Programul "Prima casa" continua si in 2018, cu un plafon alocat al garantiilor in valoare totala de 2 miliarde de lei

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 10 ianuarie 2018, 15:05 Economie | Finanţe & Bănci


Plafonul alocat al garantiilor care pot fi emise pentru anul 2018 in cadrul programului "Prima casa" insumeaza 2 miliarde de lei, potrivit unei Hotarari aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului. Actul normativ modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului, o schimbare fiind reducerea marjei maxime de dobanda de la 2,5% la 2%, in scopul uniformizarii nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finantari.

Decizia de reducere a marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2% a fost luata pentru corelarea prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte, urmarindu-se evitarea oricarei discriminare in acest sens, arata Guvernul printr-un comunicat de presa.

In termen de 7 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finantatorii au obligatia sa transmita Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - IFN (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte. In plus, programul se flexibilizeaza prin reglementarea unei alte periodicitati de stabilire a nivelului  comisionului de gestiune/comisionului unic de analiza  datorata FNGCIMM pentru derularea activitatii in calitate de mandatar al statului, care va fi aprobat anual prin ordin al ministrului Finantelor Publice, anterior aceasta operatiune realizandu-se semestrial, se mai arata in comunicat.

In ceea ce priveste realocarea catre finantatori a rezervei ramase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta sa se faca in functie de ponderea garantiilor acordate de la inceputul anului de referinta de catre fiecare finantator participant in program, actul normativ aprobat astazi introducand o clarificare suplimentara in acest sens.

O alta schimbare este eliminarea utilizarii valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii, Guvernul luand aceasta decizie pentru a nu pune la dispozitia finantatorilor participanti in program si a altor limite suplimentare fata de plafonul de 2 miliarde lei alocat programului "Prima casa" pentru 2018.

Actul normativ aprobat miercuri de Guvern include, de asemenea, o serie de masuri pentru simplificarea si evitarea birocratizarii excesive a procedurilor aplicate in cazul respingerii cererilor de plata. In astfel de situatii, sarcina de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare prevazute de lege este preluata de FNGCIMM, anterior intrand in atributiile Ministerului Finantelor Publice. Odata cu preluarea acestor operatiuni la nivelul FNGCIMM, timpul de asteptare al finantatorilor/beneficiarilor pentru obtinerea acordurilor de radiere va fi astfel scurtat cu cel putin zece zile - avand in vedere ca tot in cadrul FNGCIMM sunt procesate cererile finantatorilor si se pregateste documentatia pentru acordurile de radiere - si va permite informatizarea procesului in conditii optime. In situatia respingerii cererilor de plata, FNGCIMM va fi mandatat sa-si exprime acordul in numele si in contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in vederea radierii ipotecii legale si a interdictiilor inscrise in cartea funciara a locuintei achizitionate/construite in cadrul programului "Prima casa".

Alte modificari aprobate astazi de Guvern reglementeaza o serie de aspecte de ordin practic aplicabile situatiilor in care a fost finalizata executarea silita imobiliara a locuintei achizitionate sau construite prin programul ¬Prima casa¬, de catre organele specializate ale ANAF.

Obiectivele si liniile directoare pentru programul "Prima casa", precum si nivelul plafonului de garantare pentru perioada 2017-2021 au fost stabilite printr-un Memorandum aprobat de Guvern la 29 noiembrie 2016.

De la lansarea programului "Prima casa", in 2009, pana la sfarsitul lunii  noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 20,78 mld. lei.

In 2017, pana la sfarsitul lunii  noiembrie, au fost acordate 23.437 garantii, in valoare totala de 2,048 mld. lei, precum si 8.910 promisiuni de garantare, in valoare totala de 1,002 mld. lei.

Alocarea plafonului total al  al garantiilor care pot fi emise in anul 2018 in cadrul programului se face la solicitarea finantatorilor participanti de catre FNGCIMM, cu acordul MFP, conform  Procedurii si criteriilor de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3097/2017, publicat in Monitorul Oficial nr. 963 din 6 decembrie 2017, plafonul astfel stabilit se ajusteaza cu procentele calculate pe baza punctajelor finale obtinute de finantatori in urma evaluarii anuale a modului de utilizare a plafoanelor de garantare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2173 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  De se tin preturile sus in mod artificial? (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 15:28)

  Mondialul [utilizator]

  Folosind aceste programe de stat?
  Nu au venit strainii sa cumpere cum se zicea inainte de 2007?
  Ne vindem unii altora 4 pereti inghesuiti la preturi de mii de ori cat au costat initial...barem de ar fii locuinte noi cu spatii super generoase.
  Tinerii nu se mai imprumuta pe 30 de ani + au nevoie de bani de distractii, iesit in oras samd nu mai strang cureaua ca generatiile de inainte. Mai degraba pleaca dincolo decat sclav pe 30 de ani - am putea sa i atragem si prin costuri mai mici ale locuintelor.
  Sunt sute de mii de apartamente nelocuite, milioane de oameni plecati, cred ca conform principiului cerere oferta preturile ar trebui sa scada cu cateva zeci de procente(exceptie cateva orase care atrag puternic populatie). Daca nu protejam omul de rand, nu i oferim oportunitati si aparam interesele altor entitatati el i-a avionul si pleaca acolo unde e renumerat omeneste si oportunitatile apar mult mai des. Romania trebuie sa invete de la vecinii din centru/est care au reusit cu brio sa isi aduca inapoi conationalii (din tarile din centru/est conform recensamintelor din preajma anului 2016, singurele tari cu populatie in minus fata de anii 90 sunt Romania si Bulgaria, fiecare cu multe milioane in minus; establishmentul(transpartidic) nostru a facut o treaba de 2 lei)
  • 0 (0 voturi)    
   Cerere si oferta (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 17:04)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

   Fondurile pentru Prima Casa au scazut cu 500 milioane anual in ultimii 2 ani ajungand in 2018 la 2 miliarde. In ritmul asta dispar in 4 ani.
  • 0 (0 voturi)    
   20-25% (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 17:06)

   ouyang [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

   estimase cineva acum 2 zile ca ar fi supraevaluata piata imobiliara.
 • +8 (8 voturi)    
  daca s-ar opri am avea valoarea reala a imobilelor (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 15:29)

  ouyang [utilizator]

  ceea ce nu-si doresc dezvoltatorii
 • -1 (1 vot)    
  Pretul nu va scadea (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 17:14)

  vlad.pe [utilizator]

  Chiar dacă se renunță la Prima Casa nu cred ca cei din imobiliare vor scădea prețul, vor trece 4-5 ani pana se vor liniști apele si se va ajunge la prețul adevarat.

  In Programul de guvernare, PSD promitea 0% TVA pentru vânzarea de locuințe dar au uitat sa o implementeze.
 • +3 (3 voturi)    
  Pret de cost si fiscalitate (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 17:54)

  Koczka [utilizator]

  Corect. Statul intretine bula imobiliara. Daca ar dori o corectie a pietei imobiliare ar putea mari fiscalitatea pentru locuintele total sau partial / temporar nelocuite.
  Asta ar creste lichiditatea pietei imobiliare in sensul ca dezvoltatorii nu vor mai astepta cu anii vinderea unor unitati locative iar pretul s-ar stabiliza la o valoare justa de piata. Oricum nimeni nu va vinde sub pretul de cost actualizat si nimeni nu va cumpara peste valoarea actualizata de utilitate.
  Un efect pozitiv ar fi si cresterea mobilitatii interne a fortei de munca in sensul ca relocarea acesteiabar fi facilitate.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by