Cresterea rapida a salariilor pune in pericol competitivitatea economica a Romaniei si amplifica deficitul de cont curent, potrivit raportului anual de tara al agentiei de evaluare financiara Moody's, in care se arata totusi ca profilul de creditare este sustinut de factori precum perspectivele favorabile de crestere economica pe termen mediu, nivelul moderat al raportului intre datoria guvernamentala si PIB si accesul la finantare ieftina, transmite news.ro.
Moody's recomanda Romaniei sa tina sub control a cheltuielilor guvernamentale, sa creasca absorbtia fondurilor europene si sa intareasca guvernanta la companiile de stat.
"Cu toate ca Romania a trecut printr-o consolidare fiscala, politica expansionista din ultima perioada a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc dupa criza financiara mondiala. In acelasi timp, politica macroeconomica prociclica a dus la majorarea rapida a salariilor, punand in pericol competitivitatea economica si amplificand deficitul de cont curent", a afirmat Daniela Re Fraschini, vicepresedinte adjunct la Moody's si autoare a raportului.
Romania a facut progrese reale in corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creand conditiile pentru o crestere economica solida. Cu toate acestea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.
Moody's se asteapta ca stimulii fiscali sa contribuie la o crestere economica solida pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta sa fie sustenabila. PIB-ul real ar trebui sa creasca cu 6,5% in 2015, urmand ca avansul sa incetineasca la 5% in 2018.
Factorii care vor alimenta cresterea economica, conduse de consumul privat, vor ramane probabil neschimbate, in conditiile continuarii politicii fiscale expansioniste in 2017-2018. Totusi, Moody's anticipeaza o incetinirea a consumului privat, odata cu atenuarea impactului masurilor de stimulare fiscala.
In plus, reformele structurale limitate, vulnerabilitatile ramase la nivel institutional si politicile economice care impiedica investitiile private mai mari continua sa constranga potentialul de crestere pe termen lung al Romaniei, se arata in raport.
Situatia finantelor publice a continuat sa se deterioreze in 2017, iar Moody's anticipeaza ca aceasta tendinta va continua in 2018. Asta din cauza masurilor fiscale si bugetare adoptate in perioada 2015-2016 in cadrul noului cod Fiscal, inclusiv o noua reducere a TVA, de la 20% la 19%, si a masurilor legislative adoptate de guvernul PSD de la inceputul lui 2017.
Moody's se asteapta ca deficitul bugetar sa ramana la 3% din PIB in acest an si sa depaseasca acest nivel in 2018.
Cresterea economica solida a contribuit la scaderea usoara a raportului intre datoria publica si PIB de la circa 38% la 37,6% in 2016. In perioada 2017-2018, Moody's prognozeaza ca acest raport va ramane aproape constant, fiind sustinut de accelerarea inflatiei si cresterea economica puternica.
si ca o sa depasim deficitul
si ca sunt ingrijorati
si ca bla-bla :))
pe langa asta e o previziune...si psd a reusit (pana acum ca nu o sa mai tina mult)
sa tina in frau inflatia si deficitul...
evident a tinut-o in fru cu sacrficii:
0 investitii (adica economia o sa o ia rau in jos pe termen lung) da ce mai conteaza...
Zeama de ciocan !
Ca sunt Bolshymani.
Daca n-ai inteles despre ce ste vorba, mai documenteaza-te.
Pana acum, angajatorul dadea 1000 de lei angajatului si 500 de lei dadea la stat.
Acum, PSD a trecut cei 500 de lei de la angajator la angajat, astfel incat pe hartie angajatul ia 1500 de lei, dar de fapt el trebuie sa dea 500 la stat, in locul angajatorului.
Ai priceput?
Poate nu băgași de seamă, gigălău meseriaș ce ești, dar pe site-ul ăsta nu merge cu strâmbe de genul celor practicate de tine...
Salariile nu au crescut. Ba chiar unele vor scadea de la 1 ianuarie, dar hypermarketurile maresc preturile si pana si Moody's se declara ingrijorati de atata bunastare a romanilor.
Bravo Olguta! Ti-a iesit.
asa ca nu e cazul sa ne facem griji
nu e vorba de crestere efectiva a salariilor... e vorba de cresterea salariilor in raport cu cresterea/puterea economica...
Noi nu suntem greci.
deci stim la ce sa ne asteptam
#rezist o sa mai stea mult in opozitie :))
nu te duce capu sa intelegi care sun problemele, nu?! sau nu esti platit sa gandesti , ci numai sa postezi
stapanii nostrii sunt aia care dau legi anti-Justitia in pofida ingrijorarii magistratilor si a oamenilor! aia sunt dictatorii nu moody... dar daca te uit ccu limba scoasa si cu balele curgand la gadea si badea vei crede aberatiile astea cu strainii si soros
- Nu va speriati costurile cu salariile sunt acelasi . Doar ca salarul brut va fi mai mare si comparabil cu tarile de la mijlocul clasamentului european.
Noi nu facem rau, vrem binele Romanieii!
Sigur , o astfel de schimbare are si alte efecte in interiorul sistemului. Creste obligatoriu salariu minim la 1900 lei, ca sa asigure plata contributiilor. Dar aceasta crestere va crea alte gauri in bugetul Romaniei, iar guvernul se grabeste sa plafoneze alte cresteri legate de salariul minim pe economie!
cine reprezinta/ unde este vocea interesele zisilor salariati?
Mai postaci sovietici, vedeti-va de Rusia si lasati aforismele economice.
Va pricepeti f bine sa impartiti banii altora numai ca chiar si banii aia se termina odata.