"Ne asteptam ca PIB-ul intern sa accelereze la 6% an/an in 2017 (cea mai buna dinamica din 2008), evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice si de climatul favorabil din plan extern (european, global). Previzionam insa decelerarea economiei pe termen scurt si mediu, dinamica anuala a PIB putandu-se tempera la 4.1% in 2018, 3.4% in 2019, respectiv 2.6% in 2020 (evolutie la un ritm sub potential):, se arata intr-un raport inaintat luni investitorilor de catre Banca Transilvania. La nivelul economiei financiare ne asteptam ca BNR sa majoreze rata de dobanda de referinta in 2018, pe fondul accelerarii inflatiei si acumularii de riscuri la adresa stabilitatii financiare pe termen mediu, mai arata raportul citat.

Andrei Radulescu, BTFoto: LinkedIn

Printre factorii de risc pentru acest scenariu, economistii BT mentioneaza.: evolutiile macro-financiare globale si europene; climatulgeo-politic global si regional; mix-ul de politici economice si climatul politic pe plan intern.

Cat despre cursul valutar, BT avizeaza asupra riscului ca perechea leu/euro sa atinga nuvelul de 4.67-4.68 , pe fndul lipsei de lichiditate din piata. Dolarul american ar putea re-incerca sa testeze pragu de 4 lei, in vreme ce in fata francului elvetian, economistii BT au estimat o intarire a monedei nationale pana la 3.89 lei/chf (in prezent, francul fiind cotat la 3.96 lei).