​Guvernul discuta in sedinta de miercuri a doua rectificare bugetara din acest an. Ionut Misa, ministrul finantelor, sustine ca este o rectificare bugetara pozitiva, aceasta in conditiile in care majorarea cheltuielilor este aproape dubla fata de cea a veniturilor. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 280,2 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 503,8 milioane lei. Vezi ce ministere primesc bani in plus si care vor pierde.

Ionut MisaFoto: Agerpres

UPDATE Proiectul privind rectificarea bugetara a fost aprobat.

A doua rectificare bugetară din acest se face cu încadrarea în deficitul bugetar de 2,96% din PIB, cu estimare de crestere economica de 6,1% față de 5,6% cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare și de 5,2%, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017. PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde lei la 842,5 miliarde lei.

Cine primeste bani in plus

  • La bugetele locale s-au alocat 611,9 milioane lei, din care 550 milioane lei pentru plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar de stat si 61 milioane lei pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului.
  • Ministerul Muncii va avea 630,9 milioane lei in plus. Se asigura suplimentar 537 milioane lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocațiilor de stat pentru copii, a indemnizațiilor pentru creșterea copilului și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizațiilor și 115,9 milioane lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat. Pe de alta parte pierde 22 milioane lei dupa identificarea unor economii la unele cheltuieli.
  • Ministerul Afacerilor Interne va avea 363,5 milioane lei per sold. Se aloca 380 milioane lei pentru plata pensiilor militare de stat pentru cei cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017, precum și pentru plata diferențelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii. Pe de alta parte, pierde 16,5 milioane lei dupa identificarea unor economii la unele cheltuieli.
  • Ministerul Transporturilor va avea 293,9 milioane lei. Se asigura 345,6 milioane lei pentru asigurarea cofinanțării unor proiecte cu fonduri europene. Pe de alta parte, pierde 51,7 milioane lei pe alte cheltuieli.
  • Ministerul Sănătății va avea 281,0 milioane lei in plus. Se aloca suplimentar 287,2 milioane lei pentru acțiunile și programele de sănătate, pentru plata salariilor medicilor rezidenti, personalului medical din structurile de primiri urgenţe. Insa pierde 6,2 milioane lei pe alte cheltuieli.
  • Ministerul Justiției va avea 232,1 milioane lei in plus. Se aloca 240,2 milioane lei pentru achitarea tranșelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătorești care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite. Insa pierde 8,1 milioane lei pe alte cheltuieli.
  • Ministerul Educației va avea 30,0 milioane lei in plus. Se aloca  s-au asigurat 50 milioane lei pentru plata hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituțiile de învățământ universitar de stat. Pierde 20 milioane lei pe alte cheltuieli.
  • Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate primeste 269,7 milioane lei, pentru servicii medicale şi medicamente;
  • Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat primeste 323 milioane lei pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurări sociale.ba

De la cine sunt luati bani

  • Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pierde 78,5 milioane lei
  • Ministerul Finanțelor Publice pierde 52,9 milioane lei
  • Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice si Fondurilor Europene pierde 43,7 milioane lei per sold. Pe de alta parte, primeste suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL
  • Ministerul Culturii și Identității Naționale pierde 27,8 milioane lei
  • Ministerul Mediului pierde 27,4 milioane lei