Anul 2018 va fi dominat de transformarile produse de avansul tehnologic care par sa fi atins masa critica in mai multe domenii. Serviciile bancare vor incorpora mai multa tehnologie si mizeaza tot mai mult pe digitalizare si mobilitate, obiectele vor incorpora informatie, iar in cativa ani, inteligenta artificiala va putea realiza "activitati de gandire" trecand dincolo de colectarea si interpretarea datelor. In anumite domenii de productie tehnologia va fi o solutie pentru lipsa de personal calificat (de ex. robotizare), in altele va fi utilizata pentru pregatirea personalului necesar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Afacerile antreprenorilor locali au atins etape de dezvoltare interesante si competitive. In 2018, este posibil ca acestea sa cucereasca pietela nivel regional si european, sa creasca exporturile. Si investitiile romanesti in strainatate ar putea creste, odata cu consolidarea acestor planuri si, probabil, si din cauza mediului intern mai putin ofertant.

In sanatate, optimismul este mult redus. Este posibil ca subfinantarea sistemului si lipsa de investitii in spitale si echipamente medicale sagenereze in continuare migratia medicilor si asistentilor medicali.

Gradul de ocupare al birourilor nu va creste, avand in vedere explozia de noi spatii anuntata in anii anteriori. Se va sofistica setul de cerinte ale ocupantilor cladirilor de afaceri si se va trece de la servicii si confort in proximitate, la consolidarea unor comunitati.

Problema personalului calificat ramane importanta pentru mai multe domenii, solutiile adoptate vor varia de la intensificarea proiectelor de invatamant dual, la investitii in programe de conversie profesionala din partea companiilor, la investitii in roboti si tehnologii.

In 2018, oamenii de cultura ar putea reveni in cetate, reluandu-si rolul de sursa a ideilor si dezbaterilor. Centenarul va gasi o Romanie in cautarea unui proiect unitar, nu tocmai clarificata asupra directiilor de evolutie.

PREDICTII PENTRU 2018

Florin Boldescu Head of Digital Banking PSD2, Raiffeisen Bank: Bancile vor redefini customer experience si managementul relatiei cu clientul.

Florin Boldescu Head of Digital Banking PSD2, Raiffeisen Bank

Florin Boldescu Head of Digital Banking PSD2, Raiffeisen Bank

Foto: Hotnews

  •     Open Banking si Payment Services Directive 2 vor obisnui bancile sa lanseze mai multe proiecte comune. 

In contextul platformificarii serviciilor, vor aparea tot mai des oportunitati de a lucra impreuna, in proiecte inter-banci sau cu Fintech-uri. Unele banci vor putea deveni hub-uri de distributie pentru un set larg de solutii, construite local sau international, mixand atuurile proprii (scalabilitate, experienta, capital, numar mare de clienti persoane fizice si persoane juridice) cu cele ale Fintech-urilor (agilitate, cultura inovatiei, tehnologie).

  •    Bancile vor redefini customer experience si managementul relatiei cu clientul.
  • In conditiile in care bancile isi "vad" tot mai rar clientii, numarul agentiilor continua sa scada, iar intensitatea de utilizare a serviciilor electronice creste vor aparea noi indicatori care sa masoare in special: experienta clientilor si digital customer journey, interactiunea contextuala, real-time. De asemenea, vor fi implementate solutii care sa integreze human si digital, inteligenta artificiala, chat-bot, analytics.
  • Vor fi lansate mai multe solutii de mobile payments.
  • Platile contactless la POS sunt un succes, rata de adoptie este mare, cosumatorii au imbratisat, intuitiv, valoarea solutiei: usor de folosit, rapid, comod. Piata este "coapta" pentru pasul urmator: utilizarea mobilului ca instrument de plata contactless la POS deoarece combina doua elemente familiare: mobilul si plata contactless.

Liviu Tudor, Presedinte si Fondator Genesis Property

Liviu Tudor, Presedinte si Fondator Genesis Property

Foto: Hotnews

Liviu Tudor, Presedintesi Fondator Genesis Property: Gradul de neocupare al spatiilor de birouri va creste in 2018.

  •  Gradul de neocupare al spatiilor de birouri va creste in 2018. Datorita dezvoltarii pool-ului de spatii de birouri (peste 217.000 mp birouri noi anuntati in 2016-2017), gradul general de neocupare al spatiilor de birouri va creste cu 4-5% in 2018. Este important ca piata sa creasca nu din relocari ale multinationalelor, ci organic (chiriasi noi).
  •  Cerintele angajatilor companiilor multinationale se vor diversifica si mai mult. Chiriasii nu se mai multumesc sa aiba in apropierea biroului acces la cafenea, sala de sport si restaurant. Oamenii isi doresc sa le fie livrata o experienta - vor sa aiba acces la activitati comunitare, sa fie conectati atat in lumea digitala, cat si in cea reala. Community spirit devine o parte componenta a spatiilor de birouri.
  • Gasirea fortei de munca calificate va fi o provocare si mai mare in 2018. In 2018, gasirea fortei de munca calificate la un pret competitiv va fi mai grea decat in 2017, mai ales tinand cont de toate schimbarile legislative din ultima perioada. Companiile vor trebui sa aloce resurse suplimentare pentru mentinerea unui nivel salarial multumitor pentru angajat, dar totusi competitiv pentru bugetele alocate.

Valentin Stanescu, Director General Dell EMC Romania

Valentin Stanescu, Director General Dell EMC Romania

Foto: Hotnews

Valentin Stanescu, Director General Dell EMC Romania:Inteligenta artificiala va realiza "activitatile de gandire" cu mare viteza

  •      Inteligenta artificiala va realiza "activitatile de gandire" cu mare viteza. In urmatorii cativa ani, inteligenta artificiala (AI) va schimba modul in care ne petrecem timpul actionand asupra datelor si nu doar prin gestionarea acestora. Companiile vor exploata inteligenta artificiala, astfel incat aceasta sa indeplineasca "activitati de gandire" pe baza unor date, reducand semnificativ timpul petrecut cu prospectarea, dezbaterea, planificarea si testarea fiecarei inovatii.
  •  Vom asista la incorporarea IQ-ului in obiecte. Incepand cu 2018, vom face pasi uriasi in directia incorporarii de informatii accesibile aproape instantaneu in orasele, organizatiile, casele si vehiculele dotate cu tehnologia IoT (Internet of Things). Vom deveni "piloti digitali" ai tehnologiei si mediilor care ne inconjoara. Tehnologia va functiona ca o extensie a persoanei noastre. Toate obiectele vor deveni inteligente si ne vor permite sa avem vieti mai inteligente.
  • Casti AR de calitate ridicata. De asemenea, nu va mai trece mult timp pana cand granitele dintre realitatea "reala" si realitatea augmentata (AR) vor incepe sa dispara. Viabilitatea comerciala a realitatii augmentate este deja evidenta. De exemplu, echipe de constructori, arhitecti si ingineri utilizeaza casti AR pentru a vizualiza cladiri noi, pentru a-si coordona eforturile pe baza unei imagini unice a unui proiect si pentru a instrui lucratorii din teren, atunci cand un tehnician nu poate fi la fata locului in ziua respectiva.

Luca Rabia

Luca Rabia, Goldplast

Luca Rabia, Goldplast

Foto: Hotnews

, Group Operations Director, GOLDPLAST: Lipsa personalului, mai mult sau mai putin calificat se va resimti si in 2018.

  •  Lipsa personalului, mai mult sau mai putin calificat se va resimti si in 2018. De aceea, un numar mai mare de companii vor initia parteneriate cu liceele tehnice si universitatea, cu scopul de formare si atragere a viitorilor angajati.
  • Companiile straine interesate sa investeasca in Romania vor fi mai sceptice; instabilitatea fiscala plus incertitudinea privind costul fortei de munca si al energiei electrice pot fi motive de amanare sau renuntare la aceste investitii.
  • Automatizarea si Industria 4.0 devin o necesitate pentru a mentine competitivitatea si compensarea lipsei de personal.
  •  In 2018, turismul in Romania va continua sa se dezvolte si se va mentine tendinta de crestere a numarului turistilor straini. Lucrul acesta va aduce investitii si, sper, va motiva mai multi tineri sa se orienteze catre protectia si promovarea comorilor naturale din Romania.
  • In orase mai mari, noi modele de business vor cauza tensiuni si schimbari rapide: car si bike sharing vs. masina de proprietate, Uber vs. taxi, street food, take away sau delivery food vs. restaurante.

Roxana Vitan, Presedinte, Romanian-American Foundation (RAF): Nu am alta predictie in acest an. Intrucat "ne tinem ocupati". Citim legi emise pe banda rulanta, carora incercam sa le intelegem noima.

Roxana Vitan, RAF

Roxana Vitan, RAF

Foto: Hotnews

  •   122 de lei pagina de 2.000 de semne. Sa presupunem ca un nume are, in medie, 15 caractere. 17 cu spatiu si separator. Deci, incap 100-120 de nume de oameni pe pagina de 2.000 de semne. Sau mai putin, daca sunt persoane care au doua prenume. Si acum, sa impartim 100.000 de nume la 100 de nume pe pagina (folosim 100, pentru usurinta). Obtinem 1.000 de pagini. Plus/minus, deoarece unele nume sunt mai lungi. Inmultim cu 122. De lei. Obtinem 122.000 lei. Inmultim cu 2. Pentru ca este vorba despre ¬de doua ori pe an¬. Obtinem 244.000 de lei; adica mai mult de 50.000 de euro. Inca. De platit catre Monitorul Oficial - conform noii propuneri trecute prin Senatul Romaniei prin "aprobare tacita" pe 20 noiembrie - de catre o organizatie neguvernamentala care s-a straduit sa stranga 100.000 de SMS-uri de cate 2 euro fiecare, pentru a fi alaturi, de exemplu, de parintii copiilor bolnavi de cancer construindu-le un asezamant. Sau pentru a reabilita o sectie de spital. Sau pentru a dota un asezamant de tip "Hospice", unde se sting in demnitate cei aflati in stare terminala. Sau pentru orice alta cauza sociala sau civica finantata prin acest tip de colecta publica.
  •   Voi glumiti? Nu am alta predictie in acest an. Intrucat "ne tinem ocupati". Citim legi emise pe banda rulanta, carora incercam sa le intelegem noima.

Mihaela Levente, Centrul Medical Dr. Leventer : se vor dezvolta solutii terapeutice noi, chiar si pentru boli rare

Mihaela Leventer

Mihaela Leventer

Foto: Hotnews

  •  In lumea mare si serioasa se vor dezvolta solutii terapeutice noi, chiar si pentru boli rare. Ingineria moleculara si editarea de gene realizate in 2017 deschid calea tratamentelor personalizate prin programarea propriilor celule pentru atac asupra celor bolnave.
  •  Daca ma gandesc la sanatatea din Romania in 2018, nu sunt atat de optimista, cred ca alunecarea in haos inca nu s-a terminat. Serviciile medicale private vor continua dezvoltarea si se vor inregistra preluari si regrupari in retele de sanatate, precum si aparitia unor clinici supraspecializate. In acest timp, serviciile medicale de stat se vor zbate in aceeasi saracie si dezintegrare.
  •  Cercetarea si inovarea vor ramane in umbra, vor continua lipsurile din farmacii, iar medicii romani vor intari liniile de gardain Europa de Vest.

Daniela Marin, Principal Manager, EBRD Advice for Small Businesses, Romania: In 2018, tot mai multe produse romanesti vor intra pe rafturile magazinelor din Europa

Daniela Marin

Daniela Marin

Foto: Hotnews

  •      In 2018, tot mai multe produse romanesti vor intra pe rafturile magazinelor din Europa. Investitiile antreprenorilor locali din ultimii ani, in marketing, digitalizare, informatizare, eficientizarea resurselor interne, instruirea angajatilor se reflecta acum in produse de calitate care pot concura cu succes pe pietele europene si nu numai. Companiile care au investit in branduri "made in RO" vor avea sansa sa se transforme din jucatori locali in jucatori regionali.
  •  2018 va pune presiune pe companiile mici. Pentru a supravietui mediului concurential tot mai provocator, micii intreprinzatori vor fi nevoiti sa inoveze si sa se alinieze standardelor marilor jucatorii din piata locala.
  •  In consultanta, se va pune accent pe specializarea pe sectoare de activitate. Piata locala de consultanta a atins un anumit nivel de maturitate, calitatea si standardele serviciilor oferite au crescut, iar clientii inteleg acum beneficiile si impactul consultantei asupra unei afaceri in crestere. In continuare, vom vedea clienti mai exigenti si o cerere tot mai mare de consultanta specializata pe industrii si sectoare de activitate.

Liviu Jicman, Director General, Muzeul National Cotroceni: Cultura isi recastiga leadershipul.

  •   Cultura isi recastiga leadershipul.

Liviu Jicman

Liviu Jicman

Foto: Hotnews

In 2018, elita artistica si intelectuala ia atitudine si revine pe pozitia fireasca - sursa a liderilor de opinie. Din rolul de spirit critic si progresist al societatii din anii '90, intelectualitatea romana a ramas tot mai mult in umbra, incat azi nu doar din leadershipul politicii, dar si din leadershipul politicii culturale lipsesc oamenii de cultura.

In loc de prognoza, o speranta: 2018 sa reprezinte pentru domeniul cultural momentul revenirii la normalitate, la o scara a valorilor reala, nu rasturnata.

  •  Investitiile romanesti in strainatate vor prinde contur, de la nivelul nesemnificativ din prezent la un nivel mai aproape de potentialul economiei romanesti.

Romania traieste un paradox. Tara in care, ani la randul, romanii din strainatate au fost cel mai important "investitor", tara de unde au plecat cateva milioane de romani rezidenti in alte tari din U.E., a saptea tara din Uniunea Europeana ca populatie, Romania este pe ultimul loc la capitolul investitii in strainatate.Investitiile companiilor romanesti in afara sunt la nivelul sutelor de mii de euro, desi investitiile straine in Romania au fost, la finalul lui 2016, de 67 miliarde de euro.

Prognoza: Cu ocazia Centenarului, pana la 1 decembrie 2018, Romania va parasi locul codas in clasamentul investitorilor romani in strainatate, iar antreprenorii romani vor fi impinsi de mediul economic ostil din Romania sa isi depaseasca temerile si sa indrazneasca sa faca pasul spre investitii in afara tarii, in special in Uniunea Europeana. Paradoxal, lipsa perpetua a unei politici publice de incurajare a expansiunii capitalului romanesc in strainatate va fi suplinita de mixul de politici prociclice sau pur si simplu neinspirate, precum si de perspectivele economice defavorabile din plan intern.

  •   Anul 2018, sub semnul nevoii de inchidere a conflictului din societate

Dupa un an 2017, cu foarte mari tensiuni politice, nu atat intre partide sau intre reprezentantii alegatorilor din Parlament, unde a fost mai degraba acalmie in contextul unei majoritati parlamentare zdrobitoare, cat mai ales intre societate si guvernanti, cred ca transferul acestor tensiuni si a conflictului public din societate catre interiorul clasei politice si a partidelor are o probabilitate de peste 60%, avand ca urmari rupturi in interiorul unor formatiuni politice de la putere si din opozitie si reasezari pe scena politica, poate si o noua majoritate, din care sa faca parte mai multe formatiuni, intr-un spirit de hora a unirii in prag de Centenar. Chiar daca nevoia de eliminare a factorilor de conflict permanent va fi foarte prezenta la nivelul fiecaruia dintre noi, mai mult sau mai putin constientizata, vestea nu e buna pana la capat, pentru ca ar insemna sa ratam din nou ocazia unor clarificari prin alegeri.

Vintila Mihailescu, Profesor, Sociolog, Antropolog si Autor: Din punctul de vedere al antropologiei aplicate, anul viitor se va afla in zodia Pestilor.

Prof. Dr. Vintila Mihailescu

Prof. Dr. Vintila Mihailescu

Foto: TNB

  •     Din punctul de vedere al antropologiei aplicate, anul viitor se va afla in zodia Pestilor. Cu doi pesti, adica, mai mult emotionali decat intuitivi, cum scrie la carte, dar care, dupa cum stim cu totii, merg in sensuri opuse.
  •  Pe de o parte, alunecos ca orice peste, unul dintre pesti o va lua in jos, tragand dupa el tot bancul de sardine. Pe de alta parte, mut ca orice peste, celalalt peste isi va vedea de treaba si va depune icre unde si cum poate, macar ca sa-i faca in ciuda fratelui sau tembel. Aici e de semnalat in primul rand aparitia unei noi specii ihtiologice: reteaua traditiilor creative, care isi va ocupa un ecosistem bine meritat (prietenii stiu de ce...).
  •  In alt registru (dar tot sub semnul Pestilor), 2018 va fi anul Centenarului, in care cei doi pesti vor deveni la fel de rapitori si unul, si celalalt, si se vor bate pe resursele limitate ale simbolismului national. Lupta lor locala va fi insa doar o ipostaza a unei lupte mai mari: cui ii apartine aceasta resursa? In traducere umana: a cui este aceasta tara?
  •  In acest context, firile mai analitice, care, nu stiu de ce, vor sa inteleaga ceva din viata asta, vor fi total debusolate si se vor afla in situatia lui Freud cand a incercat sa-si faca, initial, o auto-analiza: "Nu mai inteleg nimic din ce se intampla in mine!"- a spus acesta.

Crenguta Rosu, Managing Partner DC Communication

Crenguta Rosu

Crenguta Rosu

Foto: Hotnews

  • In 2018,va creste importanta integrarii comunicarii intern-externsi a daramarii zidurilor departamentale interne. Presiunea va veni in continuare dinspre clienti, care vor acces rapid la conversatii directe cu companiile si isi doresc promptitudine, mai mult continut util si bine spus.
  • Employer branding va castiga teren printre vectorii reputationali (pe langa parametrii de afaceri si proiectele comunitare)
  •  Aplicarea reglementarilor de raportare non-financiara va aduce, in sfarsit, mai buna intelegere a ceea ce reprezintacorporate social responsibilitysi poate va ordona politicile de responsabilitate si comunicarea acestora catre toate grupurile vizate.