Bancherii de investitii europeni vor incasa in 2017 cele mai scazute bonusuri din ultimii ani, spre deosebire de omologii lor americani si cei specializati in afaceri precum fuziunile si achizitiile, care vor inregistra probabil performante mai bune, relateaza Bloomberg, citat de news.ro.

Banci precum Barclays, Deutsche Bank si Credit Suisse Group, care au redus deja bonusurile in ultimii ani, ar putea taia bonusurile bancherilor de investitii cu cel putin 10%. In schimb, bancherii care acorda consultanta pentru fuziuni si achizitii ar putea avea incasari mai mari.

Veniturile din tranzactii cu obligatiuni si valuta, unul dintre cele mai importante domenii de afaceri ale bancilor europene, sunt pe cale sa scada in 2017, spre dezamagirea traderilor care sperau ca majorarea dobanzilor va revigura activitatile de profil in Europa.

"Anticipez reduceri ale bonusurilor la nivelul bancilor europene. Rezultatele nu au fost atat de bune ca asteptarile, existand presiuni de reducere a compensatiilor, nu de mentinere", a declarat Jon Terry, partner la PricewaterhouseCoopers in Londra.

Pentru unii traderi cu instrumente financiare cu venituri fixe bonusurile ar putea fi reduse cu 25%, a spus Terry.

Directorul bancii de investitii Barclays, Tim Throsby, a indicat deja ca va reduce fondurile alocale bonusurilor diviziei de instrumente financiare.

Directorul general al bancii elvetiene Credit Suisse, Tidjane Thiam, a informat angajatii ca nu se asteapta la cresteri spectaculoase ale castigurilor.

UBS Group, care are activitati de consultanta mai dezvoltate decat celalalte banci europene concurente, ar putea inregistra rezultate mai bune.

La nivel global, veniturile operatiunilor cu instrumente cu venituri fixe care implica tranzactii cu produse legate de dobanzi au scazut cu 11% in acest an, la 19 miliarde de dolari, tranzactiile cu valute au scazut cu 21%,, la 5,3 miliarde de dolari, iar tranzactiile cu credite au coborat cu 1%, la 11 miliarde de dolari, arata datele Coalition Development.