O noua initiativa legislativa marca Zamfir: Bancile sa NU poata acorda credite la o dobanda mai mare de 2.62% (50% peste dobanda-cheie a BNR, care e in prezent, 1.75%)

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 7 decembrie 2017, 18:46 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Zamfir
Foto: cdep.ro
Speram ca proiectul sa ajunga anul acesta in dezbatere la Senat, dar asta depinde de cum merge votul pe Buget, a spus joi pentru HotNews senatorul liberal Daniel Zamfir, autorul unor proiecte de legi cum ar fi darea in plata sau legea conversiei. De data aceasta liberalul doreste limitarea dobanzilor cu care bancile dau credite la 2.62% (dobanda formata din dobanda-cheie a BNR de 1.75% plus o marja maxima de inca 50% din dobanda de politica monetara). Reprezentantii BNR si cei ai bancilor comerciale condamna aceasta intiativa.

"E un proiect care prevede urmatorul lucru: sa intervenim pe OG 13/2011, care plafoneaza imprumuturile intre persoanele juridice, intre persoanele fizice dar care nu plafoneaza dobanda intre persoana juridica si cea fizica", a explicat joi Zamfir. "Asta a ramas neplafonata", mai spune Zamfir. In opinia sa, acest lucru a dus la nebunia dobanzilor rostogolite la IFN-uri, zona in care s-a ajuns la dobanzi de 3-4000%." Nu vrem sa inventam nimic, decat sa reglementam dobanda remuneratorie si penalizatoare intre persoanele juridice si fizice. Bancile nu vor putea da credite cu o dobanda mai mare de 50% peste dobanda-cheie a BNR. Care dobanda acum e 1,75%. Poate in viitor va fi 2% sau 3%", mai precizeaza liberalul.

"Intr-adevar au venit unii sa sa planga: dom`ne, suntem in faliment ca nu ne descurcam cu 2 si ceva dobanda. Pentru ca am consultat bancile, ele zicand ca e o nebunie, ca o sa dea faliment...Dar daca ele dau dobanda la depozite zero virgula ceva, iar la credite o sa ia doi si ceva la suta, pai nu e bine? Eu zic ca e bine!", mai spune Zamfir.
 • Adrian Vasilescu, BNR: Ar fi dramatic ca bancile sa raspunda asa cum s-a raspuns de fiecare data in istorie si sa inceapa sa limiteze creditul. S-ar vedea imediat in nivelul de trai
Adrian Vasilescu
Foto: AGERPRES
Intrebat daca e la curent cu noul proiect si cum il comenteaza, consilierul Guvernatorului BNR, dl. Adrian Vasilescu explica:  "Niste masuri poarecum in acelasi sens au mai fost in Ungaria, bunaoara. Dar nu putem sa vorbim despre faptul ca aceste masuri sunt de sorginte europeana. In primul rand, lucrurile trebuie intelese asa: dobanzile sunt preturi pe piata banilor. Economia Romaniei este economie de piata potrivit Constitutia, iar in economia de piata preturile sunt libere. Nu vad cum o propunere legislativa poate excede Constitutiei. Problema este alta: sa vedem daca o asemenea masura vine intr-adevar in sprijinul consumatorilor de servicii financiare. M-as referi la doua exemple: unul e din America anilor 1970, cand Nixon a plafonat preturile. A fost o valvataie teribila in America iar voci din toata tara s-au ridicat impotriva acestei masuri. In final, Nixon a fost obligat sa renunte la ea, dupa ce a vazut consecintele: piata se golea de marfuri. Al doilea exemplu este Romania anilor 80. Cand Ceausesc a lovit in negustorii care exploatau popiorul, a introdus acele mercuriale. Pietele s-au golit intai de marfuri si apoi si de cumparatori. In general, in istorie, orice plafonare de preturi a fost urmata de golirea pietelor. Noi suntem acum intr-o situatie similara. La noi, intermedierea financiara e pe ultimul loc in Europa. Ar fi dramatic ca bancile sa raspunda asa cum s-a raspuns de fiecare data in istorie si sa inceapa sa limiteze creditul. S-ar vedea imediat in nivelul de trai", spune Vasilescu.

 • Horia Braun, economistul sef al BCR: Interventia statului in contracte deja existente e clar o mare problema din punct de vedere juridic, iar interventia statului in stabilirea preturilor (aici, a dobanzilor) este clar o problema

Eu nu sunt jurist, deci nu ma pot pronunta super-competent asupra fezabilitatii legale a proiectului, insa din
Horia Braun, BCR
Foto: Piata Financiara
citirea mea de economist a Ordonantei ce se vrea modificata, acolo e vorba de o limita superioara impusa dobanzii legale, care dobanda legala (remuneratorie sau penalizatoare) se aplica insa doar "in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti". Din expunerea de motive (detalii, aici)  prezentata de initiatorii propunerii legislative se lasa insa de inteles ca OG 13/2011 limiteaza inclusiv nivelul dobanzilor agreate intre parti, ceea ce in opinia mea e incorect. Interventia statului in contracte deja existente e clar o mare problema din punct de vedere juridic, iar interventia statului in stabilirea preturilor (aici, a dobanzilor) prezente sau viitoare agreate intre parti este clar o problema din punct de vedere economic. Ca principiu, o astfel de interventie nu este compatibila cu o economie de piata functionala, respectiv cu functionarea libera a pietei creditului.

"Acum, eu inteleg preocuparea privind posibilitatea existentei unor cazuri de niveluri de dobanda exorbitante si de aceea cred ca e important despre ce limitare vorbim, respectiv cat de departe este nivelul maxim impus fata de nivelul dobanzii care ar reiesi din jocul liber al pietei. Daca nivelul maxim e mult mult superior nivelului dobanzii prevalent in piata (de genul unei diferente de cateva zeci sau chiar sute de puncte procentuale pe an), distorsiunea introdusa e limitata, pentru ca ar exista probabil doar cateva cazuri de contracte cu dobanzi mai mari, cazuri in care s-ar putea presupune cu oarecare rezonabilitate ca una din parti - in speta consumatorul ¬ e posibil sa fi fost prost informat sau neinformat. Daca vorbim insa de limitari de genul celei care pare a fi obiectul propunerii legislative - respectiv la 50% din nivelul dobanzii de politica monetara, care la 1,75% de afla actualmente la un minim istoric - cred ca vorbim de o distorsiune majora in piata creditului de consum, fiindca limita maxima ar depasi cu mult dobanzile practicate in piata", explica Horia Braun.

"Practic, considerand ca unele niveluri ale dobanzilor de pe piata monetara sunt azi mai ridicate decat dobanda de politica monetara (ROBOR 3 luni e azi cotat la 2,18%, respectiv la aprox. 125% din nivelul dobanzii BNR), limitand dobanda la creditul de consum la 150% din nivelul dobanzii BNR, e putin probabil ca bancile sau orice alte institutii financiare sa isi poata acoperi costurile de finantare a acestor credite, tinand cont ca astfel de imprumuturi, in genere negarantate, vin cu un risc de credit (de neplata) deloc neglijabil. Singura modalitate viabila prin care se poate reduce sustenabil nivelul dobanzilor la creditele de consum este, in opinia mea, cresterea concurentei (si a transparentei) in aceasta piata, ori interventionismul in contractele de credit liber stabilite intre parti este o masura profund anti-concurentiala", mai spune acesta.

Cat priveste consecintele unei asemenea interventii, raspunsul clasic de economist este ca orice limita maxima de pret sub nivelul de echilibru din piata duce la scaderea activitatii economice, spune Horia Braun. "In speta, limitand nivelul dobanzii la creditele de consum la nici un punct procentual peste nivelul dobanzii BNR, unul din doua lucruri s-ar putea intampla. Fie costurile imprumutului s-ar muta din dobanda in cine stie ce comisioane, caz in care am reveni la un model total desuet de creditare netransparenta (mai apropiata de asa-nimitul islamic banking practicat in tarile musulmane), fie activitatea oficiala de credit de consum s-ar restrange pana la sistare, forme ale creditarii de acest gen mutandu-se eventual in sectorul informal, nereglementat si nefiscalizat. Acolo unde, a propos, se practica nivelurile de dobanzi exorbitante pe care propunerea legislativa pretinde ca vrea sa le evite.", considera economistul sef al celei mai mari banci locale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9260 vizualizari

 • +30 (46 voturi)    
  Lapte si miere,"darul " nuntii Zamfirei (Joi, 7 decembrie 2017, 18:52)

  Plagarus [utilizator]

  Astept legea paritatii de 1 RON = 1EURO, credite imobiliare pe 30 ani cu dobanda fixa de 1 % samd.
  • +7 (15 voturi)    
   nu e tot! (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:51)

   lambda [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   o asteptam si pe aia cu 'dobanda la depozite sa fie minim 75% peste BNR', adica minim 3%, la ora actuala.
   • +5 (13 voturi)    
    Micul sa nu poata fi vandut cu peste 50 de bani (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:24)

    IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui lambda

    Iar la curve sa nu fie mai mult de 9,99 lei, TVA inclus. :-)
    • -3 (7 voturi)    
     Masura este una excelenta, este una buna ! (Vineri, 8 decembrie 2017, 13:07)

     Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

     Nu mi-au placut niciodata oamenii fara cap, care din ura, sau din prostie, daca aud PSD gata brusc e ceva de aruncat cu pietre FARA SA GANDEASCA !!!

     (ps: nu am votat niciodata PSD) aceasta este o masura NORMALA, excelenta!


     Apoi aceasta masura a limitarii dobanzii exista deja in ZONA EURO !


     Sunt emise legal anumite dobanzi maxime, pentru toate grupele de produse de creditare, care oricare organism financiar (bancar sau nebancar, care ofera credite) au obligatia SA NU DEPASEASCA aceste dobanzi !     De aceea NU veti vedea in zona euro reclame cu firme ex-schimb valutar sau ex-amanet sa faca credite cu peste 1000% (O MIE) DAE !


     Numai in Romanistan inapoiat exista asemenea bataie de joc !


     Si binenteles ca BNR protejeaza bancile in continuare si iar nu tine partea clientilor !
     • +2 (2 voturi)    
      Precizări (Duminică, 10 decembrie 2017, 3:00)

      coco04 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

      " Nu mi-au placut niciodata oamenii fara cap, care din ura, sau din prostie, daca aud PSD gata brusc e ceva de aruncat cu pietre FARA SA GANDEASCA !!! "
      In primul rand tu esti cel ce nu gandesti.
      1.Zamfir e de la PNL asa ca nu are treaba cu PSD.
      2.DAE de 1000 % sau peste exista doar la IFN ; institutii financiare NEBANCARE,adica insinuezi ca bancile sunt protejate de BNR sa dea dobânzile acestea mari,ceea ce nu e cazul.
     • +1 (3 voturi)    
      Nu pricepi nimic (Luni, 11 decembrie 2017, 10:05)

      math_2 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

      Nu poti nici sa emiti o fraza coerenta. Citez:

      "Sunt emise legal anumite dobanzi maxime, pentru toate grupele de produse de creditare, care oricare organism financiar au obligatia SA NU DEPASEASCA aceste dobanzi !"

      In mod cert toata viata de vei simti inselat de banci, multinationale....
  • +8 (14 voturi)    
   nuuu (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:22)

   costinescu [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   mai bine altfel: fiecare roman se poate duce la banca si cere cati bani are nevoie si ii da inapoi cand si daca poate. si gata, am rezolvat tot.
   • +3 (5 voturi)    
    Uăleu, ce idee bună! (Vineri, 8 decembrie 2017, 11:11)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui costinescu

    Ar exploda economia..., n-ar mai putea statul să taxeze cât s-ar produce... Germania și SUA în spatele României cu mult...România, cel mai avansat stat din lume... vezi: https://www.youtube.com/watch?v=hQ4Y_I4Myqs
  • +2 (8 voturi)    
   Asta este din puțul gândirii comuniste (Vineri, 8 decembrie 2017, 11:09)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Dar stați! Asta este mai mult decât aberant și fiindcă de fapt dobânzile sunt așa de mari pentru că statul neproductiv se împrumută masiv. După care dă lege cum că economia de piață nu mai este valabilă și trebuie să se micșoreze dobânzile (care sunt prețul banilor: adică dacă banii sunt aspirați de stat, cei care mai rămân, întreprinderile și persoanele fizice, vor avea dobânzi/prețuri mai mari, că cererea de marfă/bani este mare și alimentată de statul neproductiv, dar mare consumator de finanțe).
   • +1 (3 voturi)    
    Pai nu se mai imprumuta statul din Romania (Vineri, 8 decembrie 2017, 11:48)

    Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    si am rezolvat problema
    anulan pragul de 30 sau 33% prudentialitate la dobanzi si am rezolvat problema infrastructurii in Romania

    luam credite straine la greu si facem scoli,spitale,etc
    boicotam bancile din tara asta care-s hoate
    si luam credite direct din Elvetia
    • +1 (3 voturi)    
     Am o întrebare pentru dumneavoastră. (Vineri, 8 decembrie 2017, 21:20)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

     Nu auziți țipătul câmpiilor române? Adică atunci când bateți câmpii cu atâta sadism. Ia spuneți-mi dumneavoastră, de cât s-a împrumutat statul ca să facă, vă citez ”școli, spitale” și de cât s-a împrumutat pentru a plăti salarii și pensii nesimțite, plus mită bugetară cât cuprinde? Face proporția, înghițiți adânc gălușca și apoi meditați la eficiența statului român condus de Partidul Unic PCR-FSN-PDSR-PSD....
     Și, apropo, sunt de acord cu dumneavoastră, băncile nu au nici o vină, ele există pentru a crea profit acționarilor... dar dacă statul abuzează de poziția lui implicită de client privilegiat, și abuzează în dauna celorlalți clienț, adică a întreprinderilor și persoanelor fizice, ăla este capitalism a la originale, democrația pseudocapitalistă și pseudodemocrată a lui Ion Iliescu...
 • +42 (60 voturi)    
  nu am o afinitate deosebita pt banci (Joi, 7 decembrie 2017, 18:54)

  deville2010 [utilizator]

  dar zamfir asta este un analfabet functional total. Un cretin marca "parlamentul romaniei"
  • +7 (11 voturi)    
   in primul (Vineri, 8 decembrie 2017, 9:46)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

   rand are carnetul de partid gresit. ala cu 3 trandafiri pe fundal rosu era mai bun.
  • +5 (11 voturi)    
   stai asa (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:53)

   pardalian [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

   adica tie ti se pare normal sa iei un credit de 50 000 de euro pe 30 de ani si sa returnezi 120 000?! In tarile vestice si nordice, dobanzile la creditele imobiliare sunt intre 3 si 5% pe an. In Franta e 2.55% si 3% in Norvegia. Doar la noi este un viol desantat. In criza din 2009-2011, bancile din Romania au fost singurele din Europa care au facut profit!! Chiar si astazi fac profit mai mare aici decat in tarile mama. Astea sunt date publice. Informati-va!!
   • +3 (7 voturi)    
    vai de capu tau (Vineri, 8 decembrie 2017, 13:08)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

    Da tie ti se pare normal sa depui 50 de mii de euro la banca si peste 30 de ani sa scoti 100 de mii fara sa faci nimic? Atata e dobanda in 30 de ani.

    Cine rte pune sa iei pe 30 de ani, ia pe 2 ani. Daca nu-ti place cat trebuie sa platestiu nu te imprumuta. In Romania CREDITELE NU SUNT OBLIGATORII si accesul la credite nu e vreun DREPT CONSTITUTIONAL. Nu-ti convine, nu te imprumuta.
    • +2 (4 voturi)    
     maestre (Vineri, 8 decembrie 2017, 13:44)

     pardalian [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     le incurci. Eu vorbesc de dobanda la credite nu la depozite. Si da, creditele nu sunt obligatorii dar sunt NECESARE mai baiete! Unii iau credite pt tratemente medicale, pt studii, pt afaceri. Pt ca nu este alta solutie. Doar sa furi poate. Asa cum fac politcienii si bancile. Hai ia o vodca de aici si plimba ursul..
 • -32 (58 voturi)    
  excellent... (Joi, 7 decembrie 2017, 19:01)

  demaGOGU [utilizator]

  ..diferentialul de dobanda activ-pasiv, mergand in unele cazuri si pana la 5 puncte %, caz unic in Europa!, e unul dintre canalele cheie prin care se scurge (plus)valoarea din tara.

  sa ne asteptam la o reactie furibunda a bancilor in frunte cu bnr.
  • +24 (38 voturi)    
   esti foarte mult Gogu cu foarte putin demos (Joi, 7 decembrie 2017, 22:53)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Mai exact un postac marxist
   Boulean cu basca, aia din vest nu au ajuns la diferentialul ala prin reglementari ci prin evolutia libera a pietei.
   Dar apropo, Europa nu e pana la Urali? Poate ne spui ce diferential e la bancile controlate de sleahta lui Putin?
   • -1 (1 vot)    
    Daca vrei intr-adevar piata lubera (Vineri, 8 decembrie 2017, 11:54)

    Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    atunci hai sa desfiintam total granitele si toti cetatenii Romaniei sa plece sa lucre in strainatate:)))
    ca acolo is platiti cu mult mai bine si sunt spitale,scoli ,etc
    stii ca si tarile pot da faliment
    nu numa companiile
    • +2 (2 voturi)    
     o spui de parca (Vineri, 8 decembrie 2017, 13:33)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

     Circulatia nu e libera de 10 ani.
     Si ca si cum scolile si spitalele ar trebui facute de banci.
     Da, si tarile pot da faliment dar nu din cauza dobanzilor mari ci din cauza proastei guvernari.
     Costul creditelor mare e un efect nu o cauza.
     • -1 (1 vot)    
      O spune din cauza voastra (Vineri, 8 decembrie 2017, 17:31)

      icsulescu99 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      pentru ca v-ati batut joc initial de cei cu credite in valuta, iar acum va bateti joc de cei cu credite in lei, si multi romani trebuie sa plece din tara, dar tu esti limitat la bani ca sa intelegi alte chestiuni.

      Bancile au creeat bula imobiliara din 2008 si de platit platesc clienti pentru oalele lor sparte.

      Costul creditelor cresc deoarece bancile finanteaza excesiv piata imobiliarelor si este normal ca atunci cand sunt bani pe piata preturile imobilelor sa creasca fara nici un substrat, acelasi lucru si pentru creditele de consum.
   • 0 (2 voturi)    
    mana pe carte (Vineri, 8 decembrie 2017, 15:51)

    savatuf [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Pentru tine ca sa intelegi - Se pune problema de impartire a profitului intre banci si societatile comerciale catre apeleaza la credite, in principal. ce are asta cu cominismul numai tu poti sa sti. Camataria e pedepsita prin lege mai putin bancile. Daca vrei sa inveti ce inseamna o banca europeana vezi cum a salvat grupul auto audi i criza . Iar legat de piata libera .. BNR trage lei care "baltesc" in piata, bancile se imprumuta scump intre ele si cresc artificial roboru, iar fraierii platesc.. liber e adevarat.
  • +29 (41 voturi)    
   te-a obligat cineva sa iei bani cu imprumut? (Joi, 7 decembrie 2017, 22:56)

   zzztop [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   nu stiu sigur dar te cred pe cuvant ca marja este mai mare in Romania. dar de obicei asa se intampla cand riscul e mai mare.

   uita-te cum face PSD praf Romania zilele astea ca sa-ti explici de ce aici riscul este mult mai mare decat in tari democratice cum sunt cele din Vestul Europei.

   Acum intelegi?
  • +23 (35 voturi)    
   .... (Joi, 7 decembrie 2017, 23:00)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Vorbesti gogonele, fugi sa vezi ce dobanzi au cei din serbia, apoi treci si prin albania, macedonia, kosovo si lista poate continua.Dobanzile sunt date de tara in care esti si riscul de tara dar pentru asta trebuie CREIER.Nu e cazul tau si nici a votantilor PSD , PNL, UDMR, PMP , ALDE si lista poate continua.
  • +14 (20 voturi)    
   gindire tipic comunista (Vineri, 8 decembrie 2017, 0:18)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   gogule, metode din astea simpliste merg in sistemul comunist, unde statul detine totul. In capitalism nu poti dicta pretul din pixul ministrului sau al legii. Caz unic in europa sunt parlamentari cu asemenea gindire, nu diferenta activ/pasiv.

   In capitalism statul face reguli si lasa piata sa stabileasca pretul. Ca de aia e economie de piata.
   • -6 (8 voturi)    
    Gandire tipic estica a la Bogdanel (Vineri, 8 decembrie 2017, 9:07)

    icsulescu99 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Bogdanel, consideram varianta de credit cu ROBOR, cand luam creditul ni se dau toti banii pentru achizitia imobilului, de unde vin acesti bani? eu consider ca vin din depozitul bancii sau mai pot veni din credite luate de banca de la alte banci desi nu trebuie sa ma intereseze acest lucru, prin urmare banca la momentul in care iau banii trebuie sa-i aiba banii in cont (asta daca banii nu sunt fictivi) doar ea face viramentul spre vanzatorul imobilului, daca ROBORUL este 1% cand am primit toti banii de ce nu pot plati la 1% ROBOR + X% fixa marja fixa pe tot parcursul creditului.
    Faptul ca tu te imprumuti cu dobanzi mai mari peste 5 ani ca sa dai alte credite, pe mine nu mai intereseaza, nu sunt creditele mele, cei care o sa ia peste 5 ani cand ROBORUL va fi 5% vor plati acest ROBOR daca le v-a conveni aceasta dobanda, dar nu ma fura pe mine pentru chipurile creditele tale catre alti clienti.
    Daca vrei sa ma convingi ca nu este asa, fi transparent si arata costurile la care te imprumuti tu pentru creditul meu si atunci mai discutam dar pana atunci ce face banca este o hotie marca PSD.
    • +3 (5 voturi)    
     tipic estica??? (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:22)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui icsulescu99

     Zi-mi o tara vestica in care rata la credit e limitata la dobanda de referinta + 50%

     1. formula de calcul in sine denota prostie in forma pura: Aplic-o azi la euribor de -0.3% si ajungi la credit cu dobanda negativa.
     2. Ce spui la primul paragraf este exact ce se intimpla azi. Orice credit vrei sa iei azi, banca e obligata sa-ti calculeze rata ca robor +x%.
     3. Pune-te tu in pielea aluia care imprumuta: gindeste-te ca dai tu un imprumut pe 30 de ani unui prieten. La momentul imprumutului, in ianuarie 2016, inflatia e practic 0. Ce dobada ii ceri? 2-3% e decent, in functie de risc. Da' cum te asiguri ca in 2017, cind inflatia e deja 2.3% tu iti primesti macar banii imprumutati la valoarea lor actualizata? Dar in 2018, cind inflatia va ajunge la 4%? Deja iesi in pierdere. Dar daca PSD continua genul asta de supraincazire a economiei si se ajunge iar la inflatii de 10% ca in 2008 sau de 50% ca in 2000? Cind vei primi inapoi banii devalorizati deja cu 100% plus o dobanda de 2% iti va conveni? Cam asha gindeste sin banca, peste tot in lumea asta. Dobanda trebuie sa fie un procent x% peste rata inflatiei, care e corelata cu roborul, adica dobanda la care se imprumuta bancile intre ele.

     Iar bancile n-ar avea mare problema cu chestia asta, doar ca ar baga marje de profit mari, ar sta cit timp sunt pe profit, iar cind ajung pe peirdere nu ar veni cu bani de acasa cum au facut in 2009-2010, ci ar declara faliment si ar pleca in tarile de unde au venit. iar statul ar trebui sa se descurce cu deponentii. Trebuie sa intelegi ca banca e acolo sa faca profit, nu sa faca munca patriotica. bancherul daca era prost dadea de mult faliment. Si indiferent de ce aberatii legiferezi, el va cadea tot timpul in picioare, sau va pleca inainte de a exploda situatia.
     • -2 (2 voturi)    
      Pot sa-ti ca nici intr-o tara vestica (Vineri, 8 decembrie 2017, 17:09)

      icsulescu99 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      clientul nu este inselat de banci cum este inselat in Romania.
      Pe de alta parte de ce sa platesc o dobanda care are un indice stabilit in mare parte de dobanzile pe care le practica bancile intre ele?
      De ce sa nu platim un indice care il stabileste BNR-UL, sau dobanda legala desi mi se pare prea mult, deoarece banca are MARJA FIXA care in mod normal este acoperitoare.

      Peste tot sunt amendate firmele care fac intelegeri intre ele, iar la noi bancile sunt acceptate/promovate pentru intelegerile lor privind nivelul ROBORULUI, si apoi mai ai tupeul sa iesi alaturi de mine in strada si sa strigi impotriva hotilor, ramaneti acasa ca sunteti niste hoti la fel ca PSD-isti. Sper sa nu-l mai vad pe Grohaila data viitoare in strada ca il vopsesc in rosu si ii pun 3 trandafiri in mana.
      • +1 (1 vot)    
       ma intreb de ce iesi tu in strada... (Miercuri, 13 decembrie 2017, 12:04)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui icsulescu99

       In capitalism, pretul e dat de cerere si oferta. Ok, in diverse tari sunt diverse reguli care sa protejeze mai mult sau mai putin clientii de tendinta firmelor de a ii amagi. Dar in esenta, capitalismul presupune ca ala care cumpara se intelege cu ala care vinde. Exact cum la piata, dupa ce ai cumparat morcovi cu 4 lei kilul si vezi mai incolo cu 3 lei nu poti face scandal, asha merge treaba si la banci.

       Clienjtul e inselat in masura in care se lasa inselat.A plati in functie de dobanda de referinta poate fi si bine si rau. Daca te intrebam acu un an, ai fi preferat roborul de 0.7 in loc de dobanda de referinta de 1.75%. Azi, cind roborul e de 2.3, preferi dobanda de referinta. Miine cind Isarescu va creste dobanda de referinta ca sa nu scape de sub control inflatia, vei prefera iar roborul. Oricum, roborul si dobanda de referinta cam merg una cu cealalta, doar ca roborul e oglinda valorii banului in piata in momentul respectiv, pe cond dobanda de referinta are si ceva componeneta politica.

       Acu, ca tie ti se par dobanzile mari, asta e problema ta. Daca ai impresia ca se cistiga asha bine in sistemul bancar, fa-ti o banca si apuca-te de luat depozite de la populatiesi dat credite.

       Cit despre robor, a spune ca e integere intre banci presupune ca nu pricepi nimic din ideea de piata. Nu ma mai chinui sa explic, ca n-are sens.
  • +5 (9 voturi)    
   hmm (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:57)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   prima fraza tradeaza prostia
   a doua propozitie penibilul
   • -5 (9 voturi)    
    cand ramaneti fara argumente... (Vineri, 8 decembrie 2017, 9:51)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    ...adoptati stilul serban nicolae.

    puti a sclav.
    • +3 (3 voturi)    
     hahaha (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:20)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     pentru a ramane noi fara argumente, ar fi trebuit ca tu sa dai un argument decent in the first place...
     noi inca il asteptam!

     se vede ca habar nu ai cum functioneaza economia, bancile s.a.m.d.

     tu cred ca noi nu vrem imprumuturi cu dobanda 0, sau salarii de 50000 lei / luna?!
     diferenta intre noi si tine este ca noi intelegem si implicatiile acestor vise pt economie... in esenta stim ca nu se poate !
  • +4 (4 voturi)    
   Perfecta dreptate dar.... (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:17)

   Soro [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ai perfecta dreptate dar....
   Orice incompetent care nu poate tine in frau economia si sistemul bancar prin balansare inteligenta o va face prin ingradiri comunistoide.
   Bineinteles ca bancile vor sari la gatul guvernului ceea ce e normal.
   Exista alte metode mai inteligente de a face asta. De exemplu statele au cate o banca comerciala proprie prin care da tonul la dobanzi. Dobanda se seteaza in asa fel incat banca statului sa faca profit conform cu piata.
   Cum statul nu e un administrator bun de obicei dobanda acestei banci e mai mare ca la privat si astfel se regleaza dobanda pe piata. La noi probabil ca statul nu va fi in stare sa tina o dobanda mica (angajati multi si pe pile) si ar fi un esec total la noi.
  • +2 (2 voturi)    
   eu ma astept... (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:17)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ca oemenii care comenteaza sa stie si ce inseamna legile astea pt economie...
   ce inseamna in practica, nu pe hartie!
   • -1 (1 vot)    
    Care economie? (Vineri, 8 decembrie 2017, 17:33)

    icsulescu99 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Economia camatariei? si a crearii bulelor imobiliare si de consum?
 • +27 (47 voturi)    
  HA HA HA! (Joi, 7 decembrie 2017, 19:02)

  kosmin_82 [utilizator]

  Individul asta, Zamfir, cica e liberal...
  Nici Iliescu n-a venit cu asemenea aberatii.
  P.S. Pentru toti prostii care se grabesc sa tipe contra bancilor cele rele: ce facem daca maine pica piata bancara? Va da Zamfir papa la toti?
  • +15 (23 voturi)    
   USL (Joi, 7 decembrie 2017, 22:43)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui kosmin_82

   Inca exista !
  • -3 (9 voturi)    
   HE HE HE! (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:33)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui kosmin_82

   Bancile din Romania in faliment???
   Cine detine supremaţia în topul celor mai profitabile sisteme bancare din Europa?

   P.S. Mai tare ca nu aud!!!
   • +3 (5 voturi)    
    nu stiu... (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:22)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    cat de prost o duc bancile...

    dar sunt sigur ca nu o duc nici atat de bine cum zici tu
    s-a creeat impresia falsa ca toate bancile zburdas in bani... ceea ce nu e chiar asa... again daca intelegi cum functioneaza economia (in principoal faptul ca ea functioneaza pe IMPRUMUT)
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:38)

   [anonim] i-a raspuns lui kosmin_82

  • -1 (1 vot)    
   Nimeni nu este de neinlocuit pe lumea asta (Vineri, 8 decembrie 2017, 17:36)

   icsulescu99 [utilizator] i-a raspuns lui kosmin_82

   cu atat mai mult un sistem camataresc legalizat.

   Tie tie frica ca no sa ai ce manca si o sa trebuiasca sa cersesti papa de la Zamfir?
 • +28 (38 voturi)    
  PNL partid de dreapta ?!? (Joi, 7 decembrie 2017, 19:02)

  dedeul [utilizator]

  Urmeaza o lege prin care firmelor li se va impune un adaos comercial maxim, apoi niste preturi maxime ... spre COMUNISM in zbor
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 8 decembrie 2017, 11:13)

   un_deget_de_secaturi [anonim] i-a raspuns lui dedeul

  • 0 (0 voturi)    
   |E absolut normal 100% adaos maxim comercial (Vineri, 8 decembrie 2017, 12:01)

   Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui dedeul

   numa daca esti hot pui 500%
   du-te in America si vezi cat e adaosul acolo
   stiu ca la Azure si AWS se castiga 30% in plus pe an
   la Microsoft si IBM in jur de 2.5%
   • 0 (0 voturi)    
    asta ai inteles tu? (Vineri, 8 decembrie 2017, 14:03)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

    Deci daca eu produc o scobitoare cu 1 ban dar pretul de piata 50 de bani nu am voie sa o vand cu 50 de bani fiindca as deveni un hot?
    Cat despre Microsoft si IBM confunzi grav profitabilitatea cu adaosul comercial. Eu pot sa am 500% adaos comercial dar sa cheltui 400% ca sa duc produsul in piata. te-ai gandit la asta?
 • +16 (28 voturi)    
  stat si economie (Joi, 7 decembrie 2017, 19:19)

  grongobar [utilizator]

  Statul e cel mai prost si mai hot administrator.Orice interventie a statului in economie e un dezastru.Legile pietei libere nu pot fi adaptate necesitatilor electorale ale unor fosti USL-isti.
 • +24 (30 voturi)    
  normal (Joi, 7 decembrie 2017, 19:21)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  in parlament e intrecerea gogomaniilor. oameni fara pregatire sau dimpotriva, cu o pregatire complexa dar in "smecherie" produc legi pentru unii sau pentru altii fara jena. asta e, romanii isi merita soarta si mai ales liderii dupa chipul si asemanarea lor analfabeta :))
 • +25 (31 voturi)    
  senatorul liberal (Joi, 7 decembrie 2017, 19:33)

  StefanB52 [utilizator]

  "liberal"... ce gluma proasta!
 • -26 (34 voturi)    
  camataria (Joi, 7 decembrie 2017, 19:35)

  savatuf [utilizator]

  Camataria e condamnata de lege dar nu si cand o practica bancile. Pana la urma trebuie sa ne hotaram daca sustinem bancile sau economia in cursa pt profit . Din pacate Isarescu a optat, dar pagubos pt noi ..un ex acceptarea dobanzilor real negative la depozite.
  • +18 (20 voturi)    
   dupa cum iti spune si porecla... (Vineri, 8 decembrie 2017, 0:22)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   ...ar fi bine daca te-ai limita la comentat fotbal. Intr-o economie de piata statul nu limiteaza pretul. Poate face reguli transparente, poate impozita domeniul diferit daca se considera ca are profit prea mare, poate standardia contractele. Dar in nici un caz nu poate stabili pretul produsului.... Ce te faci daca de miine toate bancile dau credite cu 2.6% dobanda, tot amarasteanul se buluceste la bani ieftini, si peste 2 ani cind BNR e obligata sa ridice dobanda de referinta, jumate din credite ajung neplatite si jumate din banci dau faliment? Cine plateste atunci depozitele deponentilor (care apropos, azi sunt mai toti romani...)? Citi ani dupa un asemenea eveniment se va recladi increderea in banci si oamenii vor depune din nou banii la banca? Cu citi ani ne-ar impinge in urma un asemenea eveniment?
  • +7 (9 voturi)    
   esti usor confuz (Vineri, 8 decembrie 2017, 0:24)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   Prin reducerea dobanzilor la depozite sub inflatie se forteaza investitia.
  • +2 (2 voturi)    
   altu... (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:24)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   care nu stie cum functioneaza economia...

   PS: schimba naiba niku ca sunt satul... sustinem psd, il avem pe negoita, ascultam manele la victorie (aia care se intampla la 10 etape) ... eram mandru de suporterii lui dynamo acu cativa ani.... acu imi vine sa ttin cu avantu-prabusirea
 • +16 (20 voturi)    
  Teme de campanie, liberal de Antena3 (Joi, 7 decembrie 2017, 19:59)

  jorj_bv [utilizator]

  Dobanda-cheie e fixata de BNR pe baza unor calcule si previziuni, dar este fixata de un organism al statului. Problema nu e atat dobanda cat gradul de indatorare care a sarit calul. Exact cum se faceau testele de stres dupa perioada crizei pe curs + x%, asa ar trebui sa se reglementeze si pe dobanda (marja+ROBOR+x%). Exista studii economice care spun ca nu trebuie sa te imprumuti mai mult decat venitul net sumat pe 3 ani, si asta sa-l rostogolesti ca si credit pe 20-30 ani.
 • +17 (23 voturi)    
  Alo, pnl !!! (Joi, 7 decembrie 2017, 20:07)

  purplehaze [utilizator]

  Ascundeti-va "enciclopedia" asta de noi reguli bancare, nu numai ca va face de ras, dar riscam sa ca dupa noile gaselnitze psd in materie de economie, sa aruncam economia definitiv in aer !
 • +10 (14 voturi)    
  Să analizăm dacă se poate (Joi, 7 decembrie 2017, 20:17)

  hsl [utilizator]

  Băncile cereau ca la creditele cu ipotecă imobiliară să fie emisă asigurarea imobilului împotriva dezastrelor naturale și a altor riscuri acoperite pe polițe de asigurare.
  La un moment dat, a apărut legea obligativității asigurării imobilelor cu destinație de locuință prin care legiuitorul a intervenit în cadrul contractelor aflte în derulare (polițele) pe 15-10-35 de ani, obligând proprietarul să încheie în plus și polița obligatorie.
  Pe lângă această intevenție, a mai exista una și în prețul unui serviciu, stabilit, tot prin lege, la 10, respectiv 20 de euro/an (amintesc și faptul că piața a fost denturată, pentru că unii asiguratori vindeau, în schimbul unei prime mai mici de cea obligatorie, polițe care cuprindeau, pe lângă cele 3 riscuri PAD, și alte riscuri).
  O altă intervenție în domeniul asigurărilor - un domeniu de altfel similar celui bancar - este limitarea prețurilor la polițele RCA.

  Le amintesc domnilor care comentează că nu a plecat din România nici VIG, nici Groupama, nici Generali, nici Allianz, nici Uniqa, nici... și nici nu sunt oameni cărora li s-a interzis accesul la achiziția de polițe.

  Din punctul meu de vedere, este greșit ca statul să intervină în economie, însă mi se pare ipocrit să amintim că libertatea piețelor este garantată de Constituție într-un domeniu, ignorând faptul că în alte domenii statului i se permite să acționeze discreționar (eu aș zice „să abuzeze”, pentru că eu nu sunt ipocrit) pentru stabilirea prețurilor maximale sau fixe.
  • +8 (8 voturi)    
   Neglijezi aspecte (Vineri, 8 decembrie 2017, 1:19)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Aparitia prostiei de asigurare "obligatorie" de locuinta care asigura foarte putin a scazut intr-un fel expunerea asiguratorilor, si se reduce cat de cat prima de asigurare facultativa. Contractul de credti zicea ca trebuie sa-si faca asigurare undeva, deci contractul de asigurare nu era cu banca.
   Astra Asigurari isi permitea dumping pentru ca nu facea reasigurare pe piete externe.
   Reducerea ecartului la RCA a facut ca sa se mai distribuie un pic cotele de piata. Dar asta s-a realizat partial prin introducerea notiunii de utlizator real al masinii. La fel, e o prostie ca acelasi om, sa aiba pret diferit pentru ca si-a facut in sfarsit domiciliul in municipiu, intr-un orasel sau intr-un satuc.
   • +2 (2 voturi)    
    Aspectele de care amintești tu, deși importante, (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:20)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    sunt diferite de obiecțiile pe care le-am ridicat eu.
    Eu m-am referit la faptul că statul intervine și denaturează piața liberă în multe domenii, deci dacă este legal să o facă, este legal să o facă și în domeniul bancar.
 • +8 (12 voturi)    
  Nu cred (Joi, 7 decembrie 2017, 20:36)

  un_carnat [utilizator]

  Ca iti fierbe oala unde-ti bagi nasul...
 • +13 (23 voturi)    
  Uite unde era liberalu' lu' peste (Joi, 7 decembrie 2017, 20:37)

  IDF [utilizator]

  PSD e un partid de cretini, dar cand e vorba de de atins culmile prostiei nimic nu poate bate PNL - PSD mai are mult de lucrat.
  • +8 (16 voturi)    
   Stai linistit (Joi, 7 decembrie 2017, 23:13)

   un_carnat [utilizator] i-a raspuns lui IDF

   Ca si la capitolul prostie domina PeSeDe. Uite-l pe Liviu Pop, care vrea sa modifice bacul ca sa dea o sansa prostilor.
   • +3 (5 voturi)    
    asta cu bacul e sub (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:58)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui un_carnat

    ce propune zamfir... parerea mea..

    Pana la urma cu diploma de bac te stergi la ... conteaza ce stii sa faci sau ce ai in cap dar ce propune omul asta e direct din communism.
  • +1 (3 voturi)    
   Asta am spus si eu mereu (Vineri, 8 decembrie 2017, 6:47)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui IDF

   In PSD e destula prostie dar nivelul de prostie si de incompetenta din PNL este mult peste cel din PSD. Si culmea, nu Zamfir este printre cei mai prosti din PNL. Anumite initiative ale lui au fost ok in opinia mea cum a fost legea conversiei din franci care ar fi dat sansa multor oameni sa iasa din capcana creditelor in franci. In cazul de fata., inteleg ca el spune totusi ca aceste limitari se aplica deja la creditele pentru firme. In fine, eu ma ingrozesc ce s-ar putea intampla cu daca ajung alde Ghiorghiu, Turcan si alte specimene la putere. Locul lui Zamfir nu e in PNL ci in PSD mai ales ca e atat de apropiat de A3. Probabil sotia il va ajuta sa treaca la un moment dat la partidul cu care se identifica asa mult si pentru care simte asa mult ( sau cu care are interese comune).
 • -9 (21 voturi)    
  daca se trece... (Joi, 7 decembrie 2017, 20:56)

  Walking_dead [utilizator]

  ... dobinzile ajung la nivelul celor din vest.
  • +13 (19 voturi)    
   doar pentru 1% din popor si aia deja nu au nevoie (Joi, 7 decembrie 2017, 22:58)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Fiindca adio credite cu cartea de identiate,
   Si sa vezi atunci crestere economica negativa.
   PS- Nu credeam sa o spun dar Tudose pare mai destept decat Zamfir asta. N-a cam spus-o, ma duc sa ma spal pe dinti.
  • +9 (9 voturi)    
   asha e (Vineri, 8 decembrie 2017, 0:25)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Dar cu asemenea dobanda banca va da credit doar cu 15% procent de indatorare, 50% avans si maxim 10 ani creditul. Si vor mai putea lua credit doar cei cu bani multi. Restul... vor cam fi nevoiti sa inchirieze de la primii.
   • +3 (3 voturi)    
    Da, da, da, da!! (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:37)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    De 4 ori, DA! Pentru oamenii astia e facut creditul bancar, nu pentru Ghita care isi ia perdele si televizoane, se indatoreaza 70% si mananca parizer.
    • 0 (0 voturi)    
     pot intelege varianta ta superprudenta (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:34)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Dar in situatia asta, citi tineri isi vor permite o locuinta? Sau citi oameni in general isi vor permite locuinta? Maxim 10%. Ce vor face restul? Vor trebui sa inchirieze. De la cine? De la cei care isi vor permite sa cumpere locuinte, adica de la cei 10%. O fi bine? Ce vor face acei oameni la pensie, cind veniturile le vor scadea cu 30-40%? Ce vor face cind unul din soti va muri si celalalt se va vedea pus in situatia sa acopere singur costurile? Gindeste-te ce si-ar permite sa inchirieze azu un pensionar ramas singur cu pensia lui medie de 1000 de lei.

     Nu spun ca stilul de creditare din 2007-2008 a fost bun. Dar nici mersul in extrema cealalta nu ajuta. Un grad de indatorare de 40% de exemplu, e ceva relativ suportabil si in periaodele de criza. Plus ca daca se iese la vot si se voteaza responsabil, situatia economica si financiara nu iti explodeaza in fata. Din 2013 pina in 2015, cit am avut deficit sub 1% roborul a fost foarte jos. Chiar dupa un an de deficit 3% economia a absorbit socul. Acum in schimb, vedem reactia la dezmatsul haotic din 2017 estimat a continua la fel in 2018.
     • -1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 decembrie 2017, 14:02)

      [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

      • 0 (0 voturi)    
       natinalism de pensionar bolsevic (Miercuri, 13 decembrie 2017, 12:12)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

       Tu ai impresia ca vro firma straina vine aici sa faca munca patriotica, de dragul bravului popor roman si a mindrei noastre tarisoare care e gradina maicii domnului si centrul universului??? Sau ai impresia ca daca BT, de exemplu, e firma romaneasca, dividendele platite raman neaparat in tara? Ai pimpresia de exemplu profitul de la tel-drum nu ia calea braziliei, ca milionarii romani cheltuie toata averea in romania?

       Orice firma din tara asta, locala sau straina, plateste impozit pe profit, impozit pe dividende, si mai departe fiecare face cu banii ce vrea.

       Si daca aplici cretinatatea lui Zamfir cu dobanda maxima 2.6%, tot ce veio obtine va fi ca banca sa imprumute doar cleinti super-premium, cu garantii bancare foarte mari. Si cind vei merge la banca sa ceri un imprumut vei vedea ca iti va accepta grad de indatorare de maxim 20% si avans la imobil de 50%. Si se vor califica doar citiva, restul fiind nevoiti sa stea cu chirie in casele detinute de aia care isi vor perimite sa faca credit. iar cind te vei duce sa depui bani, iti va da domanda de 0.1% si asta doar daca lasi banii acolo un an, pentru simplul fapt ca nu vor mai avea nevoie de tare multe depozite.
  • +11 (15 voturi)    
   evident! (Vineri, 8 decembrie 2017, 1:01)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   si daca mai da Zamfir o lege ca salariul minim sa fie 2000 de euro vom avea un nivel de trai ca in Elvetia!

   hidrogenul si prostia..
 • +9 (21 voturi)    
  :)))))))) (Joi, 7 decembrie 2017, 21:03)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  asta ep entru votantii prosti ai PSD ... asa lege nu trece si daca trece in secunda doi bancile opresc creditele catre prosti si consumul se duce naiba.
 • +16 (26 voturi)    
  PNL senator Zamfir (Joi, 7 decembrie 2017, 21:06)

  math_2 [utilizator]

  ...sotul domnisoarei pufoase si zambitoare de la Antena3 care lupta de ani de zile si calca in picioare tot ce misca in fromt si se opune PSD+izmene.
  Inca o lege complet cretina propusa de acest individ.
  Bravo PNL ca l-a facut senator in forma continuata.
  Se pare ca in Romania, cu cat esti mai duplicitar si mai ticalos cu atat ai sanse mai mari sa ajungi la butoane. De fapt nu se pare, e ceva dovedit stiintific.
  • +2 (4 voturi)    
   o intrebare (Vineri, 8 decembrie 2017, 6:02)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui math_2

   Ar fi bine sa stim cu nume si prenume cine l-a pus din nou pe acest indvid (nu stiu daca sa-l calific drept „idiot” sau „ticalos”, cele doua calificative neexcluzandu-se reciproc) pe lista PNL la parlamentare. Alina Gorghiu cumva?
 • +11 (17 voturi)    
  Habarnist - economie dupa ureche (Joi, 7 decembrie 2017, 21:11)

  jorj_bv [utilizator]

  E aberanta legatura intre dobanda la credite, cea la depozite si profitabilitate. N-a auzit de crearea banilor de credit invers proportionala cu RMO?
  Si ce te faci daca ajunge 0-0.25% dobanda de politica monetara ca in UE / SUA?
  Ce legatura are lipsa de reglementare de pe piata IFN (din cate am inteles a bagat BNR o reglementare recent) cu dobanzile de la credite?
  Oare toate creditele sunt la fel? Nu o fi vreo diferenta intre creditele garantate cu ipoteca, cele de nevoi personale sau de investitii?
  Tocmai comunismul creditelor e o problema: eu daca ma imprumut 10% din salariu sigur pot returna, dar altul care se imprumuta sau ajunge din parcursul faptelor la 50-70% din salariu cu aceeasi dobanda.
 • +17 (25 voturi)    
  usl (Joi, 7 decembrie 2017, 21:16)

  bogdan1477 [utilizator]

  Daca PNL nu se descotoroseste de cozi de topor de genul asta nu va arata altfel decit PSD. Aberatia asta concureaza oricind impositul de cifra de afaceri sau impozitul pe gospodarie.
 • +12 (22 voturi)    
  Pe scurt (Joi, 7 decembrie 2017, 21:20)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Alt idiot.
 • -8 (16 voturi)    
  Bla Bla Bla... (Joi, 7 decembrie 2017, 21:24)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  Mai bine faceti ceva cu ROBOR-ul ala, ca mi-a crescut rata cu 150 lei in ultima perioada.
  • +12 (18 voturi)    
   si ce vrei sa ii faca? (Joi, 7 decembrie 2017, 23:01)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   sa il imbrace in piele de oaie si sa il dezumfle?
   • -3 (5 voturi)    
    Nu prea le ai cu astea, nu? (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:28)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Sa injecteze niste capital pe piata?
    • +2 (2 voturi)    
     uhu buhu (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:21)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Sa creasca inflatia si cursul?
     Stii nu, ca BNR-ul are de ales intre a proteja cursul si tinta de inflatie si a controla ROBOR-ul.
     Ori, ori
     Dar dupa mintea ta aruncatul de bani in piata e solutia la orice!
  • +1 (3 voturi)    
   e un singur lucru de facut (Vineri, 8 decembrie 2017, 6:05)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Oprit politicile actualei majoritati, facut alegeri anticipate si trecut la o politica de reparat gradual ce au stricat cei de la PSD-ALDE
  • +2 (2 voturi)    
   pai (Vineri, 8 decembrie 2017, 9:14)

   Non [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   asa era in programul de guvernare. nu e bine?
 • +14 (22 voturi)    
  populist (Joi, 7 decembrie 2017, 21:34)

  ovidiu2 [utilizator]

  Acuma ce face PNL? Se bate în populisme cu PSD, așa cum a mai făcut-o? Nu realizează că nu asta este soluția salvatoare, ci dimpotrivă!
 • +9 (17 voturi)    
  clar... (Joi, 7 decembrie 2017, 21:42)

  liviu_ [utilizator]

  astia pana nu distrug total Romania nu se lasa!
 • +14 (22 voturi)    
  Hahaha (Joi, 7 decembrie 2017, 21:51)

  reiand [utilizator]

  Senatorul liberal propune plafonarea dobânzilor... zici că e un banc. De pe ce planetă vin omuleții ăștia? Cum se poate ca un senator liberal să propună o măsură care se situează la polul opus al liberalismului economic?
 • +12 (20 voturi)    
  Ce il califica pe Zamfir sa Taie Nodul Gordian? (Joi, 7 decembrie 2017, 22:02)

  un domn [utilizator]

  Raspuns:NIMIC este doar un Canar placut Urechilor!
 • +15 (25 voturi)    
  HA HA. si sa se dea bani degeaba la popor :) (Joi, 7 decembrie 2017, 22:21)

  zzztop [utilizator]

  Lasand gluma la o parte, in afara de USR toti parlamentarii romani sunt praf si pulbere.
 • +13 (23 voturi)    
  Asta-i Zamfir ! Un comunist care traieste (Joi, 7 decembrie 2017, 22:41)

  Susufler0 [utilizator]

  intr-o tara in care piata este libera dar propune masuri antiliberale !

  PS. Alo, dom Piperea, iarasi l-ati ametit de cap ?
 • +16 (26 voturi)    
  asta nu e bivolasul care acum cateva zile (Joi, 7 decembrie 2017, 23:07)

  AliKimiku [utilizator]

  sarea la gatul lui Ciolos ca nu e suficient de liberal sau ceva similar.
  Si ne miram de ce USR a devenit principala forta de opozitie in Parlament.
  PNL, cu indivizi de genul asta se poate muta lejer in zona PSD-ALDE.
 • -8 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 decembrie 2017, 23:08)

  [anonim]

  • +10 (16 voturi)    
   Confunzi marfa cu ambalajul. (Joi, 7 decembrie 2017, 23:46)

   coco04 [utilizator] i-a raspuns lui

   Controlul nu inseamna impunerea unui pret prestabilit ci asigurarea concurentei si evitarea intelegerilor gen cartel.
   Exista o zicala:
   "Creditul e sangele economiei".Asa cum tu vrei sa ai libertate in stabilirea pretului la un bun pentru care ai muncit,care iti apartine si pe care vrei sa-l vinzi,asa trebuie sa aiba toti.Altfel daca bancile se retrag ,economia se prabuseste.
   • 0 (6 voturi)    
    BlaBlaBla... (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:40)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui coco04

    La fel gandesc si prostituatele: "Daca nu o sa mai am peste, o sa ajung pe strada". Nu nene, nu nenica, alta e solutia.

    Creditul trebuie dat in niste conditii de normalitate, cu dobanzi decente. Nu orice parlit sa se indatoreze 70% si apoi sa planga ca banca e rea, ca i-a dat bani cu buletinul iar el si-a luat perdele si teveuri.
  • +9 (15 voturi)    
   Carteluri sunt peste tot (Vineri, 8 decembrie 2017, 1:04)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

   Dar una e verficarea cartelurilor si alta stabilirea unui pret maximal in conditiile unei marje variabile de profit. Daca se trezeste Romania brusc mai catolica decat Papa, se poate trezi fara investitori si cu baroni ca Dragnea stapanind tot.
  • 0 (10 voturi)    
   Pai da... (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:44)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

   Aceiasi indignati de serviciu, ne spuneau cand era vorba de DAREA IN PLATA, ca saracele banci vor da faliment, piata se va prabusi, blablabla.
   Mai tine cineva minte campania de dezinformare si manipulare a majoritatea bancilor care faceau lobby sa nu treaca legea asta?
   Hai sa vedem: A falimentat vreo banca? S-a prabusit vreo piata? Nu.
   Ba mai mult, statisticile ne spun ca cele mai profitabile sisteme bancare din Europa sunt fix in ROMANIA. LOL!
  • +1 (3 voturi)    
   in primul rand cand s-au scumpit ouale (Vineri, 8 decembrie 2017, 10:41)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

   N-a militat nimeni pe aici pentru controale la sange ci doar bouleanul de D'oaia.
   In la doilea rand, pretul oualelor ca si pretul creditelor rezulta din raportul cerere-oferta + riscul ca ouale sa se sparga si creditul sa nu fie rambursat.
 • -1 (5 voturi)    
  BANCA = PSD (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:36)

  icsulescu99 [utilizator]

  Pun semnul = intre ce face o banca si ce face PSD, asa ca sa vedeti ca doar barca difera
  1. Promisiuni contractuale nerespectate = promisiuni electorale nerespectate
  2. Rate cu dobanda mica la semnare, urmate de rate mari cu dobanda mare sau cresteri artificiale ale valutelor = masuri fiscale haiducesti
  3. Clauze abuzive in contracte = interventii abuzive in justitie
  4. Nerespectarea practicilor UE si deciziilor CJUE = idem si la PSD
  5. Din pct 4 rezulta ca BANCA nu este o institutie europeana cum nu este nici PSD-ul un partid europeana
  +....
 • +1 (5 voturi)    
  :) (Vineri, 8 decembrie 2017, 8:58)

  Xorciser [utilizator]

  Ma intreb cum ar functiona treaba asta daca dobanda BNR ar fi zero.
 • +2 (6 voturi)    
  Dle Orban.... (Vineri, 8 decembrie 2017, 9:19)

  astronaut [utilizator]

  aveti grija cu asemenea indivizi de prin PNL , ei sunt cei care semnalizeaza dreapta si o cotesc spre stanga , cum poti avea incredere in ei atunci cand ea este supusa ''VARANISTA'' , iar el cu stindard liberal , astia sunt cei care compromit LIBERALISMUL in Romania !
 • +1 (5 voturi)    
  Zamfir deputat PNL (Vineri, 8 decembrie 2017, 11:35)

  constan [utilizator]

  Cata vreme acest individ va mai figura pe listele de candidati PNL,eu nu voi mai vota acest partid.Initiativele legislative ale lui Zamfir n-au nimic comun cu liberalismul.
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 decembrie 2017, 11:35)

  [anonim]

 • -3 (7 voturi)    
  O initiativa excelenta (Vineri, 8 decembrie 2017, 11:42)

  Lucian Ilea [utilizator]

  E ilegal sa platesc 60000% dobanda pe an la ferratum si asa mai departe
  e ilegal sa mi se ceara sa fiu angajat oficial inainte de a se mi se da creditul desi eu garantez cu casa unde sunt deja proprietar 100%

  de 22 de ani
  e ca si cum eu as tipari bani in fundul casei
  sau ca si cum eu mi-as face o firma si ti-as da tie imprumut cu 100000% dobanda pe an
  sau as angaja killeri sa ii omoare pe toti aia care nu platesc
  sau as cere docada de la angajator sau patron ca ma poate plati cand ma agajeaza

  de ce eu sa ma duc la risc?
  de ce sa fiu platit cu 140000 dolari pe an sau 1000 de bitcoini online ca si admin cpanel in america
  si in romania de 100 de ori mai putin?
  e ca pe vremea lui ceausescu vand tot si trec dunarea inot
 • 0 (2 voturi)    
  Cheltui de cati bani ai (Vineri, 8 decembrie 2017, 12:34)

  galeo [utilizator]

  Mi se pareo prostie ceea ce a cerut Zamfir, dar si mai mare prostie mi se pare raspunsul lui Vasilescu, cum ca va scadea dramatic nivelul de trai daca scade creditarea. Mi se pare normal sa consumi doar atat cat esti in stare sa produci, atat si nimic mai mult.
  Bunastarea pe credit este o prostie imensa.
 • -2 (2 voturi)    
  individul e inept (Vineri, 8 decembrie 2017, 12:36)

  pb80tm [utilizator]

  mecanismul rostogoliri datoriei se face pe scaderea dobanzi intr-o societate normala si educata. a da o lege pe motivatia astuia e ca si cum ai da o lege sa se limiteze prostia la 50% din dobanda bnr. ar trebuii cursuri despre cum se formeaza pretul unui produs ca sa stie toata lumea. dar elevi nostri sunt prea plictisiti de ele si devin maturi cu opinii de tembeli pe hn. pretul unui produs e format din pretul: materiei prime+ costuri de productie+ rata bancara( a imprumutului investitiei)+ profitul+ impozitu+ tva+ transport + comision vanzare. un produs cam tot aceleasi componente are. dob bnr este echivalentul impozitului si robor echivalentul tva. cand rostogolesti un credit alegi o dobanda inferioara celei pe care o ai. de unde apare ofera asta? de la banci cu lichiditati mari si apetit pt clienti, acele banci care considera o investitie in piata de clienti sau banci care vor sa ruleze capital fara mari castiguri pariind pe dezvoltare ulterioara. ifn sunt niste fomisti care iau bani din sistemul financiar la pret bulk si apoi ai vand cu comisioane consistente la needucati financiar. in acest ro este decuplata de la fluxuri financiare majore si are acces doar la produse terte care sunt scumpe. a patruns pe piata termenul rostogolire datorii dar nu mecanismul/ fondul tehnologiei. camatari iti rostogolesc creditul din 90 dar tu consumatorule nu te-ai prins ca ifn face acelasi lucru. problema nu e la ifn ci la pnlisti care nu reglementeaza jocul financiar ci preturile. de fapt o sa va intoarceti la camatrii din 90 deoarece bancile o sa subtieze fluxul sau o sa se retraga de pe piata.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by