Cat de plauzibil este ca Romania sa fie lovita de o noua recesiune?
Ce au mai spus cei trei economisti-sefi:
Andrei Radulescu, BT: Daca privim spre trecut, spre ultimele trimestre, Romania a avut o crestere economica cu un nivel foparte ridicar. Practic am avut un nivel de accelerare, sustinut de mixul relaxat de politici economice, ce ne-a adus la nivelul de dinainte de criza. Procesul de accelerare a fost insotit de intensificarea deficitelor gemene, asa numitele dezechilibre: fie ca vorbim despre dezechilibrul intern, situatia finantelor publice, fie ca vorbim despre pozitia Romaniei in raport cu mediul extern, respectiv deficitul de cont curent. Urmarea acestor acumulari de dezechilibre si a tensiunilor din spatiul public, presiunea pe cursul de schimb s-a intensificat si ati vazut in ultima perioada - practic vorbim de un curs euro-leu la maxime istorice.
Una este trecutul, ceea ce s-a intamplat in ultimul trimestru, alta pozitie avem in ceea ce priveste viitorul, fie ca vorbium de termenul scurt fie de termenul mediu si lung. Ne asteptam la o decelerare a dinamicii economiei, dat fiind ca in ciclul economic postcriza pe de o parte am asistat la o accelerare economica in care am avut o divergenta intre accelerarea consumului si cvasi stagnarea investitiilor, iar pe de alta parte si in plan global se acumuleaza semnale de maturitate pentru ciclul economic post criza.
Una este trecutul, intr-adevar datele indica ritmuri de crestere economica apropiate de cele consemnate in 2008; pe de alta parte perspectivele pe termen scurt si mediu sunt de decelerare.
Florian Libocor, BRD-GSG: Este plauzibil, noi discutam despre o recesiune in adevaratul sens al cuvantului, nu tehnica. O recesiune tehnica inseamna sa ai 2-3 semestre consecutive cu crestere negativa, sau contractia PIB-ului. Noi vorbim despre o reala posibilitate de contractie, intrarea in recesiune efectiv, de vreo 2 ani incoace - noi intre noi, in echipa de analiza. Avem cateva argumente, insa ceea ce a reoiecit si a ramas pana acum ca fiind o realitate, din punct de vedere al perspectivelor, s-ar putea ca 2019 sa fie ultimul an de crestere econonomica, 2020 sa vina cu contractia si trebuie sa va mai spun ca discutand si cu alti colegi din sfera economica, am inteles ca as fi unul dintre optimisti. Este foarte posibil sa se intample mai repede.
Primul argument este tocmai aceasta crestere economica neasteptata, mai mare chiar decat cea din anul 2008, anul de gratie de dinaintea ultimei recesiuni.
Pe de alta parte, inca un argument, nu poti sa asumi ca vei creste constant. Este nesustenabil atata vreme cat tu ca stat de circa 10-12 ani reduci investitiile constant, mai mult sau mai putin. Nu poti sa pleci de la premisa ca poti sa dezvolti o economie vanzand pizza unul altuia. Consumul este o componenta insa mai avem si alte componente, spre exemplu, cea externa, care s-a miscat destul de bine la un moment dat, a fost pozitiva in 2015, ceea ce ar fi bien sa se repete. Cuvantul cheie este diversificarea: sa diversifici produsele, sa diversifici pietele, sa diversifici tot. daca ramai pe un singur produs, pe o singura piata, sau, in fine, pe un singur produs principal si o singura piata principala, cum noi suntem acum in raport cu mediul extern - exportam in proportie de 70% spre piata europeana - riscurile sunt un pic mai mari decat in situatia in care ai avea mai multe piete pe cares a exporti, putand sa jonglezi cu acele piete in momnetul in care una intra in contractie.
Horia Braun: Daca domnul Libocor este optimist, inseamna ca eu sunt super optimist. Vad mai putin probabila venirea unei recesiuni efective pana in 2020. Romania e clar ca e din ce in ce mai bine integrata in economia Europeana si globala. Nu cred ca vom asista la o recesiune in Romania in conditiile in care economia europeana o duce bine, iar economia europeana anul acesta a dus-o foarte bine, a avut un ritm de crestere peste asteptari, si probabil peste ritmul potential si perspectivele pentru 2018 sunt similare. In economia globala asistam la o revenire destul de bine sincronizata a aproape tuturor economiilor din lume, chiar si a acelor care au avut recesiune in perioada recenta.
Bineinteles ca exista riscuri, insa nu vad riscul unei recesiuni globale sau a unei recesiuni intr-o economie importanta din lume ca fiind foarte ridicat in urmatorii 2-3 ani.
In acest context, intr-adevar Romania acumuleaza niste dezechilibre, pe langa deficitele de care vorbeau colegii mei, avem si o revenire a inflatiei care ar trebui foarte atent monitorizata pentru ca exista riscul sa derapam si de pe traiectoria asta. Se pot acumula niste asteptari inflationiste care fac foarte greu sa revenim la niste cresteri reduse de pret.
Cu aceste dezechilibre economice, nu vom putea sustine o crestere economica de peste 4-5% pe termen mediu si lung. Insa daca e sa existe o corectie, nu cred ca va fi de genul recesiune, - sigur o recesiune tehnica, de 1-2 trimestre este posibila. As vedea o aterizare mai lenta. Depinde mult de coordonatele politicii economice, politica monetara, politica fiscala. Mi-as dori sa trecem cu ambele politici intr-o zona anticiclica, sa nu mai punem benzina pe foc cand lucrurile merg bine ca sa ne pregatim atunci cand avem niste socuri nefavorabile sa putem sa ajutam economia sa isi revina, si pe plan monetar si pe plan fiscal.
F. Libocor: Voiam sa mai adaug un singur lucru, apropo de vulnerabilitati. Pana acum ne-am uitat doar la cifre, mai exact la rezultante ale unor cifre.
Mai avem o problema majora, piata fortei de munca. Este o problema care poate sa reprezinte un declic, entru ca este extrem de dezechilibrata - exista judete in nordul Moldovei si in sudul tarii cu somaj de 10% si exista o zona de vest cu somaj negativ. Este un dezechilibru major - intre zero si 10 este mult. Pe de alta parte, plecarea fortei de munca din tara nu este un proces care sa se finalizat, dimpotriva, din cate am inteles, ceea ce nu e un lucru bun. A-i readuce pe cei care au plecat in tara este un lucru nobil, insa ramane la nivel de deziderat in conditiile actuale.
Vezi aici inregistrarea intregii intalniri.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Intr-un bancher n-as avea incredere nici sa ma treaca strada.
Ce va fi pentru noi? Pai sunt 2 optiuni: va fi foarte bine sau va fi foarte rau. Foarte bine va fi daca statul mafiot se dezagrega, economia de piata, libera initiativa este lasata sa infloreasca, armatele de inspectori spagari care cer proiecte si hartii si stampile dispar. In acea zi un roman, satul sa fie cetatean de rangul 2 in Occident va lua 100.000 de euro si-i va investi intr-o afacere. Si nu-l va hartui nimeni. Si va merge fara intruziunea statului. Si va zice si altuia, si altuia pana se va forma un curent. Toti romanii vor munci pentru a duce inapoi o afacere si a-si lua o casa. Asta e varianta optimista care NU cred ca se va intampla.
A doua posibilitate este ca Statul Mafiot, Mafia Politico-Birocratica sa ramana doar ea in tara si nimeni sa nu mai vina nici sa munceasca, poate doar straini sezonieri. O Romanie cu populatia de 200.000 borfasi si familiile lor. Restul ori fug in alta parte ori mor.
Două treimi din reducerea de producție zilnică de 1,8 milioane de barili negociată de OPEC a fost deja compensată de Statele Unite în ultimele luni, prin creșterea producției proprii de la 8,4 la 9,6 mbpd.
Fiecare zi în care petrolul depășește 50 de dolari barilul e o zi în care noi și noi sonde americane devin profitabile. Recesiunea va veni de la Tesla, nu de la petrol. Dimpotrivă, din cauza recesiunii consumul de petrol va scădea, iar prețul la fel. Iar asta va da lovitura de grație Rusiei, cândva în următorii 2-3 ani.
- straini
- multinationale
- soros
Altceva mai nou nu aveti de postat ?
Adica PSD a lipsit de la guvernare in cea mai rea perioada, cand a lovit criza ... si bineinteles ca romanul (din cultura sa vasta in domeniul economiei) a pus asta pe spatele guvernarii proaste.
Cand s-a relansat economia in 2012 numai bine ca a venit din nou la guvernare si va iesi in 2020 cand vine alta criza. Romanul sictirit de PSD va vota cu altii care nu vor avea ce face in noua criza si o vor da de gard din nou in 2024.... e ginion sau pricepere ...?
Noi romanii suntem atat de incuiati ca n-am vazut ca guvernarea Boc a tinut Romania pe linia de plutire intr-o perioada in care alte state mai puternice decat noi au dat faliment.
Iar la cateva procente, si alea din consum mai ales, o tot lalaim pana o apucam in jos, sub cresterea medie UE si in felul acesta intram in divergenta cu UE. Moment in care vom fi devenit un stat esuat, sarac, numai bun de preluat de rusi.
Iar pentru cresterea PIB-ului potential, trebuie o schimbare majora de filozofie si cultura:
1. Investitii majore, adica MAJORE, in proiecte industriale si tehnologice, cu tot ce implica asta, de la evaluarea oportunitatii pentru fiecare dezvoltare la fiecare locatie (eventual cu coordonare cu alte proiecte din tara) si proiectul de baza greenfield pana la importul de tehnologie, programele de formare, programele de colaborare cu universitatile (hm, pardon, dar nu universitatile Romanesti, caci stim ce mafie este, ci cu universitati din Vest - rusinos, dar asta e deocamdata; importanta este eficienta, iar universitatile Romanesti sunt total impotente si incapabile - deocamdata; voi reveni la punctul 3.)
2. Stabilitate de piatra a regulilor de baza, sa fie bine gandite pe decenii, nu pe luni, negociat 1-2 ani daca trebuie cu toti factorii relevanti si capabili si profesionisti (no mafia), si apoi TZAPENE sa ramana pana la urmatoarea criza planetara.
3. Desfiintarea formala a tuturor universitatilor Romanesti si re-infiintarea lor sub alte reguli (de performanta dupa criteriile Ivy Ligue), re-angajarea personalului facandu-se numai sub conditiile noilor reguli, eventual cu perioada de tranzitie de 2 ani in care fiecare sa demonstreze capacitate (prin publicatii stiintifice, se stie cum, nu-i nicio noutate). Cine nu trece, pierde automat contractul cu universitatea.
3bis. Idem cu celelalte institutii, cf practicilor profesionale corespunzatoare profesiei din Vest. Cine nu trece, sa aiba access la posibilitate de re-calificare, sa fie ajutat sa-si gaseasca drumul optim pentru ea/el.
Rezultatul este evident de vreme ce transmitem tot mai puțin din creșterea economică în nivelul de trai intern.
De ex.Ungaria, are 30% din PIB investit în străinătate dar și unul dintre cele mai slabe niveluri de conversie a PIB în PNB, la nivel regional.