dam cu capul ca sa invatam minte?
- In Romania ne-ar trebui un BBC care sa transmita cu acuratete, nu sa dai un comunicat la pranz cu rezerva nationala si seara sa vezi la un post de televiziune pe cineva care sustine ca au disparut 40 de tone de aur din rezerva. Si nimeni sa nu pateasca nimic pentru asta.
- Ca sa-i raspund unui analist care a tras un editorial mare acum doua zile, ii spun: atentie la miscarile cursului de schimb. Am scapat de euroizare in mare masura, dar vedeti ce sensibila e societatea? S-a miscat cursul cu 1%, de la 4.6 la 4.64, si vedem comentarii puternice, tari de tot. Te si sperii daca te uiti! Degeaba zicem noi: uitati-va la cursul euro-dolar, care se schimba frecvent cu 1% intr-o zi.
- Daca deprecierea se intampla toamna, suntem intrebati de ce toamna, daca e iarna ca de ce iarna, cand importam gaze, daca e primavara ca de ce inainte de Paste...
- Ni se reproseaza ca am vandut iluzia unui curs stabil. Va amintiti ca in primavara am spus ca nu e camp de apreciere pentru leu si am prezentat un grafic cu cursul real efectiv?
Nu degeaba sta pe functie de 27 de ani!
Vrei sa il punem pe Gadea guvernator la BNR ? Gadea vorbeste pe intelesul majoritatii din tara asta si efectul se vede la alegeri.
Capisci, dona Andradda de la Cossa Nostra Rossa di Tiliorman et Moskva?
Victime ale capitalismului.
Acesti someri-care au calificari serioase- au imbatranit si s-au imbolnavit intre timp,patronii nu-i mai angajeaza
si sunt numiti cu dispret si in batjocura “asistati social”, uitandu-se care a fost ‘cauza cauzelor” acestei situatii:
lacomia, dezinteresul si ura capitalistilor fata de oameni.
Pe când a venit Revoluția, prea puține companii de stat puteau face facă concurenței.
Conștienți de acest lucru și de faptul că porcăria asta de capitalism e chestie grea, mai ușor de distrus decât de construit, liderii ex-dar tot-comuniști au vândut industria la fier vechi, și au încasat banii. Nu le-a servit la nimic, fiindcă au confundat gestiunea cu managementul. - vezi cazul lui Ioan Niculae, posesorul tuturor producătorilor de îngrășăminte din țară, și pentru care singura metodă de a fi rentabil a fost să mituaiscă ministrul ca să ia gaze la preț ultraredus.
Colac peste pupaza comunistă, este vorba de Ecaterina Andronescu, ea a distrus învățământul tehnic de bază, desființând școlile profesionale.
Calificările serioase nu sunt de miner, ci de prelucrător prin așchiere, lăcătuș și sudor - dar și altele; oricum vin tare din urmă roboții - primii au fost strungurile cu comandă numerică, acum și mașinile vor fi robotizate, adio șoferi, deci oricum societatea industrială este pe ducă - Alvin Toffler a prevăzut asta din 1985.
Un german și cinci roboți fac munca a 25 de munciotori români specializați. Așa cum a sfârșit era medievală sub revoluția industrială, a venit și rândul industriei. Koneț filma!
Stimati demnitari: conduceti o tara pentru tara, nu pentru interesele mebrilor PSD.
Respect votul majoritatii (iesita la vot) pentru PSD. Nu ma inscriu in aceasta majoritate, dar o respect. INSA nu cred ca cei care au votat cu PSD si-au dat girul pentru derapajul in care se afla Romania.
E timpul pentru o schimbare. Schimbare adevarata. A mentalitatii guvernantilor. Dansii au ramas in urma. Romanii s-au desteptat!
raman la parerea ca bnr e ca apa sfiintita dar ne costa al dreak de mult.
Ar fi vai si amar pentru populatie(si pentru tine! )
Ignoranța matale crasă se manifestă prin însăși faptul că habar nu ai cu cine vorbești - în cel mai rău caz eu mă descurc cu munca pe internet, banii intră în cont pe card, mă doare în cot de hoția de partid și de stat. Nu stau la pomana statului român, nefiind asistat social postac. Tehnocrații au fost singurii care au făcut ceva - au dat o simplă lege care anulează dreptul autorităților de a-ți cere informații pe care statul le are deja - tâmpena aia prin care trebuia să aduci copii ale actelor legale aflate deja în arhive pentru toate acțiunile posibile. Ar fi făcut ei mai multe, dar cu Parlamentul de hoți nu aveau nici o șansă. Iar chestia cu fascistoizii te marchează automat ca trol-postak-răspândak-agitator-propagandist prorusnak. Panimaieș, tavarișci polkovnik KGB?
inca o dovada ca democratia NU functioneaza in romania...
cand partidul de la putere poate face aproape orice indiferent de cat de tampit poate sa fie si de cati urla ca fac tampenii, atunci statul respectiv este mai degraba o dictatura!
A asteptat sa explodeze cursul euro si acum vine si ne trage de urechi.
isarescu e singurul sef de banca centrala din lume care nu si-a luat si el o pauza. in toate tarile dezvoltate mai vine omu la butoane dar mai si pleaca ca se "altereaza"... doar isarescu si croitorasii se pare ca nu.
ca sa nu mai fie probleme, mai bine legam cursul leu de euro asa cum au bulgarii si trimitem toti mistocarii astia de la bnr sa munceasca la patron. sa-i vedem acolo cum isi pun in practica teoriile savante si cum fac bani cu ele.
ca e un vice la bnr care si-a pierdut banii la bursa, e unu care fara spate si vreun vot castigat in alegeri s-a dus ca prostu sa fie sef de guvern si tot asa...
pe politicieni ii schimbam la alegeri cand fac d-alea gogonate. pe astia de la bnr nu-i schimba nimeni. la fel ca pe aia de la servicii. sau or fi tot aia...ca vad ca-s peste tot. inclusiv aici, cum e dl tapalaga care fara sa aiba atributii de serviciu cf legii isi ia voie de la bec si face ce-l taie capu sau ce-l pun altii.
adevarul e ca doar prostii respecta legea in tara asta. smecherii o ocolesc. indiferent din ce tabara provin.
1. patronii te intreaba ce calificare ai, trebuie sa ai diploma de calificare pentru postul respectiv.Nu ai, nu te angajeaza si te intorci la "ajutorul social".
Ar trebui ca guvernul in loc sa-I critice pe cei ce primesc o mizerie de ajutor social sa-I angajeze la calificarea pe care oamenii déjà o au!
2. te intreaba ce varsta ai.Daca esti batran, pa!!
Pentru mizeria de 142 lei pe luna-o persoana-SE MUNCESTE!!!SE MUNCESTE CU LOPATA, CU GREBLA ETC., nu pe degeaba!!!!!!(In Canada nu e nevoie sa prestezi munca, in fine...)Se vede ca politicienii nu cunosc realitatea!O vad numai din birou!
Si ce sa faca omul cu 142 pe luna?Cand trebuie platite toate cele,intretinere, alimente, medicamente,facturi?!
Apoi, acesti bani nu sunt 'ajutor", ci un fel de RETRIBUIRE pentru munca, pentru munca prestata!!!Daca e munca, nu mai e "ajutor', ci retribuire(mizera) Acele persoane pe care le insulti zicandu-le ‘asistati”si le dispretuiesti de moarte sunt fostii disponibilizati din minerit-la ordinul FMI-, apoi cei de la Oltchim, de la Lukoil etc.etc. oameni care au imbatranit si sunt bolnavi, patronii nu-I mai angajeaza, oameni care au cotizat cat timp au muncit!
Cand te duci la o fabrica sa te angajezi-ca sa nu mai iei ‘ajutor social”:
1. patronii te intreaba ce calificare ai, trebuie sa ai diploma de calificare pentru postul respectiv.Nu ai, nu te angajeaza si te intorci la "ajutorul social".
2. te intreaba ce varsta ai.Daca esti batran, pa!!