Radu Ghetea, ARB: Ar fi de dorit ca imprumuturile pentru persoane fizice sa nu mai fie legate de ROBOR
"ROBOR, ca si EURIBOR, n-ar trebui sa mai apese atat de mult asupra clientilor persoane fizice, ei ar trebui sa fie mai bine protejati", a mai spus liderul ARB. In opinia lui, nici indicatorul EURIBOR (de care sunt legate creditele de consum in valuta) "nu va mai ramane la nesfarsit in jurul cotei zero, in zona in care se afla in prezent"
Radu Ghetea a amintit de dobanda "prime rate" pe care bancile o acorda celor mai buni (adica mai putin riscanti) clienti, la care se adauga o marja in functie de gradul de risc al clientului, aratand ca acesta ar putea fi un model cu care sa fie inlocuita cu actuala formula, unde la dobanda comerciala se adauga indicatorul ROBOR.
In ultima perioada, indicatorul ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a crescut peste pragul de 2%, ca si ROBOR la celelalte scadente (de la overnight la 12 luni).
La inceputul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%, iar din septembrie a inceput sa urce, trecand pragul de 1%, apoi in 15 noiembrie a trecut si pragul de 2%.
ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele, in lei. Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
cine a permis in Ro legarea ratei dobanzii de un indicator extrem de volatil ca robor/euribor?!?
La problema asta cu robor-ul ar trebui mai degraba sa cautam vinovatii la palatul victoria. Robor-ul creste pentru ca deficitul comerical pe 9 luni din 2017 e 8.8 mld eur din cauza maririlor salariale cu procente de 2 cifre, mariri care nu au la baza o crestere de economie sau de productivitate. La fel cum creste si cursul, la fel cum creste si inflatia, din aceleasi cauze. Fenomenul e cunoscut si se numeste supraincalzire a economiei, care e urmata de o perioada de corectii.
ARB vad lucrurile mult mai corect si mai bine decat BNR!
oh, wait...
esti psd-ist?
In plus banca are ceva previziuni pe termen mediu si lung la care se adauga o marja de sigurante. Cu dobanda fixa sigur vei plati mai mult ca banca nu pierde.
Ce s-ar putea face in schimb este ca rata sa fie fixa. Normal ca atunci nu se vor mai putea da credite din start pe 35 de ani ci probabil pe maxim 30 care la rata fixa se vor incadra la 30 +/- 5 ani. Suma creditata va fi mai mica dar creste siguranta.