- Participa mai jos la sondajul HotNews.ro: Cat de aproape suntem de o bula imobiliara?
In opinia lui Guda, programul "Prima Casa" ar trebui oprit in mod gradual. "Anul trecut acest program a reprezentat 80% din creditele imobiliare acordate pentru achizitia de locuinte noi si a distorsionat semnificatv piata, fiind contractat de o patura a societatii care nu are nevoie de un asemenea program. Asta a facut ca printr-o falsa alimentare a cererii, pretul pentru apartamentele noi sa fie usor supra-apreciat si sa fie speculat de patura cu un venit peste medie. Programul ar trebui orientat catre patura cu venituri reduse. Pretul ar trebui determinat de o cerere si o oferta reala", considera Guda.
In piata, parerile sunt impartite. Economistul sef al Unicredit pentru tarile Europei Centrale si de Est, romanul Dan Bucsa, crede ca suntem departe de o bula imobiliara. "Piata imobiliara romaneasca e departe de bula, preturile crescand la noi mai lent decat in tarile din jur. Contrastul cu Cehia si Ungaria de pilda e foarte puternic. La ei, cresterea vine dintr-un transfer de avere financiara. Ei isi scot banii din banci si cumpara locuinte, insa in Romania averea financiara e la jumatate ca procent din PIB si asta ne face cea mai saraca tara din regiune, mai jos chiar decat bulgarii", a explicat Bucsa.
Un alt semn ca nu avem presiuni mari pe piata imobiliara este raportul intre preturile apartamentelor din Capitala si cele din restul tarii. Doar in Romania si Cehia acest raport e in scadere, spune Bucsa.
Relevanta este situatia creditarii, adauga Bucsa, datele aratand ca incetinirea data de Prima Casa se vede imediat in creditarea noua pentru locuinte. "Pana si creditul de consum, daca il ajustam cu salariul, nu e pe o tendinta de crestere", considera economistul roman.
- agentul imobiliar roman: tare-n papagal si cam atat. ia comision atat de la chirias cat si de la proprietar, indiferent de beneficiarul serviciului. ca mno, tre sa mance si el o pita. il dai afara pe usa, intra pe geam. si poate iti iei si una peste ochi.
- notarul roman: nu te poti duce la toaleta fara hartie de la el
- cadastrul roman: Doameni feri de vreo succesiune, mai bine le dai lor pamantul si te duci in treaba-ti
- creditorul imobiliar roman: speculant ca si restul. daca este cerere...
adunati comisioanele la astia de mai sus si vedeti ca va da vreo 70.000 de euro la un apartament de 2 camere intr-un bloc de 10 etaje construit in 70. nu mai vorbim de case si alte minuni. cam ce optiuni are o familie care castiga salariul minim?
bula? ei as... sunt frustrat? sigur ca da. aruncati o privire la cum arata dezvoltarile imobiliare din ultimii ani (amplasare/urbanism/compartimentare) si veti sti si de ce. ma intreb: la ce mama naibii mai platesc toata gloata de functionarasi care invart pixul intre degete prin birourile de urbanism?
Cartierul Tractoru/Rulmentu e inspaimentator: bloc peste bloc; unii nu au soare prin geam nici in plina vara... Parca s-a luat ca model filmul "Idiocracy". Cred ca e si regula asta cu 5% TVA, care iti impune sa nu depasesti 250 m² de teren per locuinta. (Au facut si "vile" insiruite in mijlocul campului, fara pic de gradina, ca la iesire din Tarlugeni catre Brasov... Rentabilitate, nene!)
Plus ca daca ai casa din beton, caramida arsa si polistiren... vrei si masina. Si pe ce strazi vor merge toate masinile alea?
Daca ne uitam la evolutia preturilor la imobiliare in timpul crizelor din vest, vom vedea ca acestea au scazut pe timp de criza, apoi si-au revenit , iar la 10 ani de la bula au atins preturi mai mari ca cele de dinainte de bula,
Cam acesta e termenul de la care se repeta o criza: 10-15 ani. E nevoie ca fraierii care s-au fript la precedenta criza sa plece de pe piata, si sa apara fraieri noi, dornici sa speculeze.
Eu zic ca intr-o zi vom ajunge iarasa la preturile din 2008, doar ca nu se stie cand.
Bancherii vor fi ultimii care vor spune ca este criza pentru ca in criza nu-si ia lumea credit cu risc mare.
Cum se dau credite usor, cum creste pretul caselor
La noi daca nu se obtine un profit de 100%...degeaba investesti. Cat despre zonele de nisa, se plateste exagerat locul si mai putin constructia