Teme propuse de discutie:
1. Cum evolueaza investitiile statului si companiilor in economie? Exista bani in economie? Ce finanteaza bancile acum?
2. Care sunt sectoarele care performeaza cel mai bine si care vor fi evolutiile in viitorul imediat apropiat?
3. Vremurile bune nu pot dura la infinit, iar crizele vin periodic. Cand s-ar putea produce urmatoarea si cum am putea fi afectati? Din ce zona va veni aceasta criza?
4. De circa doua luni, dobanda ROBOR (media dobanzii la care bancile se imprumuta intre ele si care e utilizata ca ancora la calculul oricarui credit in lei cu dobanda variabila, a cunoscut o crestere consistenta. Cum explicate aceasta crestere si care sunt estimarile Dvs pentru sfarsitul anului 2017 si respective vara lui 2018?
5. Recent, Guvernatorul Bancii Centrale a recomandat bancherilor sa iasa si sa explice public mai des importanta sistemului bancar, iar normele interne ale bancilor sa tina cont si de perceptia clientilor. Deci, domnilor, spuneti-ne, care este rolul sectorului bancar?
6. Care sunt principalele vulnerabilitati ale companiilor din Romania? Dar ale economiei, in structura ei? Pot bancile ajuta?
7. Romania se imputineaza din cauza migratiei externe si a sporului natural negativ. Cum considerate ca va afecta acest lucru economia? In ce orizont de timp?
Moderator: Dan Popa
- Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
- Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu contin intrebari, sau care nu se refera la temele anuntate
- Formularul de intrebari va fi inchis cu 24 de ore inainte de desfasurarea intalnirii.
Un eveniment marca HotNew.ro si StartupCafe.ro
in Strategia 2018 (sau pe termen mai lung) se va prevedea ca Functionarul Bancar sa fie si consultant ?In present Functionarul Bancar catalogheaza Clientul STRICT pe Indicatori Contabili, NU pe indicatori de afacere + potential. Romania este o piata NEexplorata a IMM urilor, abunda spoturile TV cu mesaje ale Bancilor pentru spijinul IMM, insa la Ghiseul Bancar, Realitatea este alta, asteptarea IMM urilor (asta dupa comprimarea agentiilor si sucursalelor bancare, ca numar ma refer) sa primeasca de la Ofiterul Bancar si Implicare
Excesul de lichiditate care a baltit pe piata a umflat treptat bulele speculative, iar spargerile bruste ale acestora au fost mereu evenimentele care au declansat episoadele de recesiune majora.
Stim cat de important este sistemul bancar pentru economie, stim si ca bancherii NU sunt capitalistii verosi care sug sangele natiei, asa cum au interes sa ii prezinte unii.
Totusi, parca am vrea sa va auzim spunand ca ati invatat cate ceva din trecut...
Care sunt masurile gandite pentru perioada urmatoare de catre banci, in aceasta directie si cum se va implica statul in garantarea imprumuturilor luate de catre antreprenori, stiute fiind faptul ca la demararea unei afaceri antreprenorul nu are cu ce garanta in fata bancii iar FNGCIMM a acordat in ultimii ani, in proportie de peste 85%, doar garantii pentru creditele contractate prin "Prima Casa"?
Cred ca ar fi utile comparatii similare si pentru investitiile in sanatate si educatie, respectiv cercetare dezvoltare si inovatie.
2.ce reforme structurale sau investitii directe sustineti in Romania?
Multumesc
Dobanzile la care se imprumuta bancile au ajuns la 2,...%(2.79% azi la overnight), iar dobanzile la conturile curente in lei sunt in continuare la 0-0,5%.
Cum explicati aceasta anomalie si cat timp va dura pana cand bancile vor creste dobanzile la conturile curente astfel incat sa reflecte dobanzile din piata?
Multumesc.
De ce exista banci in Romania care refuza sa schimbe la casa bacnote mari in bacnote mai mici?
De ce in general bancile din Romania tin neaparat sa-si umileasca si sa-si insele clientii?
2.daca maine s-a implementa obligativitatea declaratiei de venit si cheltuieli pentru fiecare persoana din Romania indiferent de statutul fiscal, social, varsta,etc - ati sustine asa ceva?
ar usura asa ceva lupta impotriva coruptiei?
Este normal sa ai comision de retragere la euro chiar si la data scadenta? depui 1.000 euro, pleci cu 995 dupa ce banca s-a folosit 0 luna de banii tai? Nu mai bine ii depui in cutia de valori - daca dobanda pare sa fie in acceptiunea banii o taxa de depozitare?
Cu ani in urma am avut un depozit in US, nu am platiti niciun comision cata vreme am avut o suma minima in cont. E adevarat, nu am primit cine stie ce dobanda, dar banca parea incantata ca are ceva cash de la un deponent.
Depindeti chiar asa de mult de aceste comisioane care efectiv nu fac altceva decat sa va atraga antipatii?