Romania are economia cu cea mai rapida crestere, dar nu are rival nici in cazul unei statistici mai putin magulitoare: privatiunile materiale, noteazaBloomeberg. Unul din doi romani spune ca are probleme in a-si asigura incalzirea locuintei sau o masa cu carne macar la doua zile, potrivit unui studiu Eurostat de saptamana aceasta, arata sursa citata.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest nivel este de trei ori mai ridicat decat media UE, in conditiile in care economia Romaniei a raportat o crestere economica de 8,8 procente in trimestrul trei.

Desi Bulgaria este cea mai saraca tara a blocului comunitar din punctul de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor, Romania se prezinta mai rau decat vecina de la sud de Dunare in privinta privatiunilor cu care se confrunta o parte a populatiei.

Guvernul Romaniei "a taiat investitiile pana la cel mai redus nivel inregistrat vreodata, a esuat in absorbtia fondurilor UE ai a generat incertitudinile din sectorul privat prin schimbarile fiscale”, a declarat Bloomberg Dan Bucsa, un economist care lucreaza la Londra pentru UniCredit Bank AG.

"Toate acestea vor influenta cresterea potentiala si vor impiedica o convergenta mai rapida a standardelor de viata", a adaugat economistul citat.

Datele Eurostat arata ca unele tari ale Uniunii Europene din spatiul ex-comunist vor avea nevoie sa-si mentina cresterile economice mari din ultima vreme pentru a micsora in mod semnificativ diferenta de avutie fata de Occidentul mai bogat, lucru ce probabil nu va fi usor de realizat.

Nu toate datele privind tarile est-europene sunt proaste. Nivelurile privatiunlor din Cehia si Polonia au scazut sub cele din Franta si Marea Britanie. Aceste statistici ar putea sa dea sperante Romaniei si altor tari care se zbat sa reduca saracia, comenteaza Bloomerg.

Anul trecut, 16% din populatia UE a suferit de privatiuni materiale si sociale, arata cifreleEurostat.

Acest lucru inseamna ca ei nu au putut sa-si permita cel putin cinci lucruri din lista de mai jos:

  • sa faca fata cheltuielilor neprevazute
  • o mearga intr-o vacanta anuala de o saptamana
  • sa evite restantele (la creditele ipotecare, chirie, facturi de utilitati)
  • o masa cu carne, peste sau echivalentul vegetarian la fiecare doua zile
  • sa-si incalzeasca in mod adecvat casele
  • un autovehicul pentru uz personal
  • sa inlocuiasca mobila uzata
  • sa schimbe hainele uzate cu unele noi
  • sa aiba doua perechi de incaltaminte potrivita
  • ai aiba o mica suma de bani, in fiecare saptamana, pentru sine (bani de buzunar)
  • sa aiba in mod regulat activitati de petrecere a timpului liber
  • sa se intalneasca cu familia/prietenii macar o data pe luna la restaurant
  • sa aiba conexiune de internet

In 2016, cele mai mari procente ale privatiunilor materiale si sociale, circa jumatate din populatie, au fost in Romania (50%) si in Bulgaria (48%). Ele sunt urmate de tari in care sunt afectate circa o treime dintre persoane: Grecia (36%, Ungaria (32%) si Lituania (29%).

Topul tarilor UE functie de cota celor care sufera privatiuni materiale si sociale (Eurostat):

La polul opus, tarile membre din nordul Europei si Luxembourg au consemnat cele mai mici procentaje in ce priveste acest indicator al saraciei: 3% in Suedia, 4% in Finalanda, 5% in Luxembourg si 6% in Danemarca.

In toate tarile Uniunii Europene, cota celor care sufera privatiuni materiale si sociale este mai mare in randul celor cu un nivel redus de educatie redusa (opt clase). Una din patru persoane cu educatie redusa din UE sufera de privatiuni materiale si sociale.