Suciu (BNR) despre declarațiile premierului: Să înțelegem că ne recomandă să creștem dobânda de intervenție?
Premierul Mihai Tudose a afirmat, joi seară, că este nevoie de o "discuție serioasă" cu reprezentanții BNR pe subiectul privind creșterea euro, susținând că Banca Națională putea interveni în această chestiune, dar nu a făcut-o.
"Eu am o parte din explicații, pe de altă parte, vă recomand să vorbiți cu Banca Națională, care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. Banca Națională poate și trebuie să intervină pe aceste lucruri, nu a făcut-o", a declarat Mihai Tudose la Antena 3, întrebat cum se explică creșterea cursului euro în condițiile unei perioade de creștere economică traversată de România.
Fiind întrebat de ce BNR nu a intervenit în chestiunea creșterii euro, premierul a spus: "Întrebați-o pe domnia sa, pe ea, Banca".
"În altă ordine de idei, în luna aprilie, Banca Națională, în înțelepciunea ei, a spus băncilor din România că sunt bune, sunt solide și nu mai au nevoie să țină 10% depozite, poate să fie la 8%, ceea ce ne-a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 (de milioane de euro — n.r.) deja au plecat din țară. Ei au avut lei, au schimbat în euro ca să-i scoată din țară. Tot băncile au creat acest lucru, nu am ceva, neapărat, împotriva băncilor, este un proces normal. (...) Banca Națională, practic, le-a dat voie să externalizeze, să scoată din rezerve 500 de milioane (de euro — n.r.)", a afirmat Tudose.
Premierul a spus că nu a avut încă o întrevedere cu reprezentanții BNR pe acest subiect, dar o astfel de întâlnire va trebui să aibă loc.
"Vorbim de separarea puterilor în stat, am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Eu cred că va trebui să avem și o discuție foarte serioasă cu Banca Națională despre ce se întâmplă și cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naționale. Nu putem interveni ca Guvern peste Banca Națională. (...) Fiecare este în dreptul lui, va trebui să avem o discuție foarte serioasă", a declarat Tudose, întrebat dacă a încercat să aibă o discuție cu BNR.
Întrebat dacă este dornic să aibă această discuție cu BNR, el a spus: "Nu știu dacă neapărat mi-o doresc, dar voi fi nevoit să o fac; în calitate de prim-ministru nu faci numai ce-ți dorești".
Prim-ministrul, întrebat dacă BNR putea să facă ceva pentru a interveni în cursul euro, a răspuns: "Banca nu a făcut".
"Pentru cei care sunt cunoscători, acronimul 'repo' (operațiuni repo — n.r.) trebuie să le spună ceva. Dacă intrăm într-o zonă de explicații, oricum nu mai înțelege...dar cei care știu despre ce vorbesc să-și pună și ei întrebările de rigoare", a adăugat Tudose.
Premierul nu a exclus nici varianta "unei răzbunări a unei părți a sistemului bancar, datorită faptului că-i punem să plătească taxe".
"Fiindcă, după ce am fost foarte determinați pe această zonă, știți, ia ghiciți ce?, au început să aibă profit. La nouă luni sunt pe profit toate", a spus Tudose.
Moneda națională a atins, la începutul acestei săptămâni, cea mai slabă cotație în raport cu euro, cursul anunțat de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,6551 lei pentru un euro.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Apoi vin propagandistii si dau vina pe guvern pentru deprecierea leului.
NImic nu e intamplator
Sunt niste oameni cu o educatie mediocra, ajunsi acolo printr-o trista conjunctura si care au doar preocupari de genul:
- cum sa furam mai mult
- cum sa facem sa nu ne prinda
- cum sa nu dam socoteala pentru ce-am facut
- hai sa dam vina pe "statul paralel"
De fapt singurii paraleli, cu respectul si bunul simt pentru cetatean sunt chiar ei.
Cred ca gresiti luind in serios ce spune o persoana care pina la 25 de ani nu a muncit sau studiat si care isi inchipuie ca BNR are o bagheta magica cu care poate repara toate prostiile pe care le face un guvern de incompetenti!
Noroc ca nu suntem (!!!!) intr-o adevarata economie de piata , ca nu avem o bursa adevarata ca era prapad !
Altfel spus conexand cu alte declaratii ale aceluiasi am certitudinea ca nea Tudose vorbeste de economia socialista si cand cere bancii sa dea decret pentru curs, sau profitul bancilor si cand se ratoieste la consiliul concurentei !
Gratuit ii spun lui nea Tudose (ca sa nu mai cumpere fara rost un doctorat) ca da, BNR poate interveni la temperarea cursului, ca aceasta actiune costa si se face cu analize complexe si este si sustinuta cand se considera ca sunt actiuni speculative si nu naturale, resultand din politici economice, mecanisme valutare ale importatorilor, chiar declaratii politice interne....